VE.Direct HEX ReadWrite ESPHome komponenta
Souhrn tématu
Autor sdílí vlastní ESPHome komponentu pro VE.Direct HEX ReadWrite, kterou vytvořil kvůli regulaci nabíjecího proudu na SmartSolar 150/100. Komponenta umožňuje číst a zapisovat data z MPPT, SmartShuntu a TAC1100 elektroměru současně jedním ESP a integruje se do Home Assistant přes MQTT discovery jako tři zařízení. Kód je otevřený a lze jej rozšířit o další adresy a funkce podle potřeby.
- acmetelka
- Reputace:7
- Lokalita: kousek na východ od Prahy
- Systémové napětí: >48V
- Výkon panelů [Wp]: 4400
- Kapacita baterie [kWh]: 14500
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
VE.Direct HEX ReadWrite ESPHome komponenta
Zdravím, třeba se toto někomu bude hodit.
Před časem jsem pořídil SmartSolar 150/100 a vyvstala potřeba průběžně regulovat maximální nabíjecí proud. Protože jsem nenašel žádnou vhodnou fungující komponentu pro EPSHome, tak jsem si ji napsal.
Zde k dispozici: https://github.com/AcMetelka/esphome-ve-direct-hex
Příklad v repository je tak, jak mám implementováno. Čtu a zapisuju jedním ESP současně z MPPT, SmartShuntu a TAC1100 elektroměru a směrem do HA MQTT discovery se toto tváří jako tři různá zařízení.
Co se týká entit, jsou tam pouze ty, co jsem potřeboval. Lze v případě potřeby rozšířit, přidat do komponenty adresy a obslužné rutiny.
Enjoy!
Před časem jsem pořídil SmartSolar 150/100 a vyvstala potřeba průběžně regulovat maximální nabíjecí proud. Protože jsem nenašel žádnou vhodnou fungující komponentu pro EPSHome, tak jsem si ji napsal.
Zde k dispozici: https://github.com/AcMetelka/esphome-ve-direct-hex
Příklad v repository je tak, jak mám implementováno. Čtu a zapisuju jedním ESP současně z MPPT, SmartShuntu a TAC1100 elektroměru a směrem do HA MQTT discovery se toto tváří jako tři různá zařízení.
Co se týká entit, jsou tam pouze ty, co jsem potřeboval. Lze v případě potřeby rozšířit, přidat do komponenty adresy a obslužné rutiny.
Enjoy!
V1: (6/2023 -> 3/2024) - JJZ 3,3 kWp 6 x "Xtend Solarmi Schutten STM-550/144-S3"; BEL stavebnice + DIY chlazení; AKU 500l ohřev TUV
V2: (3-2024 -> ) JJZ 4,4 kWp 8 x 550Wp, EASUN SMH-II-7KW, 16xLiFePO4 z NKON 305Ah + JKBMS 150/2A, přepínač sítí, PLC Foxtrot, EmonCMS grafy - ve fázi ladění, dokončování
V2: (3-2024 -> ) JJZ 4,4 kWp 8 x 550Wp, EASUN SMH-II-7KW, 16xLiFePO4 z NKON 305Ah + JKBMS 150/2A, přepínač sítí, PLC Foxtrot, EmonCMS grafy - ve fázi ladění, dokončování