Je lepší baterie v FVE nebo v BEV?

Souhrn tématu

Diskuze se zaměřuje na otázku, zda je lepší mít větší baterii v domácí fotovoltaické elektrárně (FVE) nebo v elektromobilu (BEV). Uživatelé sdílejí zkušenosti s kapacitou baterií, kdy větší baterie v FVE umožňuje efektivnější využití vyrobené energie pro nabíjení elektromobilu bez nutnosti čerpat energii z distribuční sítě. Zároveň se zmiňuje, že ceny baterií pro FVE klesají rychleji než pro BEV, což může ovlivnit rozhodnutí o investici.
Pavel111
Reputace:13
Lokalita: Čestice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 16700
Kapacita baterie [kWh]: 77
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Je lepší baterie v FVE nebo v BEV?

Nový příspěvek od Pavel111 »

Obecný příklad:máte Teslu s 85kWh baterkou a normální fotovoltaiku s 10 až 15 kWh baterkou.
Celý den někde jezdíte,spotřebujete 20kWh nebo i méně.Odpoledne přijedete,kde nabít?
Jedině z DS.
Až nedávno mi došlo,že využitelnost FV elektrárny pro elektromobil velmi závisí na velikosti baterie FVE.Protože výkon elektrárny,kdybych neměl dostatečnou kapacitu úložiště pro energii ze slunce,byl by mi víceméně k ničemu(pro BEV).Ty běžné baterky na instalacích,které mají okolo 10kWh,by byly nepoužitelné.S tím člověk vystačí tak akorát přes noc pro barák.
Můj příklad:elektromobil s 20kWh baterkou,dojezd cca 100km.Stačí pro ženu.
Ale je přes den s autem pryč.Přijede večer,nabije BEZ! DS z baterie FVE,nemusíme se uskromňovat.Samozřejmě ztráty jsou.Ale když jsou přebytky,tak to neřeším.Nemusím kupovat zbytečně velkou baterku v autě,využiju baterku z FVE,která má navíc dvojí využití.Pro dům i auto.
Závěrem jen chci zmínit,že cena baterek pro FVE jde dolů rychleji než pro BEV.
Jaký máte na to názor?
16,6 kWp-MPPT Victron-třífáz Victron 24kW(6xMP5000VA)-77 kWh LiFePo4
glottis
Reputace:519
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 30

Re: Je lepší baterie v FVE nebo v BEV?

Nový příspěvek od glottis »

Je to tak, proto jsem rozsiril baterku na 30kwh. Muzu vecer 15kwh prelit do auta, kdyz to je potreba.