Smart BMS

Baterie a bateriová úložiště založená na článcích Li-ion 18650, zkušenosti, praxe, dobíjení, batery management, výroba bateriových úložišť, bezpečnost.
KubisKV
Příspěvky: 515
Registrován: pon zář 04, 2017 1:06 pm
Bydliště: Chebsko

Re: Smart BMS

Příspěvek od KubisKV »

unicast píše:Já těchhle článků mám celkem poměrně málo, tak do 120 kusů celkem ve více zařízeních a paralelně jen v baterii od elektrokola, takže osobní zkušenost naštěstí nemám a doufám, že mne to mine. Pojistkové dráty by mohly dost pomoci, pokud povedou důsledně ke každému článku (což ale zase znamená vyšší impedanci a tedy ztráty).

A jak bys chtěl napojovat pojistný dráty na kazdej xtej článek? Viděl jsi už cihlu z 18650? Protože tvá poslední věta před závorkou je mimo mísu. Ty pojistný dráty většina z nás dáváme na oba póly baterky. Takže 2x větší ztráty.
kiksa
Příspěvky: 80
Registrován: ned říj 15, 2017 11:50 am
Lokalita: Benešov
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 11900
Kapacita baterie [kWh]: 19,6
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Smart BMS lion

Příspěvek od kiksa »

Zdravím,
v rámci rozšiřování FVE a přechodu na lion potřebuju vybavit baterie BMSkou, která je v případě průšvihu odpojí. Použít se chystám smart BMS probírané v tomto tématu. Těm čínskejm výrobkům úplně stoprocentně nevěřím a nerad bych, aby odpojila baterky (třeba vlivem špatného změření napětí článku nebo třeba přerušením vodiče BMS), což by mohlo vést ke zničení regulátoru/měniče...Dáváte pro sichr více těchto BMS současně na jednu baterku nebo dáváte víc BMS na paralelní bloky, aby dyžtak alespoň část baterie zůstala připojená? Nebo jim věříte a dáváte jen jednu třeba 200 A verzi? Baterky nebudou skládané z buřtů 18650 ale budou to běžné články (z elektromobilů atd).
11,9 kWp (J+JZ+SV), AKU Lion 14s -385 Ah (19,6 kWh).
MPP Solar PIP 5048MS, 2 x Epever Ipower Plus 5000.
Vytěžování: kaskáda 3 x Kybosův vytěžovač + Athom Homey (smart home).
Monitoring FVE pomocí Athom Homey Pro.
FRSO
Příspěvky: 2266
Registrován: ned srp 14, 2011 10:13 pm
Lokalita: poblíž Hodonína
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 7200
Kapacita baterie [kWh]: 9

Re: Smart BMS

Příspěvek od FRSO »

U LIFEPO4 aku bloků 12V/200Ah s balancery a BMS ovládám odpojovač Victron dle výkonu, který odpojí MPPT i měnič od akumulátoru při podpětí, přepětí a velkém přehřátí balancerů na jednotlivých článcích.
5,4 kWp JJZ 4deg,1,8kWp JV 24deg, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
k 28.3.2024 8500kWh
kodl69
Příspěvky: 7394
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Smart BMS

Příspěvek od kodl69 »

Já to zatím mám jenom v pojízdnejch věcech, budu to dávat kámošovi na baterku, a jako ochranu před náhlým odpojením baterie budu mít 2ks 60A diod v sérii. Ty budou přemosťovat BMS ve směru proudu pro nabíjení, tj při odpojení BMS poskočí napětí na regulátoru o 1.5V a tím pádem nabíjecí proud klesne skoro na nulu. Samozřejmě že tohle neřeší poruchu regulátoru dobíjení, ale mělo by to stačit v případě, že by se články nějak extra rozbalancovaly. Ale ta činská smart BMS obsahuje krom kousku čínskýho sw (tipuju napsanýho ve viringu pro arduino) TI šváb BQ..... pro BMS a procesor je klasická Atmega328...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kiksa
Příspěvky: 80
Registrován: ned říj 15, 2017 11:50 am
Lokalita: Benešov
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 11900
Kapacita baterie [kWh]: 19,6
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Smart BMS

Příspěvek od kiksa »

Tak to asi použiju jen na monitoring článků a budu tím ovládat třeba napěťovou spoušť pro odepnutí zátěže měniče a jeho následné vypnutí a pak třeba odpojení panelů při přepětí. Přímo na odpojení baterek natvrdo tomu nevěřim, radši budu spoléhat na pojistky.
11,9 kWp (J+JZ+SV), AKU Lion 14s -385 Ah (19,6 kWh).
MPP Solar PIP 5048MS, 2 x Epever Ipower Plus 5000.
Vytěžování: kaskáda 3 x Kybosův vytěžovač + Athom Homey (smart home).
Monitoring FVE pomocí Athom Homey Pro.
Joskob
Příspěvky: 589
Registrován: ned kvě 12, 2019 9:56 pm
Lokalita: Poprad
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 5210
Kapacita baterie [kWh]: 24
Bydliště: Poprad

Re: Smart BMS

Příspěvek od Joskob »

Mam 2ks 30A smart bms z https://www.lithiumbatterypcb.com/
na liion a úplná spokojnosť. chvíľkovo nemali problém s plnou záťažou 30A, dlhšie som neskúšal. Jedna okúsila aj skrat a nenechalo to na nej následky.
Podrobne nastaviteľné. Preferoval som dve v prípade zlyhania jednej.
9x Solar frontier 70W ; 16x Trinasolar TSM-235PC05 235W ; 5x Moser Baer 222W (5210Wp)
Epsolar LS3024b,LS2024b,Xtra3210,Tracer3215 ; 2x smart BMS 30A ; DalyBMS 150A
Easun PWM 3000w 24/230 sinus ; Soluowill NP1200-24/230 sinus
7S120P Li-ion 18650 210+Ah ; 7S CATL 100Ah ; 7S CATL 2x 150Ah ; 8S Lifepo 305Ah (24kWh)
Uživatelský avatar
NOPARasito
Příspěvky: 2525
Registrován: čtv črc 19, 2018 12:14 am
Bydliště: Vidiek, Trhanova Lhota

Re: Smart BMS

Příspěvek od NOPARasito »

Joskob píše:Mam 2ks 30A smart bms z https://www.lithiumbatterypcb.com/
na liion a úplná spokojnosť. chvíľkovo nemali problém s plnou záťažou 30A, dlhšie som neskúšal. Jedna okúsila aj skrat a nenechalo to na nej následky.
Podrobne nastaviteľné. Preferoval som dve v prípade zlyhania jednej.
Co te vysla 30A-ka???
Diky
Joskob
Příspěvky: 589
Registrován: ned kvě 12, 2019 9:56 pm
Lokalita: Poprad
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 5210
Kapacita baterie [kWh]: 24
Bydliště: Poprad

Re: Smart BMS

Příspěvek od Joskob »

NOPARasito píše: Co te vysla 30A-ka???
Diky
Cca 35$ ak sa pamätám
9x Solar frontier 70W ; 16x Trinasolar TSM-235PC05 235W ; 5x Moser Baer 222W (5210Wp)
Epsolar LS3024b,LS2024b,Xtra3210,Tracer3215 ; 2x smart BMS 30A ; DalyBMS 150A
Easun PWM 3000w 24/230 sinus ; Soluowill NP1200-24/230 sinus
7S120P Li-ion 18650 210+Ah ; 7S CATL 100Ah ; 7S CATL 2x 150Ah ; 8S Lifepo 305Ah (24kWh)
kodl69
Příspěvky: 7394
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Smart BMS

Příspěvek od kodl69 »

Já mám po přechodu na android 9 zásadní problém, protože mi vůbec nedetekuje dvě smart BMS, dvě fungují +- normálně. Nechápu.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am

Re: Smart BMS

Příspěvek od youda »

To bude asi tím, že ty SmartBMS používaly nějakou nezabezpečenou věc v Bluetooth protokolu a tak je novější Android raději ani neukáže, protože by to byla potencionální díra do OS :(
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
luge
Příspěvky: 751
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK

Re: Smart BMS

Příspěvek od luge »

kodl69 píše:Já mám po přechodu na android 9 zásadní problém, protože mi vůbec nedetekuje dvě smart BMS, dvě fungují +- normálně. Nechápu.
Potrebujes vymenit nove bluethoot moduly.Ja som menil mobil s andr.9 a nasledne po komunikacii s cinanom aj moduly.A9 nekomunikuje so starsimi modulmi.
kodl69
Příspěvky: 7394
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Smart BMS

Příspěvek od kodl69 »

To je dobrý, ta bms je v jedné jak druhé baterce vervaná strašným způsobem. O těch 7USD za BT ani moc nejde, ale rozborka, sborka... A za rok tohle budu řešit kvůli nějaké inovaci zase. To je věc, která mě obecně sere na všech možnejch IT technologiích. Prostě chybí zpětná kompaktibilita.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Uživatelský avatar
marsal64
Příspěvky: 1200
Registrován: sob čer 16, 2018 1:45 pm
Lokalita: Velké Popovice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9,3
Kapacita baterie [kWh]: 30
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Velké Popovice

Re: Smart BMS

Příspěvek od marsal64 »

kodl69 píše:Já mám po přechodu na android 9 zásadní problém, protože mi vůbec nedetekuje dvě smart BMS, dvě fungují +- normálně. Nechápu.
Hele, mi to prostě funguje.

Samsung Galaxy Note8
Android 9
Aplikace:
XiaoXiang_BMS_3_1_1015.zip
(5.03 MiB) Staženo 121 x
Produkt: https://www.aliexpress.com/item/4000447583516.html

Fachá to, vidí všechny tři mé baterkové stringy, přitom na jeden z nich se konektuje většinou ne na první pokus, na ostatní dva na první pokus.
Přílohy
Screenshot_20200829-123307_xiaoxiang.jpg
Screenshot_20200829-123241_xiaoxiang.jpg
kodl69
Příspěvky: 7394
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Smart BMS

Příspěvek od kodl69 »

podobně to vypadalo s android 7 a aplikace 2.něco.apk tj. žlutej slon, ne modrej. Jenže já ty první dvě BMS koupil v roce 2017... S androidem 9 a 3neco .apk tam dvě prostě chybí.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Joskob
Příspěvky: 589
Registrován: ned kvě 12, 2019 9:56 pm
Lokalita: Poprad
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 5210
Kapacita baterie [kWh]: 24
Bydliště: Poprad

Re: Smart BMS

Příspěvek od Joskob »

Ja používam na smartfóne dve aplikácie zároveň ,jednu originál k BMS žltý slon a druhu z obchodu play xiaoxiang od Ighyes modrý slon ,aby som nemusel stále prehlasovať BMS. Len sa prepínam medzi aplikáciami
9x Solar frontier 70W ; 16x Trinasolar TSM-235PC05 235W ; 5x Moser Baer 222W (5210Wp)
Epsolar LS3024b,LS2024b,Xtra3210,Tracer3215 ; 2x smart BMS 30A ; DalyBMS 150A
Easun PWM 3000w 24/230 sinus ; Soluowill NP1200-24/230 sinus
7S120P Li-ion 18650 210+Ah ; 7S CATL 100Ah ; 7S CATL 2x 150Ah ; 8S Lifepo 305Ah (24kWh)
kodl69
Příspěvky: 7394
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Smart BMS

Příspěvek od kodl69 »

jasně, ale 2.něco.apk na androidu 9 nebo 10 prostě nespustím, nebo aspoň neznám fintu, jak ho spustit. jenom vypíše hlášku že "aplikace není vhodná pro tuto verzi androidu" a končí. Pořád dokola stejný problémy. Nový OS, nový aplikace, starej HW, nový problémy...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Joskob
Příspěvky: 589
Registrován: ned kvě 12, 2019 9:56 pm
Lokalita: Poprad
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 5210
Kapacita baterie [kWh]: 24
Bydliště: Poprad

Re: Smart BMS

Příspěvek od Joskob »

kodl69 píše:jasně, ale 2.něco.apk na androidu 9 nebo 10 prostě nespustím, nebo aspoň neznám fintu, jak ho spustit. jenom vypíše hlášku že "aplikace není vhodná pro tuto verzi androidu" a končí. Pořád dokola stejný problémy. Nový OS, nový aplikace, starej HW, nový problémy...
A načo používať nový fon s A9 alebo 10?. Stačí nejaký starší zo šuflíka s A7 a naň teamviewer. Ideálne ak vie bežať bez baterie len na nabíjačke
9x Solar frontier 70W ; 16x Trinasolar TSM-235PC05 235W ; 5x Moser Baer 222W (5210Wp)
Epsolar LS3024b,LS2024b,Xtra3210,Tracer3215 ; 2x smart BMS 30A ; DalyBMS 150A
Easun PWM 3000w 24/230 sinus ; Soluowill NP1200-24/230 sinus
7S120P Li-ion 18650 210+Ah ; 7S CATL 100Ah ; 7S CATL 2x 150Ah ; 8S Lifepo 305Ah (24kWh)
matobabetak
Příspěvky: 534
Registrován: čtv pro 01, 2016 10:54 am

Re: Smart BMS

Příspěvek od matobabetak »

vcera som skusal bms 16s 320A, po zapojeni piplo, blikali ledky. skusal som starsie aj novsie aplikacie ale aj ked ich videli nedalo sa pripojit, stale vyhadzovalo ze to nejde. nejake napady co s tym? bluethoot v mobile nemal problem to sparovat ale app uz nie
este je k tomu lcd display a ten ukazuje iba Conect BMS... zeby nieco zle zapojene?
[6x235W poly, axpert 2,4kw,lion samsung sdi 24V 190Ah, 10x 1kwh 18650 bloky, total 15kwh, rashberyy pi4, ICC, zaloha kipor 3kw elektrocentrala
https://pvoutput.org/list.jsp?id=84584&sid=74995
kodl69
Příspěvky: 7394
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Smart BMS

Příspěvek od kodl69 »

A nemáš náhodou přehozenej displej a BT modul? Tohle je jiná BMS, já mám všechny bez displeje. Ale na některejch mobilech/ verzích androidu mi to nechodilo nikdy, třeba co si vzpomenu lenovo / Andoid 5.0
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
matobabetak
Příspěvky: 534
Registrován: čtv pro 01, 2016 10:54 am

Re: Smart BMS

Příspěvek od matobabetak »

bluethoot je priamo na doske, lcd je cez 4 kabliky externe. mam mate 20pro a android 10, druhu bms pripojim okamzite
[6x235W poly, axpert 2,4kw,lion samsung sdi 24V 190Ah, 10x 1kwh 18650 bloky, total 15kwh, rashberyy pi4, ICC, zaloha kipor 3kw elektrocentrala
https://pvoutput.org/list.jsp?id=84584&sid=74995

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek