JK BMS
Souhrn tématu
Uživatelé JK BMS oceňují efektivní balancování článků a snadnou komunikaci přes Bluetooth. Někteří řeší problémy s párováním starších jednotek, kdy heslo nefunguje a je potřeba tovární reset nebo využití RS485 převodníku. Diskuze také zahrnuje doporučení pro správné nabíjení a řízení nabíjecího proudu, aby balancování bylo efektivní a baterie dlouhodobě zdravé. JK BMS podporuje i připojení více baterií a nabízí možnosti softwarového nastavení a monitoringu.
- TomHC
- Reputace: 750
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: JK BMS
Prelieva energiu z najvyššieho do najnižšieho. Ale tým že ten najvyšší je už v strmej časti krivky, tak má stále sklony utiecť úplne a BMS odpojiť na OVP, skôr ako stihne presunúť energiu preč.
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
-
pibi
- Reputace: 345
- Lokalita: Východně od 3nce
- Výkon panelů [Wp]: 16kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 44kWh
Jestli chápu činnost balancování správně, tak 50% času se nabíjí interní kondenzátor v BMS z článku s nejvyšším napětím, pak se dalších 50% času vybíjí do článku s nejnižším napětím. Takže skutečný efektivní proud bude 1A. Zkus na zdroji nastavit 0,5A.
9,2kWp JV 45°, 4,6kWp JZ 45°, 2,3kWp JV 90°, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah + 16x300Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
-
glottis
- Reputace: 463
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
Technicky to funguje tak, ze tam je izolovany menic, ktery se pripoji na silny clanek, energii ulozi do superkondu a pak to zase vybije do nejslabsiho. Je tam jaka si mosfet matice, co to ruzne prepina.
Nedavno jsem nasel zajimavy repositar, kde to clovek pitval
https://github.com/MaxMax-embedded/jkbm ... ngineering
Nedavno jsem nasel zajimavy repositar, kde to clovek pitval
https://github.com/MaxMax-embedded/jkbm ... ngineering
-
Soban
- Reputace: 302
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
On je problém že pokud teče velký proud do baterky tak ten balancing nemusí stačit snižovat napětí na tom článku co utíká pokud je to hodně rozbalancované.
Takže prostě dobíjet aby na tom článku nerostlo napětí k těm 3.65V a BMS to neodpojila, takže omezit proud či snížit napětí na mppt a jak se to srovná pak to vrátit na původní hodnoty.
Takže prostě dobíjet aby na tom článku nerostlo napětí k těm 3.65V a BMS to neodpojila, takže omezit proud či snížit napětí na mppt a jak se to srovná pak to vrátit na původní hodnoty.
3,6kWp
| 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh 
-
Valdano
- Reputace: 234
- Lokalita: Česká Lípa
Technicky vzato by se o to mohl postarat firmware u kombiměniče s MPPT nebo u samotného MPPT, který by měl být komunikačně napojen na BMS tak, aby měl průběžný přehled o napětí jednotlivých článků a pokud některý začne od nějaké hranice růst víc než ostatní tak by měl omezit automaticky nabíjecí proud na nějakou nastavitelnou hodnotu (klidně nastavitelnou uživatelem v konfiguraci) tak, aby balancer ať už integrovaný v BMS nebo i externí umístěný mimo BMS, měl víc času na vybalancování. Podobně by si to omezení nabíjecího proudu po komunikaci vůči MPPT mohla vyžádat i sama BMS. Záleží jak to je v reálu řešeno u toho či onoho MPPT a u JK-BMS z hlediska takového průběžného automatického omezování nabíjecího proudu přes komunikaci.
-
MikroCZ
- Reputace: 6
- Lokalita: STredni čechy
- Výkon panelů [Wp]: 9600
- Kapacita baterie [kWh]: 20
Ok, díky za informace. Já jsem očekával prosté přemostění článku a udržování CV. Schválně zkusím proud snížit na 0,5 A. Grund celé problematiky byl, že jsem baterky obdržel ve 2 sadách a jsou trochu rozházené. Neudělal jsem balancing na Top. Takže řečeno nabíjecí pumpa, aktivní balanc Pravda, že článek už v té strmé části utíká hodně rychle. Zkusím to snížení proudu. Jinak bych musel zase baterku rozdělat, články spřeházet k sobě a jet jen 1 článek paralelně a nechat, ať se srovnají s CV 3,60 V (asi je nemusím trápit k 3,65 - ale to není o BMS...). Zkusím ten 0,5 A proud a uvidím. Pro vyjasnění, není to o nabíjení MPPT, měničem atd., jde o zdroj CV/CC.
-
Soban
- Reputace: 302
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
Tak pokud to máš zdroj CV/CC tak tady není co řešit, pokud to nejsou nové články kde se doporučuje poprvní nabití na 3.65V tak bych nastavil 3.45V na článek a pouze omezil proud tak aby balancer stačil balancovat a ten jeden neustřelil přes těch 3.6V aby to BMS neodstřihla a nechal to tak než se to všechno srovná.
Semtam skouknout pomocí aplikace co ta BMS dělá zda balancuje atd......
PS. Pasivní balancery jsou pouze na ten článek kdy ho skratují přes odpor, kde se výkon mění v teplo a proto tyto pak nemají velkou účinnost protože mají taky malý ten proud......
Semtam skouknout pomocí aplikace co ta BMS dělá zda balancuje atd......
PS. Pasivní balancery jsou pouze na ten článek kdy ho skratují přes odpor, kde se výkon mění v teplo a proto tyto pak nemají velkou účinnost protože mají taky malý ten proud......
3,6kWp
| 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh 
-
Valdano
- Reputace: 234
- Lokalita: Česká Lípa
-
rva
- Reputace: 884
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
Je otázkou, jestli článku, který není nabitý, vadí proudy, které vedou k vyššímu napětí na terminálech. Doporučované schéma nabíjení CC/CV je bezpečné a u článku kde neznám SOC asi jediné možné. Ale u starších článků s vyšším vnitřním odporem to vede k nízkým dobíjecím proudům a dlouhým časům než se baterie nabije.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
- GHLL
- Reputace: 79
- Lokalita: Kroměříž
- Výkon panelů [Wp]: 13 300
- Kapacita baterie [kWh]: 14
Dneska konečne dosáhlo napětí článků 3,43V a asi po dvou měsících proběhlo balancování článků, BMS - JK-PB2A16S20P v.15. Boost napětí 3,45V mám nastaveno na 30min. Nečekal jsem že po takové době bude stačit jedno balancování aby se články srovnaly