Umiestniť batériu niekde mimo domu, ako sa chrániť pred požiarom a ako hasiť vzniknutý požiar?

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
betmen
Lokalita: nedaleko od Trencina
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 2080 + 4800
Kapacita baterie [kWh]: 9,6
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Umiestniť batériu niekde mimo domu, ako sa chrániť pred požiarom a ako hasiť vzniknutý požiar?

Nový příspěvek od betmen »

PavelR píše: pát pro 27, 2024 9:39 pm
takže při detekci havárie článku (rychlá změna napětí, teplo, čidlo vodíku, CO ... ) vyfouknout sklípek vetilátorem za 2k na upsce co má 1500m3/h tedy 25000l za minutu a nemůže vzniknout žádná koncentrace i kdyby havaroval celej akupak ...
to netusim, nie som chemik, nie som fyzik som len obycajny elektrikar, ale snazim sa pouzivat matematiku vo svojom živote, kedze vela javov sa da vyjadriť a vyriešiť cislami...
stacionárny dom :
2080Wp, Siton210, 2x 100L Drazice
4830Wp, Must PV1800 VHM 5548, Calb 16 x 180Ah
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 100Ah olovo
prenosná elektraren :
homemade skladaci 2x60Wp + 12V, 75Ah olovo
JirkaE
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh
Chci prodávat energii: NE

Re: Umiestniť batériu niekde mimo domu, ako sa chrániť pred požiarom a ako hasiť vzniknutý požiar?

Nový příspěvek od JirkaE »

Tedy je zde krásně vypočítané, co se stane při řetězové reakci.
Každý může přepočítat na své články a své kubíky v technické místnosti.

V podstatě ani nemůže dojít k reakci všech článků (třeba 48 článků ze 3 Setů), ani v sebevětší technické místnosti.

Ne proto, že by to nebylo možné, ale protože k potřebné koncentraci a k výbuchu stačí těch článků mnohem méně.

A pak už stačí jen jedina jiskřička, a je to... K úniku ostatních článků ani nedojde, bouchne to dřív.

ANO, je to anomálie a nepředpokládám že by se to stalo, ALE postavení boudy za barákem + ventilátor + 2 čidla = minimální investice a riziko pro rodinu...
Teplota vody jen z FV : Bojler 2 a Bojler 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
Porovnání všech 3 stringů : String 1 - String 3
Radar

Nový příspěvek od Radar »

Pánové, řekněme, že jsem běžný uživatel, který provozuje 1 pack 48V 280Ah baterie lifepo4.
Opravdu je nutná stavět nějaká bouda? Nestačí bytelný zateplený ocelový case...?
Za mě to stačí, za předpokladu, že je adekvátně provedeno zateplení, zimní dohřev
a větrání při zachování příslušného krytí IP...
eman
Lokalita: Praha

Nový příspěvek od eman »

Já si spíš nejsem jistý těmi materiály. Pokud předpokládám, že někdy opravdu k nějakém zahoření nebo nedej Bože výbuchu dojde, nechci aby baterka okolo sebe metala beton, plech nebo ten můj uvažovaný Cetris. Tomovi se sice nelíbí bedna z PUR panelů, ale z mechanického hlediska mi skoro připadá jako nejlepší řešení. Pak je tu samozřejmě varianta počítat s explozí už při konstrukci a jednu stěnu obálky postavit jako "kašírku".
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
TomHC
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14

Nový příspěvek od TomHC »

Neviem čo je kašírka, ale jedna stena by mala byť slabšia, aby potenciálna explózia smerovala von práve tade.

Doma by som FVE vedel relatívne jednoducho presunúť do exteriéru do nejakej takej bedne. Teraz je v dvojgaráži ktorá je súčasťou domu, a parkuje tam aj EV. To druhé by som videl ako väčšie riziko v porovnaní s FVE.
2x MUST PH1800 5.5kW, 8.85kWp 3x 2S3P, V+J+Z, 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh), BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 11/2024 = 8.7 MWh AC
JirkaE

Radar píše: sob pro 28, 2024 9:09 am
Pánové, řekněme, že jsem běžný uživatel, který provozuje 1 pack 48V 280Ah baterie lifepo4.
Opravdu je nutná stavět nějaká bouda? Nestačí bytelný zateplený ocelový case...?
Za mě to stačí, za předpokladu, že je adekvátně provedeno zateplení, zimní dohřev
a větrání při zachování příslušného krytí IP...
Výše máš krásné výpočty, kolik článků a jaký objem plynů je k výbušné koncentraci potřeba.
Ano, myslím že i na jeden pack 48V je to dobrý udělat.
Pokud máš možnost přímo za zeď, pak stačí samozřejmě jen ,,boudička" na baterky.

A kubíky si může vypočítat každý sám, podle své cimry.
Vzhledem k tomu, že mám nyní 3 sety, tj.48 článků a plánuju ještě čtvrtý tj.64 článků v cimře s cca 10kubíky vzduchu - to podle mě smysl má několika násobně větší.
A protože nechci tahat drahé tlusté kabely tolik metrů, vyplatí se to přestěhovat celé (u mě)

Pokud budu jako postevník v domě sám - kašlal bych na to, nechal jak je - nevěřím že to někdy něco udělá...
Ale ten barák, rozházený jak kdyby byl z kartonu, s poměrně velkou technickou místností, to je myslím zcela jasná a reálná ukázka co to umí - při souhře náhod - udělat...

Vzhledem k tomu, že mám rodinu, je moje volba jasná - bezpečnost na prvním místě i kdyby bylo potencionální riziko 1 : 1.000.000

Každého věc a názor ;)

Edit: odstředivý ventilátor, který používám nyní pro horký vzduch a občas tam je až 100Stupňů (obvykle ale 50-70Stupňů) má už v sobě zabudovanou i teplotní kapiláru...

71+QCwTMOEL._SL1500_.jpg
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
Radar

Ale v tom není rozpor, zřejmě si nerozumíme... Já nic z toho co tu bylo vypočteno nezpochybňuju.
Já tím míním, že když dávám z dobrých důvodů battery pack do exteriéru, proč na něj stavět jakoukoliv další větší či menší "boudu" o nějaké konkrétní kubatuře, když se přece v otevřeném prostoru odvětrá sama o sobě nejlépe...
Takže podle mě je otázkou ten samotný "case" a jeho konstrukce, aby řešil:
- dostatečnou tepelnou izolaci (+ zimní příhřev)
- příslušné krytí IP
- dostatečné odvětrání zároveň...
Radar

nějak tak (???)
Přílohy
box.png
eman
Lokalita: Praha

Nový příspěvek od eman »

Tam je spíš problém ta ventilace. Od jara do podzimu pohoda, ale jak udělat ventilaci v -7°C, aby se baterkám nemuselo topit uhelným kotlem.
To už snad neventilovat a rovnou na vrchní kryt přišroubovat airback, ať jí při detekci plynu nebo požáru odtřelí. :D
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
Radar

Proč? Pokud by nedejbože mělo dojít k provoznímu stavu směřujícímu k výbuchu, odchází celý box do exteriéru sám o sobě.
Princip konstrukce je sendvič plech/PUR/plech "bedna v bedně".
Nic lepšího, co by mělo pevnost a zároveň dobrou tepelnou izolační schopnost (lambdu) neexistuje.
A vytápět baterku ve venkovní otápěné boudě příjde kolik? Tady se bavíme o pár dm3 vzduchu v prostoru...
Spínání nuceného dle vnitřní T, což nepředpokládám nastane, pokud to bude na havarijní teplotu článku, v tu chvíli už jde vše ostatní stranou,
i když bude -10°C...
Sání a odtah nuceného provětrání ze dna jsem volil pohnut myšlenkou na gravitaci a tím, že voda do kopce neteče :-)
Ke kondenzaci vzdušné vlhkosti v boxu provětráváním by docházet nemělo, jelikož je tam teplota vyšší než v exteriéru..
JirkaE

eman píše: sob pro 28, 2024 9:32 am
Tam je spíš problém ta ventilace. Od jara do podzimu pohoda, ale jak udělat ventilaci v -7°C, aby se baterkám nemuselo topit uhelným kotlem.
To už snad neventilovat a rovnou na vrchní kryt přišroubovat airback, ať jí při detekci plynu nebo požáru odtřelí. :D
:yes: :yes: :yes:

Odpojí a ,,odstřelí"
PavelR
Lokalita: Žabčice
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO

Nový příspěvek od PavelR »

eman píše: sob pro 28, 2024 9:32 am
Já si spíš nejsem jistý těmi materiály. Pokud předpokládám, že někdy opravdu k nějakém zahoření nebo nedej Bože výbuchu dojde, nechci aby baterka okolo sebe metala beton, plech nebo ten můj uvažovaný Cetris. Tomovi se sice nelíbí bedna z PUR panelů, ale z mechanického hlediska mi skoro připadá jako nejlepší řešení. Pak je tu samozřejmě varianta počítat s explozí už při konstrukci a jednu stěnu obálky postavit jako "kašírku".
jednoduchý. Postav to jako muniční sklad. Ty jsou dělaný tak aby to vyletělo střechou nahoru a ne do stran. Když bude strop že silné vaty a na tom kousek vlnovky tak to nikomu nic neudělá.

To fakt začíná vypadat že se zde řeší uskladnění dynamitu. To až se dozví hasiči jé to bude průsernorma :D :D :D
Martin P
Lokalita: Havlíčkův Brod
Výkon panelů [Wp]: 19845
Kapacita baterie [kWh]: 66

Nový příspěvek od Martin P »

A okolo muničáku se dělají zemní valy na odklonění tlakové vlny nahoru. A co říkal jednou na srazu spolužák který pracuje v explozii mají na dílně provedené osvětlení zvenku skrz okno dovnitř. Protože uvnitř dílny nesmí být vůbec nic od elektřiny. Stoje proto mají transmise a osvětlovací tělesa jsou venku za okny skrze která svítí dovnitř do dílny.
Když už, tak už.
S-UPS.
20kWp v panelech rozdělených mezi východ, jih a západ. Do osmi stringů.
Baterie
Staré LiFePo4 o kapacitách 12, 24 kWh
Nové LiFePo4 o kapacitách 14, 14 kWh (od listopadu 2022), 14kWh (srpen 2024).
Rezerva Pb vrla 200Ah.
Systémové napětí 48V
Hlavní měnič Victron 5000VA.
Pomocné měniče 2x REVO VM 5000
Regulátory PCM60X
Systém je modulární s možností dalšího rozšíření (kdyby bylo kam) řešený tak, aby při výpadku kteréhokoliv jednoho modulu mohly ostatní fungovat dál bez omezení.
PavelR
Lokalita: Žabčice
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO

Nový příspěvek od PavelR »

no tak kolem battery boxu udělat skalku...
imrich

Nový příspěvek od imrich »

tu je nieco o unikoch elektrolytu, a pripadnej detekcii. cas: 1:10:42

tu je diel cislo 1:
Celkovo komplexna diskusia od konstrukcie liFePo baterii, skladovania, balancovania po pracovne polohy.

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek