Větrná turbína 2-5kW AC coupling

Souhrn tématu

Diskuze se zaměřuje na zkušenosti s větrnými turbínami o výkonu 2-5 kW s AC couplingem. Uživatelé zdůrazňují nutnost dlouhodobého měření větru ve výšce minimálně 10 metrů a upozorňují na nižší stabilitu větrné energie ve srovnání s fotovoltaikou. Větrné turbíny mohou být vhodným doplňkem zejména pro noční výrobu energie, ale bez bateriového uložiště se neobejdou. Investice do FVE často přinese vyšší výtěžnost, ale větrná energie má své specifické výhody v určitých lokalitách.
Valdano
Reputace: 244
Lokalita: Česká Lípa
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Větrná turbína 2-5kW AC coupling

Nový příspěvek od Valdano »

lukas.okoun píše: čtv úno 19, 2026 5:08 pm
pokud je třeba výroba i v noci tak VE je jediné řešení které lze....
Nemáte pravdu. Energii v noci poskytne bateriové uložiště, které se přes den nabije z FVE. K tomu se také bateriová uložistě v kombinaci s FVE běžně používají. Troufám si říct, že FVE s požadovaným výkonem, s rezervou navíc a i s bateriovým uložištěm (ideálně samodomo sestaveným) vyjde levněji než VE. ;)
JirkaE
Reputace: 299
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38

Nový příspěvek od JirkaE »

POKUD se přes den nabije 😉

Nejde přece o to, jestli to vyjde levněji, nebo o něco dráž - když je dva měsíce v kuse bílá tma, FV dává úplný prd i 5-ti násobkem a přepanelováním a vyžít jde pouze velmi brutálně předimenzované instalace, ale takovou možnost taky nemá každý...

Zatím co se větrná elektrárna v tomhle počasí krásně točí a vyrábí dle svého výkonu - tam, kde to funguje a fouká 😉
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4

Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ

Domovské vlákno : Jirkova FVE Spirály v bazaru : Spirály 55V Je tam i ten test ;)
Valdano

JirkaE píše:
tam, kde to funguje a fouká
No a to je právě ono, že takových míst v Česku moc není. Doporučuji ať tomu lukas.okoun věnuje svůj čas a prohlédne si to video co jsem dal na předchozí stránce s popisem "Pozitivní zkušenost s 5kW VE". Tam je VE dobře umístěná a přesto je celoroční výtěžnost o dost mizernější než je tomu u FVE. Ano FVE má tu mizérii koncentrovanou na zimní období zatímco VE to má rozprostřeno v roce, ale ani u VE není nouze o mizerné dny i noci a často i celou řadu po sobě a celkově za rok to pak většinou vychází výrazně mizerněji než u FVE. Navíc v tuzemských podmínkách je VE podobné velikosti obecně mnohem více nestabilní zdroj než je FVE (je to zmíněno a stručně popsáno i v tom videu). Takže bez bateriového uložiště se nakonec stejně neobejde ani když bude investovat do VE.
JirkaE
Reputace: 299
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38

Nový příspěvek od JirkaE »

Kybos se dá považovat za profíka v oboru a co píše - včetně vlastních zkučeností - má hlavu a patu.

Bez toho celoročního testu to nejde, vítr není slunce a ten vítr se chová v každém terénu a v každé lokalitě jinak.

Znám jednu domácí VE která se točí velkým fofrem kdykoliv jdeme kolem, není to jen o větru který cítíme dole u paty baráku - já sám si s tou myšlenkou neustále pohrávám 200-400W výkonu navíc v této podobě by se mě hodilo 😃a za náma jsou už jen pole a na střeše mě to poměrně fouká neustále.

Ale chce to ten test, asi to je opravdu velmi různé a má to mnoho faktorů - ale rozhodně bych to nezatracoval až takhle hodně - ta FV je nestabilní zrovnatak a i ,,ten vítr" to chce ukládat do baterek a využít i když nefouká - úplně stejně jako u FV.
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4

Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ

Domovské vlákno : Jirkova FVE Spirály v bazaru : Spirály 55V Je tam i ten test ;)
Valdano

JirkaE píše:
ta FV je nestabilní zrovnatak
Doporučuji si poslechnout aspoň minutu v čase od 16:45 z videa viz tento odkaz kde majitel té 5kW VE (zároveň má i FVE) na základě vlastních zkušeností jasně a celkem i podrobně popisuje, že VE není výkonově ani zdaleka tak stabilní jako FVE. Samozřejmě plně souhlasím s tím, že nejprve je potřeba provést dlouhodobé měření a následné vyhodnocení jak už v předchozí části tohoto tématu zmínil kybos. Je nevhodné se rozhodovat jen na základě subjektivních dojmů z foukání při zemi apod. bez dlouhodobého měření ve výšce alespoň okolo 10m. Do doby než to dlouhodobé měření lukas.okoun dokončí tak dle mého názoru nemá ani smysl uvažovat o VE, protože se to může ukázat v jeho lokalitě jen jako "vzdušný zámek" alias nesplnitelný plán.