Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pát říj 18, 2019 6:15 pm


PLC Tecomat Foxtrot

Arduino, SDS, Raspberry, Linux, vzdálený dohled, automatizace, měření, opensource, closedsource, hotová řešení, DIY, stavebnice, komponenty, software, postupy, návody, schémata, rady, zkušenosti ...
Další

PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod marsal64 » stř črc 03, 2019 9:36 am

Ahoj, je to dostatečně vydatné na založení nového tématu?

Pořídil jsem si Forxtrot CP-1015 a mám potíže s jeho připojením k PC přes RS-232.
Mám nainstalovaný Mosaic na Windows 10, převodník USB - RS-232 z Alzy. Zapojil jsem na DB9 konektor šňůry pouze čtyři dráty, které jsou na Foxtrotu na CH1 (GND, TxD, RxD, RTS) a nechal defaultní nastavení v Mosaicu.
Foxtrot po zapnutí pro CH1 píše: A-0 S-38,4 T-10 CTS-off B-0 8-E-1 interface RS-232
Tušil by někdo, co dělám blbě?

Díky
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 207
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod willcz » stř črc 03, 2019 10:55 am

Sice netusim proc se pripojujes pomoci seriaku a ne ethernetu, ale aby to chodilo tak musi byt spravne zapojen RX a TX, tzn TX z PLC na RX toho prevodniku, atd ...
pak je potreba na tom seriovem kanalu nastavit rezim PC (ne uni), netusim co je tam v defaultu od vyrobce.
6.8kWp poly + 2x XTM 4000-48 + 330Ah LiFe + Batrium s CAN
willcz
 
Příspěvky: 475
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod youda » stř črc 03, 2019 11:07 am

Přesně - připoj se raději přes ethernet, ušetřený sériák se ti bude hodit na RS232 komunikaci s měniči.
IP, bránu i masku lze nastavit přímo na displeji jednotky CP-1015.

Přímo CP-1015 mám také, připojeno právě přes ETH:
viewtopic.php?f=17&t=4415&start=40#p82023
viewtopic.php?f=3&t=4326&p=92028#p92028
viewtopic.php?f=3&t=4326&p=86737#p86737
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 2079
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod marsal64 » stř črc 03, 2019 1:10 pm

To je mi jasné, že přes Ethernet, ovšem defaultně je tam blbě nastavená IP adresa a maska sítě, tu musím změnit tuším právě přes RS 232.
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 207
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod willcz » stř črc 03, 2019 1:25 pm

To sice ano, ale nic nebrani v PC nastavit adresu a masku, tak aby se vesla do rozsahu toho PLC.
vsechno prestavit jak je potreba a pak si na PC vratit puvodni.
Nebo jak rika Youda, melo by to jit I na panelu, tady ale nevim, neznam ta plc co maji display.
6.8kWp poly + 2x XTM 4000-48 + 330Ah LiFe + Batrium s CAN
willcz
 
Příspěvky: 475
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod youda » stř črc 03, 2019 1:36 pm

Normalka to jde zmenit primo na panelu tema cudlikama.
Je to malina.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 2079
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod youda » stř črc 03, 2019 2:43 pm

Dokument TXV 004 10.01 , kapitola 5:

konfigurace.PNG

konfigurace2.PNG


Vždyť to říkám - nastavení IP adresy na CP-1015 je malina...
okurek.PNG
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 2079
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod marsal64 » stř črc 03, 2019 3:30 pm

Tak díky moc, jojo to je tím, že místo čtení musím zdít a dělat rozvaděč atd. atd.
Sice tačilo naťuknout tou první zprávou ;-), ale bodík si zasloužíš. Jen mi není jasné, co s těmi všemi bodíky budeš dělat ?!
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 207
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod diablo007 » stř črc 03, 2019 3:34 pm

Tož ono se to nikde moc veřejně neříká ale prý až jich bude mít 400 mu je admin smaže aby mohl začít od znova a dal šanci i zbytku osazenstva :lol:
Uživatelský avatar
diablo007
 
Příspěvky: 1640
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod marsal64 » stř črc 03, 2019 6:49 pm

Myslím, že to adminovi nestojí za námahu, youdovi bude stačit měsíc nebo dva, aby byl zase na svém. A jak se znám, já se tady zas na něco zeptám ;-).
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 207
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod youda » čtv črc 04, 2019 11:08 am

Povzbuzen fenomenálním úspěchem na fóru mypower.cz, jsem se rozhodl zamořit ještě maminkovská fóra emimino.cz a Modrý Koník.

Bohužel, moje pokrokové názory na ideální uspořádání partnerských vztahů a na výchovu dětí se na těchto dvou serverech moc neuchytily. Vůbec nechápu proč :?
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 2079
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod diablo007 » čtv črc 04, 2019 12:19 pm

youda píše:Povzbuzen fenomenálním úspěchem na fóru mypower.cz, jsem se rozhodl zamořit ještě maminkovská fóra emimino.cz a Modrý Koník.

Bohužel, moje pokrokové názory na ideální uspořádání partnerských vztahů a na výchovu dětí se na těchto dvou serverech moc neuchytily. Vůbec nechápu proč :?

Já to chápu je to na ně moc pokrokové a věřím že když vydržíš časem jim to dojde
Uživatelský avatar
diablo007
 
Příspěvky: 1640
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod youda » čtv črc 04, 2019 12:35 pm

diablo007 píše:
youda píše:Povzbuzen fenomenálním úspěchem na fóru mypower.cz, jsem se rozhodl zamořit ještě maminkovská fóra emimino.cz a Modrý Koník.

Bohužel, moje pokrokové názory na ideální uspořádání partnerských vztahů a na výchovu dětí se na těchto dvou serverech moc neuchytily. Vůbec nechápu proč :?

Já to chápu je to na ně moc pokrokové a věřím že když vydržíš časem jim to dojde


To si nejsem úplně jistý, zatím jsem tam obdržel jen BANána, uznání nikde :|
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 2079
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod KubisKV » čtv črc 04, 2019 5:45 pm

youda píše:
diablo007 píše:
youda píše:Povzbuzen fenomenálním úspěchem na fóru mypower.cz, jsem se rozhodl zamořit ještě maminkovská fóra emimino.cz a Modrý Koník.

Bohužel, moje pokrokové názory na ideální uspořádání partnerských vztahů a na výchovu dětí se na těchto dvou serverech moc neuchytily. Vůbec nechápu proč :?

Já to chápu je to na ně moc pokrokové a věřím že když vydržíš časem jim to dojde


To si nejsem úplně jistý, zatím jsem tam obdržel jen BANána, uznání nikde :|


Ty jsi zkousel tu vychytávku s kolíčkem na klitorys? Že jsi byl odměněn banem?
KubisKV
 
Příspěvky: 327
Registrován: pon zář 04, 2017 12:06 pm
Bydliště: Chebsko

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod marsal64 » pát črc 05, 2019 7:49 pm

FYI, než mi bylo tady poraděno, že se dá IP adresa nastavit přímo na zařízení, poslal jsem dotaz na RS-232 s relativně rychlou odpovědí:

Zapojení naleznete v příručce pro projektování
https://www.tecomat.cz/modules/Download ... ktovani_cz,
str. 33.

Pokud budete kanál programovat v uživatelském programu PLC, pak na něm
musíte zapnout režim uni a v nastavení uni režimu můžete nastavovat
všechny potřebné parametry, jako je komunikační rychlost, parita atd.
Viz obrázky na straně 47 a 48 příručky o komunikacích
https://www.tecomat.cz/modules/Download ... erial32_cz.
Nastavení mohu upřesnit, pokud budu vědět, jaké zařízení chcete připojovat.
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 207
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod willcz » stř srp 28, 2019 3:29 pm

Na srazu Chudcicich mi jeden ucastnik ukazoval knihovnu na pocasi pro Teco.
Mohl by se mi prosim ozvat, rad bych ji mel taky :-)
6.8kWp poly + 2x XTM 4000-48 + 330Ah LiFe + Batrium s CAN
willcz
 
Příspěvky: 475
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod dumi » stř srp 28, 2019 6:19 pm

Mrkni do knihoven v mosaicu. Je tam tysim yahoo
Dumiho ostruvek: 2kWp, 4,8kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 1011
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod FCC2 » stř srp 28, 2019 8:59 pm

youda píše:Dokument TXV 004 10.01 , kapitola 5:

konfigurace.PNG

konfigurace2.PNG


Vždyť to říkám - nastavení IP adresy na CP-1015 je malina...
okurek.PNG



IP adresa se nastavuje za pomoci programu SetIp https://www.tecomat.cz/ke-stazeni/software/setplcip/ aktualni IP tecomatu zjistite, tak ze drzite tlaciko mode a vypise se nastaveni ETH1 - 192_168_134_178 to je defautni ip rady CP-1xxx.

Timto programem je moznost nastavit i prihlaseni do tecorouty..

VIT
FCC2
 
Příspěvky: 6
Registrován: stř srp 28, 2019 6:23 pm

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod FCC2 » stř srp 28, 2019 9:06 pm

marsal64 píše:FYI, než mi bylo tady poraděno, že se dá IP adresa nastavit přímo na zařízení, poslal jsem dotaz na RS-232 s relativně rychlou odpovědí:

Zapojení naleznete v příručce pro projektování
https://www.tecomat.cz/modules/Download ... ktovani_cz,
str. 33.

Pokud budete kanál programovat v uživatelském programu PLC, pak na něm
musíte zapnout režim uni a v nastavení uni režimu můžete nastavovat
všechny potřebné parametry, jako je komunikační rychlost, parita atd.
Viz obrázky na straně 47 a 48 příručky o komunikacích
https://www.tecomat.cz/modules/Download ... erial32_cz.
Nastavení mohu upřesnit, pokud budu vědět, jaké zařízení chcete připojovat.


S tema seriovima kanalama je to trosku divoke. Rady CP-1xxxx maji nas sobe 1x RS232 nebo 1xRS485. Do tecomatu se pripadne dava rozsirujci karta, ktera dava moznosti kanalu CH2-CH4. Podle typu karty a typu jednotky se meni svorkove schema zapojeni komunikacnich kanalu!!! POZOR viz dokumentace v mosaic.

Kazdopadne tecomat jde programtovat pres seriovy kanala protoze je ve vychozim stavu na typ PC, ale je to chobotina.
FCC2
 
Příspěvky: 6
Registrován: stř srp 28, 2019 6:23 pm

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod FCC2 » stř srp 28, 2019 9:11 pm

marsal64 píše:Ahoj, je to dostatečně vydatné na založení nového tématu?

Pořídil jsem si Forxtrot CP-1015 a mám potíže s jeho připojením k PC přes RS-232.
Mám nainstalovaný Mosaic na Windows 10, převodník USB - RS-232 z Alzy. Zapojil jsem na DB9 konektor šňůry pouze čtyři dráty, které jsou na Foxtrotu na CH1 (GND, TxD, RxD, RTS) a nechal defaultní nastavení v Mosaicu.
Foxtrot po zapnutí pro CH1 píše: A-0 S-38,4 T-10 CTS-off B-0 8-E-1 interface RS-232
Tušil by někdo, co dělám blbě?

Díky


Chyba znamena Ar pp 3804 počet účastníků sítě CIB, RFox překračuje počet řádkůÚdaj o počtu účastníků neodpovídá následujícím údajům v inicializační tabulce.
r - tcl ram
pp - skupina modlu

mas spatne udelany projekt v mosaicu. Tzn mas tam neco co plc nema pripojene. Viz dokumentace v mosaicu >> Programovatelne automaty TECOMAT FOXTROT >> kapitola 6.3
FCC2
 
Příspěvky: 6
Registrován: stř srp 28, 2019 6:23 pm

Další

Zpět na Automatizace, měření, statistiky

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'