Větrná turbína 2-5kW AC coupling

Souhrn tématu

Diskuze se zaměřuje na praktické zkušenosti s větrnými turbínami o výkonu 2-5 kW s AC couplingem. Uživatelé sdílejí informace o vhodných lokalitách, kapacitě baterií a vlivu okolního terénu na výkon turbíny. Důraz je kladen na nutnost dlouhodobého měření větru a správné stanoviště pro efektivní výrobu energie.
Valdano
Reputace: 246
Lokalita: Česká Lípa
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Větrná turbína 2-5kW AC coupling

Nový příspěvek od Valdano »

lukas.okoun píše: čtv úno 19, 2026 5:08 pm
pokud je třeba výroba i v noci tak VE je jediné řešení které lze....
Nemáte pravdu. Energii v noci poskytne bateriové uložiště, které se přes den nabije z FVE. K tomu se také bateriová uložistě v kombinaci s FVE běžně používají. Troufám si říct, že FVE s požadovaným výkonem, s rezervou navíc a i s bateriovým uložištěm (ideálně samodomo sestaveným) vyjde levněji než VE. ;)
JirkaE
Reputace: 299
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38

Nový příspěvek od JirkaE »

POKUD se přes den nabije 😉

Nejde přece o to, jestli to vyjde levněji, nebo o něco dráž - když je dva měsíce v kuse bílá tma, FV dává úplný prd i 5-ti násobkem a přepanelováním a vyžít jde pouze velmi brutálně předimenzované instalace, ale takovou možnost taky nemá každý...

Zatím co se větrná elektrárna v tomhle počasí krásně točí a vyrábí dle svého výkonu - tam, kde to funguje a fouká 😉
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4

Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ

Domovské vlákno : Jirkova FVE Spirály v bazaru : Spirály 55V Je tam i ten test ;)
Valdano

JirkaE píše:
tam, kde to funguje a fouká
No a to je právě ono, že takových míst v Česku moc není. Doporučuji ať tomu lukas.okoun věnuje svůj čas a prohlédne si to video co jsem dal na předchozí stránce s popisem "Pozitivní zkušenost s 5kW VE". Tam je VE dobře umístěná a přesto je celoroční výtěžnost o dost mizernější než je tomu u FVE. Ano FVE má tu mizérii koncentrovanou na zimní období zatímco VE to má rozprostřeno v roce, ale ani u VE není nouze o mizerné dny i noci a často i celou řadu po sobě a celkově za rok to pak většinou vychází výrazně mizerněji než u FVE. Navíc v tuzemských podmínkách je VE podobné velikosti obecně mnohem více nestabilní zdroj než je FVE (je to zmíněno a stručně popsáno i v tom videu). Takže bez bateriového uložiště se nakonec stejně neobejde ani když bude investovat do VE.
JirkaE

Kybos se dá považovat za profíka v oboru a co píše - včetně vlastních zkučeností - má hlavu a patu.

Bez toho celoročního testu to nejde, vítr není slunce a ten vítr se chová v každém terénu a v každé lokalitě jinak.

Znám jednu domácí VE která se točí velkým fofrem kdykoliv jdeme kolem, není to jen o větru který cítíme dole u paty baráku - já sám si s tou myšlenkou neustále pohrávám 200-400W výkonu navíc v této podobě by se mě hodilo 😃a za náma jsou už jen pole a na střeše mě to poměrně fouká neustále.

Ale chce to ten test, asi to je opravdu velmi různé a má to mnoho faktorů - ale rozhodně bych to nezatracoval až takhle hodně - ta FV je nestabilní zrovnatak a i ,,ten vítr" to chce ukládat do baterek a využít i když nefouká - úplně stejně jako u FV.
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4

Domovské vlákno : Jirkova FVE Spirály v bazaru : Spirály 55V Je tam i ten test ;)
Valdano

JirkaE píše:
ta FV je nestabilní zrovnatak
Doporučuji si poslechnout aspoň minutu v čase od 16:45 z videa viz tento odkaz kde majitel té 5kW VE (zároveň má i FVE) na základě vlastních zkušeností jasně a celkem i podrobně popisuje, že VE není výkonově ani zdaleka tak stabilní jako FVE. Samozřejmě plně souhlasím s tím, že nejprve je potřeba provést dlouhodobé měření a následné vyhodnocení jak už v předchozí části tohoto tématu zmínil kybos. Je nevhodné se rozhodovat jen na základě subjektivních dojmů z foukání při zemi apod. bez dlouhodobého měření ve výšce alespoň okolo 10m. Do doby než to dlouhodobé měření lukas.okoun dokončí tak dle mého názoru nemá ani smysl uvažovat o VE, protože se to může ukázat v jeho lokalitě jen jako "vzdušný zámek" alias nesplnitelný plán.
lukas.okoun
Reputace: 1

Nový příspěvek od lukas.okoun »

no tak jako ono to měření nemusí být vůbec exaktní protože jeden rok fouká více než jiný rok a tak je to i se sluncem, ano VE je nestabilní ale FVE zase stabilně nic nevyrábí pokud jsou dny temna (když musíte doma svítit celý den), to potom můžete mít XY kWp a je vám to k 💩
ale vůbec nepopírám že VE je cenově úplně mimo proti FVE
JirkaE

Valdano píše: čtv úno 19, 2026 6:49 pm
Doporučuji si poslechnout aspoň minutu v čase od 16:45 z videa

Tohle video je zas a jen a jen pouze jedno místo, jedna konkrétní lokalita, jeden konkrétní generátor a jeden člověk.

Jinde může tatáž VE na polovičním sloupu vyrobit 3x-4x tolik a ani to nemusí být takové ,,pláně" jako u této instalace - prostě jiné podmínky.

Těch faktorů je tolik, že nejde použít tohle video jako obecný FAKT pro všechny VE - s tím naprosto nesouhlasím.

Například - vím úplně přesně kde Ampérák bydlí, pocházím z té lokality a ten cca 100m široký ,,ďolík" se táhne několik km až do Trutnova - ve kterém je celodenní stín a mokro, trať vlaku a silnice a potok - a zkraje na boční stráni asi celkem 3 baráky... velice dobře znám a to že si nahoře nad barákem (nad tím mini údolím) postavil VE na sloup a nefunguje - neznamená takhle obecně pro VE vůbec nic - myšleno to video - na jiném místě tentýž bazmek za 5t.Kč může trhat ,,výrobní rekordy" :lol:

Valdano

Dle mého názoru tu základní předběžné informace lukas.okoun už dostal a bez konkrétních výsledků dlouhodobého měření pro jeho lokalitu nemá smysl se dál dohadovat. Až si lukas.okoun udělá to dlouhodobé měření tak se sem do vlákna poté může vrátit a pak se uvidí. Do té doby bych to zatím dál neřešil. ;)

Pro měření může použít třeba tento anemometr + a k tomu si může dobastlit udělátko třeba s Arduinem nebo ESP32 a modulem pro zápis dat na SD kartu.
Naposledy upravil(a) Valdano dne čtv úno 19, 2026 8:19 pm, celkem upraveno 1 x.
miroc
Reputace: 45
Lokalita: SK - pri TT
Výkon panelů [Wp]: 7900
Kapacita baterie [kWh]: 30

Nový příspěvek od miroc »

Zamiešam sa do toho, lebo tu väčšinou len teoretizujete. Mám praktický príklad. Tu máte graf za január t.r. TS1-3 sú tri stringy FV, dokopy 8,5 kWp. Posledné je veterná turbína 2,5 kW (pri 11 m/s). Hodnoty výroby v spodnej časti tabuľky sú len za posledný deň v grafe. Január bol pre FV žalostný, takže ak nebola inverzia, kedy ani nefúka, tak vietor urobil celkom dosť z celkovej mesačnej výroby. Fialovej je v stĺpcoch pomerne dosť.
Konkrétne za január FV: 104 kWh + 97 kWh + 75 kWh a vietor 85 kWh. Z grafu vidieť, že ani vetra veľa nebolo. Ono tá biela tma, je väčšinou inverzia a vzduch doslova stojí. Takých dní bolo dosť a hlavne ich bolo vždy niekoľko po sebe. To je najväčší zabiják. V jeden deň dala VE 16 kWh a predbehla celú fotovoltaiku.
Pre veterné dni to chce väčšiu vrtuľu. Alebo dve... To čo je teraz: http://www.vawt.om2cm.sk/?q=node/1064
December bol veľmi podobný a február sa ukazuje len o málo lepší.
A jedna rada pre tých, ktorým by sa zišlo 300-400W z VE: V žiadnom prípade nekupovať nejakú 400W turbínu. Ale aspoň 2 kW. Potom tých 400W bude častejšie.

Chcel som týmto len povedať, že VE nie je celkom nezmyselná záležitosť, ak sú na ňu vhodné podmienky a je dostatočne funkčná, vrátane nadväzujúcej elektroniky.
Snímka obrazovky 2026-02-03 232129.png
Snímka obrazovky 2026-02-03 232129.png (18.53 KiB) Zobrazeno 120 x
O malých domácich veterných elektrárňach: http://www.vawt.om2cm.sk/
jahodovák
Reputace: 235
Lokalita: podhůří Orlických hor
Výkon panelů [Wp]: 7500

Nový příspěvek od jahodovák »

Ono na vítr je potřeba dobré stanoviště,jsou místa kde skoro nikdy moc nefouká,tam to prostě nejde,někdy i o několik desítek metrů vedle je to o zcela jiném....
7,5kWp-
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION
miroc

Áno, ale to stanovište môže prekvapiť. U mňa nie je turbína najvyšším bodom v okolí. Vrtuľa je zhruba na úrovni vrcholu vedľajšieho kopca. A keď fúka zo západných smerov, tak vietor "líže" ten kopec a koncentrovaný fičí priamo na vrtuľu. Keď fúka z opačnej strany, výroba je asi o tretinu horšia. Na obrázku vidieť, akú časť 12 m stožiara je vidieť z diaľky.
qth.jpg
Valdano

Máte to opravdu pěkný. Skvělá práce.👍 Dle zmínky na stožáru 12m.

1. Lokalita "SK pri TT" to je kde přesně?
2. Jakou kapacitu k tomu máte v bateriovém uložišti?
miroc

TT je Trnava. A kapacita batérie cca 30 kWh. Uvedená v popise profilu.
A dík... 😃