Solax X3-Hybrid-10.0T VS GoodWe GW10K-ET

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
Uživatelský avatar
diablo007
Příspěvky: 3204
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Bydliště: Vyškov

Re: Solax X3-Hybrid-10.0T VS GoodWe GW10K-ET

Příspěvek od diablo007 »

Slušný skóre za týden nasrat hromadu stálých uživatelů a to si mnozí kroutili hlavou jen to nekomentovali zde ale rovnou vlákno ignorovali.
Uživatelský avatar
Brbla
Příspěvky: 258
Registrován: čtv srp 08, 2019 3:44 pm

Re: Solax X3-Hybrid-10.0T VS GoodWe GW10K-ET

Příspěvek od Brbla »

Chlapi neblbněte.

Většina zde na fóru má nějakou představu, jak by měla TA SPRÁVNÁ fv vypadat, ale každej máme tu svoji. Taky máme každej jiný důvody, proč do FV jdeme, no a pan kolega má holt svůj phled na věc a nikde není psané, že ho v nějakém směru nezmění, třeba zrovna ohledně toho sprostého slova, které zde nevyslovujeme. Solax není žádněj opajcovanej klon, je to slušná značka a ani vybranej model není žádněj nepovedenej klumpr. Pokud se to panu kolegovi podaří zrealizovat, určitě se podělí o své zkušenosti a rozšíří naše fotovoltaické obzory.
Chápu, že na většinu z nás jde stres z podmračený oblohy a že holt osvícení ještě nedorazilo, ale nedělal bych z toho vědu, nějaký nešikovný vyjádření přece není důvod proto, kazit si náladu.

Slunce v duši a v panelech *cloud*
Uživatelský avatar
redcrown
Příspěvky: 1133
Registrován: pát říj 12, 2012 8:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Solax X3-Hybrid-10.0T VS GoodWe GW10K-ET

Příspěvek od redcrown »

Přesně.
V provozu: poloostrov 19kWp, 4x XTM4000-48, 4xVT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
Uživatelský avatar
volente
Příspěvky: 2413
Registrován: stř srp 20, 2014 1:01 am
Bydliště: Brno - venkov

Re: Solax X3-Hybrid-10.0T VS GoodWe GW10K-ET

Příspěvek od volente »

To není o technické a ekonomické představě, ale o slušnosti.
Někdo se měl omluvit, protože vyjel na někoho kdo ho upozornil, že by měl nejdřív číst kam se hlásí.
Omluva typu "těm normálním se omlouvám" asi nebylo to správné řešení. Také jsem pár lidí takto upozornil, ale nikdo se nechoval jako pan Jedlička. Milanovi se nedivím, protože aby se nechal urážet nemá zapotřebí. A myslím že má pravdu, že tohle by jsme zde tolerovat neměli.
Mimo jiné napsat i po upozornění "Ano, zvažuji plusy a mínusy obou variant. Jak s dotací, tak bez dotace.
A o tom to asi je, ne?" je pro mne taky nepochopitelné.
Tímto končím s příspěvky v tomto tématu.
5,5kWp - 4x Solartec mono 180Wp +¨6x IBC 155Wp poly + 10x Solea 170Wp mono + 6x Husinage HSG 190Wp + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, MakeSkyBlue 20A, eSmart 3 - 60A, 19 kWh Li-Ion, Axpert MSXE PF1, 24V/3,0kW, Axpert MSXE 24V/2,4kW.
Uživatelský avatar
antoni_sk
Příspěvky: 677
Registrován: pát lis 17, 2017 3:14 pm
Bydliště: Liptov

Re: Solax X3-Hybrid-10.0T VS GoodWe GW10K-ET

Příspěvek od antoni_sk »

Absolútne súhlasím s vyššie uvedenými názormi diablo007 a volente:
- Slušný skóre za týden nasrat hromadu stálých uživatelů a to si mnozí kroutili hlavou jen to nekomentovali zde ale rovnou vlákno ignorovali.

