Drobne vseobecne rady – skusenosti
Nezařaditelné
- JozefSK
- Reputace: 27
Re: Drobne vseobecne rady – skusenosti
Ak admin najde vhodnejsie vlakno, moze to presunut tam, teda ak by to bolo pre niekoho zaujimave ...
Revízia fotovoltaiky, vyhorené spotrebiče kvôli tejto chybe:
Chyby z videa - stykac a nevhodne zapojenie
Revízia fotovoltaiky, vyhorené spotrebiče kvôli tejto chybe:
Chyby z videa - stykac a nevhodne zapojenie
-
- Reputace: 233
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Klasický problém, který způsobí odpojený/shořelý/upadlý N. Bez zátěže nebo se symetrickou zátěží to nic moc neudělá, ale pokud je na jednotlivých fázích velmi výrazný rozdíl v zatížení, tak to udělá přesně toto.
Proto jsem tady už aspoň 10x v různých vláknech psal - nepřepínejte N.
Proto jsem tady už aspoň 10x v různých vláknech psal - nepřepínejte N.
-
- Reputace: 995
- Lokalita: severně od Brna
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Tohle nemůžeš tak obecně plácnout, někdo se toho chytí, a bude to v TT síti a je průšvih na světě. Bude pod napětím N vodič u elektroměru , bude padat fi před elektroměrem. Na Moravě je hromada baráků zapojená jako TT , i když síť na přívodu už je TNC. Ale to je zase na delší diskuzi.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
- Reputace: 233
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Citace: Proto jsem tady už aspoň 10x v různých vláknech psal - nepřepínejte N.
Zcela jistě jsem to nepsal nikomu ve vlákně o nějaké exotické síti TT nebo IT, síti na lodi, v letadle nebo třeba v raketě. Ale někomu z těch 99% procent lidí, kteří mají doma u nás běžnou a standardní síť typu TN.
Obvykle se dějí věci obvyklé.
Jen výjimečně se dějí věci výjimečné.
Proto je (podle mě) důležité se zabývat především těmi výrazně většinovými věcmi obvyklými.
Tolik názor můj. Samozřejmě někdo klidně může mít názor jiný.
Já rozhodně sobě a lidem, na kterých mi záleží, doporučuju N určitě nepřepínat. Mít ho pěkně pod pořádně utaženým šroubkem.
A pokud si někdo chce natáhnout třeba dvojité N, tak se mu kvůli tomu rozhodně nebudu posmívat. Já to tak mimochodem mezi měničem a hlavním domovním rozvaděčem mám.
Pokud by někdo chtěl pěkné teoretické zdůvodnění, proč i v 3f sítích může být někdy N výrazně více zatížen (klidně i násobně) než fázové vodiče, tak pěknou přednášku na toto téma má na webu Prof. Poul z ČVUT.
Zcela jistě jsem to nepsal nikomu ve vlákně o nějaké exotické síti TT nebo IT, síti na lodi, v letadle nebo třeba v raketě. Ale někomu z těch 99% procent lidí, kteří mají doma u nás běžnou a standardní síť typu TN.
Obvykle se dějí věci obvyklé.
Jen výjimečně se dějí věci výjimečné.
Proto je (podle mě) důležité se zabývat především těmi výrazně většinovými věcmi obvyklými.
Tolik názor můj. Samozřejmě někdo klidně může mít názor jiný.
Já rozhodně sobě a lidem, na kterých mi záleží, doporučuju N určitě nepřepínat. Mít ho pěkně pod pořádně utaženým šroubkem.
A pokud si někdo chce natáhnout třeba dvojité N, tak se mu kvůli tomu rozhodně nebudu posmívat. Já to tak mimochodem mezi měničem a hlavním domovním rozvaděčem mám.
Pokud by někdo chtěl pěkné teoretické zdůvodnění, proč i v 3f sítích může být někdy N výrazně více zatížen (klidně i násobně) než fázové vodiče, tak pěknou přednášku na toto téma má na webu Prof. Poul z ČVUT.