1f dc-ac menic pro pole 6x40V=240V

Zdenek Vojc
Reputace: 4
Lokalita: ČBudějovice
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 15500
Kapacita baterie [kWh]: 14,5
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: 1f dc-ac menic pro pole 6x40V=240V

Příspěvek od Zdenek Vojc »

Pokud to funguje jak říkáte, že to mixuje energie z DC a AC a nemá to přetoky, je to přesně to co potřebuju na chatu. Napsal jsem jim kde to v ČR koupím.
JirkaE
Reputace: 222
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38

Příspěvek od JirkaE »

Ano - poprve popsáno již na straně /2/ 😉
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4

Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
Mogul
Reputace: 36
Lokalita: Litoměřice
Výkon panelů [Wp]: 11kWp
Kapacita baterie [kWh]: 48kWh

Příspěvek od Mogul »

Zdenek Vojc píše: čtv říj 02, 2025 7:26 pm
Pokud to funguje jak říkáte, že to mixuje energie z DC a AC a nemá to přetoky, je to přesně to co potřebuju na chatu. Napsal jsem jim kde to v ČR koupím.
Asi se v tom ztrácím...
JirkaE píše: ned zář 28, 2025 9:26 pm
....
Model který mám doma dělá přetoky 90W je to jeden z prvních prototipů, ale stačí připnout něco na 100W před měnič, pokud se objeví napětí na panelech a problém je vyřešen.
....
Kajap
Reputace: 2
Lokalita: Okoli

Příspěvek od Kajap »

Zdenek Vojc píše: čtv říj 02, 2025 7:26 pm
Přetoky nemá žádná výrobna, pokud se spotřebuje více, než se vyrobí, představ si to jako čerpadlo s větším tlakem než máš ve vodovodním řadu, ten vodovodní řád taky to čerpadlo nepřetlačí, ale naopak…

Pročpak to ani u čerpadla nesmíš mít propojeny do vodovodního řádu asi…
JirkaE

Příspěvek od JirkaE »

Mogul píše: čtv říj 02, 2025 10:30 pm
Asi se v tom ztrácím...
Není se v čem ztrácet :)

Já mám doma prototip, z první várky X kusů kdy to ještě přetoky dělalo, byla tam chyba.
Ta chyba se našla a opravila a vše je již OK - tvrdí všichni zůčastněný (já doma ještě novou verzi neměl), ale už je prý skladem několik desítek kusů - dnes mě pán nabídl, že mě desku opraví (asi vymění) i u toho co mám já.

Ani klimatizace která je na trhu už asi 8-9let ani verze měniče nová, přetoky nedělá.
Ta klimoška je napojená přímo na panely, má své vlastní MPPT a přímo na síť.

Pokud energie z panelů nestačí (nebo v noci) jede ze sítě, pokud ale vykoukne slunce, bere přednostně energii z panelů.
Poměr energie z panelů se od rána zvyšuje a pokud je hezky, už v 8-9h ráno má plný výkon pouze z panelů a ze sítě nula (zálež na orientaci a úhlu panelů)

Stejné ,,chování" má i ten měnič.
Celou noc energie do baráku pouze protéká ze sítě.
Jak vykoukne slunce, od nějakého napětí / asi od 50W se měnič spustí a začne dodávat energii z panelů a pokud dosáhnou panely úrovně spotřeby, ze sítě jde nula.
Pokud přijde mrak, mám v ten moment spotřebu 2kW a panely dávají jen 1000W - pak jde 1000W ze sítě.

Nepřepíná to na síť ve smyslu, buď panely nebo síť a není nutné trojnásobné přepanelování i 2kWp velmi významně vypomáhají, ,,přikrmuje" to podle potřeby.
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4

Zdenek Vojc
Reputace: 4
Lokalita: ČBudějovice
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 15500
Kapacita baterie [kWh]: 14,5

Příspěvek od Zdenek Vojc »

To zni bajecne, ted jen jestli to jde koupit. Zatim neodepsali.
Kajap
Reputace: 2
Lokalita: Okoli

Příspěvek od Kajap »

Já už jsem ztracen, chybí tu informace, zda musíš mít stálý odběr větší než výkon FVE nebo jak to kouzlo dělá když je propojen do sítě
JirkaE

Příspěvek od JirkaE »

Kajap píše: pát říj 03, 2025 5:15 pm
Já už jsem ztracen, chybí tu informace, zda musíš mít stálý odběr větší než výkon FVE nebo jak to kouzlo dělá když je propojen do sítě
Co tím myslíš ? Mě to sice zajímá taky, ale vím že na to moje odborné znalosti nedosáhnou a víc to neřeším.
Popsal jsem jen uživatelské vlastnosti a chování.

Pokud Tě to zajímá více, kup si to, vykuchej to a zjisti to a všechny o tom informuj 😂

Pokud bych to znal a uměl ,,to kouzlo" tak vyrábím vlastní stejné měniče a nebo to okopíruju jako číňani...

Tak znova. Nemusíš mít žádný odběr, nebo 2x větší. Ten měnič dá o něco méně než panely a pokud je odběr menší, jen sníží výkon.

Nevím jak to dělá, ale funguje to. Kdyby to šlo začlenit do mého Victronu a měřit nějak smysluplně, tak si ho i nechám, ale protože už rezevní měnič mám, a vyšší výkon v tento moment nepotřebuju (nebo ho rozšířím jen dalším Modráčem) tak pro mě nemá moc smysl.

Na firmě mě slíbily že ho opraví do dnešní ,,bez přetokové" podoby.

Valdano
Reputace: 205
Lokalita: Česká Lípa

Příspěvek od Valdano »

Napsal jsem jim dotaz jak se domnívám, že to funguje (s dvojitou konverzí AC/DC -> DC/AC proti přetokům) a oni to potvrdili viz níže.

Moje zpráva

Předpokládám, že AC výstup vašeho konvertoru je trvale oddělen od distribuční sítě AC 230V (dále jen DS) a k DS je připojen pouze svým AC vstupem.

Uvnitř vašeho konvertoru je pravděpodobně MPPT regulátor a dva měniče. Vstupní měnič AC/DC a výstupní měnič DC/AC.

MPPT regulátor čerpá energii z FV panelů a posílá ji na vstup výstupního měniče DC/AC, který napájí od DS oddělený AC okruh se zapojenými spotřebiči.

Pokud na pokrytí aktuální spotřeby na AC výstupu nestačí energie z FV panelů tak začne vstupní měnič AC/DC pokrývat z DS nedostatek výkonu z MPPT regulátoru tak, aby mohl výstupní měnič DC/AC pokrýt aktuální spotřebu spotřebičů připojených na AC výstupu konvertoru.

Toto řešení s dvojitou konverzí AC/DC -> DC/AC v podstatě zajišťuje to, že není vůbec možné, aby docházelo k jakýmkoli přetokům energie z AC výstupu do DS, jelikož ten je od DS za všech okolností fyzicky oddělen přes tu dvojitou konverzi.

Je to tak a nebo se v něčem pletu?

Jejich odpověď

Áno chápete to správne + ešte je to ošetrené že panely pripája len keď je záťaž viac ako 50W a tak isto keď klesne odber z meniča pod 50W tak odpojí panely - respektive vypne MPPT.