Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: stř led 20, 2021 1:30 am


Dotaz - přepínač sítí a poškození domácích spotřebičů

Diskuze, rady, nápady, postřehy v oblasti alternativních zdrojů energie, elektrorozvodů, elektrozařízení, regulace, komponent a úsporných spotřebičů.
Předchozí

Re: Dotaz - přepínač sítí a poškození domácích spotřebičů

Příspěvekod marsal64 » pát led 08, 2021 2:57 pm

Myšlenka ke konzultaci:
Mezi fázi sítě 1 a fázi sítě 2 se zapojí graetzák, jehož výstup (=rozdílové napětí) se dá přes odpor na vstup optočlenu. Za výstupem optočlenu asi nějaký RC filtr. Přepdokládáme mírně rozdílné kmitočty fáze 1 a fáze 2 a signálu z optočlenu se pak může využít pro řízené rychlé přepnutí síti až v okamžiku, kdy bude sfázováno.
?
Poustevna - čistý ostrov bez DS: 5kWp = 10S Jinko 225Wp jih 50°+ 2x 2S3P Jinko 225Wp jih 7°+ větrná elektrárna "čínská plechárna" (= placebo); Axpert VM II 24V 3000W PF1 + Victron Inverter Compact 24/2000 + 2x MakeSkyBlue 60; LiFePo 8x Winston 200Ah + 8x Winston 100 Ah + 8x CATL 120Ah; Teco Foxtrot CP-1015 + C-IT-0504S. EASUN POWER Solar Inverter 3KVA 24V 220V PWM odpočívá v záloze.
Kozlovna - ve stadiu zrodu, zatím nezapojené 3x Studer XTM 4000-48 a na střeše nezapojené 30x mono 310Wp GWL/Sunny.
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 815
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: Dotaz - přepínač sítí a poškození domácích spotřebičů

Příspěvekod kybos » pát led 08, 2021 5:10 pm

"Na žárovku" (tři žárovky zapojené mezi generátor a distribuční síť) jsem viděl kdysi fázovat turbínu na malé vodě. Možná by to mohlo fungovat, záleží asi na tom, jak moc budou frekvence DS a střídače rozdílné.
7,5 kWp poly Renesola JJZ + 3x Tristar MPPT60 (>49 MWh) + 48V VRLA 180 Ah + LiFePO 540 Ah + UPS 8kW (OPTI-Solar SP8000-SW) + 3F nabíječka 4,8kW (DELTA) Start: 2012
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 2227
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm

Re: Dotaz - přepínač sítí a poškození domácích spotřebičů

Příspěvekod Vitek » pát led 08, 2021 5:20 pm

kybos píše:"Na žárovku" (tři žárovky zapojené mezi generátor a distribuční síť) jsem viděl kdysi fázovat turbínu na malé vodě. Možná by to mohlo fungovat, záleží asi na tom, jak moc budou frekvence DS a střídače rozdílné.


Já dodám ! a to pozor... záleží na směru otáčení a taky na tom jestli máme zapojeno jako fázování na tmu nebo na plný svit! dále je třeba mít malinko přebuzeno abysme fázovali s jalovou složkou kladnou ( po vyrovnání přechodového děje) a dále stejná fáze, stejný sled fází....

To je ale fázování synchronního generátoru...

Já nafázoval tak 30 generátorů na sít velikosti 8-50 MW
Vitek
 
Příspěvky: 1715
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: Dotaz - přepínač sítí a poškození domácích spotřebičů

Příspěvekod feliz navidad » pát led 08, 2021 6:03 pm

marsal64 píše:Myšlenka ke konzultaci:
Mezi fázi sítě 1 a fázi sítě 2 se zapojí graetzák, jehož výstup (=rozdílové napětí) se dá přes odpor na vstup optočlenu. Za výstupem optočlenu asi nějaký RC filtr. Přepdokládáme mírně rozdílné kmitočty fáze 1 a fáze 2 a signálu z optočlenu se pak může využít pro řízené rychlé přepnutí síti až v okamžiku, kdy bude sfázováno.
?

To můžeš. Filtr být musí (resp. nemusí, ale pak musíš vyhodnocovat šířku pulzu), ale nesmíš to přehnat s jeho časovou konstantou, jinak si tam zavedeš fázový posuv. Filtr může být i na vstupní straně optočlenu, dokonce je to lepší - výstup optočlenu rozepne v okamžiku sfázování. Signál na vstupu optočlenu je vhodné limitovat např. zenerovou diodou, jinak budeš mít zbytečně velké pásmo necitlivosti.
feliz navidad
 
Příspěvky: 127
Registrován: stř říj 10, 2012 7:31 pm

Re: Dotaz - přepínač sítí a poškození domácích spotřebičů

Příspěvekod tomas » pát led 08, 2021 6:54 pm

Majitel této elektrárny:
http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=3&t=2674#p45728
mi na tomto přepínači
http://forum.mypower.cz/download/file.p ... &mode=view
http://forum.mypower.cz/download/file.p ... &mode=view
https://www.schrack.cz/eshop/rizeni-ovl ... Id=5261830
ukazoval, jak si už vytrénoval bezvýpadkové přepnutí. Prostě s tím otočí tak rychle, že už nemusí nastavovat čas ani na troubě ani mikrovlnce, mne se to nepodařilo. Asi třeba na to natrénovat správný sval ;)

