V LiFePO4 bateriích Pylontech US3000C dochází k vážným závadám BMS

LiFePO4, LiFeYPO4, atd., zkušenosti, rady, tipy ...
Valdano
Reputace: 170
Lokalita: Česká Lípa
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

V LiFePO4 bateriích Pylontech US3000C dochází k vážným závadám BMS

Nový příspěvek od Valdano »

Narazil jsem na čerstvé video popisující vážnou závadu BMS v LiFePO4 bateriovém uložišti Pylontech US3000C a tak zde k tomu dávám odkaz na příslušné video a hrubý popis k tomu. Na videu je zmíněno, že se tato závada již vyskytla vícekrát tj. není to zdaleka jediný případ kdy k tomu došlo, a proto bylo v rámci opravy přistoupeno k výměně originální BMS od Pylontechu za JK BMS.

U originální BMS dochází v případě konkrétní závady, která není ojedinělá, ke stavu jenž způsobí to, že se uložiště tváři z hlediska projevů LED i komunikace jako trvale vypnuté tj. nic na něm nesvítí, jeho komunikační porty jsou nefunkční a nijak jej nelze ovládat, ale výstupní silové svorky uložiště jsou přitom trvale propojeny na vnitřní články. Uložiště se při této závadě chová tak jako by ani žádnou BMS neobsahovalo a jako by sada článků byla v podstatě rovnou trvale připojena na výstupní svorky uložiště. Takže BMS už v tomto stavu na nic nereaguje a nerozpojí obvod ani v případě nadproudu, podbíjení nebo přebíjení a navíc má BMS v tomto stavu ještě částečný vnitřní zkrat, přes který se trvale vybíjí články proudem na videu cca 6A. Uložiště je tedy v tomto stavu schopno vnitřní články vybít v podstatě úplně do mrtva pokud není tato závada včas odhalena a sada článků není od BMS odpojena manuálně.

gupa
Reputace: 141
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: V LiFePO4 bateriích Pylontech US3000C dochází k vážným závadám BMS

Nový příspěvek od gupa »

To není závada, to je průser.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.cz
eman
Reputace: 239
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V

Nový příspěvek od eman »

A to říká ten strejda z videa, který prodává vlastní baterie nebo je to potvrzené aspoň z jiných diskuzí?
Tyhle blábolisti najdou problém i na bílé čtvrtce a nabídnou vlastní geniální řešení.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
Soban
Reputace: 280
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16

Nový příspěvek od Soban »

Jde o to proč ta BMS tak odešla - kdoví co s tím zákazník dělal.....

Další je že vůbec nezjišťoval co na té BMS odešlo, přece když to má odběr 6A tak se tam musí něco pěkně hřát......

A další věc že by to pylontech neřešil to se mi nezdá vždyť to by byl velký průser.....
3,6kWp ::pv:: | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt*
fezoj82
Reputace: 0
Lokalita: Šamorín
Výkon panelů [Wp]: 3,64
Kapacita baterie [kWh]: 7,1

Nový příspěvek od fezoj82 »

Vďaka za tip na zaujímavé video. Videl som od neho aj rozbor US3000C a nasadil mi chrobáka do hlavy. Hlavne s tými pasívnymi 0,2 A balancérmi. Chcem totiž rozšíriť baterku a zvažujem že prejsť na YIXIANG DYI box so 16 článkami bude výhodnejšie a ďalšie rozširovanie lacnejšie do budúcnosti. Nie som úplne skúsený, šikovný a vybavený kutil :lol:
3,64 kWp JJZ; SmartSolar 250/70; Multiplus Sínus 48/5000/100; 7,1 kWh (2 x Pylontech US3000C)
Valdano

Na videu v čase počínaje 32:00 autor popisuje problém s originální BMS Pylontech, která dle jeho vyjádření způsobila hluboké vybití článků a vzápětí také zmiňuje, že to není ojedinělý případ a že údajně má ještě 3 další baterie Pylontech s podobným problémem. Jedná se o zaměstnance firmy Axiumdata s.r.o., která provozuje Bakom.cz tj. svým způsobem to zveřejnil zástupce konkurenční firmy vůči Pylontechu. Napsal jsem dotazy na servisní středisko, které má Pylontech v Olomouci. Tak uvidíme jak se k tomu vyjádří.
eman

Nový příspěvek od eman »

Já myslím, že mele "blbosti", jenom aby prodali vlastní složeninu baterek. Pylontechy nepoužívám, ale pokud by měli takhle vážnou vadu, byly by toho plný diskuze, minimálně na DYI solar foru a jinde.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
Migel
Reputace: 181
Lokalita: Pod Karpatmi

Nový příspěvek od Migel »

Mne sa na tych bateriach nelubi uz len to, ze ked sa spajaju paralelne tak su neni vobec odistene poistkami.Kazdy to spoji natvrdo tym prepojovacim kablom a hotovo!... :sm1:
Ci uz pylontech alebo iny vyrobca je to v podstate jedno (aj tak to vyrobil clovek) vo vnutri kazdej takejto baterky je len a len bms a nic ine, ziadna poistka.Co je trochu na zamyslenie...
JZ-2s5p 3,8kWp >> Epever 8415 AN
JV-2s3p 2,7kWp >> Epever 6415 AN
2x Victron MP2 5000V/A paralelne
48V 760Ah/35kWh Li-ion
a stále v štádiu budovania :repair: (rozširovania)
unicast
Reputace: 298
Lokalita: JV od pekla :)
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 33

Nový příspěvek od unicast »

Tam by hlavně měl být nějaký fakt spolehlivý stykač, který rychle rozepne při detekci napětí nad 58 V, což je samozřejmě u těch velkých proudů, co tam tečou, docela problém. Protože situace, kdy se prorazí MOSFET v MPPT a ten MPPT tam začne prát plné napětí z panelů, považuji za zdaleka největší riziko všech těch našich ostrovně-hybridních FVE. A při více MPPT paralelně už tuplem. Co asi v takovém případě udělají MOSFETy v BMS, které na několikanásobná napětí nejsou už vůbec dimenzované? No prorazí se taky a průser je na světě.

Říkám si, že po těch výbuších baterií by bylo zajímavé udělat si na stole diagnostiku toho MPPT, co tam byl, jestli primární závada nebyla právě tam.
gupa

Nový příspěvek od gupa »

gupa

Nový příspěvek od gupa »

eman píše: pon čer 23, 2025 6:39 am
Já myslím, že mele "blbosti", jenom aby prodali vlastní složeninu baterek. Pylontechy nepoužívám, ale pokud by měli takhle vážnou vadu, byly by toho plný diskuze, minimálně na DYI solar foru a jinde.
Jsou toho plný diskuze tam kde píšeš. Stačí hledat a číst. Od starého firmware které po upgrade čipů stále inslalovaly do nových čipů a bedny po chvíly nemakaly, firmware která byla vydána a naráz vše stáhnuto, divné odindexování ve vyhledávačích všech možných problémů když je hledáš, nekompaktibilita verzí, umrtvení po upgrade atp.
Valdano

Tak ze servisního centra Pylontech v Olomouci se k tomu vyjádřili stručně.

1. K baterii na videu se nevyjádřili, protože to mohou řešit jen s jejím majitelem.

2. K zamítnutí záruky, které je zmíněno v diskusi pod odkazovaným videem uvedli, že pokud byla záruka zamítnuta kvůli zásadnímu porušení provozních parametrů (např. hluboké vybití), které jsou navíc zaznamenány v záznamovém logu, považují takový postup za zcela oprávněný.

3. K dotazu zda to zamítnutí reklamace bylo relevantní pokud byla příčinou závada BMS se nevyjádřili z důvodu viz bod 1.

4. K dotazu zda mají nějaké informace o dalších podobných případech závad BMS u baterií Pylontech se rovněž nevyjádřili.
TomHC
Reputace: 459
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 8820
Kapacita baterie [kWh]: 30

Nový příspěvek od TomHC »

Mrtvý brouk 😎
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 07/2025 = 12. 5 MWh AC
ladik
Reputace: 4

Nový příspěvek od ladik »

Skoda, ze ten borec neopravil tu desku, neni elektronik a umi asi jen skladat baterie. Stalo by to zakaznika desetinu ceny a pokud ma vice Pylontechu, tak se nepripravi o moznost paralelniho spojeni s dalsimi Pylontech bateriemi s rizenim BMS.
Diablo1st
Reputace: 184
Lokalita: MY, SR
Výkon panelů [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 28

Nový příspěvek od Diablo1st »

Vážne by oprava bms stála menej? Do toho sa musí safra niekto vyznať aby to dokázal rozchodiť. A neraz sa stáva že kvôli časovej náročnosti je to nerentabilné.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS
Valdano

Pylontech k tomu volně neposkytuje žádnou servisní dokumentaci ani podporu tj. tu mají jen autorizovaná servisní centra. Zákazník si to mohl nechat opravit mimo záruku viz jen stručný ceník mimozáručních oprav servisního centra Pylontech v Olomouci, ale rozhodl se prostě jinak. Otázkou je jestli by tu BMS v servisním centru vůbec opravovali a nebo zda by ji prostě jen vyměnili za nový kus originální BMS a hotovo.

V diskusi pod videem je někde myslím zmíněno, že důvod proč opravu vůbec neřešili bylo to, že panovala obava, že by se závada na opravovaném kusu mohla v budoucnu projevit znovu a tak prostě zákazník dal přednost vyměnit originální vadnou BMS za jiný typ byť za cenu toho, že nebude přímo propojitelná s jinými bateriemi Pylontech s originální BMS.

Možná zákazník má jen jeden kus a nebo ty další vadné kusy se stejným typem závady, které jsou na videu také zmíněny patří stejnému zákazníkovi a pokud budou ve všech vyměněny BMS za JK BMS tak by měly být vzájemně komunikačně propojitelné s tím, že u jedné se nastaví v komunikaci MASTER a u zbylých SLAVE. Většina měničů podporuje komunikaci nejen s Pylontech, ale i s JK BMS. Takže zákazník zřejmě nebude mít problém ani s komunikačním propojením vůči měniči. Navíc k té baterii Pylontech s JK BMS pak může podobným způsobem připojovat další sady baterií s JK BMS, které nebudou Pylontech a budou třeba i levnější.

V diskusi pod tím videem někteří majitelé baterií Pylontech, u kterých se žádná závada neprojevila, i přesto projevili zájem o to kolik by ta úprava baterie Pylontech stála, aby ji mohli komunikačně propojovat s jinými sadami baterií, které nejsou od Pylontechu podobně jako zde zmínil fezoj82 výše.
Mex
Reputace: 194
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

Mně to přijde od toho Pylontechu jako optimální postup.

BMS vybíjí baterku -> BMS to sama nehlídá, takže se baterie podvybije -> podvybití se zapíše do logu -> reklamace zamítnutá, protože z logu plyne podvybití
Valdano

Je to velmi chytré od Pylontechu, protože se tím může zříct odpovědnosti i za řadu skrytých výrobních vad u toho či onoho kusu, pokud se nevyskytují v příliš až nápadně velkém množství napříč mnoha uživateli nebo pokud nějaká výrobní vada není někým prokazatelně odhalena a zveřejněna, ale z pohledu konkrétního uživatele pokud to skutečně nezavinil, to samozřejmě není moc přijatelné. Jelikož k tomu nejsou dostupné žádné bližší informace tak tady nelze předjímat zda k té závadě BMS došlo v důsledku zavinění uživatelem a nebo zda šlo třeba o nějakou skrytou výrobní vadu v tom či onom kusu té BMS, která se takto projevila až po určitém čase běžného používání.

Co bylo skutečnou prvotní příčinou to se tady dle mého názoru už nedozvíme pokud se to nebude v budoucnu opakovat u většího počtu kusů až to někdo nakonec odhalí a zveřejní jako skrytou výrobní vadu. Pak si Pylontech "posype hlavu popelem" a možná se k tomu postaví čelem například tím, že potenciálně nabídne opravu všem dotčeným pokud se o ni přihlásí, ale pro ty, kteří si to už nechali předělat například jako v tomto případě už bude logicky pozdě.
Naposledy upravil(a) Valdano dne pon čer 23, 2025 5:01 pm, celkem upraveno 1 x.
eman

Nový příspěvek od eman »

Valdano píše: pon čer 23, 2025 2:17 pm

V diskusi pod videem je někde myslím zmíněno, že důvod proč opravu vůbec neřešili bylo to, že panovala obava, že by se závada na opravovaném kusu mohla v budoucnu projevit znovu a tak prostě zákazník dal přednost vyměnit originální vadnou BMS za jiný typ byť za cenu toho, že nebude přímo propojitelná s jinými bateriemi Pylontech s originální BMS.

Možná zákazník má jen jeden kus a nebo ty další vadné kusy se stejným typem závady, které jsou na videu také zmíněny patří stejnému zákazníkovi a pokud budou ve všech vyměněny BMS za JK BMS tak by měly být vzájemně komunikačně propojitelné s tím, že u jedné se nastaví v komunikaci MASTER a u zbylých SLAVE. Většina měničů podporuje komunikaci nejen s Pylontech, ale i s JK BMS. Takže zákazník zřejmě nebude mít problém ani s komunikačním propojením vůči měniči. Navíc k té baterii Pylontech s JK BMS pak může podobným způsobem připojovat další sady baterií s JK BMS, které nebudou Pylontech a budou třeba i levnější.

V diskusi pod tím videem někteří majitelé baterií Pylontech, u kterých se žádná závada neprojevila, i přesto projevili zájem o to kolik by ta úprava baterie Pylontech stála, aby ji mohli komunikačně propojovat s jinými sadami baterií, které nejsou od Pylontechu podobně jako zde zmínil fezoj82 výše.
Pořád ti to nepřipadá divné???
1. Mám jednu bat Pylontech, umře BMS , dám to na YT a udělám z toho kauzu. Nechám vyměnit za JK BMS.
2. Mám víc vadných BMS....samo o sobě NEUVĚŘITELNÁ náhoda, která by znamenala masívní výrobní chybu a Pylontech by jí musel řešit NEBO má dotyčný kompletně po***** instalaci.
3. Mám víc vadných BMS, ale nechám si vyměnit JEDNU?
4. Mám více Pylontechů, jeden má fatální vadu a opět si nechám vyměnit JEDNU BMS a u ostatních čekám na tu fatální závadu?

Můj názor je, že jde o reklamní hnůj, na kterém si dotyčný staví byznys. Gupa tu psal o diskuzích plných problémů s flashem firmware. To je vpodstatě úplně běžná chyba, stává se to dnes a denně u elektroniky, která nemá zdvojený FW a nedá se tam udělat "krok zpět". Baterka do zkratu je jiný level a šlo by o vyloženě nebezpečný výrobek.
Valdano

ad. 3. a 4. na videu je výměna u jedné baterie a je tam zmíněno, že jsou 3 další baterie Pylontech s podobnou závadou u té firmy, která se zabývá opravou. Není známo zda se bude u všech měnit BMS, ani to zda všechny patří jednomu majiteli nebo více majitelům ani to zda majitel té opravované na videu má více kusů a nechá si pak logicky upravit všechny i když všechny neodešly. Takže je to spousta spekulací, ale nic není jistého.

ad 2. Mohlo jít o skrytou výrobní vadu jen u určité úzce omezené série kusů. Pylontech to v takovém případě vůbec nemusí řešit, protože u ostatních se to prostě nevyskytuje a záruční podmínky mu v podobně omezených počtech případů umožňují se zříct odpovědnosti a běžný uživatel v podstatě "ostrouhá", protože nemá šanci prokázat, že skutečně šlo o skrytou výrobní vadu. Takže Pylontech nemá jediný důvod proč by to řešil.

Autor videa si samozřejmě "přihřál polívčičku" svého zaměstnavatele, ale to nic nemění na tom, že svůj díl "másla na hlavě" k tomu může mít i Pylontech, protože v případě skrytých vad, které se projevují jen v malých počtech případů ho nic nenutí k tomu, aby to řešil a záruční podmínky mu dávají možnost se zříct odpovědnosti.