Drobne vseobecne rady – skusenosti

Nezařaditelné
JozefSK

Drobne vseobecne rady – skusenosti

Příspěvek od JozefSK »

Napadlo mi zalozit tuto rubriku, na vymenu rad a skusenosti. Snad to niekomu pomoze.

A zacnem svojou skusenostou.

Likvidoval som pokazenu rychlovarnu konvicu s privodnym el. kablom dlhym cca 0,5 metra. Tie casy, ked sa k el. zariadeniam robili dostatocne dlhe kable su uz prec a vyrobcovia, aby co najviac na vsetkom usetrili, tieto skracuju niekedy az privelmi. Napr. k aut. pracke je privodny kabel tak kratky, ze k zasuvke normalne umiestnenej, dociahne nasponovany len tak – tak. Kabel starej pracky bol v pohode.
A tak reku z toho pol metroveho privodu k rychlovarnej kanvici urobim 0,5 m predlzovacku prave k tej pracke.

Volakedy, za starych cias nas ucili, ze by sa predlzovacka mala robit takto:
0.jpg
Zastrcka (vidlica) povodna bola zalisovana, takze tu nebolo co riesit. Zasuvku na predlzovacku som vytiahol zo suflika, na droty druheho konca kabla som nalisoval dutinky a zapojil zasuvku tak, ako nas ucili:
1.jpg
1.jpg (59.77 KiB) Zobrazeno 674 x
No a pred pouzitim som to, podla zvyku, premeral. A dobre som urobil, pretoze faza a nulak boli prehodene.
V zalisovanej zastrcke bol modry drot napojeny na fazu …
JozefSK

Re: Drobne vseobecne rady – skusenosti

Příspěvek od JozefSK »

Uz ked som tu, hned aj poprosim o radu :-)
Doma mam niekolko zariadeni, na povrchoch ktorych je umiestnena guma, alebo co to je. Napr. tento detektor kablov pod omietkou:
a.jpg
a.jpg (54.9 KiB) Zobrazeno 673 x
Problem je, ze tie gumy sa zacinaju rozkladat, co sa prejavuje tym, ze zacinaju byt neprijemne lepkave … neviem, mozno snaha vyrobcov setrit planetu ? … aby sa plasty nerozkladali veky, ale zacali hned po strate zaruky pristroja ???? ….
Podobne to mam na dalekohlade, ...

Niekde som zapocul, ze ten rozklad sa da spomalit osetrenim materialov nejakym pripravkom (olejom ?).
Prosim, nemate niekto s tymto skusenosti ?
Dakujem
Valdano
Lokalita: Česká Lípa
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Příspěvek od Valdano »

JozefSK píše: sob zář 07, 2024 11:59 pm Volakedy, za starych cias nas ucili, ze by sa predlzovacka mala robit takto:
K tomu jiné téma viz odkaz.
cipis
Lokalita: blízko Brna

Příspěvek od cipis »

Asi je to vlastnost té gumy, protože to třeba dělají vodotěsné zátěry batohů, kočárkovina, ... Spíš prostě nestabilní sloučenina. Ten batoh mi to začal dělat až hodně dlouho po záruce ...

Co se týče té vidlice, tak fáze je jedno, kde je. Norma to nestanovuje. Jen říká, že to musí být ve všech zásuvkách v objektu stejné.
No a číňan si to prostě vyložil po svém i pro vidlice. A tak si člověk odpravil i automatický přepínač. Od té doby to všechno měřím.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Valdano
Lokalita: Česká Lípa

Příspěvek od Valdano »

JozefSK píše: ned zář 08, 2024 12:02 am Problem je, ze tie gumy sa zacinaju rozkladat, co sa prejavuje tym, ze zacinaju byt neprijemne lepkave...
K tomu jiné téma viz odkaz nebo tento návod. Pro čištění je v návodu zmíněn isopropylalkohol, ale s ním může povrch zůstat lepivý. Pro obnovení nelepivého povrchu je zmíněno mýdlo nebo jedná soda, ale ani to není vždy účinné. Pro odstranění lepkavosti je zmíněno i použití pomerančového oleje. Jediný způsob, jak zjistit, co bude fungovat nejlépe na vašem konkrétním lepivém plastovém předmětu, je otestovat ho. Začněte s isopropylalkoholem, který je obvykle neškodný a zkoušejte to na malé části povrchu. V diskusi pod odkazovaným návodem někdo zmiňuje, že nejlepším řešením pro něj byl prášek z kukuřičného škrobu a že pomerančový olej může poškodit povrch některých plastů, zejména u některých průhledných plastů a někdo tam zmiňuje, že měl dobré výsledky i při použití olivového oleje (Namazat malým množstvím, nechat cca 30 minut a poté setřít. Občas je nutná druhá aplikace.).
JirkaE
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh

Příspěvek od JirkaE »

JozefSK píše: sob zář 07, 2024 11:59 pm .
V zalisovanej zastrcke bol modry drot napojeny na fazu …
Mám zde v DE nejeden slovenský výrobek, který používá stejné EU lisované zástrčky...

A ten zas nepředpokládá, že by mohl někdo strčit celé zařízení do německé zásuvky obráceně = z vrchu.

Všechny modré mám pak v krabici pod napětím, které putuje přes cívky v celé bedně a pojistka zařízení je na vstupním kabelu na nuláku.... *fall*
Taková je už doba
Barvám již nelze věřit, bez zkoušečky nesahat ::rolleyes::
Měření online : 2000Wp + 2250Wp + 2250Wp + Spotřeba domácnosti z Akku + Teploty 3 x Bojler a počasí
Celkem 7,4kWp a dále roste.
Spotřeba domácnosti je ovlivněna testem Balkónovky 800Wp která dokrmuje domácnost NON-STOP jak vyjde slunce
PS: Omlouvám se - web zdarma, cloud zdarma, na wifi 50 zařízení a 250-300 přístupů denně to trošku brzdí... :D
glottis
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Příspěvek od glottis »

Ten měřák s gumou jsem řešil hozením do koše :)

Jinak když se to někde stane...rukojeť deštníku, fén, a další věci, kde to je jen asi nátěr, tak isopropylalkohol, hadr a sundat to až na tvrdý plast
unicast
Lokalita: JV od pekla :)
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 13

Příspěvek od unicast »

JozefSK píše: ned zář 08, 2024 12:02 am Niekde som zapocul, ze ten rozklad sa da spomalit osetrenim materialov nejakym pripravkom (olejom ?).
Prosim, nemate niekto s tymto skusenosti ?
Dakujem
Není to guma, je to levný změkčený PVC sajrajt, změkčovadlem je nějaký ftalát. Vezmi si rukavice.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ftaláty
JozefSK

Příspěvek od JozefSK »

Pani dakujem za vase komentare – skusenosti.

K tomu zapojeniu zasuviek mi pri vasich komentaroch napadli slova klasika: „To dnes uz tu fakt nikto nic negarantuje ???!!!“

Teraz vazne.
O tom, ze je dnes legalne zapojenie zasuvok s fazou napravo, som veru ani netusil. Spomynam si, ze volakedy sme doma mali tu rozdvojku v ktorej na jednom konci boli prehodene faza a nulak a ze nejaky spotrebic, zapojeny do tohto konca, vzdy vypaloval vtedy este poistky … az kym sme rozdvojku nevyhodili ...

Ozaj, teraz som si spomenul, ze ked som zhanal tester zasuviek, v komentaroch som sa docital, ze merak je dobry, len si je potrebne rozobrat ho a prepajkovat drotiky medzi lavym a pravym kolikom, lebo signalizuju prehodene fazy tam, kde su dobre zapojene. Jeden z komentarov:
„Po připojení do správně zapojené zásuvky ukazuje záměnu L a N a v tomto případě nefunguje ani test proudového chrániče "30 mA. Pro správnou funkci musí být v testované zásuvce fáze vpravo.“

Takze zaver k tomuto, preverovat, kontrolovat, vediet, co mam doma.

