Ostrov v Dobrušce
-
- Reputace: 386
- Lokalita: okolí Mělníka
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
Re: Ostrov v Dobrušce
na soucastky se podivej na tme.cz
-
- Reputace: 95
- Lokalita: Dobrovicko
- Výkon panelů [Wp]: 9200
- Kapacita baterie [kWh]: 16
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Ten dělič, to je divný. Všechno bych odpojil, místo panelů připojil zdroj 12V a zkontroloval, že dělič dělí 1:80 (nahoře 12V, uprostřed 0,15V). Pokud ano, pak ještě může být problém měřák: Jestli se Siton nějak záhadně rozkmital, pak levný digitální multimetr je schopen ukazovat naprosté nesmysly. V takových případech sahám po analogovém Avometu, kde není jediný tranzistor. Jinak dobrá práce! A integráče v paticích... Kdo to dneska má!v600 píše: ned říj 05, 2025 7:04 pmJen nevím, v jakém stavu bude arduino - ten výše popsaný odporový dělič (R2 a R3) posílá na pin 5 arduina nikoli cca setinu napětí panelů ale asi tak desetinu. Odpory jsem omrknul a podle barevného značení jsou to ty správné a i zapájené v desce jsem naměřil cca správné hodnoty.
- v600
- Reputace: 13
- Lokalita: RK
- Výkon panelů [Wp]: 7000
- Kapacita baterie [kWh]: 20
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Já věděl, že zkončím u Avometu 
Budu muset navšívit tatínka (radioamatéra, OK1UME), ten je vybaven...
Dělič změřím. Taky nevidím důvod, proč by měl dělit blbě - jsou to přece jen dva odpory za sebou.
Po součástkách jsem se už na tme.cz díval, budič nebude problém, ale MosFET jsem nenašel.
Nicméně na diskusi u autora SITONu jsou vyjmenované i jiné vhodné, dokonce několik a některé k mání jsou asi po třech stovkách.
V parametrech těch MosFETů se nevyznám, chápu Vds, nejlépe 600V a více a Proud aspoň 30A (tolik má v datasheetu ten odpálený).
Pak se ještě uvádí Rds v desítkách mOhm > to chápu, že musí být co nejnižší (tepelná ztráta při průchodu proudu).
Ještě tak přijít na kloub tomu, co to odpálilo.
Jestli to arduino fakt fixluje, mohlo by to způsobit ? Třeba při zatuhnutí nechat ty dva MosFETy trvale otevřené, až se usmaží...?
Nebo by to mohlo způsobit něco od panelů ? (tomu moc nevěřím, U a I je OK, jediné, co zatím nemám, to pole panelů nemá uzeměné rámy. Mínus soustavy uzeměné není, to je předpokládám správně).
Zítra budu pokračovat v pátrání, díky všem za rady a povzbuzení

Budu muset navšívit tatínka (radioamatéra, OK1UME), ten je vybaven...
Dělič změřím. Taky nevidím důvod, proč by měl dělit blbě - jsou to přece jen dva odpory za sebou.
Po součástkách jsem se už na tme.cz díval, budič nebude problém, ale MosFET jsem nenašel.
Nicméně na diskusi u autora SITONu jsou vyjmenované i jiné vhodné, dokonce několik a některé k mání jsou asi po třech stovkách.
V parametrech těch MosFETů se nevyznám, chápu Vds, nejlépe 600V a více a Proud aspoň 30A (tolik má v datasheetu ten odpálený).
Pak se ještě uvádí Rds v desítkách mOhm > to chápu, že musí být co nejnižší (tepelná ztráta při průchodu proudu).
Ještě tak přijít na kloub tomu, co to odpálilo.
Jestli to arduino fakt fixluje, mohlo by to způsobit ? Třeba při zatuhnutí nechat ty dva MosFETy trvale otevřené, až se usmaží...?
Nebo by to mohlo způsobit něco od panelů ? (tomu moc nevěřím, U a I je OK, jediné, co zatím nemám, to pole panelů nemá uzeměné rámy. Mínus soustavy uzeměné není, to je předpokládám správně).
Zítra budu pokračovat v pátrání, díky všem za rady a povzbuzení

15 panelů Solarmi 7000Wp (východ+západ), EPEVER Tracer 10420AN, 2x10kW Liion CALB, 2x5kW střídač EPEVER IP 5000 Plus - Jednofázový ostrov (dva okruhy).
7xLongi, 2500W (jih), SITON, ohřev 160L Dražice.
7xLongi, 2500W (jih), SITON, ohřev 160L Dražice.