Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: čtv kvě 13, 2021 4:56 pm


Studer informacie

Regulátory Studer
PředchozíDalší

Re: Studer informacie

Příspěvekod redcrown » úte bře 30, 2021 8:19 pm

Když je u LFP napětí trochu víš ( podle mě nad 3,33V), tak je pak baterie měkčí. Nevím, jestli to tak fyzikálně je, ale na mě to tak působí. Tím by napětí mohlo trochu houpnout. Ta rychlost regulační smyčky VT není nijak závratná. Na můj vkus trochu pomalá. Podle mě je nejhorší situace, když běží silná zátěž na měniči, napětí pomalu i při zátěži vystoupá do stavu 100% SOC, nabíječ za silného osvitu dává ještě dost výkonu a naráz odpadne zátěž. Baterie je na horní hranici a než zareaguje VT, tak napětí vylétne.
V provozu: poloostrov 4kWp JV, 4x XTM4000-48, 1x VT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
Ve výstavbě k doplnění: 4kWp SZ, 4,5kWp JJZ, 1,2kWp tracker, 2x VT80 + 1x VT40, 12kWh LFP
Uživatelský avatar
redcrown
 
Příspěvky: 1082
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Studer informacie

Příspěvekod kodl69 » úte bře 30, 2021 8:35 pm

Svatá prostoto... Ti švýcaři jsou snad ještě víc zdegenerovaní než němci. Jakpak by se to asi vyrovnalo se zkratem nebo odpojením baterky--- asi lepší vůbec nedomejšlet. Lepší zařízení (a i třeba čínský bms) mají tzv. HW ochranu - komparátor, kterej při překročení fakt mezního napětí, příp. proudu, odpojí buzení výkonové části a pak se někde vypíše hláška a pod. Ale tohle obvykle vůbec nejde přes procesor, ten jenom registruje mimořádnej stav.
Jak může to napětí takhle vyskočit? jako že regulační smyčka na výstupní napětí reguluje se zpožděním desetin sekundy?
Když mám na všech článcích 3.45V, tak jsem od midnite nepozoroval překročení nastavenýho napětí o víc než pár desetin voltu.
Já dnes na midnite zahlídl sem tam bliknout červenou kontrolku - celej vyděšenej jsem spustil monitoring a hláška "exceed current limit"
mě uklidnila, protože mám nastavenej limit 80A na výstupu z regulátoru, kvůli průřezu vodiče mezi pojistkou a regulátorem, a tomu odpovídající pojistce. Asi tam budu muset dát silnější, prostě dnes před polednem se zůčastňovalo celýho 4.5kWp na štítkový hodnoty.
Když jsem instaloval první 1.5kWp, tak mě nenapadlo, že tohle bude limitující faktor. Limit je 80A, baterky měly v té chvíli 54.5V což je 4360W z panelů při 100% účinnosti, což jistě není. Asi už se tohle párkrát stalo, ale obvykle jsem v téhle době mimo barák a neviděl jsem to, vlastně o nic nejde a je to ukázka správné funkce regulátoru.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 5572
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Studer informacie

Příspěvekod redcrown » úte bře 30, 2021 8:52 pm

Já jsem popisoval spíš obecně problém zakolísání horního napětí. Jaké jsou konkrétní hodnoty nemám zmapované.
V provozu: poloostrov 4kWp JV, 4x XTM4000-48, 1x VT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
Ve výstavbě k doplnění: 4kWp SZ, 4,5kWp JJZ, 1,2kWp tracker, 2x VT80 + 1x VT40, 12kWh LFP
Uživatelský avatar
redcrown
 
Příspěvky: 1082
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Studer informacie

Příspěvekod beethowen » úte bře 30, 2021 9:07 pm

Pokud jsou připojené baterie s alespoň trošku normálním vnitřním odporem, tak přeci technicky není možné aby napětí někam vyskočilo o 5V. Není spíš problém v těch BMS a vnitřním odporu těch FETů.
Že by regulační odezva VT byla nějak pomalá se mě nezdá. Je ale teda pravda, že teď mám vnitřní odpor celé baterky cca 2,7mOhm včetně kabelů. Takže vlastně když tam mám skoky v proudu třeba 100A, tak to na tom napětí ani nevnímám, protože to udělá 0,27V.
Uživatelský avatar
beethowen
 
Příspěvky: 685
Registrován: pát čer 23, 2017 6:46 pm
Bydliště: Brno-venkov

Re: Studer informacie

Příspěvekod kodl69 » úte bře 30, 2021 10:34 pm

Na druhou stranu, když už jsou plně nabitý, tak už to nejsou miliohmy, ale spíš desítky miliohm, viz nabíjecí křivka. Ale i tak, pokud to dokáže i do nabité baterky ten regl "přestřelit" o 5V, tak to je obžaloba.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 5572
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Studer informacie

Příspěvekod luge » úte bře 30, 2021 11:01 pm

Marsal.Asi by som zacal nie pri zdegenerovanom studery ale pri BMS.Mam zlu skusenost s DALY BMS,nepreslo jednoduchym testom pri prepeti clanku,letelo do kosa.
luge
 
Příspěvky: 709
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK

Re: Studer informacie

Příspěvekod marsal64 » stř bře 31, 2021 6:56 am

luge píše:Marsal.Asi by som zacal nie pri zdegenerovanom studery ale pri BMS.Mam zlu skusenost s DALY BMS,nepreslo jednoduchym testom pri prepeti clanku,letelo do kosa.

Daly Smart u mne zatím všemi testy prošel, vč. dobrého měření napětí. Pokud se hypotéza potvrdí, i toto byl svého druhu úspěšný test. Co neprošlo u Tebe? Jaký typ Daly ji měl?
Poustevna - čistý ostrov bez DS: 5kWp = 10S Jinko 225Wp jih 50°+ 2x 2S3P Jinko 225Wp jih 7°+ větrná elektrárna "čínská plechárna" = placebo; Axpert VM II 24V 3000W PF1 + Victron Inverter Compact 24/2000 + 2x MakeSkyBlue 60; LiFePo 8x Winston 200Ah + 8x Winston 100 Ah + 8x CATL 120Ah; Teco Foxtrot CP-1015 + C-IT-0504S.
Kozlovna - ostrov ve stadiu zkušebního provozu. 3x Studer XTM 4000-48, 2x VT-80, BSP, XCOMy, 2x5x3S mono 310Wp GWL/Sunny (9,3 kWp), 200Ah LiFePo4 Catl + 202Ah Lishen, Daly BMS
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 1056
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: Studer informacie

Příspěvekod dano » stř bře 31, 2021 11:43 am

luge píše:Marsal.Asi by som zacal nie pri zdegenerovanom studery ale pri BMS.Mam zlu skusenost s DALY BMS,nepreslo jednoduchym testom pri prepeti clanku,letelo do kosa.


Celkom by ma zaujimalo co BMS robila, alebo nerobila.
dano
 
Příspěvky: 367
Registrován: pát zář 01, 2017 7:54 am

Re: Studer informacie

Příspěvekod luge » stř bře 31, 2021 12:39 pm

luge
 
Příspěvky: 709
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK

Re: Studer informacie

Příspěvekod marsal64 » stř bře 31, 2021 12:50 pm

Otázka není na mne, tak já bych jen potvrdil, že v mém případě se podle všeho Daly Smart BMS 200A chovala jak měla, včetně toho, že odměřila, že jeden článek odběhl nad 3.5V, což ji s ohledem na nastavený rozdíl napětí aktivovalo.
Zpět ke Studeru - s ohledem na to, jak se aktuální použité články chovají, jsem tedy nastavil float napětí níže (53.4V). Zrovna teď jsou články dobité a BMS měří na obou pacích 3.30 - 3.34, což lze snad považovat za OK, zasahuje zde i minibalancer Daly BMS. Musím doprogramovat lepší logování...
Co se týká toho povyskočení napětí a reakce XTM na "přepětí", nemám zatím lepší hypotézu než co jsem už psal - když BMS odpojila, cívky VT se "pochlapily" špičkou a XTM rychle reagoval. Uvažuji ještě, že zde je nevýhoda mé konstrukce, kdy mám díky dlouhým "busbarům" baterky dále od VT než je XTM. Zřejmě by bývalo lepší právě z takových důvodů to opravdu "stáhnut" do jednoho bodu (malý busbar). Než se impuls dostal z mých busbarů 250mm2 do baterek ještě přes 50mm2 dráty, hned vedle přišřoubovaný XTM ho zachytil dříve. Takhle aspoň nyní uvažuji.
Poustevna - čistý ostrov bez DS: 5kWp = 10S Jinko 225Wp jih 50°+ 2x 2S3P Jinko 225Wp jih 7°+ větrná elektrárna "čínská plechárna" = placebo; Axpert VM II 24V 3000W PF1 + Victron Inverter Compact 24/2000 + 2x MakeSkyBlue 60; LiFePo 8x Winston 200Ah + 8x Winston 100 Ah + 8x CATL 120Ah; Teco Foxtrot CP-1015 + C-IT-0504S.
Kozlovna - ostrov ve stadiu zkušebního provozu. 3x Studer XTM 4000-48, 2x VT-80, BSP, XCOMy, 2x5x3S mono 310Wp GWL/Sunny (9,3 kWp), 200Ah LiFePo4 Catl + 202Ah Lishen, Daly BMS
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 1056
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: Studer informacie

Příspěvekod mopadzi » stř bře 31, 2021 4:35 pm

SOC čím se ovlivnuje?
celou zimu jsem měl 100% nevěnoval jsem tomu pozornost, ale ted mám 100% nabité baterky, které se momentálně velkou zátěží vybíjejí ale furtr 100%
kdo si hraje nezlobí

9xRenesola 240W+9x Benq 265, 10xAvancis 125W, 14x Avancis 130W, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%
BMW i3 BEV
mopadzi
 
Příspěvky: 683
Registrován: úte led 24, 2012 8:55 am

Re: Studer informacie

Příspěvekod milhaus » stř bře 31, 2021 4:57 pm

mopadzi píše:SOC čím se ovlivnuje?
celou zimu jsem měl 100% nevěnoval jsem tomu pozornost, ale ted mám 100% nabité baterky, které se momentálně velkou zátěží vybíjejí ale furtr 100%


Nastavením parametrů :
6055-0%
6056-100%
6042- yes
6024-např 55V ale dle max. nabíjecího napětí baterií které určí výrobce nebo uživatel
6025- 2%
6044-no
6019-3%
6022-99%
6023-1,03
6049-yes
:))
milhaus
 
Příspěvky: 189
Registrován: úte úno 05, 2013 8:32 pm

Re: Studer informacie

Příspěvekod mopadzi » stř bře 31, 2021 7:15 pm

no v podstatě to tak mám, děkuji. 6024 end of charge na stavím podle měření které provádí Battery Monitor? Vario track měří jinak. Jde o to že to doted více méně měřilo
kdo si hraje nezlobí

9xRenesola 240W+9x Benq 265, 10xAvancis 125W, 14x Avancis 130W, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%
BMW i3 BEV
mopadzi
 
Příspěvky: 683
Registrován: úte led 24, 2012 8:55 am

Re: Studer informacie

Příspěvekod milhaus » stř bře 31, 2021 7:29 pm

mopadzi píše:no v podstatě to tak mám, děkuji. 6024 end of charge na stavím podle měření které provádí Battery Monitor? Vario track měří jinak. Jde o to že to doted více méně měřilo


Ano napětí nastavit dle hodnot BSP .
milhaus
 
Příspěvky: 189
Registrován: úte úno 05, 2013 8:32 pm

Re: Studer informacie

Příspěvekod mopadzi » stř bře 31, 2021 8:02 pm

už to funguje..stačilo ho odtrhnout od napájení. Nějak zamrznul
kdo si hraje nezlobí

9xRenesola 240W+9x Benq 265, 10xAvancis 125W, 14x Avancis 130W, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%
BMW i3 BEV
mopadzi
 
Příspěvky: 683
Registrován: úte led 24, 2012 8:55 am

Re: Studer informacie

Příspěvekod mopadzi » čtv dub 01, 2021 8:06 am

tak beru zpět...zase BSP zamrzlo... vyměním ho za FANG už jsem se na to připravil. Předpokládám, že bočník je stejný
kdo si hraje nezlobí

9xRenesola 240W+9x Benq 265, 10xAvancis 125W, 14x Avancis 130W, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%
BMW i3 BEV
mopadzi
 
Příspěvky: 683
Registrován: úte led 24, 2012 8:55 am

Dotaz Studer - dotaz jak vypnout/zapnout XTM, VT příkazem?

Příspěvekod marsal64 » pát dub 16, 2021 9:57 am

Postupně zprovozňuji svůj "soukromý PLC portál" a nevím přesně, jakými příkazy udělat:

- zapnout XTM, vypnout XTM
- zapnout VT, vypnout VT

Můžu poprosit zkušenější o radu?

FYI: v mém momentálním setupu s PLC Foxtrot jsem při cyklickém vyčítání uživatelských hodnot na hodnotě cca 30 hodnot / sekunda. Určitě jsou tam i nějaké možnosti optimalizace, hraje zde samozřejmě roli i cyklus PLC.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Poustevna - čistý ostrov bez DS: 5kWp = 10S Jinko 225Wp jih 50°+ 2x 2S3P Jinko 225Wp jih 7°+ větrná elektrárna "čínská plechárna" = placebo; Axpert VM II 24V 3000W PF1 + Victron Inverter Compact 24/2000 + 2x MakeSkyBlue 60; LiFePo 8x Winston 200Ah + 8x Winston 100 Ah + 8x CATL 120Ah; Teco Foxtrot CP-1015 + C-IT-0504S.
Kozlovna - ostrov ve stadiu zkušebního provozu. 3x Studer XTM 4000-48, 2x VT-80, BSP, XCOMy, 2x5x3S mono 310Wp GWL/Sunny (9,3 kWp), 200Ah LiFePo4 Catl + 202Ah Lishen, Daly BMS
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 1056
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: Studer informacie

Příspěvekod mgx » pát dub 16, 2021 10:28 am

staci poslat na zbernicu:

https://www.studer-innotec.com/media/do ... 6.1_en.pdf

Napr. pre variotrack

Expert 10039 ON of the VarioTrack Signal
Expert 10040 OFF of the VarioTrack Signal
Expert 10051 Reset of all VarioTrack Signal

Pre vypnutie VT posles 10040=1. Pre zapnutie posles 10039=1. Ako to spravis je na tebe, SCOM, CAN alebo ako RESTAPI message...
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
mgx
 
Příspěvky: 116
Registrován: stř dub 15, 2015 12:14 pm
Bydliště: Tatranska Lomnica

Re: Studer informacie

Příspěvekod marsal64 » pát dub 16, 2021 10:42 am

Aha, díky, takže pokud rozumím dobře, tak se to "Remote entry" duplikuje s ovládáním pomocí AUX1, pokud je nastaveno 1578.
Poustevna - čistý ostrov bez DS: 5kWp = 10S Jinko 225Wp jih 50°+ 2x 2S3P Jinko 225Wp jih 7°+ větrná elektrárna "čínská plechárna" = placebo; Axpert VM II 24V 3000W PF1 + Victron Inverter Compact 24/2000 + 2x MakeSkyBlue 60; LiFePo 8x Winston 200Ah + 8x Winston 100 Ah + 8x CATL 120Ah; Teco Foxtrot CP-1015 + C-IT-0504S.
Kozlovna - ostrov ve stadiu zkušebního provozu. 3x Studer XTM 4000-48, 2x VT-80, BSP, XCOMy, 2x5x3S mono 310Wp GWL/Sunny (9,3 kWp), 200Ah LiFePo4 Catl + 202Ah Lishen, Daly BMS
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 1056
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: Studer informacie

Příspěvekod mgx » pát dub 16, 2021 11:13 am

treba vyskusat, ale asi ano. AUX je customizovatelne a vies ho riadit SW alebo HW a pripojit/riadit zvoleny parameter. Moznosti su viacere. Zhodenie cez parameter a AUX su imho 2 nezavisle veci, ale ruku do ohna za to nedam :).
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
mgx
 
Příspěvky: 116
Registrován: stř dub 15, 2015 12:14 pm
Bydliště: Tatranska Lomnica

PředchozíDalší

Zpět na Studer

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'