Někdo se měl omluvit, protože vyjel na někoho kdo ho upozornil, že by měl nejdřív číst kam se hlásí.
Omluva typu "těm normálním se omlouvám" asi nebylo to správné řešení. Tímto končím s příspěvky v tomto tématu.
FV-1, 60°, 2019 3x Suntech STP280-20/Wfw (840Wp), EPSOLAR LS3024B (30A)
FV-2, 35°, 2020 3x CSUN 280-60P (840Wp), EPEVER LS3024B (30A),
FV-3, 35°, 7/2020 4x Trinasolar TSM-235 (940Wp), SRNE ML 40A MPPT
FV-4, 35°, 10/2021 2x Moser 220Wp (440Wp), EPEVER LS3024B (30A),
FV-5, 45°, 9/2022 6x Trinasolar 235Wp (1400Wp), Easun ISolar SPS 3kW
Meniče: Carspa 3000W (špičk.9000W), Easun ISolar SPS 3kW
batérie: 16x 200Ah LiFePo4 (24V) + 8x 280Ah LiFePo4 (24V)
jedlickapetr
Příspěvky: 18
Registrován: úte čer 11, 2019 10:04 am

Re: Solax X3-Hybrid-10.0T VS GoodWe GW10K-ET

Příspěvek od jedlickapetr »

Dobrý večer pánové,

Chtěl bych se tímto OMLUVIT všem uživatelů servru Mypower.cz s vyjímkou jednoho uživatele a to je p. Milan s přezdívkou vlkazajac.

při vší úctě a to myslím opravdu upřímě,

výraz "Ja by som sa v tom dotačnom bahne nehrabal. Pán Jedlička nech si kúpi, veď mu na to spoluobčania prispejú. Nech poradí podnikateľ, veď ten má zákazníka rád a váži si ho nadovšetko."
opravdu nepovažuji za upozornění. Měl prostě napsat, že to je v podmínkách, ale tento výrok vy považujete za normální? Já tedy ne.

Další výrok na mou adresu byl neúplný - "Ano, zvažuji plusy a mínusy obou variant. Jak s dotací, tak bez dotace.
A o tom to asi je, ne?"
je pro mne taky nepochopitelné. - Ten text pokračoval - Pokud najdu plusy pro řešení bez dotace, jdu do toho, ale nechtělo se mi to dělat. Mám toho docela hodně. A nemám moc rád výšky.

Nejsem elektrikář, ne že bych tomu nerozuměl, ale tohle už považujji za opravdu složitější instalaci. Každý má nějaké koníčky a někdo zase jiné. Vy máte skvělého koníčka - FVE. Já mám zase jiné, proto bych upřednostnil instalaci na klíč a budu se věnovat jiným.

Spousta lidí se na mě obrací s opravou PC, někdy donesou opravdové vykopávky, ale že bych jim někdy řekl že bych se v těch sračkách nehrabal.... To se na mě nezlobte.

Já jsem nezačal tímto arogantním tónem.
Pán mě mohl klidně normálně upozornit normálně, jako níže, že to je v podmínkách fóra. Pak by to bylo jasné.

Předpokládám, že všichni uživatelé, kteří jsou proti dotacím, tak nevyužívají všechny ty věci co jsem napsal. TZ, např. že nechodí na fotbal, prtože třeba oprava stadionu se dělala z dotací, nejezdí po nějaké cestě, protože vlastně na ni byla dotace. Nepijí mléko, nejedí chléb, protože zemědělci taky čerpají dotace. a.p. Je třeba se dívat na úplný počátek řetězce a pokud někdo řekne že funguje bez dotací a opravdu funguje, tak se mu opravdu hluboce klaním.

Vzpoměli jste tady třeba kotlíkové dotace. Taky jsme o nih uvažovali, ale raději jsme u otce udělali tepelné čerpadlo z vlastních zdrojů a ponechali jsme viadrusa jako rezervní. Nikdo mě nemůže donutit abych jej odřezal. Ale dejme tomu nějací staří manželé, nebo třeba jenom již jeden žijící, jak k tomu teď přijdou, že mu někdo ve vládě schválí, že musí vyměnit kotel. Když by jim třeba ten Viadrus ještě do konce života posloužil. Opravdu si myslíte, že je to špatně. Já si to nemyslím. Když už vláda přijde s tím, že schválí že nemůžu topit stávajícím kotlem, tak ať za své rozhodnutí platí. Je to v naprostém pořádku.

Teď třeba končí DVBT a všichni si musí koupit nový settopbox. Myslíte si, že by těm babičkám nestačila ta televize, jak ji měli doposud? Opět si budou muset koupit nový set top box. A žádné dotace....

Dále třeba chtějí zrušit střídání letního a zimního času..... A teď mě napadlo, že tohle se vlastně týká i Vás... Ostrovního systému se to asi trošičku dotkne (I když mi možná budete oponovat, že energii máte sbalenou na cesty v batekách). Jak k tomu my všichni přijdeme, že budeme muset třeba v srpnu již grilovat se zapnutým světlem.... Přijdeme domů, dáme kafe a je tma. Budete chtít nařezat dřevo, tak si budeme svítit. Na zahrádce si taky budeme svítit.
Nevím, jak třeba ostatní, ale přijíždím domů z práce kolem 16-ti hodin. To by mě zajímalo, kdo mi zaplatí komplet osvětlení zahrady a dvora. To už by asi ostrovní systém nedal. Protože v LEDkách to vidím tak na 7 x 70W. Pokud by to byly metalhybridy, tak 7 x 250W.

Nikdy by mě nenapadlo, že to tady bude takové vyhraněné. Přpadnám si jako běloh v černošské čtvrti.

Uvědomujete si, že je 30 let po roce 1989? Nezlobte se na mě, ale když budu chtí použít slovo DOTACE, tak je použiju. Tohle se tady dělo před rokem 1989, že to, nebo to se nemohlo říkat. Nyní si myslím, že žijeme ve svobodném státě a nikdo by neměl mít problém s názorem jiného. Neříkám, že s ním musí souhlasit. Pán s přezdívkou "brbla" to vystihl zcela přesně. To sprosté slovo, které tady neříkáme. Díky za Váš trefný názor. Ten mě opravdu potěšil.

Díky za rady, které jsem tady dostal, za které jsem opravdu vděčný. Dnes jsem změřil střechu a na ten jih bych asi 8-10 panelů dostal. u 3f zatím zůstávám.
DOTACE na FVE,.... nemám s tím problém. Daleko více mě štvou dotace z EU.

Takže tímto se s Vámi loučím. Adminovi obraten napíšu prosbu o likvidaci tohoto fóra a uživatele "jedlickapetr". Opravdu forma, která tady panuje je mi nvyhovující. Myslel jsem, že že se tady zabýváte technickými věcmi, ale v tomto vlákně politika převážila technickou stránku. Tím ale neříkám, že tady nezazněla spousta technických nápadů. Díky moc za ně.

Už chybělo jenom vzpomenout Zemana a Babiše......

Omlouvám se, ale já se přetvařovat nebudu. Tak to prostě je.
Moc díky, P.

Omlouvám se.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Solax X3-Hybrid-10.0T VS GoodWe GW10K-ET

Příspěvek od mypower.cz »

jedlickapetr píše:Předpokládám, že všichni uživatelé, kteří jsou proti dotacím, tak nevyužívají všechny ty věci co jsem napsal. TZ, např. že nechodí na fotbal, prtože třeba oprava stadionu se dělala z dotací, nejezdí po nějaké cestě, protože vlastně na ni byla dotace. Nepijí mléko, nejedí chléb, protože zemědělci taky čerpají dotace. a.p. Je třeba se dívat na úplný počátek řetězce a pokud někdo řekne že funguje bez dotací a opravdu funguje, tak se mu opravdu hluboce klaním.
Stadiony, cesty, zemědělce pobírající dotace jsou mimo tematiku fóra, jde o dotace na FVE a to je FVE a nic jiného. Prosím nekombinovat hrušky a jablka.
jedlickapetr píše: Teď třeba končí DVBT a všichni si musí koupit nový settopbox. Myslíte si, že by těm babičkám nestačila ta televize, jak ji měli doposud? Opět si budou muset koupit nový set top box. A žádné dotace....
No právě...
jedlickapetr píše: To by mě zajímalo, kdo mi zaplatí komplet osvětlení zahrady a dvora.
Vy sám.
jedlickapetr píše: Uvědomujete si, že je 30 let po roce 1989? Nezlobte se na mě, ale když budu chtí použít slovo DOTACE, tak je použiju. Tohle se tady dělo před rokem 1989, že to, nebo to se nemohlo říkat. Nyní si myslím, že žijeme ve svobodném státě a nikdo by neměl mít problém s názorem jiného. Neříkám, že s ním musí souhlasit.
Fórum není stát ale něco jako soukromý obývák, klubovna, nebo štamgastský stůl. Ne stát. Neplést si prosím pojmy.
jedlickapetr píše: Takže tímto se s Vámi loučím. Adminovi obraten napíšu prosbu o likvidaci tohoto fóra a uživatele "jedlickapetr". Opravdu forma, která tady panuje je mi nvyhovující.
Respektuji, leč zbytečně to hrotíte.
jedlickapetr píše: Myslel jsem, že že se tady zabýváte technickými věcmi, ale v tomto vlákně politika převážila technickou stránku. Tím ale neříkám, že tady nezazněla spousta technických nápadů. Díky moc za ně.
A právě o technických věcech to tu je. Ne o dotacích.
Uživatelský avatar
volente
Příspěvky: 2413
Registrován: stř srp 20, 2014 1:01 am
Bydliště: Brno - venkov

Re: Solax X3-Hybrid-10.0T VS GoodWe GW10K-ET

Příspěvek od volente »

Já za sebe bych poděkoval za absolutně zcestný názor na dotace, a rád bych upozornil že na stromech zatím nerostou.
Přerozdělování peněz všech jenom těm vyvoleným nepovažuji za šťastné rešení. Daně platíme všichni, ale na dotace všichni nedosáhnou. Nemluvě o cenách projektů v dotačním programu.
5,5kWp - 4x Solartec mono 180Wp +¨6x IBC 155Wp poly + 10x Solea 170Wp mono + 6x Husinage HSG 190Wp + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, MakeSkyBlue 20A, eSmart 3 - 60A, 19 kWh Li-Ion, Axpert MSXE PF1, 24V/3,0kW, Axpert MSXE 24V/2,4kW.
Uživatelský avatar
volente
Příspěvky: 2413
Registrován: stř srp 20, 2014 1:01 am
Bydliště: Brno - venkov

Re: Solax X3-Hybrid-10.0T VS GoodWe GW10K-ET

Příspěvek od volente »

Rešerše je jasná, přišli jsme o dva uživatele. Úplně zbytečně, ale jen jednoho je škoda.
5,5kWp - 4x Solartec mono 180Wp +¨6x IBC 155Wp poly + 10x Solea 170Wp mono + 6x Husinage HSG 190Wp + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, MakeSkyBlue 20A, eSmart 3 - 60A, 19 kWh Li-Ion, Axpert MSXE PF1, 24V/3,0kW, Axpert MSXE 24V/2,4kW.
Uživatelský avatar
antoni_sk
Příspěvky: 677
Registrován: pát lis 17, 2017 3:14 pm
Bydliště: Liptov

Re: Solax X3-Hybrid-10.0T VS GoodWe GW10K-ET

Příspěvek od antoni_sk »

OK, podme ďalej... nechal niekomu Milan (vlkazajac) kontakt na seba ? Ja som mu o neho písal, ale už mi neodpovedal :-(
FV-1, 60°, 2019 3x Suntech STP280-20/Wfw (840Wp), EPSOLAR LS3024B (30A)
FV-2, 35°, 2020 3x CSUN 280-60P (840Wp), EPEVER LS3024B (30A),
FV-3, 35°, 7/2020 4x Trinasolar TSM-235 (940Wp), SRNE ML 40A MPPT
FV-4, 35°, 10/2021 2x Moser 220Wp (440Wp), EPEVER LS3024B (30A),
FV-5, 45°, 9/2022 6x Trinasolar 235Wp (1400Wp), Easun ISolar SPS 3kW
Meniče: Carspa 3000W (špičk.9000W), Easun ISolar SPS 3kW
batérie: 16x 200Ah LiFePo4 (24V) + 8x 280Ah LiFePo4 (24V)
Uživatelský avatar
marsal64
Příspěvky: 1200
Registrován: sob čer 16, 2018 1:45 pm
Lokalita: Velké Popovice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9,3
Kapacita baterie [kWh]: 30
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Velké Popovice

Re: Solax X3-Hybrid-10.0T VS GoodWe GW10K-ET

Příspěvek od marsal64 »

Já myslím, že nás bude více takových, kteří vlkazajac už napsali nebo napíšou SZ. Protože kdykoli spojuji panely paralelně, přijde mi na mysl právě vlkazajac :-), nemluvě o jeho laskavém duchovním doprovázení mou vývrtkou jménem "čínská plechárna" atd.
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am

Re: Solax X3-Hybrid-10.0T VS GoodWe GW10K-ET

Příspěvek od youda »

Ahoj Petře,

Jak měniče SolaX, tak měniče GoodWe používají ke svému monitoringu primárně přístup přes centrální servery v internetu. V případě SolaXu je to Solax Cloud, u GoodWe pak SEMS portál. Osobně mám také raději řešení, které není závislé na tom, zda-li jeho výrobce nezkrachoval, stále udržuje nějakou serverovou farmu a nerozhodl se mnou zakoupený produkt cíleně "odepsat", aby podpořil prodej nového modelu. Bohužel, doba je prostě taková a s "cloudovým" modelem se budeme stále častěji setkávat i u dalších výrobků, jako jsou auta, pračky i stolní lampičky.

Naštěstí, oba uvedené měniče nejsou na "cloudu" funkčně závislé a jediné o co člověk přijde, je ten komfortní monitoring.

Co se týče možnosti přímého připojení k SolaXu, je to možné, a v mobilní APPce k tomu slouží volba Local Mode, byť i ta má jisté mouchy. Také hlavní provozní parametry SolaXu se dají nastavit tlačítky, přímo přes vestavěný displej. Pokud jde o logování provozních hodnot do nadřazené automatizace, v obou případech je to přes ruku, výrobci tomu nemají chuť aktivně pomáhat.

Uspokojivě budou fungovat oba střídače, prašť jako uhoď. V obou případech také není problém s přikrmováním výkonných 3f spotřebičů pomocí FVE, pokud jsou tyto spotřebiče zapojené v domovní instalaci ještě PŘED měničem.
3f soustruhy či CNC budou z FVE benefitovat také, jen prostě logicky nemohou jet na baterky. Souběh pračky a myčky na jedné fázi také není problém - 3.3kW se dodá z FVE, zbytek se bohužel docucne z DS, a to i kdyby v dalších fázích byla zátěž 0W a slunce svítilo jako o život. S tím bych se asi netrápil, legální vybudování domácí FVE, silnější než 3x3.3kW, je totiž v ČR defacto nemožné, tak jak si to česká energetická lobby přála.

Jedna muška SolaXu je, že jeho asymetričnost má určité meze. Nelze tedy na jedné fázi odebírat 3kW na zbylých dvou 0kW. Pokud takový stav nastane, měnič začne nějakou energii vyrábět i na nevyužitých fázích a ta poté bude odcházet do DS. Rozhodně je tedy třeba nešetřit a pořídit skutečně 10kW verzi. Více viz např. zde: https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?p=88996#p88996

Ani SolaX ani GoodWe nemá smysl konfigurovat pro zálohování celého domu z FVE. Na backup je vhodné napojit jen pár vybraných okruhů. Ani jeden z těchto měničů totiž na trvalý provoz bez podpory DS není stavěný a jakmile by se na jedné fázi sešla pračka s rychlovarnou konvicí, okamžitě by došlo k přetížení. Pro totální, bezstarostnou zálohu RD, dává smysl jen velmi silná 1f FVE, tak jak zmínili kolegové na předchozích stránkách. Něco takového ale využije málokdo, proto doporučuji řídit se jednoduchým pravidlem:
- samodomo ostrovní FVE v CZ => 1F s výkonem dle libosti a bez omezení
- legální hybridní FVE v CZ => 3F s výkonem 3x3.3kW aka 10kWp MAX

Pokud jde o HV baterie, tak ano, jejich postupné rozšiřování je trochu komplikované a v určité chvíli již nebude možné přidat jen 1 bateriový modul, ale bude nutné pořídit cca 4 moduly najednou a celou baterii přeskládat do serioparalelního zapojení. Bohužel, HV AKU z technických důvodů používají snad všechny nové 3f hybridy, takže nemá smysl se tím zbytečně trápit.

V případě hybridní FVE s aktivní BMS komunikací měniče a AKU, není potřeba se obávat, že by měnič baterie příliš trápil vysokými odběry (jako to občas vidíme v ostrovních FVE). Oba hybridy si z baterek vezmou jen doporučený proud reportovaný BMS a zbytek požadovaného AC výkonu doplní energií z panelů a hlavně mixováním s DS. Baterka tedy nebude huntována. Zároveň je však nutné se psychicky připravit na to, že pokud se v noci zapne pračka, tak i když bude baterka zcela nabitá, měnič bude něco málo přicucávat z DS, právě proto aby baterku netrápil.

Ještě jsem zahlédnul "obavu z přetoků". Bude-li FVE postavena na klíč, včetně standardní smlouvy s distributorem o připojení mikrozdroje, pak není potřeba mít z přetoků strach. Distributor má povinnost všechny přetoky odebrat a nejedná se o nepovolenou dodávku do sítě. Dokonce za to zaplatí i pár haléřů. Hlavně je potřeba nenechat se navézt do připojení mikrozdroje ve zjednodušeném režimu, neboť tam platí, že ani oficiální FVE se smlouvou nesmí mít žádné přetoky, což je opruz, který zcela to neguje základní výhody hybridních měničů.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm

Re: Solax X3-Hybrid-10.0T VS GoodWe GW10K-ET

Příspěvek od brumlaj »

zde je důležité vypíchnout "na klíč", protože ne každý při podepisování nové smlouvy s distributorem která bude zohledňovat FVE, bude rozumět tomu co jest psáno o vyžadovaném chování sestavy směrem k distribuční síti. Mnohdy ani firmy ....
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
Killingman
Příspěvky: 41
Registrován: stř bře 25, 2015 1:57 pm

Re: Solax X3-Hybrid-10.0T VS GoodWe GW10K-ET

Příspěvek od Killingman »

Tak popravdě jsem měl z počátku docela radost, že se dozvím výhody a nevýhody obou měničů (které jsou v podstatě asi jediné rozumné řešení v případě legálního hybridního připojení) a místo toho se tu řeší dotace.
Ano, nesouhlasím s jakoukoli dotační formou na cokoliv! Nechci dotaci, vybírám mezi těmito dvěma měniči -
dovolím si poprosit - pokud tu je někdo kdo má s těmito měniči zkušenosti, zda-li by nemohl napsat svůj názor a případně je porovnat.
Mnohokráte děkuji
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am

Re: Solax X3-Hybrid-10.0T VS GoodWe GW10K-ET

Příspěvek od youda »

Killingman,

Napsal jsem ti to o dva prispevky nahoru.
Ty jsi to necetl?

Youda
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
Killingman
Příspěvky: 41
Registrován: stř bře 25, 2015 1:57 pm

Re: Solax X3-Hybrid-10.0T VS GoodWe GW10K-ET

Příspěvek od Killingman »

Youda: Četl, Váš příspěvek považuji také za jeden z nejužitečnějších, přijměte prosím mojí omluvu, svůj příspěvek jsem napsal příliš obecně
Uživatelský avatar
beethowen
Příspěvky: 873
Registrován: pát čer 23, 2017 7:46 pm
Bydliště: Brno-venkov

Re: Solax X3-Hybrid-10.0T VS GoodWe GW10K-ET

Příspěvek od beethowen »

On bude problém v tom, že tyto měniče tu asi moc lidí nemá. Skoro bych řekl, že nikdo. Taky ses tu moc ideálně nezapsal. Pár lidí ti už napsalo, že je to v podstatě jedno, oba nabízejí totéž. Kvalita bude též podobná. Já se jenom ještě jednou zopakuji, že být tebou tak se zamyslím ještě jednou nad 1f koncepcí.
Killingman
Příspěvky: 41
Registrován: stř bře 25, 2015 1:57 pm

Re: Solax X3-Hybrid-10.0T VS GoodWe GW10K-ET

Příspěvek od Killingman »

Moc nevím jak jsem se zapsal a nebo nezapsal, nicméně svůj dotacemi nezatížený názor snad mít mohu. Ono totiž pokud někdo chce LEGÁLNĚ A BEZ DOTACE připojit solární elektrárnu svépomocí, v podstatě mu nic jiného něž 10KW asynchronní 3 fázový měnič nezbývá. S mojí spotřebou 12MWh/rok si (polo)ostrovní systém kterému bych se nemusel moc věnovat a ani výrazně měnil svoje vzvyky a ještě v podobné ceně představit neumím.

Hlavně k měničům, zjistil jsem, že ten 10KW Solax má 3 vstupy z panelů, první má dva řetězce (20A) a ten druhý jeden (10A). Goodwe nabízí "pouze" 2x10A. To je pro mě třeba docela zásadní, rád bych vzhledem k omezenému prostoru na střeše a rozložení výkonu po co nejdelší dobu osadil tři okruhy, z toho každé jiným směrem (V-J-Z). Jestli je to možné a nebo nikoliv bych se rád zeptal zkušených na tomto fóru.

Obrázek
Uživatelský avatar
beethowen
Příspěvky: 873
Registrován: pát čer 23, 2017 7:46 pm
Bydliště: Brno-venkov

Re: Solax X3-Hybrid-10.0T VS GoodWe GW10K-ET

Příspěvek od beethowen »

Sice nevím co to je stejnosměrný proud s jednotkou W, ale předpokládám, že to bude Wp panelů. Má to 2 MPPT trackery jeden na 20A, proto má 2 vstupy aby se tam daly připojit 2 stringy paralelně, potom je ale třeba přemýšlet nad max. napětí stringů, aby se nepřekročil vstupní výkon 8000W. Na ten druhý se počítá s jedním stringem. Pokud skutečně přemýšlíš o tom rozložení panelů jak jsi psal, tak doporučuji 1:2:1 na V:J:Z. 2 stringy z jižního směru 2 stringy z východu a západu spojit paralelně a dát na 2. vstup. Myslím, že by neměly nikdy pracovat tak aby tam šlo přes 10A (ale záleží to na sklonu panelů). Tak by jsi měl teoreticky výkon v létě po celý den. V zimě pokud bude dobrý sklon panelů to může taky něco pomoct. Nicméně se ti nepodaří dosahovat nominálního výkonu panelů, tak jako by byly na jih.
Ten překlad té tabulky je dost tragický. Pokud to takto přeložil nějaký dovozce tohoto zařízení, dost bych uvažoval, jestli má smysl od něho něco kupovat. Google translate by to zvládnul o dost lépe.
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am

Re: Solax X3-Hybrid-10.0T VS GoodWe GW10K-ET

Příspěvek od youda »

Killingman píše:10KW Solax má 3 vstupy z panelů, první má dva řetězce (20A) a ten druhý jeden (10A). Goodwe nabízí "pouze" 2x10A. To je pro mě třeba docela zásadní, rád bych vzhledem k omezenému prostoru na střeše a rozložení výkonu po co nejdelší dobu osadil tři okruhy, z toho každé jiným směrem (V-J-Z). Jestli je to možné a nebo nikoliv bych se rád zeptal zkušených na tomto fóru.
Ve skutečnosti je to trochu jinak:

SolaX X3 Hybrid 10 má dva MPPT trackery, jeden s výkonem 8kW a druhý s výkonem 5kW. Ten druhý MPPT je z krabice vyveden dvěma páry MC4 konektorů, které jsou uvnitř proklemovány paralelně. Celkový MPPT výkon však nesmí přesáhnout 13kW. Jeden ze vstupů (vstup A) je dimenzován na vyšší proud, zároveň však předpokládám, že tento proud tam poteče jen při nižším napětí. Vstup B je dimenzován jen na nižší proud, viz tabulka níže.

GoodWe 10K-ET má dva MPPT trackery, jeden s výkonem 6.5kW a druhý s výkonem 6.5kW. I zde je druhý vstup z krabice vyveden dvěma páry MC4 konektorů, které jsou uvnitř proklemovány paralelně. Celkový MPPT výkon 13kW.

Rozložení panelů V-J-Z není problém a používá jej docela dost lidí, protože střechy českých domů nebyly historicky projektovány na optimální využití slunce. Někdo má pro V-J-Z samostatné MPPT trackery, někdo to prostě spojil paralelně a jde to také. Já osobně zkoušel oba přístupy (s měničem InfiniSolar) a oba chodí uspokojivě. Jak GoodWe tak SolaX nebudou mít s paralelním spojením stringů k jednomu MPPT žádný problém a bude to chodit. Důležité je, aby typ a počet panelů ve dvou strinzích, které jsou ve skutečnosti interně připojeny paralelně k jenomu MPPT trackeru, byl stejný. Počet panelů ve stringu, který je na samostatném MPPT, může být jiný, tam už to nevadí.

Materiál ke studiu přikládám níže. Mimochodem, rozhodně nedoporučuji číst české překlady manuálů k PV invertorům. Většinou jsou tam díky překladu zanesené bludy a zavádějící informace. Anglické verze jsou mnohem lepší.

SolaX X3 Hybrid 10
Capture.PNG
mppts.PNG
GoodWe 10K-ET
GWMPPTp.PNG
gwmppt.PNG
Youda
Naposledy upravil(a) youda dne stř úno 12, 2020 5:30 pm, celkem upraveno 3 x.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek