Snížení výkonu topné spirály u pračky a myčky

Pračky, mikrovlnky, lednice, myčky na nádobí, mrazáky, rychlovarné konvice, remosky, vysavače ...
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2192
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Snížení výkonu topné spirály u pračky a myčky

Příspěvek od gupa »

Když to zapojení dám do simulátoru, s diodou to funguje na půl, tj. sinusoida se osekne, napětí a proud je stejný ale jen půlku periody, druhá je na nule, takže napůl.

Druhá simulace s trafem 1:10, 4H, funguje také, ale na fázi před trafem lítá až na trojnásobek proud, tj okolo 30A pro 24Ohm spirálu s okolo 2,5kW která má na přívodu z "ořízlé fáze" okolo 10A. Což mne mate asi někde dělám chybu v simulaci.
Naposledy upravil(a) gupa dne pon čer 12, 2023 11:07 pm, celkem upraveno 1 x.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
kodl69
Příspěvky: 7399
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Snížení výkonu topné spirály u pračky a myčky

Příspěvek od kodl69 »

To Gupa: proč by mělo, a ta simulace je špatně, tu indukčnost sice trafo má, ale ne v sérii se spirálou. Navíc díky magnetické vazbě zátěž sekundáru snižuje jakkost primáru, takže beze strachu. Magnetizační prooud takovýho trafa je do 100mA, a ani to není reálná ztráta, protože je tam fázovej posun větší než malej.
dělič z kondenzátorů: Svatá prostoto, zkus si spočítat, jakou kapacitu by musel mít kondenzátor na snížení napětí na polovinu zapojenej v sérii s topením. Pro jednoduchost (a ne zcela správnej výsledek, správně bude napětí 0.7 vstupního) budeme chtít mít reaktanci kondenzátoru stejnou jako odpor spirály. 2kW 230V P=U*U/R z toho R=U*U/P= 26 Ohm. Reaktance kondenzátoru je X=1/(2*pí*f*C )z toho C=1/(2*pí*f*X) 122uF. https://www.kondik.cz/kondenzator-rozbe ... 412803420/ tj tohle řešení je dobrý pro malý proudy (LED signálce stačí nějakejch 220nF) a velký rozdíly napětí. 300VA trafo najdeš ve sběrným dvoře v litinové zásuvkové skříni, ještě onehdy jich tam byl mrak, nebo ve staré UPS. A pravděpodobně ti z něj za chvilku nevyteče vosk a nevybuchne, jako ten kondenzátor...
Pokud bys chtěl dolů jenom cca 20% výkonu, tak ti kondenzátor vyjde desekrát větší(10% napětí). A to už bude nekoupitelný nebo strašně drahý.
P.S. mám tady cca 5kW autotrafa z takzvanýho "spořiče" - věc, co přepínala odbočky tak, aby na výstupu bylo pořád 220V, ne 245V, jak je leckde zvykem. Já osobně mám kvůli snížení příkonu tepelnejch spotřebičů měnič nastavenej na 220V výstupního napětí taky. Pořád jsem v rozmezí napětí dle normy a snížení odběru o 10% na boileru nebo pračce je celkem fajn, když měnič nedá víc než 4kW trvale...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2192
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Snížení výkonu topné spirály u pračky a myčky

Příspěvek od gupa »

gupa píše:Což mne mate asi někde dělám chybu v simulaci.
Chyba s 30A vyřešeno, stačilo vyresetovat a znovu pustit.

Zapojení s diodou a trafem zaráz.

https://tinyurl.com/26u4vha8
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
kodl69
Příspěvky: 7399
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Snížení výkonu topné spirály u pračky a myčky

Příspěvek od kodl69 »

Vrátím se hned na začátek: Když pustíš pračku a myčku ve stejné chvíli, tak se ti setká ohřev pračky a první ohřev myčky. a co takhle nebýt blb a zapnout pračku cca 15-20 minut před myčkou? Už se to tady řešilo mnohokrát, stačí ti vizualizovat data z CERBa a nemáš co řešit. I s 3kW měničem dokážu provozovat pračku, myčku, rychlovarku bez omezení, když nejsem blb.
Jednoduše: zapnu varnou konvici. Hned s ní klidně pračku, té 15 -20 min potvá než napustí vodu a začne ohřev. mezitím v klidu vypiju kafe, hrnek dám do myčky a tu zapnu. Mezitím, než se myčka odhodlá k ohřevu, bude pračka ohřátá. A podruhý už si ohřev nezapne, na rozdíl od myčky.
Není potřeba řešit všechno silou, když stačí drobek organizace. Třeba pokud si vzpomenu, že si to kafe mocí mermo musím uvařit zrovna když myčka ohřívá, stačí jí na ty 2 min než se uvaří voda, pootevřít dvířka. Tohle píšu aspoň po desátý, a myslel jsem si, že na na tohle by normální člověk mohl přijít sám, když vidí v reálným čase ty spotřeby spotřebičů...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
vla
Příspěvky: 1190
Registrován: čtv bře 12, 2015 10:18 pm
Lokalita: Praha 6
Bydliště: Praha 6

Re: Snížení výkonu topné spirály u pračky a myčky

Příspěvek od vla »

Pokud spotřebiče nejsou háklivé na případné odpojení od sítě stačí přednostní relé. Pračky mnohdy mají odklad začátku praní atd.
Nemám rád tenhle stát.
PetrPP
Příspěvky: 6
Registrován: úte kvě 02, 2023 3:58 pm
Lokalita: Plzeň
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 4000
Kapacita baterie [kWh]: 30

Re: Snížení výkonu topné spirály u pračky a myčky

Příspěvek od PetrPP »

kodl69 píše:Vrátím se hned na začátek: Když pustíš pračku a myčku ve stejné chvíli, tak se ti setká ohřev pračky a první ohřev myčky. a co takhle nebýt blb a zapnout pračku cca 15-20 minut před myčkou? Už se to tady řešilo mnohokrát, stačí ti vizualizovat data z CERBa a nemáš co řešit. I s 3kW měničem dokážu provozovat pračku, myčku, rychlovarku bez omezení, když nejsem blb.
Jednoduše: zapnu varnou konvici. Hned s ní klidně pračku, té 15 -20 min potvá než napustí vodu a začne ohřev. mezitím v klidu vypiju kafe, hrnek dám do myčky a tu zapnu. Mezitím, než se myčka odhodlá k ohřevu, bude pračka ohřátá. A podruhý už si ohřev nezapne, na rozdíl od myčky.
Není potřeba řešit všechno silou, když stačí drobek organizace. Třeba pokud si vzpomenu, že si to kafe mocí mermo musím uvařit zrovna když myčka ohřívá, stačí jí na ty 2 min než se uvaří voda, pootevřít dvířka. Tohle píšu aspoň po desátý, a myslel jsem si, že na na tohle by normální člověk mohl přijít sám, když vidí v reálným čase ty spotřeby spotřebičů...
Já nejsem takovej blb, abych doma vařil, myl nádobí a pral, takže to musí být blbuvzdorný.
Můžu si tam dát Plc a všechno řídit s ním, ale nejdřív se to snažím vymyslet co nejjednodušším způsobem s použitím co nejmenšiho počtu případně pokazitelnych součástí.

Ten dělič s kondenzátorama jsem viděl jen schéma a nebyl tam výpočet na proudový zatížení. Tak jsi mi vysvětlil, že to je blbost, takže se s tím už nebudu zabývat. Takže díky za vysvětlení. S trafama nemám problém, těch je ve sběrnach dost.
Dagus
Příspěvky: 1947
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm
Lokalita: Liberec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7820
Kapacita baterie [kWh]: 32
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Snížení výkonu topné spirály u pračky a myčky

Příspěvek od Dagus »

kodl69 píše:Vrátím se hned na začátek: Když pustíš pračku a myčku ve stejné chvíli, tak se ti setká ohřev pračky a první ohřev myčky. a co takhle nebýt blb a zapnout pračku cca 15-20 minut před myčkou? Už se to tady řešilo mnohokrát, stačí ti vizualizovat data z CERBa a nemáš co řešit. I s 3kW měničem dokážu provozovat pračku, myčku, rychlovarku bez omezení, když nejsem blb.
Jednoduše: zapnu varnou konvici. Hned s ní klidně pračku, té 15 -20 min potvá než napustí vodu a začne ohřev. mezitím v klidu vypiju kafe, hrnek dám do myčky a tu zapnu. Mezitím, než se myčka odhodlá k ohřevu, bude pračka ohřátá. A podruhý už si ohřev nezapne, na rozdíl od myčky.
Není potřeba řešit všechno silou, když stačí drobek organizace. Třeba pokud si vzpomenu, že si to kafe mocí mermo musím uvařit zrovna když myčka ohřívá, stačí jí na ty 2 min než se uvaří voda, pootevřít dvířka. Tohle píšu aspoň po desátý, a myslel jsem si, že na na tohle by normální člověk mohl přijít sám, když vidí v reálným čase ty spotřeby spotřebičů...
Přesně takto jsem s MP2 3000VA provozoval domácnost 8-) snižovat příkon netřeba, lepší je pozastavovat, pokud se nechá. U nás myčka i pračka navazuje, takže klidně ji vypínám přívod podle zátěže, aby si počkala. Manželka nehodlá respektovat že má něco čekat :D tak to počká samo.
7820Wp, SV 12° 1710Wp Poly, J 90° 1820Wp Mono, JZ 12° 1680Wp Poly, JZ2 12° 1800Wp Mono, J 40° 810Wp Hyundai
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
Pavel111
Příspěvky: 125
Registrován: pon bře 24, 2014 11:40 am
Lokalita: Čestice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 11,7
Kapacita baterie [kWh]: 43
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Snížení výkonu topné spirály u pračky a myčky

Příspěvek od Pavel111 »

rottenkiwi píše:Nastavit na menici najnizsie napatie a pouzit dlhy a tenky kabel.
Naprostý souhlas.Tento předřadný odpor umí opravdu hodně.Papírově 14,7 A jistič nerozběhne motor 7,5 kW natvrdo bez rozběhu.Omyl,nikdy mi nevyletěl.Vždy to bylo přes prodlužovák patřičné délky.
Je fakt,že tento jistič 14,7A už mi 2x vyletěl.Ale vždy s hlavním jističem(24A).Protože je na tom CNC,co má mít jištění 160A.Vyletěl při brždění vřetene,co má 22 kW.Tak se snažím od té doby programovat tak,aby to nemuselo tak moc brzdit. ;)
Ale CNC samozřejmě na prodlužováku není.Na trafačku koukám,mám jí 100 m od baráku.Takže do baráku je to tvrdý zdroj,normálně min.238V.
Frekvenční měnič(co mají také všechna CNCčka)umí toho hodně odfiltrovat z těch proudových "štosů"
Takže doporučuji frekvenční měniče všem,kdo mají problémy s rozběhovými proudy.
Pro srovnání:
V mé předchozí firmě byl ten samý stroj.Firma měla vlastní trafačku,kde to shazovalo jištění 1000A při zapnutí..A přívod do stroje byl min.4x35mm,né-li více.
U těchto japonských mašin je před strojem velké trafo co mění napětí z japonského na evropský a potřebuje nabudit jádro.
V domácích podmínkách na 4x6mm s tím nemám problém.Prostě se to někde ztratí.
11,6 kWp-MPPT Victron-třífáz Victron 24kW(6xMP5000VA)-43 kWh LiFe

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek