Tepelko Haier
Souhrn tématu
Uživatelé sdílejí zkušenosti s tepelnými čerpadly Haier, zejména s výkonem kolem 5 kW vhodným pro domy s tepelnými ztrátami 4–5 kW. Diskutují o různých strategiích řízení topení, včetně odpoledního předehřevu podlahy a využití akumulace tepla ve stavebních materiálech. Někteří zmiňují problémy s ekvitermní regulací a porovnávají Haier s dražšími značkami, přičemž oceňují poměr cena/výkon a možnost vlastní údržby.
- kybos
- Reputace:521
- Lokalita: Šternberk
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 15000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
Re: Tepelko Haier
Mám TČ s ekvitermou, kterou jsem vyřadil, protože to je ta nejhorší strategie jak se dá TČ řídit. Lapidárně řečeno je její princip takový, že čím je venku větší zima tím větší výkon TČ je aktivován. V praxi to vypadá tak, že když jsou pro topení TČ ty nejméně výhodné podmínky (velká teplotní diference), tak běží s nejnižším COP na plný výkon. Nemám taktovací nádrž ale mám solidní akumulaci ve stavebních hmotách a podlahové topení mám s vysokým objemem vody s trubkami pěkně nahusto. Jen v PT mám 600 l vody, která má také své akumulační schopnosti. Výkon TČ řídím jednak dle teploty zpátečky a jednak dle toho jaký je dispoziční výkon FVE. V praxi to dopadá tak, že topím když je venku nejtepleji s maximálním COP. Akumulační schopnosti RD to v rámci dne spolehlivě zafiltrují.marko250 píše: čtv dub 09, 2026 7:08 amMůžete se tady rozepsat s těma ekvitermníma křivkama,jak je nastavovat. Úplně si nejsem jist jestli to vůbec potřebuji,když budu natápět nezávisle AN 3000l na 43°C na základě stavu v ní(dvě čidla) a časového pásma, kdy je přes den nejtepleji. Ale rád se přiučím a třeba i nastavím něco, když to pomůže.Myšlenka je mít jedno čidlo ležaté AN v 3/4 výšky a druhé úplně dole a vytvořit histerzii 43/33 °C pro lepší přenost ve výměníku Tč. A se stoupající venkovní teplotou směrem k jaru a létu finální teplotu vody následně zvyšovat až k 60°C max,kdy to jede jen z přebytků. Řešil už někdo kolem toho provoz Tč?
Legenda:
fialová - teplota exterier
červená - teplota interier
žlutá - teplota stoupačky
modrá - teplota zpátečky
zelená - procento výkonu TČ
bleděmodrá - maximální teplota stoupačky (30°C)
Jak je možno se v grafu přesvědčit, interiérová teplota při takovém řízení příliš nekolísá od "trenýrkové" hodnoty (23,1°C až 24,4°C) i když se venkovní teplota pohybuje od -1°C do +15°C.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
- TomHC
- Reputace:849
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Tiež som najskôr pre Woltair programoval ekviterm, ale nakoniec som to urobil presne tak ako kybos - nahrievať podlahovku keď je cez deň najteplejšie.
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
- PetrDubi
- Reputace:328
- Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 10790
- Kapacita baterie [kWh]: 13
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Odpolední předehřev podlahy na jaře a na podzim používám taky, snižuje (případně i eliminuje) se tím potřeba topit v noci, kdy jsou nejhorší podmínky pro funkci a nesvítí sluníčko..
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4