Pračky - modely so vstupom na teplú a studenú vodu
Pračky, mikrovlnky, lednice, myčky na nádobí, mrazáky, rychlovarné konvice, remosky, vysavače ...
-
- Lokalita: Lašská brána Beskyd
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 9kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 20kWh
Re: Pračky - modely so vstupom na teplú a studenú vodu
Benefit ušetřených minut je pro mne žádný benefit. Mně osobně je úplně jedno jak dlouho pračka pere (stejně jako jak dlouho myje nádobí myčka).Cely benefit by asi bol len v skrateni pracieho cyklu o 20 min.
Benefit těchto řešení s teplou vodou je u FVE bez baterky nebo s malou baterkou, kdy jsi ale schopen nacpat nějakou energii ze slunce do vody. Dnes už ale taky vím, že tudy cesta nevede A většina, co takhle nějak začla, stejně po časem začala řešit, jak to předělat na klasickou FVE. A někteří před tím přechodem ještě stráví nějaký čas řešením, jak střídačem k bojleru nejlépe zásobovat elektrickou energií celý dům.
SkyFVE 9 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 1x MPPT EASun 8048 80A, 2x MPPT EASun 6048 60A, Li-Ion 3x 12s 156Ah (20,6 kWh/44V), APC Smart-UPS 5kVA, SkyPowerBox LF 4810 1kVA + Siemens Logo! + Dell Optiplex 3040 Micro (Proxmox: HA, Node-RED, InfluxDB, Grafana, MQTT)
-
Pračka na teplou vodu je super pro lidi, kdo ohřívají TUV dřevem. Hlavně ostrovníci.
Pro lidi s FVE a klasickým malým bojlerem to moc smyslu nemá.
Já mám teplou vodu do pračky (37 stupňů) přivedenou už půl roku, a zatím super. Úspora elektřiny na jeden cyklus praní je u nás 950 Wh. V praxi to vychází 1 kWh denně. K tomu navíc rychlejší cyklus praní, a teplejší prádlo, které pak jde do sušičky. Tím se ušetří i trošku čas a elektřina na sušení.
Já zhruba 4 měsíce v roce mám elektřiny z FVE málo (Liberecko), a přidání pár panelů na střechu to opravdu nevyřeší.
Jasně, je to úchylka, ale prostě je fajn pocit, že tý elektřiny ze sítě v zimě spotřebuju míň.
Pro lidi s FVE a klasickým malým bojlerem to moc smyslu nemá.
Já mám teplou vodu do pračky (37 stupňů) přivedenou už půl roku, a zatím super. Úspora elektřiny na jeden cyklus praní je u nás 950 Wh. V praxi to vychází 1 kWh denně. K tomu navíc rychlejší cyklus praní, a teplejší prádlo, které pak jde do sušičky. Tím se ušetří i trošku čas a elektřina na sušení.
Já zhruba 4 měsíce v roce mám elektřiny z FVE málo (Liberecko), a přidání pár panelů na střechu to opravdu nevyřeší.
Jasně, je to úchylka, ale prostě je fajn pocit, že tý elektřiny ze sítě v zimě spotřebuju míň.
-
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
,, Plnotučná elektrárna " s 10kWp a více na střeše a zásobou v baterce 20-40kWh má jistě své kouzlo.
A odpadají jistě problémy menších ostrovů.
Ale pokud je jeden String zcela na 100% vytížený pouze vodou, bez přebytků, a velmi levným způsobem, tak druhá ,, štíhlejší " elektrárna zaměřená pouze na domácí spotřebu (bez vody) má také své kouzlo a hlavně nižší cenu což platí i pro pračku, která bez ohřevu spotřebuje mnohem méně i z baterek.
Přecejenom je to rozdíl, mnoho dalších ovládacích prvků, kdy pustit šťávu i do vody, pokud zrovna nemám 20kWp a více - na střeše.
Každý kdo má 2-3,5kWp s tím musí bojovat, je-li již správný čas ohřívat i vodu aby neměl baterky stále jen prázdné.
Stringem jen pro vodu tohle zcela odpadá.
Mě to jde do pračky pouze při přebytku, což je 5-6 měsíců, přesto to prostě tehdy stálo ,,jen" 5000Kč za obyčejný bojler navíc, cirkulaci mám tak jako tak a benefit je 125litrů vody navíc jako předehřev z přebytků a teplá pro pračku.
Na pračce to dělá úsporu cca 4000 Kč ročně (pro nás cca 160-200Euro) + voda navíc na zatažené dny, kdy to nestíhá dohřát na 75Stupňů celou zásobu, třeba dnes ne, je ještě brzy, ale jinak tam je stále nějaká předehřátá voda.
A je rozdíl, pokud bojler 2, nebo pračka ohřívá z 10Stupňů nebo z 35 Stupňů...
Žena je také spokojená a o nic jiného vlastně nejde, vedle toho vyúčtování
Je 25.04 a jen do vody šlo z 2kWp od 1.1.2024 :
Pokud slunce není, tak není, dohřeje se na potřebné minimum ze sítě, jako půlce všech lidi
A odpadají jistě problémy menších ostrovů.
Ale pokud je jeden String zcela na 100% vytížený pouze vodou, bez přebytků, a velmi levným způsobem, tak druhá ,, štíhlejší " elektrárna zaměřená pouze na domácí spotřebu (bez vody) má také své kouzlo a hlavně nižší cenu což platí i pro pračku, která bez ohřevu spotřebuje mnohem méně i z baterek.
Přecejenom je to rozdíl, mnoho dalších ovládacích prvků, kdy pustit šťávu i do vody, pokud zrovna nemám 20kWp a více - na střeše.
Každý kdo má 2-3,5kWp s tím musí bojovat, je-li již správný čas ohřívat i vodu aby neměl baterky stále jen prázdné.
Stringem jen pro vodu tohle zcela odpadá.
Mě to jde do pračky pouze při přebytku, což je 5-6 měsíců, přesto to prostě tehdy stálo ,,jen" 5000Kč za obyčejný bojler navíc, cirkulaci mám tak jako tak a benefit je 125litrů vody navíc jako předehřev z přebytků a teplá pro pračku.
Na pračce to dělá úsporu cca 4000 Kč ročně (pro nás cca 160-200Euro) + voda navíc na zatažené dny, kdy to nestíhá dohřát na 75Stupňů celou zásobu, třeba dnes ne, je ještě brzy, ale jinak tam je stále nějaká předehřátá voda.
A je rozdíl, pokud bojler 2, nebo pračka ohřívá z 10Stupňů nebo z 35 Stupňů...
Žena je také spokojená a o nic jiného vlastně nejde, vedle toho vyúčtování
Je 25.04 a jen do vody šlo z 2kWp od 1.1.2024 :
Pokud slunce není, tak není, dohřeje se na potřebné minimum ze sítě, jako půlce všech lidi
Měření online : 2000Wp + 2250Wp + 2250Wp + Spotřeba domácnosti z Akku + Teploty 3 x Bojler a počasí
Celkem 7,4kWp a dále roste.
Spotřeba domácnosti je ovlivněna testem Balkónovky 800Wp která dokrmuje domácnost NON-STOP jak vyjde slunce
PS: Omlouvám se - web zdarma, cloud zdarma, na wifi 50 zařízení a 250-300 přístupů denně to trošku brzdí...
Celkem 7,4kWp a dále roste.
Spotřeba domácnosti je ovlivněna testem Balkónovky 800Wp která dokrmuje domácnost NON-STOP jak vyjde slunce
PS: Omlouvám se - web zdarma, cloud zdarma, na wifi 50 zařízení a 250-300 přístupů denně to trošku brzdí...
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 162 Odpovědi
- 8685 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od JirkaE
-
-