Ostrov v Dobrušce

glottis
Reputace: 386
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: Ostrov v Dobrušce

Nový příspěvek od glottis »

na soucastky se podivej na tme.cz
Kostěj
Reputace: 95
Lokalita: Dobrovicko
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od Kostěj »

v600 píše: ned říj 05, 2025 7:04 pm
Jen nevím, v jakém stavu bude arduino - ten výše popsaný odporový dělič (R2 a R3) posílá na pin 5 arduina nikoli cca setinu napětí panelů ale asi tak desetinu. Odpory jsem omrknul a podle barevného značení jsou to ty správné a i zapájené v desce jsem naměřil cca správné hodnoty.
Ten dělič, to je divný. Všechno bych odpojil, místo panelů připojil zdroj 12V a zkontroloval, že dělič dělí 1:80 (nahoře 12V, uprostřed 0,15V). Pokud ano, pak ještě může být problém měřák: Jestli se Siton nějak záhadně rozkmital, pak levný digitální multimetr je schopen ukazovat naprosté nesmysly. V takových případech sahám po analogovém Avometu, kde není jediný tranzistor. Jinak dobrá práce! A integráče v paticích... Kdo to dneska má!
v600
Reputace: 13
Lokalita: RK
Výkon panelů [Wp]: 7000
Kapacita baterie [kWh]: 20
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od v600 »

Já věděl, že zkončím u Avometu :-)
Budu muset navšívit tatínka (radioamatéra, OK1UME), ten je vybaven...
Dělič změřím. Taky nevidím důvod, proč by měl dělit blbě - jsou to přece jen dva odpory za sebou.

Po součástkách jsem se už na tme.cz díval, budič nebude problém, ale MosFET jsem nenašel.
Nicméně na diskusi u autora SITONu jsou vyjmenované i jiné vhodné, dokonce několik a některé k mání jsou asi po třech stovkách.

V parametrech těch MosFETů se nevyznám, chápu Vds, nejlépe 600V a více a Proud aspoň 30A (tolik má v datasheetu ten odpálený).
Pak se ještě uvádí Rds v desítkách mOhm > to chápu, že musí být co nejnižší (tepelná ztráta při průchodu proudu).

Ještě tak přijít na kloub tomu, co to odpálilo.
Jestli to arduino fakt fixluje, mohlo by to způsobit ? Třeba při zatuhnutí nechat ty dva MosFETy trvale otevřené, až se usmaží...?
Nebo by to mohlo způsobit něco od panelů ? (tomu moc nevěřím, U a I je OK, jediné, co zatím nemám, to pole panelů nemá uzeměné rámy. Mínus soustavy uzeměné není, to je předpokládám správně).

Zítra budu pokračovat v pátrání, díky všem za rady a povzbuzení :-)
15 panelů Solarmi 7000Wp (východ+západ), EPEVER Tracer 10420AN, 2x10kW Liion CALB, 2x5kW střídač EPEVER IP 5000 Plus - Jednofázový ostrov (dva okruhy).
7xLongi, 2500W (jih), SITON, ohřev 160L Dražice.