HOW-TO: ako reštartovať MPPT ak sa zasekne mimo max výkon

Souhrn tématu

Na fóru je popsáno řešení problému, kdy se MPPT regulátor zasekne na nízkém napětí a ztrácí tak cennou energii. Autor doporučuje skript v Home Assistant, který dočasně sníží napětí absorbce a float pod úroveň baterie, čímž MPPT přepne do režimu current limiting a po obnovení původních hodnot se vrátí k optimálnímu výkonu. Tento postup lze automatizovat podle světelných podmínek a je použitelný i pro jiné MPPT regulátory ovládané přes HA nebo MQTT.
TomHC
Reputace: 752
Lokalita: Hlohovec, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8820
Kapacita baterie [kWh]: 30
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

HOW-TO: ako reštartovať MPPT ak sa zasekne mimo max výkon

Nový příspěvek od TomHC »

Ahojte, často sa rieši situácia, ak sa MPPT "zasekne" na nízkom napätí/výkone a prichádzame o cennú energiu v dobe temna. Pomáha odpojiť a pripojiť panely, ale ak to človek nemá poruke alebo diaľkovo ovládané, tak je to otrava. MUST nie je výnimka, zasekáva sa na 56V.

Našiel som riešenie - skript v Home assistant ktorý zníži absorb aj float pod napätie batérie (ja dávam 51V), počká 30 sekúnd a potom nastaví na pôvodné hodnoty. Toto spôsobí, že MPPT sa prepne do režimu Current limiting, napätie vyskočí na Voc (u mňa 91V) a po nastavení pôvodných hodnôt začne zaťažovať panely a ak je dostatočné osvetlenie, tak sa chytí na nejakých tých 76-80V.

Toto viem následne automatizovane spúšťať podľa vybraných podmienok (Vmpp < 70V, výška slnka nad horizontom...) v nejakých intervaloch. Dalo by sa tam pridať aj osvetlenie v luxoch a ak sa zvýši, tak urobiť tento reštart. Len by som ten luminance senzor musel konečne zapojiť 😂

Tento princíp by mal fungovať aj pre iné MPPT ktoré vieme ovládať cez HA/MQTT a podobne.
Přílohy
mppt-restart.png
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér