Zkušenosti s kuželovým štípacím trnem na dřevo s upnutím SDS Max
Souhrn tématu
Uživatelé sdílejí své zkušenosti s kuželovým štípacím trnem na dřevo, zejména s upnutím SDS Max. Diskutují o výhodách a nevýhodách tohoto nástroje, bezpečnostních rizicích a porovnávají ho s hydraulickými štípačkami. Většina doporučuje hydraulickou štípačku jako bezpečnější a efektivnější řešení pro štípání tvrdého a sukatého dřeva.
- Marek_Kuřim
- Reputace: 22
- Lokalita: Blansko
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Zkušenosti s kuželovým štípacím trnem na dřevo s upnutím SDS Max
Ahoj všem,
věřím, že tu najdu dost takových, kteří si dělají dřevo na topení sami.
Momentálně mám doma hezkou zásobu tvrdé, metrové kulatiny, průměr 50-60CM a potřebuji to naštípat, aby to proschlo.
Máte někdo zkušenosti s kuželovým štípacím trnem, nejlépe s SDS Max upnutím? Mám doma Hiltku TE56 a přemýšlím, jak si ulehčit práci a nemuset do toho ručně mlátit klíny palicí.
Uvítám jakoukoliv zkušenost.
Děkuji
věřím, že tu najdu dost takových, kteří si dělají dřevo na topení sami.
Momentálně mám doma hezkou zásobu tvrdé, metrové kulatiny, průměr 50-60CM a potřebuji to naštípat, aby to proschlo.
Máte někdo zkušenosti s kuželovým štípacím trnem, nejlépe s SDS Max upnutím? Mám doma Hiltku TE56 a přemýšlím, jak si ulehčit práci a nemuset do toho ručně mlátit klíny palicí.
Uvítám jakoukoliv zkušenost.
Děkuji
Marek Svoboda
Fyzikální zákony jdou velmi těžko obechcat, zvláště třeba ten Ohmův. Myslete na to, když se hrabete v elektrice.
oblíbená muzika: metal, folk, country
- Marek_Kuřim
- Reputace: 22
- Lokalita: Blansko
Re: Zkušenosti s kuželovým štípacím trnem na dřevo s upnutím SDS Max
Z jakého titulu navrhujete smazání???
Je to kapitola “Soběstačnost”…
Řeší se tu vše možné včetně BTC.
Proč by mi tu nemohl někdo poradit, dát zpětnou vazbu?
Je to kapitola “Soběstačnost”…
Řeší se tu vše možné včetně BTC.
Proč by mi tu nemohl někdo poradit, dát zpětnou vazbu?
Marek Svoboda
Fyzikální zákony jdou velmi těžko obechcat, zvláště třeba ten Ohmův. Myslete na to, když se hrabete v elektrice.
oblíbená muzika: metal, folk, country
-
cipis
- Moderátor
- Reputace: 943
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
Nenech se rušit, smazal jsem jeho OT příspěvek. Nehledě na to, že jsou v případě potřeby úplně jiné, korektní způsoby, nahlášení příspěvku.
16+ kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ, 2700 Wp mikroinvertory
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,2 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,2 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
-
pibi
- Reputace: 375
- Lokalita: Východně od 3nce
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 16kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 44kWh
Bratranec štípací kužel používá, ale trochu větší, na výstupní hřídeli traktoru a je s tím spokojen.
Kužel do vrtacího kladiva jsem viděl jen na videu, ale připadá mi, že bych se s tím natrápil víc, než s klíny, kalačem a sekerou.
Kužel do vrtacího kladiva jsem viděl jen na videu, ale připadá mi, že bych se s tím natrápil víc, než s klíny, kalačem a sekerou.
9,2kWp JV 45°, 4,6kWp JZ 45°, 2,3kWp JV 90°, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah + 16x300Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
-
Komanche
- Reputace: 0
Mám zkušenost s levnou horizontální štípačkou tuším z Hechtu, fungovala spolehlivě a ta investice nebyla brutální. 230V.
- gupa
- Reputace: 169
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
Trn má známý, nedávno měl ale asi po 10 letech úraz kvůli němu, nic vážného ale jak jsou roky bolí všechno. Trn má na stolku na hřídeli 3f motoru, rukavice naněm hozený, jen pro toto štípání, stolek po trnem. Celé to má vedle Peter. Když jsem ho pozoroval tak dřevo má nachystaný nakrácený podle výšky Peter do kterých to přes plotnu háže. Donese zvenku hrst z paletového koše, jakýmsi pohybem a postojem se postaví a prostě štípe. Červený tlačítko má přímo na motoru. Motor abych nekecal je asi 850ot,(zjistím) výkon okolo 4-5kW. Je přímo na hřídeli. Jednou ten motor měnil protože prostě chcípl na nějakou špatnou izolaci. Tak se sehnal druhý podle otvoru co trn má.
Asi suky se řeší, ty trn zastavuje a nepustí štěp.
Asi suky se řeší, ty trn zastavuje a nepustí štěp.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.cz Ať ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali!
-
luky
- Reputace: 102
- Lokalita: za Berounem
- Výkon panelů [Wp]: 5000
- Kapacita baterie [kWh]: 12
S trnem na vrtací kladivo zkušenost nemám. Ale čistě technicky je to blbost:
A) tu sílu v ruce neudržíš
B) zničíš si pojistnou spojku v kladivu
Mám zkušenosti s trnem přímo na 3f motoru. Levné, jednoduché na výrobu z materiálu "co dům dal". Proti: je to brutálně nebezpečný - jestli ti to chytne volný rukáv, tak ti to utrhne ruku. Kužel se používáním tupí a je potřeba soustružník na nabroušení. Nebo loni jsem koupil trn s výměnnými kalenými hroty. Na tvrdém dřevě, pokud má suky, se s tím budeš trápit.
Podstatně lepší je hydraulická štípačka. Na obou jsem naštípal hory dřeva a k té trnové už bych se nikdy nevrátil.
viz https://stipace-drivi.heureka.cz/lumag-hos-9n/#prehled/
A) tu sílu v ruce neudržíš
B) zničíš si pojistnou spojku v kladivu
Mám zkušenosti s trnem přímo na 3f motoru. Levné, jednoduché na výrobu z materiálu "co dům dal". Proti: je to brutálně nebezpečný - jestli ti to chytne volný rukáv, tak ti to utrhne ruku. Kužel se používáním tupí a je potřeba soustružník na nabroušení. Nebo loni jsem koupil trn s výměnnými kalenými hroty. Na tvrdém dřevě, pokud má suky, se s tím budeš trápit.
Podstatně lepší je hydraulická štípačka. Na obou jsem naštípal hory dřeva a k té trnové už bych se nikdy nevrátil.
viz https://stipace-drivi.heureka.cz/lumag-hos-9n/#prehled/
mobilní elektrárna: viewtopic.php?t=4597, 290Wp mono, Winston 12V/130Ah, Victron MPPT 75/15, Victron inverter 12/250VA, Victron charger 20A, Orion 30A
domácí elektrárna: viewtopic.php?t=6898, FV 5kWp, LiFe 48V/120+120Ah, Axpert King 48/5000 + PCM60X + EPever
domácí elektrárna: viewtopic.php?t=6898, FV 5kWp, LiFe 48V/120+120Ah, Axpert King 48/5000 + PCM60X + EPever
-
rva
- Reputace: 920
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
Používám hydraulickou štípačku GUDE DHH 1050/8 TC. 15 let bez problému. A i když jsem se těšil, jak si zamakám s klíny a kalačem, tak štípačka vítězí.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
-
vla
- Reputace: 131
- Lokalita: Praha 6
- Kapacita baterie [kWh]: cca.10
Podlehl jsem, koupil, zkusil a zahodil. Maximálně oštipovat poleno bez suků po okrajích na třísky na zátop.
Nemám rád tenhle stát.
-
Whoat
- Reputace: 3
- Lokalita: Mladá Boleslav
Máme trn na cca 5 kW 3f motoru, 1400 ot, který má spouštění přes 5polohový vypínač trojúhelník-hvězda-vypnuto-hvězda-trojúhelník. Většinu jedeme na hvězdu, na trojúhelník jen když očekáváme tužší kus (taky metrovky, 20-50 cm průměr). Na ty hezký tenčí polena (tak do 25cm) je to super rychlý, na tlustší nebo sukatý už se to často zasekne. Ten trojúhelník se zasekne jen málokdy, ale když už jo, tak rozjet to na zpětný chod nemá motor šanci, a tak se hasákem kroutí hřídelí.
Štípeme to tak, že směr otáčení by musel ten metrák protočit skrz zem, nebo zvednout cirkulárku (na jejíž konstrukci je motor s trnem upevněn - cca 50 kg, jen se sundá řemen), ale už se párkrát stalo, že to bylo drsný. Jeden člověk je vždycky u vypínače, dělat to v jednom člověku je podle mě sebevražda.
Nevím, jaký výkon má ta hiltka, ale nedokážu si představit mít trn na čemkoliv, co není aspoň připomínající pevný bod... Držet to v ruce, to začne dřív točit mnou než tím metrem dřeva.
Po zkušeností z několika zim bych preferoval hydralickou štípačku..
Štípeme to tak, že směr otáčení by musel ten metrák protočit skrz zem, nebo zvednout cirkulárku (na jejíž konstrukci je motor s trnem upevněn - cca 50 kg, jen se sundá řemen), ale už se párkrát stalo, že to bylo drsný. Jeden člověk je vždycky u vypínače, dělat to v jednom člověku je podle mě sebevražda.
Nevím, jaký výkon má ta hiltka, ale nedokážu si představit mít trn na čemkoliv, co není aspoň připomínající pevný bod... Držet to v ruce, to začne dřív točit mnou než tím metrem dřeva.
Po zkušeností z několika zim bych preferoval hydralickou štípačku..