Stavba FVE - 2x strig 4 400Wp
Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
- GHLL
- Reputace: 13
- Lokalita: Kroměříž
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 4 400
- Kapacita baterie [kWh]: 14
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Stavba FVE - 2x strig 4 400Wp
Už druhý den louskám forums.aeva.asn.au a problematiku Firmware pro AXPERT MAX 11kW, narazil jsem na >> tento << dotaz kde řeší úplně stejný problém jako já... Je to teda dobrej guláš se všema možnýma verzema firmware, zde přikládám asi nejvíc informativní odkazy kde jsem začal konečně chápat vo co gou...Mogul píše: stř kvě 21, 2025 11:44 amTo cyklování po 10-ti minutách v upraveném FW je tam pro případ, kdy se MPPT zasekne na 90V a nechce se z této hodnoty pustit. Buď z důvodu málo světla, nebo stínů.
Tobě se sice zasekne na 90V, ale jen do doby, než má dostatek A. Pak už se Ti rozjel. Je to sice ztráta pár watů, ale nic hrozného to není.
To Tvé cyklování na začátku a na konci je souhra málo V a málo A. Je to vlastnost MPPT a jeho vyhledávání ideálního nastavení. Tím, že neustále testuje, tak sám sebe "odpojuje" - nastavuje si hodnoty, kterými se "resetne" a tím testuje znova a znova od nevyššího V po nejnižší.
Tím, že je v upraveném FW nastavena nízká hladina potřebných A, tak tam k tomu cyklování nedochází a nájezd je plynulý už od 00prd, jak je vidno na mém obrázku.
Tím, že si budeš chtít přehrát FW, si můžeš poškodit měnič. V Tvém případě je verze 78,08 k dispozici, takže bys to mohl případně opravit. V mém případě verze 78,09 už to tak jisté není, i když by to snad taktéž neměl být problém.
Pořádně si o tom vše nastuduj. Fakt je to při nevědomosti velký risk.
https://powerforum.co.za/topic/21994-ma ... ent-183441
Co je to za firmware Axpert?
Co je to za opravený firmware Axpertu?
Zdá se že pro můj AXPERT MAX E TWIN 11KW - EASUN SMW 11kW, Main CPU: 00078.08, Remote Panel CPU: 0038.17, čip: 28066 je Opravený firmware verze 278.07 na který jsi posílal odkaz, ale ještě tomu dám čas a případně se dotážu toho pašáka Coulomb...
Dík moc za nasměrování...

-
- Reputace: 1
- Lokalita: Krušné hory
Jo, verze 278.07 je správně. Jen může být trochu problém ji tam nahrát. Přes flashku to s verzí displeje 38.17 fungovat nebude. A s USB kabelem předpokládám taky ne. Potřebuješ USB-RS232 převodník a to taky nemusí fungovat s každým. Někdy se komunikace během updatu přeruší, procesor pak zůstane zaseklý v bootloaderu (i po restartu), dokud se nepodaří update dokončit. Není problém zkoušet to znovu a znovu, příp. s jinými převodníky, nakonec se to povede.
- GHLL
- Reputace: 13
- Lokalita: Kroměříž
- Výkon panelů [Wp]: 4 400
- Kapacita baterie [kWh]: 14
Ano ta problematika je mi známa... to budooo nervy 
Taty je ještě i originál FW 78.08 přímo ten co mám

Taty je ještě i originál FW 78.08 přímo ten co mám