K tomu mekcenemu rozleptanemu plastu, ten merak mozem hodit do kosa, ale napr. ten dalekohlad, je fakt dobry, bola by ho skoda. Kazdopadne, pre nas zakaznikov je nefer od vyrobcov davat take „kurvitka“, aby sme museli vyhadzovat funkcne zariadenia a kupovat nove.

Ta poznamka od unicasta ma sice zmiatla – postrasila, ale aj tak budem skusat, co by mohlo pomoct a ak na nieco pridem, tak to tu napisem.
pibi
Lokalita: Východně od 3nce
Výkon panelů [Wp]: 14kWp
Kapacita baterie [kWh]: 28kWh

Příspěvek od pibi »

Minulý měsíc jsem na Allegru kupoval vibrační motor na beton a tam číňan přešel na vyšší level. Zalitá vidlice s kontaktem pro PE, ale jen dvoužilový kabel. Lidí je dost, tak proč připojovat celokovový vibrátor k ochrannému vodiči. Nejde to ani rozumně vyměnit, protože ve svorkovnici motoru je to komplet zalité nějakou gumou.
Snímek obrazovky 2024-09-08 134204.png
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
Mex
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Příspěvek od Mex »

Ad "přehozené" dráty:
V různých zemích je to různě. Někde naopak než u nás (myslím, že třeba Francie), někde na to nehrají vůbec (Německo).
Tak pokud se výrobek dělá pro víc zemí, tak se spíš přizpůsobí tomu většímu trhu. Což je jistě spíš Francie než malé Česko-Slovensko.
Kromě toho je to fuk. K oběma drátům na pohyblivém přívodu je třeba přistupovat stejně, a to jako k živým.
Pokud to někde vyhazuje pojistky nebo něco, tak je chyba v té domovní instalaci, nikoli v přívodu k varné konvici.

Ad lepivý povrch plastů:
Dělají to ftaláty, které se používají pro měkčení plastů. A ty časem začnou být víc aktivní než by měly. Zejména pokud je daný výrobek v těsně zavřeném pouzdře, například v igelitovém sáčku, kde se výpary těch ftalátů hromadí a nemůžou uniknout.
Já osobně na to používám takovou trochu dřevorubeckou metodu - popráším to dětským pudrem. Ten se na to nelapí a stane se součásti povrchu.
Pak už to nelepí, barva toho plastu je pak samozřejmě světlejší. Ale aspoň se člověku nehnusí to vzít do ruky, pak je povrch na omak příjemný.
Mex
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Příspěvek od Mex »

pibi píše: ned zář 08, 2024 1:47 pm Minulý měsíc jsem na Allegru kupoval vibrační motor na beton a tam číňan přešel na vyšší level. Zalitá vidlice s kontaktem pro PE, ale jen dvoužilový kabel. Lidí je dost, tak proč připojovat celokovový vibrátor k ochrannému vodiči. Nejde to ani rozumně vyměnit, protože ve svorkovnici motoru je to komplet zalité nějakou gumou.
Snímek obrazovky 2024-09-08 134204.png
Myslím, že nejsem fajnovka. Ale tohle je na stížnost a stažení z trhu.
Sice s betonem člověk asi většinou dělá v gumácích, ale stejně to u zařízení do takto náročných podmínek je opravdu špatně.
pibi
Lokalita: Východně od 3nce
Výkon panelů [Wp]: 14kWp
Kapacita baterie [kWh]: 28kWh

Příspěvek od pibi »

Na všech zásuvkách pro venkovní provoz mám proudové chrániče, vibrační motor přišroubovaný na bednění spouštím nožním spínačem a pomáhám mu ručním vibrátorem s hadicí.
V současných teplotách v gumácích pracuju nerad, často jen plastové kroksy, nebo nízké pracovní boty.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek