Komprese baterie pomocí vzduchového měchu

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
JirkaE
Reputace: 114
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Komprese baterie pomocí vzduchového měchu

Nový příspěvek od JirkaE »

vla píše: úte dub 08, 2025 7:58 am
Nevím proč vás pobuřuje inovativní řešení s měchem, mě přijde rozhodně lepší než jednou za rok kontrolovat utažení závitových tyčí atd. Měchy jsou v zásadě pružiny, které jaksi nevadí. Tak kde je opravdový problém?
Nepobuřuje - jen přijde velmi komplikované a riziko ,,nehody" - úniku vzduchu / přetlakování a podobně - vyžaduje z mého pohledu osobní kontrolu mnohem víckrát, než jednou za rok...
Nevím - přijde mě to hrozně složité - na to, jak je ,,klasické řešení" jednoduché :)

Co člověk, to názor :D a tak to má být....
Bojler 1 už zas z FV všechny v řadě
Teplota vody jen z FV (předehřev) : Bojler 2 a Bojler 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
Porovnání všech 3 stringů : String 1 - String 3
leoshavla
Reputace: 9

Nový příspěvek od leoshavla »

vla píše: úte dub 08, 2025 7:58 am
Nevím proč vás pobuřuje inovativní řešení s měchem, mě přijde rozhodně lepší než jednou za rok kontrolovat utažení závitových tyčí atd. Měchy jsou v zásadě pružiny, které jaksi nevadí. Tak kde je opravdový problém?
Tak konečně se mně někdo zastal 😄
Mě to zas tak složité nepřipadá, držák na baterku stejně musím udělat a mám to připravené ještě na druhou a měch stál asi 650 kč
JirkaE
Reputace: 114
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh

Nový příspěvek od JirkaE »

leoshavla píše: úte dub 08, 2025 8:15 am

Mě to zas tak složité nepřipadá, držák na baterku stejně musím udělat a mám to připravené ještě na druhou a měch stál asi 650 kč
Jistě nejen já - budeme rádi za další zkušenosti :) nic to ale nemění na mém názoru.

Já řeším nyní váhu, kdy se mě to v regálu prohýbá a regál musím taky přestavět, aby byl pevnější a stabilnější - což už tady bylo napsané - k zádům té ledničky.

Pro mě nyní komplikace - zvednout to není sranda s omezeným prostorem :lol:

K vytápění prostoru na zimu - to ale není špatný nápad :yes: ta ,,hotová" lednice kterých se válí všude mraky (pokud je dost místa)
Bojler 1 už zas z FV všechny v řadě
Teplota vody jen z FV (předehřev) : Bojler 2 a Bojler 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
Porovnání všech 3 stringů : String 1 - String 3
leoshavla
Reputace: 9

Nový příspěvek od leoshavla »

IMG_20250408_130118.jpg
Záda lednice budou v pohodě, bude ležet na zemi a na třech místech to podložím a rám baterie bude mít po celé délce na spodku dva jekly 40x40 tak se váha rozloží.
Mex
Reputace: 180
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

thomas.007 píše: pon dub 07, 2025 11:48 pm
Já si myslím, že daleko jednodušší, levnější, spolehlivější, bezpečnější i účinější je to nechat stažené závitovkama M6 a když teda zachovat "stejnou" kompresi článků, tak každý rok odpojit baterii, povolit měděné propojky, povolit a zase dotáhnout na správný moment.
Někdo to řeší pružnými podložkami nebo tvrdými ventilovými pružinami z auta, já se spoléhám na pružnost samotné závitovky.
Zdánlivě jednoduché. Ale jak dosáhnout té správné tlakové síly, to už tak jednoduché není.
Naštěstí to asi není nějak moc citlivé na přesnou hodnotu.
Jen upozorňuju na fakt, že bez nějakého aspoň orientačního měření dosáhnout dané síly přesně není taková sranda.

Tím to řešení přes závitovky nijak nezpochybňuju. Mám to taky tak.
Jen jsem si tu sílu orientačně změřil.

Mimochodem je stejně zajímavé, že výrobci tu sílu 3kN píšou všichni stejně a u všech baterek.
I když mají různé články různou velikost a tak stejné tlakové síle odpovídá různý tlak.
Mex
Reputace: 180
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

leoshavla píše: úte dub 08, 2025 8:15 am
Já bych Ti to taky pochválil, kdybych byl přesvědčený, že konstantní tlaková síla v průběhu celé životnosti baterky je to správné.
Znovu připomínám, že velcí kluci to tak podle mě nedělají.
Ať už autaři, kde jsou články nacpané v tvrdém boxu.
Nebo výrobci profi baterek, kde myslím taky vevnitř žádný pružný element není.
Případně výrobci cylindrických článků, které mají pevný obal.

Mně by se ten měch líbil pro kalibraci tlakové síly.
Strčit tam měch, stáhnout závitovkami na přesně změřenou tlakovou sílu a přitom měřit moment, potřebný pro utahování.
A pak to zreplikovat na reálné baterce bez měchu.
Já jsem se to podobně pokoušel udělat v provizorních podmínkách. Ale s tím měchem by to bylo elegantní.
Nebo samozřejmě získat tenzometrický měřič síly ve vhodném provedení. To jsem zkoušel (někde si ho půjčit, ne ho kupovat za dlouhé peníze), ale neúspěšně.
vla
Reputace: 128
Lokalita: Praha 6

Nový příspěvek od vla »

Měl jsem možnost rozebrat žluté 12 V akumulátory Vinston a stažení nebylo žádné. Šli ztuha vytáhnout za vývody. Všechny články z těch osmi baterek měli stejnou kapacitu. Takže za mě je baterkám jedno jestli je stahujeme hodně, málo, nebo vůbec. Mám v provozu několik různých sad cca 8 let, postupně dokupované první 4 roky. První jsou stažené hodně, další jen aby drželi pohromadě a poslední sada není stažena nijak. A zřejmě je jim to jedno.
Nemám rád tenhle stát.
Dagus
Reputace: 214
Lokalita: Liberec
Výkon panelů [Wp]: 7820
Kapacita baterie [kWh]: 32

Nový příspěvek od Dagus »

Nojo ale zluťásci mají k modrým cihlám daleko, ty se nafukovat umí. Zluťák se foukne při přebíjení.
7820Wp, SV 12° 1710Wp Poly, J 90° 1820Wp Mono, JZ 12° 1680Wp Poly, JZ2 12° 1800Wp Mono, J 40° 810Wp Hyundai
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
PavelR
Reputace: 250
Lokalita: Žabčice
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 65
Chci prodávat energii: ANO

Nový příspěvek od PavelR »

já stáhl přes závitovky. nejmenším momentem co jsem uměl aby to bylo stejně. Vsadil bych se že teď by zase šly přetáhnout. Ale považuju to za stažené natolik že kdyby tam začala z článků působit nějaká síla tak bude zachycena.
Je to pack 15s 1120Ah nabíjení/vybíjení do spotu takže z toho packu tahám max 250A nabíjení max 200A. Takový provoz je pro články podle mě velmi mírný. Ještě do budoucna aspoň 500Ah přidám.
Spíš teď pracuji na chlazení technické místnosti abych to byl schopen udržet kolem 20C i v létě. Což považuji za další zásadní věc.