Pylontech

Souhrn tématu

Baterie Pylontech US2000B a US3000 Plus mají podobnou cenu za kWh kolem 10 000 Kč. US2000B nabízí výhodu snadné výměny jednotlivých bloků při poruše, zatímco US3000 Plus má vyšší kapacitu. Pylontech baterie používají 15 LFP článků v pytlíkovém obalu, což ovlivňuje mechanickou i elektronickou stránku, například nízké balanční proudy a úzké napěťové rozpětí. Provozní zkušenosti ukazují, že vyšší napětí může vést k nafukování článků a zkrácení životnosti, proto je doporučeno řídit napětí podle aktuálního firmware.
vk_1
Reputace:63

Re: Pylontech

Nový příspěvek od vk_1 »

U Pylontechu je to normální. Nabíjí se do 90%, následně na 90% BMS čeká na určité napětí článků (kolem cca 51V), a pak už jsou baterie prakticky nabité.
Prostě na těch 90% kalibruje horní úroveň SoC. Záleží, jak dlouho baterky nebyly nabité, a jakým proudem (tj. jak rychle) se na těch 90% dostanou.
Mám zkušenost s US3000C a US5000, u jiných typů a jiného firmware se to může pochopitelně lišit.

Cestou dolů je to podobné, dolní hranice kalibrace je 10% SoC, takže při vybíjení může na těch 10% čekat docela dlouho.
mgx
Reputace:123
Lokalita: Tatranska Lomnica, Zahorie
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 30000
Kapacita baterie [kWh]: 100
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Lokalita:Tatranska Lomnica, ZahorieSystémové napětí:48VVýkon panelů [Wp]:30000 Kapacita baterie [kWh]:100

Nový příspěvek od mgx »

osobne by som tie 93% nechal, vobec to nevadi. SOH je len "polozka", ak su zrovnane ci rozdiel je pod 0.1V by som vobec neriesil. 88-100% nerovnomerne nabijanie je pri type US2000B normalne, pozri aku mas verziu fw. Za upgrade to nestoji...

mozno niekomu pomoze nastavenie, ktore pouzivam poslednych 5 rokov.
PYLONTECH_DISCHARGE.png
koci123
Reputace:0
Lokalita: Litoměřice
Výkon panelů [Wp]: 14400
Kapacita baterie [kWh]: 33
Lokalita:LitoměřiceSystémové napětí:48VVýkon panelů [Wp]:14400 Kapacita baterie [kWh]:33

Nový příspěvek od koci123 »

Díky chlapi za uklidnění.

Teď ještě to finální řešení.
Mám vytvořit 2 skupiny s úplně shodným složením, dle mého názoru tak budou kabely rovnoměrně zatěžovány při postupném vypínání slabších kusů, ... a je to jejich optimální pořadí?
Skupiny Pilontech.png
Skupiny Pilontech.png (30.38 KiB) Zobrazeno 2899 x
, nebo ty baterie mám nechat tak jak je mám teď (úplně první varianta), příp. jiné řešení. ...ty nabíjecí kabely určitě doplním na 4 páry.
mgx
Reputace:123
Lokalita: Tatranska Lomnica, Zahorie
Výkon panelů [Wp]: 30000
Kapacita baterie [kWh]: 100
Lokalita:Tatranska Lomnica, ZahorieSystémové napětí:48VVýkon panelů [Wp]:30000 Kapacita baterie [kWh]:100

Nový příspěvek od mgx »

Za mna je to v poriadku, DOD by som nesiel nad 90%, ak mas baterku rad tak 85 pre nove a 80 pre stare.
Magnetick87
Reputace:1

Nový příspěvek od Magnetick87 »

Poradíte akým typom kábla A alebo B pripojím pylontech US5000 k Cerbu? Ďakujem
kodl69
Reputace:1103
Lokalita: severně od Brna
Výkon panelů [Wp]: 8000
Kapacita baterie [kWh]: 12
Lokalita:severně od BrnaSystémové napětí:48VVýkon panelů [Wp]:8000 Kapacita baterie [kWh]:12

Nový příspěvek od kodl69 »

https://www.victronenergy.com/live/batt ... _bms-cable
US5000 nebo US5000C? Nečekaně je to stejný jako US 3000 a nebo US3000C
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
pmaster80
Lokalita: košický
Lokalita:košickýSystémové napětí:48V

Nový příspěvek od pmaster80 »

mam s 3000C problem nevydava a ani nepriima energiu, na kontaktoch nenameram nic, aj pri nizkom A nabijani nedostanem donej nic, zapnut vypnutý ide, blika prva zelena led nic viac a ni z tych o stave nabitia nic neblika, je neaka moznost to neak ozivit?

Proč cituješ něco, na co vůbec neodpovídáš a máš jiný problém???
Valdano
Reputace:334
Lokalita: Česká Lípa
Lokalita:Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

V ČR je autorizované servisní středisko PYLONTECH v Olomouci. Pokud se tady v diskusi nenajde nikdo kdo by znal radu vedoucí přímo k řešení vašeho problému tak jim zkuste napsat. Podrobnosti k tomu jakým způsobem je kontaktovat jsem uvedl v jiném tématu viz tento odkaz.
pmaster80

firma cez ktoru som ich kupil “neexistuje” a jedna mi takto zblbla a druha ak ju prepojim datovo s master jednotkou tak “zomrie” cela komunikacia padne aj cebro vypise chybu , ze nema bms
Valdano

To, že prodejce už neexistuje je irelevantní. Autorizované servisní středisko PYLONTECH v Olomouci dělá i pozáruční placený servis bez ohledu na to od koho jste bateriové uložiště Pylontech koupil. Kontaktujte je a domluvte se s nimi. Buď vám bezplatně přímo poradí postup co udělat aniž byste to musel posílat do servisu a pokud to nepomůže a bude nutný servisní zásah tak se s vámi domluví ohledně zaslání k nim na servisní opravu i když v daném případě půjde třeba o pozáruční tj. placený servis.
pmaster80

tak plateniu sa predpokladam nevyhnem, keby niekto na vychode sloveska to vedel pozriet by som bol radsej
majkl73
Lokalita: Semily
Lokalita:Semily

Nový příspěvek od majkl73 »

Dobrý den,
neporadil by někdo se zapojením konektoru se signalizací z BMS (contact console)? Je tam požadavek na externí zdroj, takže nejspíš je to tranzistor s otevřeným kolektorem, ale stejně jsou minimálně dva způsoby zapojení, a označení + a - mě nedává smysl...
Chci to připojit na binární vstup LK3 a spouštět od toho nějaké automatiky.
Dík za rady.
MC
Přílohy
Snímek obrazovky 2025-05-29 093936.png
Soban
Reputace:316
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Lokalita:Zlaté Hory / OlomoucSystémové napětí:24VVýkon panelů [Wp]:3600 Kapacita baterie [kWh]:16

Nový příspěvek od Soban »

A kde je problém?

- dám na zem + na ten vstup toho logického obvodu a přes rezistor na + zdroje případně zapnout ten odpor v tom zařízení pokud ho má.
3,6kWp::pv:: | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 1x INVERTER 5kW/24V | 16kWh*batt*
majkl73
Lokalita: Semily
Lokalita:Semily

Nový příspěvek od majkl73 »

No já to teď tak mám, s 1k pull up odporem, tak snad je to tak dobře, není to jak vyzkoušet...tak jenom, jestli jsem správně. Nedá se nějak ta signalizace vyvolat? Přes BatteryView? díky
Soban
Reputace:316
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Lokalita:Zlaté Hory / OlomoucSystémové napětí:24VVýkon panelů [Wp]:3600 Kapacita baterie [kWh]:16

Nový příspěvek od Soban »

Tak odpor se musí volit podle vstupního obvodu co je tam připojen a podle toho jaký proud maximálně může protékat tím spínačem.

Tak některé obvody mají ty odpory už integrované a dají se pomocí SW zapnout a někde hold musíš odpory přidat.

Zda se dá ta signalizace nějak otestovat netuším.
3,6kWp::pv:: | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 1x INVERTER 5kW/24V | 16kWh*batt*
Martas74

Nový příspěvek od Martas74 »

Zdravím. Mám Studer xtender systém s XTM4000 RCC02 Xcom can a 3x Pylontech US 2000 plus. Bohužel i když jsem elektrikář o bateriích jsem věděl celkem prdlajs. Baterky mám z druhé ruky. Zatím fungovaly správně. Ale hlavně protože jsem neznal jejich dost omezený systém balancování to nyní mám rozhozené. Bohužel na Studeru nevidím články. A předpokládám, že jsem ho měl špatně nastavený a napětí nedosahovalo potřebné výše pro balancování. Takže se chystám pořídit kabel a batteryview. Teď mám problém s jednou baterií u které předpokládám je rozbalancováno a v důsledku se vybije rychleji, nebo alespoň dle signalizace nebo samostatně měřené SOC. A když se baterie nenabijí na 100% v zimě velmi rychle se to rozjíždí vůči ostatním dvěma bateriím. Zvažuji. Po monitoringu, pokud nebude jiný problém s nimi to dobalancovat. Jaký postup doporučujete? Na záruce mi nezáleží. Taky jsem uvažoval ze bych pořídil paralelní active BMS a pomocí vyvedených kabelů bych s ní balancoval jednotlivé baterie. Protože se mi nechce platit za tři. Vaše doporučení prosím?
Valdano

To bude trošku problém, protože v Pylontechu jsou baterky v pytlících a přístup k nim je hodně mizerný. Pokud budete chtít nabíjet jednotlivé články samostatně tak budete muset uvnitř z desky původní BMS odpojit balanční konektory a nabíjet pak jednotlivé články samostatně přes balanční konektory. Bude to samozřejmě jen na vlastní nebezpečí a upozorňuji, že ty balanční vodiče nejsou stavěné na větší proudy. Takže dobíjet jen malým proudem zhruba do 2A.

Pokud byste chtěl použít jinou BMS tak musíte stávající BMS v Pylontechu od článků odpojit a připojit k nim jen tu jinou BMS, protože stávající BMS v Pylontechu není stavěná na paralelní práci s jiným typem BMS.

Použít však jen jednu BMS jak zmiňujete na tři sady samotných článků z Pylontechu nedoporučuji. Je to cesta do pekel. Musel byste ne celé baterie, ale jednotlivé články z třech sad připojit paralelně, a to bude dost problematická záležitost. Takže pokud se rozhodnete vyměnit původní BMS třeba za JK-BMS tak dejte do každého Pylontechu jednu JK-BMS.

Na tomto videu v čase od 39:05 a dále se můžete inspirovat jak připojit a nabíjet po jednom článku přes balanční konektor.

Na videu níže v čase od 14:27 a dále se můžete inspirovat výměnou původní BMS za JK-BMS.
silverfox
Reputace:5
Lokalita: Západní Čechy
Výkon panelů [Wp]: 14400
Kapacita baterie [kWh]: 30
Lokalita:Západní ČechySystémové napětí:48VVýkon panelů [Wp]:14400 Kapacita baterie [kWh]:30

Nový příspěvek od silverfox »

tady na připojení případného externího balancéru nebo i s balancerem prodávají ne zrovna laciné "udělátko"https://servtec.co.uk/products/pylontec ... erface-pcb + https://servtec.co.uk/products/1a-activ ... -b-or-plus
Mart
Reputace:14

Nový příspěvek od Mart »

Jako první zjistit verzi FW, jestli jsou stejné. Jedna moje US3000 měla starší FW než tři další a po třech letech měla 330 cyklu a ten zbytek cca 270.
měnič GW3648D-ES, baterie 4x Pylontech US3000C (celkově 14,4 kWh)
panely mono 1920 Wp východ (sklon 20°) + 1920 Wp západ (sklon 16°)
Martas74

Nový příspěvek od Martas74 »

Díky za odpovědi. Nakonec když jsem vlákno přečetl pořádně jsem odpověď našel. Mohu udělat zde zmiňovaný postup s pomalým dobíjením/rovnáním pomocí laboratorního zdroje. To bude asi lepší nežli nová BMS. Myslel jsem ale že to je vyzkoušená věc. V Británii prodávají tuto BMS https://servtec.co.uk/products/1a-activ ... Fd97tOevUr
u které píší, že podle návodu se připojí k stávající BMS a pracují společně. Napadlo mě protože není levná ty kabely okopírovat a používat ji u baterek podle potreby, když je stejně venku.