Když jsme instalovali do jedné nemocnice ATS, tak požadovali vypnout, min. 5s prodleva, zapnout. Prý když se přepínalo rychleji, tak jim odcházeli disky v počítačích. Já tomu sice nevěřil že je to tím, ale když to tak chtěli, tak jsme to tak udělali.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2062
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Dotaz - přepínač sítí a poškození domácích spotřebičů

Příspěvekod dumi » pát led 08, 2021 7:47 pm

Ja kdyz pripojuju docasne dum z fve na ds tak shodim hlavni jistic DS a nahodim jistic od privodu z FVE. Uz to mam nacviceny ze se mi taky nic nevymaze. :-)
Dumiho ostruvek: 4,7kWp, 13,3kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 1991
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm

Re: Dotaz - přepínač sítí a poškození domácích spotřebičů

Příspěvekod feliz navidad » pát led 08, 2021 8:22 pm

feliz navidad píše:To můžeš.....

Když se nad trochu zamyslím, tak to bude chodit dobře jen pokud nebude velký rozdíl napětí mezi fázemi sítě 1 a sítě 2.
feliz navidad
 
Příspěvky: 127
Registrován: stř říj 10, 2012 7:31 pm

Re: Dotaz - přepínač sítí a poškození domácích spotřebičů

Příspěvekod marsal64 » pát led 08, 2021 8:45 pm

tomas píše:Majitel této elektrárny ukazoval, jak si už vytrénoval bezvýpadkové přepnutí.

V poustevně přepínám občas ručně mezi dvěma měniči otočným přepínačem a ještě se mi např. nestalo, že by např. vypadnul router. Moc dalších spotřebičů tam pravda není...
Poustevna - čistý ostrov bez DS: 5kWp = 10S Jinko 225Wp jih 50°+ 2x 2S3P Jinko 225Wp jih 7°+ větrná elektrárna "čínská plechárna" (= placebo); Axpert VM II 24V 3000W PF1 + Victron Inverter Compact 24/2000 + 2x MakeSkyBlue 60; LiFePo 8x Winston 200Ah + 8x Winston 100 Ah + 8x CATL 120Ah; Teco Foxtrot CP-1015 + C-IT-0504S. EASUN POWER Solar Inverter 3KVA 24V 220V PWM odpočívá v záloze.
Kozlovna - ve stadiu zrodu, zatím nezapojené 3x Studer XTM 4000-48 a na střeše nezapojené 30x mono 310Wp GWL/Sunny.
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 815
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: Dotaz - přepínač sítí a poškození domácích spotřebičů

Příspěvekod marsal64 » pát led 08, 2021 8:46 pm

feliz navidad píše:
feliz navidad píše:To můžeš.....

Když se nad trochu zamyslím, tak to bude chodit dobře jen pokud nebude velký rozdíl napětí mezi fázemi sítě 1 a sítě 2.

No jistě, bylo by třeba měřit kmitočet DS a na měniči průběžně nastavovat "mírně jiný".
Poustevna - čistý ostrov bez DS: 5kWp = 10S Jinko 225Wp jih 50°+ 2x 2S3P Jinko 225Wp jih 7°+ větrná elektrárna "čínská plechárna" (= placebo); Axpert VM II 24V 3000W PF1 + Victron Inverter Compact 24/2000 + 2x MakeSkyBlue 60; LiFePo 8x Winston 200Ah + 8x Winston 100 Ah + 8x CATL 120Ah; Teco Foxtrot CP-1015 + C-IT-0504S. EASUN POWER Solar Inverter 3KVA 24V 220V PWM odpočívá v záloze.
Kozlovna - ve stadiu zrodu, zatím nezapojené 3x Studer XTM 4000-48 a na střeše nezapojené 30x mono 310Wp GWL/Sunny.
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 815
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: Dotaz - přepínač sítí a poškození domácích spotřebičů

Příspěvekod Brbla » úte led 12, 2021 1:50 pm

tomas píše:
marko250 píše:....
Škoda že to nejde udělat i s klasickými stykači do modulárního rozvaděče. Zatím jsem nenarazil na výrobce který by to vyráběl. Pro průmyslové použití je to super, ale do domovního rozvaděče to nevleze, tam se zatím musíme spolehnout na ty Čínské přepínače.


todle se vleze
https://www.e1.cz/api/products/1162355/images/O/ex9cs_cz-cz_2018.pdf
NOARK 107959 MIT41 Mechanické blokování pro stykače Ex9CS
NOARK 101068 Ex9CS12 10 3P 230V Ministykač 3pól,12A 230VAC,1xNO

zrovna chystám 2 sady, jednu na běžné spotřebiče - defakto stálý provoz a přepnutí pouze nouzově, a druhou na silové spotřebiče (boiler, topné tyče) - přepínání noc/den, vždy bych se měl vejít do 2kW/fázi

prozatím spínám čínou

řídím si to homeassitantem, před přepnutím preventivně automatikou vypnu silové spotřebiče a po přepnutí dle potřeby zase zapnu, běžné háklivé spotřebiče mám na UPS (routery, NAS, PC)
u klimatizací Panasonic ani u lednice, mrazáku Liebher, pračky Bosch, myčky Bosch, myčky AEG jsem žádný problém nepozoroval (nejsou na UPS), "nelehnou" ani SonOFFy
UPS při přepínání pípnou (mám různé APC Smart a Eaton 5E)
Uživatelský avatar
Brbla
 
Příspěvky: 180
Registrován: čtv srp 08, 2019 2:44 pm

Předchozí

Zpět na Elektroporadna

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: BLEX [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'