Je lepší baterie v FVE nebo v BEV?

Souhrn tématu

Uživatelé diskutují, zda je výhodnější mít větší baterii v domácí fotovoltaice (FVE) nebo v elektromobilu (BEV). Větší baterie v FVE umožňuje efektivnější využití solární energie pro nabíjení auta i domácnosti, zejména při nepravidelném provozu elektromobilu. Cena baterií pro FVE klesá rychleji než u BEV, což může ovlivnit rozhodnutí o investici. Praktické zkušenosti ukazují, že kombinace obou baterií s vhodným wallboxem přináší největší flexibilitu a úspory.
Pavel111
Reputace:13
Lokalita: Čestice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 16700
Kapacita baterie [kWh]: 77
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Je lepší baterie v FVE nebo v BEV?

Nový příspěvek od Pavel111 »

Obecný příklad:máte Teslu s 85kWh baterkou a normální fotovoltaiku s 10 až 15 kWh baterkou.
Celý den někde jezdíte,spotřebujete 20kWh nebo i méně.Odpoledne přijedete,kde nabít?
Jedině z DS.
Až nedávno mi došlo,že využitelnost FV elektrárny pro elektromobil velmi závisí na velikosti baterie FVE.Protože výkon elektrárny,kdybych neměl dostatečnou kapacitu úložiště pro energii ze slunce,byl by mi víceméně k ničemu(pro BEV).Ty běžné baterky na instalacích,které mají okolo 10kWh,by byly nepoužitelné.S tím člověk vystačí tak akorát přes noc pro barák.
Můj příklad:elektromobil s 20kWh baterkou,dojezd cca 100km.Stačí pro ženu.
Ale je přes den s autem pryč.Přijede večer,nabije BEZ! DS z baterie FVE,nemusíme se uskromňovat.Samozřejmě ztráty jsou.Ale když jsou přebytky,tak to neřeším.Nemusím kupovat zbytečně velkou baterku v autě,využiju baterku z FVE,která má navíc dvojí využití.Pro dům i auto.
Závěrem jen chci zmínit,že cena baterek pro FVE jde dolů rychleji než pro BEV.
Jaký máte na to názor?
16,6 kWp-MPPT Victron-třífáz Victron 24kW(6xMP5000VA)-77 kWh LiFePo4
glottis
Reputace:529
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 30

Re: Je lepší baterie v FVE nebo v BEV?

Nový příspěvek od glottis »

Je to tak, proto jsem rozsiril baterku na 30kwh. Muzu vecer 15kwh prelit do auta, kdyz to je potreba.
Mex
Reputace:414
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

Pavel111 píše: stř kvě 20, 2026 9:21 pm
Závěrem jen chci zmínit,že cena baterek pro FVE jde dolů rychleji než pro BEV.
V tomhle naprostý souhlas.
Baterky pro FVE (resp. hlavně samostatné články) jdou dolů příjemně.
Ale ceny baterek v autech prostě zamrzly na starých vysokých cenách.
Až nepochopitelně.

Nějaký plug-in hybrid je levnější než srovnatelný BEV. Přitom hybrid tam musí mít navíc spalovák a složitou mechaniku pro spojení motorů.
Elektrický pohon se liší v podstatě jen velikosti baterek, ale ten rozdíl (počítáno v ceně článků) je dneska velmi malý.
Ano, baterka BEV nejsou jenom články. Ale ten zbytek už stejně v tom autě musí být i kvůli té menší baterce pro hybridní pohon.

Takže mi taky připadá jako dobrý nápad raději vetší baterka pro FVE, pokud díky ní stačí menší baterka v autě.
JirkaE
Reputace:364
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38

Nový příspěvek od JirkaE »

To není ani tak názor - spíš matematika, kdo jak e-auto používá - kdy jezdí a kdy nabijí...
A STEJNĚ JAKO U OHŘEVU VODY, TO BUDE MÍT KAŽDÁ DOMÁCNOST JINAK

Mohou být situace - kdy taxík jezdící v noci - ve dne nabijí a řidič spí - totéž odpolední a večerní rozvoz Pizzy 😂
(jako kdyby to tady všichni dělali - takovou práci... :P )

Práce ve fabrice na 3 směny a nepřetržitý provoz - je další jiný status, a mnoho jiných...

U nás to vyšlo tento měsíc takto (ZATÍM) :

Screenshot_20260521_053611_SUPLA.jpg

Jedno nabíjení ze sítě, zbytek zvládli přebytky (přebytky - NE baterka) z FV to ježdění kolem komína...

Ale dnes se situace razantně mění - auto není plné - posledních pár dní vystačilo pouze na baterku a domácnost a do auta nešlo nic.

Tedy už mám auto na síti před chvílí sem připojil :

Snímek obrazovky 2026-05-21 071833.png

Protože dnes odpoledne, až se vrátí děti ze školy, jedeme na první trenink do Plzně (pokud máme ambice na českou reprezentaci = musí "nás" někdo v ČR znát = je to to nejmenší - co mohu pro děti udělat...)

Pak ještě zítra škola a práce a začínají bavorské prázdniny 2 týdny a zítra navečer jedeme do ČR zas = další nabíjení ze sítě...
Jinak to prostě nejde.

Alternativa kterou používá jeden člověk, s 19kWp o které jsem tady nedávno psal = májí 2 Tesly, dojíždí 200km do Mnichova do práce (200tam+200zpět) a ta auta prostě střídá a druhé se nabijí a doma uložiště 9,6kWh a stejně jde 80% do sítě do přetoků...
(krom absurdního ohřevu vody plynem...)

Já myslím, že ani zde neexistuje ,,universální" řešení a že to musí každý sám domyslet ale ve všech případech - já osobně - chci mít doma vždy rezervu na 2 dny a proto i ke svým 35-37kWh ještě jeden set přikoupím... 😉

Edit: Naše benzínová Scala letos zatím 35Eur za benzín... O zdražení benzínu a nafty jsme se dozvěděli od známých a medií :D
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit :D :

DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS

Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test;)
Pavel111

Toto téma jsem otevřel proto,že můj vzdálený příbuzný si pořídil velmi levně použité panely z DE a udělal z toho 6kWp střechu na pergole.Teď chce Teslu,že prý má velkou baterku,kterou bude nabije o víkendu a manželka s ní pak bude jezdit celý týden do práce.I když se narodil někdy okolo sam.revoluce a tím pádem komunisty nezažil,uvažuje stejně jako oni.Ve stylu"Poručíme větru,dešti".Jak chce donutit to počasí,aby zrovna o víkendu svítilo a nabíjelo?
rva
Reputace:967
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 62

Nový příspěvek od rva »

Pokud má být pěkně, našťouchnu do elektra ještě něco ráno z fv baterie než vyjedu. FV baterie se stejně dobije a odpoledne se vrátím s víc nabitou baterií.
Přílohy
Dobíjení elektromobilu.png
Dobíjení elektromobilu.png (36.84 KiB) Zobrazeno 288 x
Reputace:634

Nový příspěvek od Franta2776 »

Ostrov z DS a BEV bez možnosti dodávky do sítĕ naráži na ekonomicky omezení.
Dokoupíš domácí baterku třeba 30kWh a máš pro ni omezené využiti jenom do BEV. V momentĕ? kdy jsi na spotu máš možnost volby. Buđ ji večer vysypeš do BEV nebo každý podvečer jsou ceny el. okolo 200Eur/MWh
Za rok to udĕlá nějakou vĕtši tisicovku a baterky to zaplati.Ty lifepo články nikdo z nás nevycykluje a leži ladem.
Toto je správná cesta.
Já za rok přes baterky tahám 4MWh a kapacitu budu mít 60kWh
V ostrovu neudělám ani 100cyklů za rok a baterky zaháli😡😡😡
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Pavel111

U nás teda baterka nezahálí.Denní cyklus v létě okolo 30% když svítí.Ale zapnu topení do bazénu a přes noc baterku vycucne že se divím,že jde ráno rychlovarná konvice.😂
misif
Reputace:17

Nový příspěvek od misif »

Doma mám 30kWh u FVE (vybíjím na 30%, tj. používám z toho 21kWh), wallbox mám nastavený tak, že v noci nabije 10kWh do auta, to nám na ježdění ve všední den stačí, s 50kWh baterií v autě to dělá 20%. Když je v BEV pod 60%, tak jej zapojíme, ráno má trošku dobito, to nám stačí + nějeké to mimořádné nabíjení, auto najezdí 17tis km/rok, min. půl roku na elektřinu z FVE.
Dům samostatně od západu po východ slunce spotřebuje dalších 10kWh, tj. baterku běžně cykluji téměř 70% denně. Až bude doma druhé el. auto, přikoupím baterie do FVE
Pavel111

Jen pro příklad -a za mne-v úterý cesta ráno na Stachy 20+20.Pak cesta do Písku 40+40.Do toho ještě další"pošusty".Celkem za den 160km.
Auto,co má dojezd 100km.Lze to,pokud je čas mezi jízdami alespoň na kafe doma,kdy si to dobiju z domácího zdroje.Mám možnost z domácího Wallboxu dobíjet i 40km/h,ale v praxi jsem to využil jen jednou..
Jenže já si ho došťouchnu případně i v noci,protože mám velkou baterku v FVE.Když člověk večer přijede domů a nesvítí slunce,tak nabíjí normálně z DS.
Pavel111

Dnes ráno 47km,pak dobíjet téměř bez slunce,dalších 48 km do půl jedné a na závěr 50 km opdoledne,kdy už začalo svítit.Vycucl jsem baterku z FVE na 42% z Wallboxu. Report z Wallboxu Victron hlásí,že přenesl 14,43kWh za dnešek.Dopoledne určitě šla většina z baterky FVE,bylo hnusně.Potřebovali jsme jezdit.Teď odpoledne jsou pryč (rodinka i s BEV) a svítí,takže doplňujeme šťávu.Kdybych neměl velkou baterku v FVE,tak bych musel jít na DS.To by byla ostuda.Euto bude mít za dnešek 145 km okolo komína(včera 105)
Je potřeba mít Wallbox,aby se to dalo došťouchnout během dne rychleji.Wallbox od Victrona to vše umí.Jen nesmí být 4 roky na skladu...to je pak problém ho rozběhnout.