Správný chránič pro ostrovní systém
Souhrn tématu
Diskuze se zaměřuje na správný výběr chrániče pro ostrovní systém s ohledem na impedanci a bezpečnost. Uživatelé řeší, zda chrániče správně reagují v ostrovním režimu bez přifázování na síť a jak zajistit správné uzemnění měniče. Důležitá je kvalita zemního spojení a kompatibilita s distribuční sítí, aby ochrana fungovala spolehlivě i v ostrovním provozu.
- kodl69
- Reputace:1059
- Lokalita: severně od Brna
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Správný chránič pro ostrovní systém
jste mě donutili vytáhnoutr měřák. Co je 
Ale k věci. jeden usmolenej multiplus 4000, impedance na výstupu 1.5 ohm, zkratový proud 148A. z toho výpočet proudu, pro kterej vybaví jistič do 0.4s 153/7.5=20.4A, takže B20A jistič vybaví bez problému do 0.4s. Realita je ale jiná, měnič se vypne na přetížení dřív, než vypadne i třeba jenom B16A jistič... Jako ochrana před NDN tohle stačí. Samozřejmě zásuvky přes fi, a světla už dnes taky.
??? Technik má měřicí přístroj a udává naměřený hodnoty, šaman má "velký špatný"velmi špatná impedance
Ale k věci. jeden usmolenej multiplus 4000, impedance na výstupu 1.5 ohm, zkratový proud 148A. z toho výpočet proudu, pro kterej vybaví jistič do 0.4s 153/7.5=20.4A, takže B20A jistič vybaví bez problému do 0.4s. Realita je ale jiná, měnič se vypne na přetížení dřív, než vypadne i třeba jenom B16A jistič... Jako ochrana před NDN tohle stačí. Samozřejmě zásuvky přes fi, a světla už dnes taky.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
- Ferda2
- Reputace:15
- Lokalita: Pardubice
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 6200
- Kapacita baterie [kWh]: 20,8
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
A které smyčky - L<>N nebo L/N<> PE ??
ISolar-SMG-III-11kW-wifi + Epever ET7420NC G3 + Bell MR4316AC NG
- lukas.okoun
- Reputace:3
zem pro měnič mám stejnou jak na OUT tak na IN, takže nevím proč v čistém ostrovu by měly být hodnoty jinakcipis píše: stř dub 01, 2026 2:23 pmVšak jak se psalo už výše, není dobrá zem k tomu měniči. Dokud je to přeplé na DS, tak je nula průchozí skrz měnič a jde do bodu rozdělení někde na přívodu do baráku, kde je připojená na zem z distribuce (a baráku). V momentě přepnutí se toto rozepne, a je to připojené k zemi v měniči, která ale asi není dostatečně kvalitně propojená se zemí distribuce (a baráku). Nějaký přechoďák nebo tak něco. Prostě zem za měničem musí být ta stejná zem, jako na vstupu do baráku.
Ale jak jsem psal, když už tam byl revizák a měl přístroj na měření, tak toto měl být schopen odhalit a opravit či navrhnout opravu.
samozřejmě ale pokud se odfázuji což znamená že rozpojím pomocí stykače v antoníčku ČEZu všechny 4 vodiče tedy L1,L2,L3,PEN tak logicky odpor co mám na HOP je o malinko horší než kdyby byl do HOP připojeno to PEN co vede z antoníčku (ono tam jako je ale připojeno ale jen je odepnuto v čistém ostrovu...)