Způsoby propojení FVE s DS

Alternativní zdroje energie a právní úprava, revize, nařízení ...
xmasin
Příspěvky: 1766
Registrován: čtv čer 28, 2012 9:45 pm

Způsoby propojení FVE s DS

Příspěvek od xmasin »

Jelikož tady běží diskuze o tom, co je a není v ČEZku povoleno, dovolím si nastínit malý přehled možností, které vychází z mého chápání legislativy. Netvrdím, že je to jediný správný pohled, ale můžeme diskutovat o tom, co je a není legální, případně je legální za určitých podmínek.

FVE pracující paralelně s DS
Níže popsané typy FVE v nějaké formě přímo spolupracují s DS a na výstupu střídače je napětí o stejné úrovni a fázi jako je v DS.

FVE bez akumulace a s rezervovaným výkonem do DS
Zde není co řešit, jedná se o systém, který je závislý na DS a musí splňovat požadované parametry (typicky se jedná o podporu sítě popsanou v Příloze 4 PPDS provozovatelů DS část 9). Typickými zástupci jsou FVE se střídači Fronius, Kaco, Solax a další. Tyto FVE musí mít smlouvu na připojení výrobny s provozovatelem DS a musí být provedeny dle projektové dokumentace schválené provozovatelem DS. Zároveň musí mít provozovatel FVE uzavřenu smlouvu o výkupu přebytků s obchodníkem.

FVE s akumulací a s rezervovaným výkonem do DS
Pro tento systém platí totéž co pro výše uvedený typ bez akumulace. Takovýto systém není závislý na DS, ale umí s ní spolupracovat, legislativně platí stejná pravidla jako pro verzi bez akumulace. Tyto FVE využívají hybridních střídačů např. Voltronic Infinisolar, Goodwe a další.

FVE bez akumulace a bez rezervovaného výkonu do DS (Mikrozdroj)
Tento systém je závislý na DS, ale oproti klasické FVE nesmí dodávat výkon do DS, resp. dodaný výkon je penalizován dle vyhlášky ERÚ jako nevyžádaná dodávka. U tohoto systému opět platí, že provozovatel FVE musí mít smlouvu s provozovatelem DS o připojení výrobny resp. mikrozdroje. U tohoto druhu připojení je diskutabilní požadavek na podporu DS dle části 9 přílohy 4, protože pokud nemohu dodávat, tak by tato funkce neměla být vyžadována. Tento druh připojení se používá pro měniče, které nedisponují funkcemi podpory DS, typicky různé mikroměniče (Modrásek od i4wifi) případně by do této kategorie měly spadat i měniče Axpert VM II při provozu bez baterií.

FVE s akumulací a bez rezervovaného výkonu do DS (Mikrozdroj)
Pro tento systém platí totéž co pro výše uvedený typ bez akumulace. Takovýto systém není závislý na DS, ale umí s ní spolupracovat, legislativně platí stejná pravidla jako pro verzi bez akumulace. Tyto FVE využívají hybridních střídačů, které neumí podporu DS, například Victron Multiplus.

FVE nepracující paralelně s DS
Níže popsané typy FVE jsou v nějaké formě schopny spolupracovat s DS, ale na výstupu střídače nemusí být napětí o stejné úrovni a fázi jako je v DS.

FVE s přisosáváním z DS
Takovéto FVE jsou schopny, dle nastavení, spolupracovat s DS a v případě nedostatku energie z panelů nebo baterií si potřebnou část energie vezmou z DS, ale nejsou schopny dodávat energii do DS. Pro tento druh FVE platí, že dle provozovatele DS ČEZ Distribuce, se jedná o záložní zdroj a je nutné ho mít uveden ve smlouvě o připojení k DS. Dle PPDS přílohy 6 sekce 6.1 se jedná o spotřebiče se zpětnými vlivy. Pro tento druh FVE je nutné použít kombinované střídače s dvojitou konverzí, přičemž zatím je znám pouze jeden typ a to Voltronic Axpert King resp. jeho klony (MPP Solar PIP MK).

FVE s přepínáním na DS
Tyto FVE nejsou schopny spolupráce s DS a v případě přetížení, nedostatečné výroby nebo vybití baterií přepínají celou spotřebu na DS. Z pohledu DS se tyto střídače chovají jako offline UPS s prioritou jiného vstupu než DS. Je otázka, jak tyto FVE legálně připojit k DS. Pravděpodobně stejně jako výše uvedený typ, který je schopen spolupráce s DS. Takovéto FVE používají různé verze střídačů firmy Voltronic a jejich klonů mimo Axpert King.

FVE s nabíjením baterií z DS
Tento druh FVE je trochu v šedé zóně, protože technicky se jedná o typ Offgrid FVE s přisosáváním z DS, ale je realizován oddělenými komponenty, typicky nouzovou nabíječkou baterií z DS a klasickým offgrid střídačem. Teoreticky by tento typ FVE měl mít ve smlouvě o přípojení k DS uvedenu nabíječku jako spotřebič se zpětnými vlivy pokud nabíjecí výkon přesáhne 1,3 kVA. Otázka je, do jaké kolonky takovýto spotřebič uvést.

FVE oddělené od DS
Tyto FVE nejsou spojeny s DS jakýmkoliv způsobem.

Ostrovní FVE
Tento typ FVE musí být kompletně oddělen od DS za jakýchkoliv provozních stavů (Otázka je oddělení PE). Dle stanoviska ERÚ by měla být i samostatná elektroinstalace nápájená z FVE pokud je v objektu s takovouto FVE přítomno i připojení k DS. Z hlediska legislativy není takovýto systém nutný hlásit provozovatelům DS.
chatař
Příspěvky: 861
Registrován: stř bře 20, 2019 4:05 pm

Re: Způsoby propojení FVE s DS

Příspěvek od chatař »

Tak to budu mít konečně klidné spaní. :D Má instalace beze zbytku splňuje poslední kategorii "Ostrovní FVE". Včetně oddělené instalace a vlastního PE.
11S (8 REC 295Wp POLY + 3 Canadian Solar 300Wp) Axpert VM II 24V/3000W, 2P Canadian Solar + MPPT Victron Smart Solar 100/20 + Carspa 24/230, 600W Pure sine + 4x Varta 6V/232Ah.
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2774
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: Způsoby propojení FVE s DS

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,

pěkně osvětleno .
dovolil bych si připomínku k pojmenování strojů , konkrétně v bodech :
FVE s přepínáním na DS a
FVE s nabíjením baterií z DS -> stroje v popsaných vlastností a schopností bych již nenazýval střídače ale měniče :idea: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Dagus
Příspěvky: 1943
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm
Lokalita: Liberec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7820
Kapacita baterie [kWh]: 32
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Způsoby propojení FVE s DS

Příspěvek od Dagus »

Hezky zhrnuto, ale furt mi je divný to házení multiplusů do jednoho pytle. Vždyť přece záleží na nastavení a tak jak přijede nastaven, je nastaven jako UPS a přetok nehrozí. Copak jen kvůli přepínacímu relé je odsouzen jakožto potencionální zdroj dodávky do DS? Vždyť to by bylo jen při poruše a to může nastat i při záloze domu přes přepínač 1/0/2 a generátor. Nikdo přece nedokáže zajistit, že za žádných okolností nemůže dojít k proklemování 1 a 2. To prostě může nastat při zničení a to jako nevadí? Když je to přes dc vazbu(online ups), tak to asi zajistit více méně jde, ale bypass tam už být nesmí. S těmi ups, je někde popsáno jakou line interaktive ups je třeba hlásit? Jde mi o 800w multiplus v modu ups. Jestli se tím zabývat, nebo ne.
7820Wp, SV 12° 1710Wp Poly, J 90° 1820Wp Mono, JZ 12° 1680Wp Poly, JZ2 12° 1800Wp Mono, J 40° 810Wp Hyundai
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
PavelR
Příspěvky: 3118
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Způsoby propojení FVE s DS

Příspěvek od PavelR »

Pokud vim tak u multiplus v rezimu vystup spojen s vystupem. V rezimu ups vstup z DS odpoji bypass rele. A takoveto spinaci nebo prepinaci prvky, stykace ... nejsou brany jako oddeleni od site.
Dagus
Příspěvky: 1943
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm
Lokalita: Liberec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7820
Kapacita baterie [kWh]: 32
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Způsoby propojení FVE s DS

Příspěvek od Dagus »

Pak ale každá line interaktive (obyčejná ups) a každej bypass je nelegální. Protože se používá stejného principu.
7820Wp, SV 12° 1710Wp Poly, J 90° 1820Wp Mono, JZ 12° 1680Wp Poly, JZ2 12° 1800Wp Mono, J 40° 810Wp Hyundai
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2774
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: Způsoby propojení FVE s DS

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,

hlášení malejch UPSek je buzerace druhého řádu . Online UPS natoš offline UPS jsou pro DS pouhé spotřebiče na úrovni napájecích zdrojů či trafo nabíječky autobaterií .
Adabsurdum všechny domácí spotřebiče mají zpětný vliv na DS - ať jalovinou nebo pouhým poklesem napětí způsobeným jejich činností .
Taková offline UPS v battery módu má defacto menší zpětný vliv na DS než-li soused připojený k DS vaříc si v el. konvici vodu na čaj .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
unicast
Příspěvky: 1211
Registrován: sob bře 30, 2019 10:27 am
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Způsoby propojení FVE s DS

Příspěvek od unicast »

Nejsou náhradním zdrojem nakonec i kondenzátory ve zdrojích? I na ty to zařízení pár stovek milisekund zpravidla může fungovat.
xmasin
Příspěvky: 1766
Registrován: čtv čer 28, 2012 9:45 pm

Re: Způsoby propojení FVE s DS

Příspěvek od xmasin »

Dagus píše:Pak ale každá line interaktive (obyčejná ups) a každej bypass je nelegální. Protože se používá stejného principu.
Rozdíl mezi UPS a střídačem je v tom, že střídač se umí přifázovat k DS a jede s ní ve fázi a tudíž je schopen dodávat elektřinu do DS, kdežto UPS ve fázi většinou nejede a pokud náhodou se výstup UPS spojí s DS, tak to bude mít za následek pouze hezké dýmové efekty.
xmasin
Příspěvky: 1766
Registrován: čtv čer 28, 2012 9:45 pm

Re: Způsoby propojení FVE s DS

Příspěvek od xmasin »

abrams píše: hlášení malejch UPSek je buzerace druhého řádu . Online UPS natoš offline UPS jsou pro DS pouhé spotřebiče na úrovni napájecích zdrojů či trafo nabíječky autobaterií .
Podle přílohy 6 sekce 6.1.1 je limit pro hlášení zařízení s harmonickými (tam budou typicky spadat UPS, hlavně online, usměrňovače, nabíječky a podobně) 1,3kVA. Takže pokud mám doma jednu UPS s výkonem 800VA, tak ji fakt hlásit nemusím, ale pokud mám UPS s výkonem 5kVA tak bych měl. Stejně tak bych měl hlásit pokud těch 800VA UPS mám víc, případně pokud jsou UPS různého výkonu, ale součet jejich výkonů přesáhne 1,3 kVA při zapojení L-N. Třeba pro 3F UPS je ten limit 3,8kVA.
UPS.png
UPS.png (7.09 KiB) Zobrazeno 2104 x
Vitek
Příspěvky: 1917
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: Způsoby propojení FVE s DS

Příspěvek od Vitek »

Ahoj
Xmasine dotaz - jak je bráno omezení nabíjecího proudu, případně zakázání bypasu, a nebo v bypasu zakázání nabíjení a nebo jeho omezení
totiž s volitelným nastavením nabíjecích věcí se ti právě ze strany síťového odběru například nabíječ chová tak že odebírá 100 500 1000W dle nastavení....

protože přípojný výkon 1,3 kVa pro L-N zapojení splníš správným omezením nabíječe. pokud nabíjení uplně zakážeme tak je to OK podle mě.

Pokud zajistíme že do bypasu to nepřeskočí ale překopne to automatický záskokový automat tak se taky nic neděje podle mě..

Díkes za odpověď, možná se to bude hodit povícero lidem
xmasin
Příspěvky: 1766
Registrován: čtv čer 28, 2012 9:45 pm

Re: Způsoby propojení FVE s DS

Příspěvek od xmasin »

Vitek píše: jak je bráno omezení nabíjecího proudu, případně zakázání bypasu, a nebo v bypasu zakázání nabíjení a nebo jeho omezení
totiž s volitelným nastavením nabíjecích věcí se ti právě ze strany síťového odběru například nabíječ chová tak že odebírá 100 500 1000W dle nastavení....
protože přípojný výkon 1,3 kVa pro L-N zapojení splníš správným omezením nabíječe. pokud nabíjení uplně zakážeme tak je to OK podle mě. Pokud zajistíme že do bypasu to nepřeskočí ale překopne to automatický záskokový automat tak se taky nic neděje podle mě.. Díkes za odpověď, možná se to bude hodit povícero lidem
Pokud to bude pouze nabíječ, tak bych řekl, že omezením nabíjecího proudu na výkon menší než 1,3kVA splníš podmínky a zařízení nemusíš hlásit.
Ale toto se týká pouze nabíjení. Třeba u Axpert King mohu zakázat bypas, mohu omezit nabíjení, ale pokud ho mám připojený k DS i jen pro zálohu, tak po vybití baterií a nevýrobě z panelů plynule přejde na odběr z DS až do svého nominálního výkonu, což je 5 kVA resp. špičkově 10 kVA, takže v tomhle případě to beru tak, že pokud je King připojený k DS, tak musí být hlášený, byť jako pouhý spotřebič a nikoliv jako mikrozdroj.
Otázka je, zda si při přihlášce k odběru rovnou paušálně nepsat záložní zdroj 5 kVA stejně jako se píší jiné spotřebiče. Pokud se dívám na přihlášku, tak se mají hlásit spotřebiče, které nějakým způsobem významně ji zatěžují síť. U tepelných spotřebičů to je jasné, otázka je u různých pohonů (cirkulárky, čerpadla) a u zařízení, které mohou být zdrojem rušení harmonickými (nabíječky e-aut, online UPS s vyššími výkony, usměrňovače ...).
Uživatelský avatar
marsal64
Příspěvky: 1200
Registrován: sob čer 16, 2018 1:45 pm
Lokalita: Velké Popovice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9,3
Kapacita baterie [kWh]: 30
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Velké Popovice

Re: Způsoby propojení FVE s DS

Příspěvek od marsal64 »

xmasin píše:
UPS.png
Můžu se teď zeptat jistě hloupě: Ono se něco připojuje i L-L?
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2774
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: Způsoby propojení FVE s DS

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,

co takhle svářecí invertor ? 3,6kVA bývá běžný u obyč hobby svářeček . To bych měl taky hlásit , takový příležitostný spotřebič ?

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
xmasin
Příspěvky: 1766
Registrován: čtv čer 28, 2012 9:45 pm

Re: Způsoby propojení FVE s DS

Příspěvek od xmasin »

marsal64 píše: Můžu se teď zeptat jistě hloupě: Ono se něco připojuje i L-L?
Teoreticky jo, ale prakticky je to obvykle připojeno L-L-N. Tuhle jsem u kamaráda připojoval indukční desku a ta je připojena L-L-N, přičemž nula má zdvojené vedení, takže je zapojena hnědá - L1, černá - L2, šedá - N1, modrá - N2, takže jsem ještě musel přepojit drát v rozvaděči. Ale třeba doma mám 3F bojler, který má topné těleso zapojené do hvězdy a N nepotřebuje, protože si ji udělá těleso samo.
Uživatelský avatar
marsal64
Příspěvky: 1200
Registrován: sob čer 16, 2018 1:45 pm
Lokalita: Velké Popovice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9,3
Kapacita baterie [kWh]: 30
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Velké Popovice

Re: Způsoby propojení FVE s DS

Příspěvek od marsal64 »

xmasin píše:
marsal64 píše: Můžu se teď zeptat jistě hloupě: Ono se něco připojuje i L-L?
Teoreticky jo, ale prakticky je to obvykle připojeno L-L-N. Tuhle jsem u kamaráda připojoval indukční desku a ta je připojena L-L-N, přičemž nula má zdvojené vedení, takže je zapojena hnědá - L1, černá - L2, šedá - N1, modrá - N2, takže jsem ještě musel přepojit drát v rozvaděči. Ale třeba doma mám 3F bojler, který má topné těleso zapojené do hvězdy a N nepotřebuje, protože si ji udělá těleso samo.
Rozumím, díky, zaujala mne právě ta L-L (netřífázová a bez N) varianta, zda se někde prakticky opravdu vyskytuje.
jahodovák
Příspěvky: 1921
Registrován: ned dub 02, 2017 3:45 pm
Lokalita: podhůří Orlických hor
Výkon panelů [Wp]: 7500
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Způsoby propojení FVE s DS

Příspěvek od jahodovák »

Uniká mi proč hlásit spotřebiče,když platím rezervovaný výkon 25 ampér,smysl by to mělo,pokud bych ho chtěl překročit.Pravda,když jsem kdysi dávno žádal změnu,napsal jsem tam skoro všechny spotřebiče a ještě něco navíc,takže to asi 3 krát překračovalo tech 25 ampér,pokud bych zapnul najednou.Dostal jsem tuto radu od revizáka a využil jsem ji..
7,5kWp-
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION
xmasin
Příspěvky: 1766
Registrován: čtv čer 28, 2012 9:45 pm

Re: Způsoby propojení FVE s DS

Příspěvek od xmasin »

abrams píše:Zdravím ,
co takhle svářecí invertor ? 3,6kVA bývá běžný u obyč hobby svářeček . To bych měl taky hlásit , takový příležitostný spotřebič ?
Elektronům zdar *cloud*
Teoreticky ano:
svarecky.png
svarecky.png (9.59 KiB) Zobrazeno 2053 x
Otázka je, zda hlásit svářečku když jednou za rok s ní něco dělám, případně když si objednám řemeslníka a ten si přinese svoji svářečku. Něco jíného je, když mám doma zámečnickou dílnu a svařuji denně. Osobně zastávám názor, že pevně připojené spotřebiče by hlášeny být měly a zbytek se vejde do kolonky ostatní spotřebiče do 3,5 kW.
Případně explicitně nahlásit spotřebiče, které jsou pravidelně používány a mohou nějakým způsobem ovlivnit síť.
xmasin
Příspěvky: 1766
Registrován: čtv čer 28, 2012 9:45 pm

Re: Způsoby propojení FVE s DS

Příspěvek od xmasin »

jahodovák píše:Uniká mi proč hlásit spotřebiče,když platím rezervovaný výkon 25 ampér,smysl by to mělo,pokud bych ho chtěl překročit.Pravda,když jsem kdysi dávno žádal změnu,napsal jsem tam skoro všechny spotřebiče a ještě něco navíc,takže to asi 3 krát překračovalo tech 25 ampér,pokud bych zapnul najednou.Dostal jsem tuto radu od revizáka a využil jsem ji..
Tak nějak. Také mám napsané ledasco včetně topení, které používám jen v případě nouze.
Údaje z přihlášek používá distributor k dimenzaci sítě, více méně k ničemu jinému, vyjma zařízení, které nějakým způsobem mohou ovlivňovat síť, což jsou hlavně pohony, které dělají velké proudové nárazy při rozběhu a teoreticky mohou shodit nějaké ochrany nebo přetížit přípojku. Naopak třeba tepelná zařízení takový problém nedělají. Doporučuji projít přílohu 6 PPDS sekce 6.1 a dále, tam jsou popsané limity, kdy je nutný souhlas provozovatele DS s připojením spotřebiče, který uvedený limit překračuje.
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2774
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: Způsoby propojení FVE s DS

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,

festovní jebákoviny :yes: .
Fikce zaplaceného a placeného rezervovaného příkonu je pěkná fikce :sm1: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek