Rozborka PYLONTECH US2000

Souhrn tématu

Diskuze o rozborce baterie PYLONTECH US2000 48V 2,4 kWh ukazuje, jak jsou uvnitř uspořádány bateriové bloky a články. Uživatelé sdílejí zkušenosti s nafukováním sáčkových LiFePo4 článků, které se mohou při opakovaném vybíjení mírně nafukovat, což ale nemusí znamenat jejich nefunkčnost. Probírá se také problematika správného nastavení a vyrovnání stavu nabití (SOC) mezi bloky a možné komplikace při reklamaci kvůli provozním podmínkám.
abrams
Reputace: 427
Lokalita: Brno

Re: Rozborka PYLONTECH US2000

Nový příspěvek od abrams »

Zdravím ,

vážený docente Youdo , srovnávat cihly Pylontech a bedny od e-skůtru mi nepřipadá relevantní .
Pylontechy a jiné jsou kompletovány v chině z chinských dílů jež na kompletační linku urazí pár km . Kompletují jich vagóny , ehm kontejnéry týdně , tudíž i ceny komponent mají jinde než-li se dají sehnat třeba na Ali .
E-skůtr bedny skládá pár lidí (možná jeden ?) z dovezených článků za téměř koncovou cenu , bedna je standardní plechová skříň elektrorozvaděče za plnou cenu a použitá BMS je český "garážový" výtvor . Tudíž není možné očekávat konkurenci drtící chiňany .
V Chině není problém postavit fabriku jež bude non-stop hrnout produkty do celýho světa . Jediná reálná konkurence je Giga factory Edisona Muska v USA . Kdosi kdesi v ňáký EU se mezinárodně prosadí stěží . Vyjimky jsou ... , jen vyjimky :? .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič 48MWh+ , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
youda
Reputace: 961

Nový příspěvek od youda »

Relevantní srovnání to opravdu není, právě z mnoha důvodů, které jsem uvedl ve dvou předchozích postech.

Nicméně, pro mnoho z nás se jednalo o dvě alternativy, které jsme zvažovali pro svoji FVE. Já postupně investoval do obojího, jak lze najít z historie v mém vlákně. Z toho více než 300 tis Kč do 20kWh "eskutr", které jsem později nahradil za 32kWh Pylontechu v ceně 315 tis Kč.

Takže jsem to srovnat mohl, jak cenově tak i v provozu :(

PS: Rozvaděčová skříň byla jen u prvních kusů a zůstala na fotkách v eshopech. V reálu je "eskutr" dodáván v nerezových boxech. Ty jsou v něčem lepší, v něčem horší, než ty původní skříně.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
zbek
Reputace: 19

Nový příspěvek od zbek »

Jen malej dotaz
Winston sem viděl nafouknuty , stalo se to někomu už i s PYLONTECHem ?

Podle mne je Winston a podobné baterky dost předraženy oproti PYLONTECHu . Kus smotané folie v plastové krabičce a je to dražší než cela baterka s kompletnim řizenim.
FV 3,57 Kwp měnič GW3648D-ES bat 4x pylontech us2000 .FV 2 Kwp měnič GW5048 D-ES bat 3x pylontech us2000
jahodovák
Reputace: 235
Lokalita: podhůří Orlických hor
Výkon panelů [Wp]: 7500
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od jahodovák »

Asi ne,ale pylontech určitě není používán jako trakční baterie v elektroautobusech....
7,5kWp-
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION
youda
Reputace: 961

Nový příspěvek od youda »

zbek píše:
Jen malej dotaz
Winston sem viděl nafouknuty , stalo se to někomu už i s PYLONTECHem ?

Podle mne je Winston a podobné baterky dost předraženy oproti PYLONTECHu . Kus smotané folie v plastové krabičce a je to dražší než cela baterka s kompletnim řizenim.
U mne dobrý, ani jedna z devíti cihel se zatím nenafukuje. Snad jsem to nezakřiknul. Pokud by se nějaký průser stal, určitě dám report do vlákna mojí laboratoře.

Co vím z doslechu, tak:
- Pár Pylontechů přišlo vadných rovnou z fabriky, vůbec nešly nastartovat.
- Pár jich taky lidem odešlo po bouřce.

Za mne souhlas - Winstony, CALBy i Sinopoly jsou předražený jako prase. To je dáno jednak samotným výrobcem, jednak nenažraným EU distributorem, tedy i4wifi/GWL.
Na druhou stranu, pokud bych stavěl jachtu na cestu kolem světa, tak veškerej volnej prostor v trupu vyplním právě Winstonama. Baterka, která 8 let jezdila v trolejbusu, je kulatá jak rugbyovej míč, ale pořád má ještě 80% kapacity i relativně slušnej vnitřní odpor, to je prostě mokrej sen. A uprostřed indickýho oceánu fakt nechceš, aby ti nějaká chytrá baterka typu Pylontech napsala "Error 404" a šla do kopru.

Podobné pravidlo platí pro měniče - na doma bych si dnes vybral asi GoodWe nebo Axpert King, ale na moře bych vyplul jedině s Victron Multiplus 5000VA. Ideálně ta starší, hliníková verze. Ačkoliv cena všech krámů od Victrona je stanovená velmi podobně jako u lithiových baterek, cca 10 000 Kč za kVA.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
rokytna
Reputace: 33

Nový příspěvek od rokytna »

Rozborka je vždycky zajímavá, tady jde vidět že uzemnění celé rack skříně pylonu má asi nějaký význam, chválím za tu bleskojistku:
https://forum.mypower.cz/download/file. ... &mode=view
(PMU deska vpravo nahoře).
Přesně po tomhle jsem nedávno pátral, jak to vevnitř z tohoto hlediska mají.
ostrovní FVE
zbek
Reputace: 19

Nový příspěvek od zbek »

Tak doma na barák zatím vypada Pylontech jako nejlepši volba cena výkon . Tak ted ještě rozkuchat Baterie RCT nebo LG Resu, připadně baterie Triplepower , ale to jsou baterky za dvojnásobnou cenu .
FV 3,57 Kwp měnič GW3648D-ES bat 4x pylontech us2000 .FV 2 Kwp měnič GW5048 D-ES bat 3x pylontech us2000
misa84
Reputace: 4

Nový příspěvek od misa84 »

Něco pro rozproudění :-) pylon us2000 z r.2018
(otázka je bezpečné to ještě provozovat...zaplatili se... :-D )
DSCI0101.JPG
TomHC
Reputace: 751
Lokalita: Hlohovec, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8820
Kapacita baterie [kWh]: 30

Nový příspěvek od TomHC »

Au! 💩
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
vk_1
Reputace: 58

Nový příspěvek od vk_1 »

misa84 píše: ned říj 05, 2025 9:11 am
pylon us2000 z r.2018
To je ještě v záruce, ne? Reklamovat.
PetrDubi
Reputace: 321
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 10790
Kapacita baterie [kWh]: 13

Nový příspěvek od PetrDubi »

Ona ta záruka na Pylontech není taková, jak si většina lidí představuje, záruka nad dva roky má velice přísný podmínky co se týká proudů (nabíjecích/vybíjecích), napětí, teplot, SOC a podobně, po celou dobu životnosti to zaznamenává mezní hodnoty a jakmile cokoliv z toho překročí meze určené pro provoz (provozní hodnoty v dokumentaci), tak na tebe při reklamací udělají dlouhý nos. A po téhle době ti při uznání záruky vyplatí snad 20% pořizovací ceny, nečekej, že ti vymění baterii za novou...
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
vk_1
Reputace: 58

Nový příspěvek od vk_1 »

Já jsem právě jednu cihlu reklamoval US3000C, stáří čtyři roky. Dostal jsem novou.
Kamarád reklamoval jednu US5000, jen půl roku starou. Nechtěli reklamaci uznat, takže jsme se s nima hádali, a nakonec to museli uznat.

Pokud je zastoupení v ČR proti, tak nejhůř trvat na reklamaci přímo u výrobce.

Ty baterky se tady v ČR neprodávaly zadarmo, výrobce a prodejci naslibovali spoustu cyklů, takže mají fungovat, a ne selhávat po 500 cyklech. Tohle je Evropa, a ne čínský tržiště.

Screenshot 2025-10-02 at 14.27.23.png
misa84

Až se podaří vyčíst data z baterky uvidíme, myslím že teplota baterie během provozu překročila 25°takže se zárukou se může rozloučit..
Kdyby jste měl někdo starší verzi battery view než 3.8.2 budu vděčný. Mám starší verzi fw v baterií a nechce vyčítat...s up fw zatím čekám, jestli schválí moji registraci na powerforum, kde by všechno mělo být k mámí
Valdano
Lokalita: Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

Těch 25° za provozu je dle mého názoru nesmysl. To se vztahuje jen na dobu testování a nikoli na provoz, protože to ve zdejších podmínkách v podstatě vůbec není možné dodržet. Takže by mohli automaticky všechny reklamace v podstatě rovnou odmítat. Problém s reklamací bývá spíš když záznamy z provozu obsahují indikaci buď hlubokého vybití nebo přebití. V jiném tématu viz tento odkaz se probíralo hluboké vybití způsobené interní závadou (svodem) BMS uvnitř Pylontech US3000C kde servis také odmítl reklamaci. Nicméně tam ta závada byla dost podivná a v servisu to zřejmě vzali tak, že taková závada nasvědčuje na poškození BMS způsobené vnějším vlivem např. přepětím na vstupu, které bylo pravděpodobně i v záznamech a tudíž to jako reklamaci prostě neuznali.
misa84

Podařilo se vyčíst baterky a žádnou chybu nehlásí, i články jsou docela srovnaný...otázka co při zátěži... :-D
DSCI0101.JPG
Valdano
Lokalita: Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

Pylontech baterie obsahují tzv. sáčkové články, které uvnitř obalu Pylontech nejsou kompresovány a mají tendenci se "nafukovat" při opakovaných poklesech napětí na článku k dolní hranici i když to ještě není pod limitem, který by signalizoval hluboké vybití. Prostě stačí se při vybíjení jen opakovaně přibližovat k dolnímu limitu napětí. Je to zmíněno na videu níže. LiFePo4 články jsou poměrně bezpečné a i když dochází k podobným projevům nafukování nemusí to ještě znamenat jejich další nepoužitelnost.

Syrrius
Reputace: 0

Nový příspěvek od Syrrius »

:)
Mám u sebe teď taky dva nafouklé kusy US2000, pokud to nejsou konkrétně ony? :-D
Jeden z článků je pěkný náfuka… ale stále má napětí a při 5A se zatím drží… ;-)
Přílohy
IMG_5947.jpeg
Mex
Reputace: 321
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

Ten velkej to bude asi jejich šéf.
misa84

Takže vypustit špendlkem a může vesele valit dál jo :-D
Martas74
Reputace: 0

Nový příspěvek od Martas74 »

youda píše: sob čer 06, 2020 11:52 am
Ano Pavle,
dodělání CANu a jeho nakrmení tak, aby emuloval stejný BMS standard jako Orion, REC či Batrium, se kterými si rozumí hromada měničů, je to nejmenší. Proč to výrobce neřešil a místo toho zvolil svůj vlastní proprietární protokol, je mi trochu záhadou.

Bohužel, v případě boxů z Eskutru je hlavní BMS deska (modul X) opravdu tragická. Ani doděláním CANu by se to nikam neposunulo. Neříká se mi to lehce, protože designér té desky je opravdu expert na bateriové systémy, navíc velmi obětavý člověk. Právě díky informacím od něj jsem začal chápat, jak vše okolo BMS a balancování funguje.

Potíž modulu X je, že je to klasický český výrobek. Má přesně ty vlastnosti, které jsem před mnoha lety zpozoroval u elektronických řídících systémů, které vyráběli firmy složené z bývalých zaměstnanců závodů Tesla, Eta a spol. Kdo se s tím někdy po revoluci setkal, asi už bude tušit, kam mířím.

Desky modulu X jsem měl dvě nebo tři, viz bazar. Jak elektronika tak firmware si sebou viditelně nesou dědictví z postupného vývoje. Navíc, hlavní účel modulu X je spíše podpora autonomního provozu veřejného osvětlení, či napájení GSM vysílače, než použití ve FVE. Vyžaduje neskutečnou kalibraci pro měření proudu a ovládací SW je kapitola sama pro sebe. Komunikační protokol broadcastuje kombinaci hexa a cleartextu. CLI tam není vůbec. Je tam LAN port, bohužel natvrdo v režimu sériového emulátoru, takže jej nelze využít na nic jiného, než na logování do cloudu. Je tam několik výstupů typu open collector, reagovaly však úplně jinak, než měly. Na té desce je použito pár chytrých řešení, ale jako celek nemá robustnost a uniformitu, kterou bys očekával pro tisícové série. S BMS od Batria, kterou máš, se to absolutně nedá srovnat.

Na Pylontechu je vidět úplně jiný přístup: nejlevnější formát článků, žádné šrouby a měď, ale letované spoje. Vše je ze standardních součástek, konektorů a čipů, které přímo jejich producenti (TI a MAX) dělají pro Balancing, BMS a Gauge meter. Obrovský důraz na bezpečné a plynulé omezení nabíjení a vybíjení pomocí armády FETů na monstrózním chladiči. Žádná mechanická relátka. CLI je fantastické a lze přez něj nejen vyčítat stav, ale i měnit parametry, kalibrovat, procházet event log. Nabídka protokolů je široká a s použitou implementací CAN a RS485 si rozumí každý druhý střídač, Victron, GoodWe, Axpert, Infini, SolaX...

Ano, Pylontech je normální consumer-grade krám se spoustou věcí, které se mi na něm nelíbí. Jako celek je ale mimořádně robustní a neskutečně uniformní. Všechny (moje) cihly se chovají úplně stejně, BMS komunikuje a zasahuje přesně tak, jak je popsáno v dokumentaci. Za ty prachy je to prostě zlatý.
Mohu se zeptat na nějaký problém s vyrovnáním SOC mezi bateriemi US 2000plus a správným nastavením pro jejich provoz?