FVE s podporou z DS

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
rva
Reputace: 699
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: FVE s podporou z DS

Nový příspěvek od rva »

Výjimečně jsem zkusil chatbot Gemini a z mého pohledu odpověděl rozumně.
Já: "Smart home. Je lepší pro smart zařízení používat pevnou nebo dynamickou ip adresu?"
Umělá inteligence: "Pro chytrá zařízení v chytré domácnosti (smart home) je obecně lepší používat pevnou (statickou) IP adresu. Zde je důvod, proč:
Stabilita a spolehlivost:
Chytrá zařízení, jako jsou kamery, termostaty, osvětlení a huby, často vyžadují neustálé a spolehlivé připojení k síti.
Pevná IP adresa zajišťuje, že zařízení má vždy stejnou adresu, což eliminuje problémy s připojením, které mohou nastat při změně IP adresy u dynamického přidělování.
Tímto se zamezí výpadkům, nebo nedostupnosti zařízení, což je u prvků chytré domácnosti zásadní.
Vzdálený přístup:
Pokud chcete přistupovat ke svým chytrým zařízením vzdáleně (například přes mobilní aplikaci), pevná IP adresa to usnadňuje.
Nemusíte se starat o to, zda se IP adresa zařízení změnila.
Snadnější konfigurace:
Některé chytré domácí systémy a aplikace vyžadují, abyste zadali IP adresu zařízení.
S pevnou IP adresou je konfigurace jednodušší a méně náchylná k chybám.
Minimalizace problémů:
U dynamických IP adres, přidělovaných DHCP serverem, může při větším množství zařízení v síti docházet ke kolizím, nebo ke změnám IP adres. Toto může vést k problémům s komunikací mezi zařízeními.
Pevné IP adresy toto riziko eliminují.
Doporučení:
Doporučuje se přiřadit pevné IP adresy klíčovým zařízením v chytré domácnosti, jako jsou:
Kamery
Termostaty
Huby (centrální jednotky)
NAS úložiště
Ostatní zařízení, která nevyžadují stálé připojení, mohou používat dynamické IP adresy."
Jo a konfiguraci router umožňuje uložit, tak jsem to hned udělal. Mám ještě jeden, který funguje jako přístupový bod, tak v případě nouze budu mít kam šáhnout pro náhradu.

Nový příspěvek od rva »

Koukám, že zatímco při zprovoznění FV elektrárny se většina sledování/údržby a podobně soustředila na vlastní elektrárnu (baterie, měniče, ...), tak časem se to přesunulo na řízení spotřebičů, čemuž odpovídá i přehledový panel:
Přílohy
Přehledový panel stavu FV elektrárny.jpg

Nový příspěvek od rva »

Jedna z venkovních chladniček přestala fungovat. Zaregistrovali jsme to až teď, kdy je venku tepleji. Neobvyklá závada. Chladnička má displej na dvířkách a ten je propojen s elektronikou pěti vodiči taženými v místě pantů dvířek. Za mrazů pravděpodobně izolace ztvrdla/zkřehla a opakovaným otvíráním došlo k přerušení všech pěti vodičů. Po opravě vše opět funguje.
Přílohy
2025-03-29 Přerušené vodiče (2).jpg