Je lepší baterie v FVE nebo v BEV?

Souhrn tématu

Diskuze se zaměřuje na výhody a nevýhody baterií v fotovoltaických elektrárnách (FVE) versus baterií v elektromobilech (BEV). Uživatelé sdílejí zkušenosti s kapacitami baterií, využitím přebytků solární energie a ekonomickými aspekty. Zmiňuje se, že větší baterie v FVE může snížit potřebu velké baterie v autě a umožnit efektivnější nabíjení elektromobilu z domácího zdroje.
Pavel111
Reputace:13
Lokalita: Čestice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 16700
Kapacita baterie [kWh]: 77
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Je lepší baterie v FVE nebo v BEV?

Nový příspěvek od Pavel111 »

Obecný příklad:máte Teslu s 85kWh baterkou a normální fotovoltaiku s 10 až 15 kWh baterkou.
Celý den někde jezdíte,spotřebujete 20kWh nebo i méně.Odpoledne přijedete,kde nabít?
Jedině z DS.
Až nedávno mi došlo,že využitelnost FV elektrárny pro elektromobil velmi závisí na velikosti baterie FVE.Protože výkon elektrárny,kdybych neměl dostatečnou kapacitu úložiště pro energii ze slunce,byl by mi víceméně k ničemu(pro BEV).Ty běžné baterky na instalacích,které mají okolo 10kWh,by byly nepoužitelné.S tím člověk vystačí tak akorát přes noc pro barák.
Můj příklad:elektromobil s 20kWh baterkou,dojezd cca 100km.Stačí pro ženu.
Ale je přes den s autem pryč.Přijede večer,nabije BEZ! DS z baterie FVE,nemusíme se uskromňovat.Samozřejmě ztráty jsou.Ale když jsou přebytky,tak to neřeším.Nemusím kupovat zbytečně velkou baterku v autě,využiju baterku z FVE,která má navíc dvojí využití.Pro dům i auto.
Závěrem jen chci zmínit,že cena baterek pro FVE jde dolů rychleji než pro BEV.
Jaký máte na to názor?
16,6 kWp-MPPT Victron-třífáz Victron 24kW(6xMP5000VA)-77 kWh LiFePo4
glottis
Reputace:520
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 30

Re: Je lepší baterie v FVE nebo v BEV?

Nový příspěvek od glottis »

Je to tak, proto jsem rozsiril baterku na 30kwh. Muzu vecer 15kwh prelit do auta, kdyz to je potreba.
Mex
Reputace:400
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

Pavel111 píše: stř kvě 20, 2026 9:21 pm
Závěrem jen chci zmínit,že cena baterek pro FVE jde dolů rychleji než pro BEV.
V tomhle naprostý souhlas.
Baterky pro FVE (resp. hlavně samostatné články) jdou dolů příjemně.
Ale ceny baterek v autech prostě zamrzly na starých vysokých cenách.
Až nepochopitelně.

Nějaký plug-in hybrid je levnější než srovnatelný BEV. Přitom hybrid tam musí mít navíc spalovák a složitou mechaniku pro spojení motorů.
Elektrický pohon se liší v podstatě jen velikosti baterek, ale ten rozdíl (počítáno v ceně článků) je dneska velmi malý.
Ano, baterka BEV nejsou jenom články. Ale ten zbytek už stejně v tom autě musí být i kvůli té menší baterce pro hybridní pohon.

Takže mi taky připadá jako dobrý nápad raději vetší baterka pro FVE, pokud díky ní stačí menší baterka v autě.
JirkaE
Reputace:351
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38

Nový příspěvek od JirkaE »

To není ani tak názor - spíš matematika, kdo jak e-auto používá - kdy jezdí a kdy nabijí...
A STEJNĚ JAKO U OHŘEVU VODY, TO BUDE MÍT KAŽDÁ DOMÁCNOST JINAK

Mohou být situace - kdy taxík jezdící v noci - ve dne nabijí a řidič spí - totéž odpolední a večerní rozvoz Pizzy 😂
(jako kdyby to tady všichni dělali - takovou práci... :P )

Práce ve fabrice na 3 směny a nepřetržitý provoz - je další jiný status, a mnoho jiných...

U nás to vyšlo tento měsíc takto (ZATÍM) :

Screenshot_20260521_053611_SUPLA.jpg

Jedno nabíjení ze sítě, zbytek zvládli přebytky (přebytky - NE baterka) z FV to ježdění kolem komína...

Ale dnes se situace razantně mění - auto není plné - posledních pár dní vystačilo pouze na baterku a domácnost a do auta nešlo nic.

Tedy už mám auto na síti před chvílí sem připojil :

Snímek obrazovky 2026-05-21 071833.png

Protože dnes odpoledne, až se vrátí děti ze školy, jedeme na první trenink do Plzně (pokud máme ambice na českou reprezentaci = musí "nás" někdo v ČR znát = je to to nejmenší - co mohu pro děti udělat...)

Pak ještě zítra škola a práce a začínají bavorské prázdniny 2 týdny a zítra navečer jedeme do ČR zas = další nabíjení ze sítě...
Jinak to prostě nejde.

Alternativa kterou používá jeden člověk, s 19kWp o které jsem tady nedávno psal = májí 2 Tesly, dojíždí 200km do Mnichova do práce (200tam+200zpět) a ta auta prostě střídá a druhé se nabijí a doma uložiště 9,6kWh a stejně jde 80% do sítě do přetoků...
(krom absurdního ohřevu vody plynem...)

Já myslím, že ani zde neexistuje ,,universální" řešení a že to musí každý sám domyslet ale ve všech případech - já osobně - chci mít doma vždy rezervu na 2 dny a proto i ke svým 35-37kWh ještě jeden set přikoupím... 😉

Edit: Naše benzínová Scala letos zatím 35Eur za benzín... O zdražení benzínu a nafty jsme se dozvěděli od známých a medií :D
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit :D :

DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS

Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test;)
Pavel111
Reputace:13
Lokalita: Čestice
Výkon panelů [Wp]: 16700
Kapacita baterie [kWh]: 77

Nový příspěvek od Pavel111 »

Toto téma jsem otevřel proto,že můj vzdálený příbuzný si pořídil velmi levně použité panely z DE a udělal z toho 6kWp střechu na pergole.Teď chce Teslu,že prý má velkou baterku,kterou bude nabije o víkendu a manželka s ní pak bude jezdit celý týden do práce.I když se narodil někdy okolo sam.revoluce a tím pádem komunisty nezažil,uvažuje stejně jako oni.Ve stylu"Poručíme větru,dešti".Jak chce donutit to počasí,aby zrovna o víkendu svítilo a nabíjelo?
16,6 kWp-MPPT Victron-třífáz Victron 24kW(6xMP5000VA)-77 kWh LiFePo4
rva
Reputace:962
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 62

Nový příspěvek od rva »

Pokud má být pěkně, našťouchnu do elektra ještě něco ráno z fv baterie než vyjedu. FV baterie se stejně dobije a odpoledne se vrátím s víc nabitou baterií.
Přílohy
Dobíjení elektromobilu.png
Dobíjení elektromobilu.png (36.84 KiB) Zobrazeno 20 x
Reputace:621

Nový příspěvek od Franta2776 »

Ostrov z DS a BEV bez možnosti dodávky do sítĕ naráži na ekonomicky omezení.
Dokoupíš domácí baterku třeba 30kWh a máš pro ni omezené využiti jenom do BEV. V momentĕ? kdy jsi na spotu máš možnost volby. Buđ ji večer vysypeš do BEV nebo každý podvečer jsou ceny el. okolo 200Eur/MWh
Za rok to udĕlá nějakou vĕtši tisicovku a baterky to zaplati.Ty lifepo články nikdo z nás nevycykluje a leži ladem.
Toto je správná cesta.
Já za rok přes baterky tahám 4MWh a kapacitu budu mít 60kWh
V ostrovu neudělám ani 100cyklů za rok a baterky zaháli😡😡😡
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W