JK BMS

Souhrn tématu

JK BMS je oblíbený systém pro správu baterií, který umožňuje efektivní balancování článků a komunikaci přes Bluetooth. Uživatelé oceňují jeho jednoduchost, spolehlivost a možnost připojení více BMS k různým bateriím. Diskuze také řeší problémy s párováním, možnosti továrního resetu a výhody aktivního balancování oproti pasivnímu, které je méně efektivní a může vést k samovybíjení.
TomHC
Reputace: 750
Lokalita: Hlohovec, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8820
Kapacita baterie [kWh]: 30
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: JK BMS

Nový příspěvek od TomHC »

Prelieva energiu z najvyššieho do najnižšieho. Ale tým že ten najvyšší je už v strmej časti krivky, tak má stále sklony utiecť úplne a BMS odpojiť na OVP, skôr ako stihne presunúť energiu preč.
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
pibi
Reputace: 345
Lokalita: Východně od 3nce
Výkon panelů [Wp]: 16kWp
Kapacita baterie [kWh]: 44kWh

Nový příspěvek od pibi »

Jestli chápu činnost balancování správně, tak 50% času se nabíjí interní kondenzátor v BMS z článku s nejvyšším napětím, pak se dalších 50% času vybíjí do článku s nejnižším napětím. Takže skutečný efektivní proud bude 1A. Zkus na zdroji nastavit 0,5A.
9,2kWp JV 45°, 4,6kWp JZ 45°, 2,3kWp JV 90°, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah + 16x300Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
glottis
Reputace: 465
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Nový příspěvek od glottis »

Technicky to funguje tak, ze tam je izolovany menic, ktery se pripoji na silny clanek, energii ulozi do superkondu a pak to zase vybije do nejslabsiho. Je tam jaka si mosfet matice, co to ruzne prepina.

Nedavno jsem nasel zajimavy repositar, kde to clovek pitval

https://github.com/MaxMax-embedded/jkbm ... ngineering
Soban
Reputace: 302
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16

Nový příspěvek od Soban »

On je problém že pokud teče velký proud do baterky tak ten balancing nemusí stačit snižovat napětí na tom článku co utíká pokud je to hodně rozbalancované.

Takže prostě dobíjet aby na tom článku nerostlo napětí k těm 3.65V a BMS to neodpojila, takže omezit proud či snížit napětí na mppt a jak se to srovná pak to vrátit na původní hodnoty.
3,6kWp ::pv:: | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt*
Valdano
Reputace: 234
Lokalita: Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

Technicky vzato by se o to mohl postarat firmware u kombiměniče s MPPT nebo u samotného MPPT, který by měl být komunikačně napojen na BMS tak, aby měl průběžný přehled o napětí jednotlivých článků a pokud některý začne od nějaké hranice růst víc než ostatní tak by měl omezit automaticky nabíjecí proud na nějakou nastavitelnou hodnotu (klidně nastavitelnou uživatelem v konfiguraci) tak, aby balancer ať už integrovaný v BMS nebo i externí umístěný mimo BMS, měl víc času na vybalancování. Podobně by si to omezení nabíjecího proudu po komunikaci vůči MPPT mohla vyžádat i sama BMS. Záleží jak to je v reálu řešeno u toho či onoho MPPT a u JK-BMS z hlediska takového průběžného automatického omezování nabíjecího proudu přes komunikaci.
MikroCZ
Reputace: 6
Lokalita: STredni čechy
Výkon panelů [Wp]: 9600
Kapacita baterie [kWh]: 20

Nový příspěvek od MikroCZ »

Ok, díky za informace. Já jsem očekával prosté přemostění článku a udržování CV. Schválně zkusím proud snížit na 0,5 A. Grund celé problematiky byl, že jsem baterky obdržel ve 2 sadách a jsou trochu rozházené. Neudělal jsem balancing na Top. Takže řečeno nabíjecí pumpa, aktivní balanc Pravda, že článek už v té strmé části utíká hodně rychle. Zkusím to snížení proudu. Jinak bych musel zase baterku rozdělat, články spřeházet k sobě a jet jen 1 článek paralelně a nechat, ať se srovnají s CV 3,60 V (asi je nemusím trápit k 3,65 - ale to není o BMS...). Zkusím ten 0,5 A proud a uvidím. Pro vyjasnění, není to o nabíjení MPPT, měničem atd., jde o zdroj CV/CC.
Soban
Reputace: 302
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16

Nový příspěvek od Soban »

Tak pokud to máš zdroj CV/CC tak tady není co řešit, pokud to nejsou nové články kde se doporučuje poprvní nabití na 3.65V tak bych nastavil 3.45V na článek a pouze omezil proud tak aby balancer stačil balancovat a ten jeden neustřelil přes těch 3.6V aby to BMS neodstřihla a nechal to tak než se to všechno srovná.

Semtam skouknout pomocí aplikace co ta BMS dělá zda balancuje atd......

PS. Pasivní balancery jsou pouze na ten článek kdy ho skratují přes odpor, kde se výkon mění v teplo a proto tyto pak nemají velkou účinnost protože mají taky malý ten proud......
3,6kWp ::pv:: | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt*
Valdano

Existují i externí aktivní balancery mimo BMS pro balanční proudy třeba až do 10A.

rva
Reputace: 884
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40

Nový příspěvek od rva »

Je otázkou, jestli článku, který není nabitý, vadí proudy, které vedou k vyššímu napětí na terminálech. Doporučované schéma nabíjení CC/CV je bezpečné a u článku kde neznám SOC asi jediné možné. Ale u starších článků s vyšším vnitřním odporem to vede k nízkým dobíjecím proudům a dlouhým časům než se baterie nabije.
GHLL
Reputace: 79
Lokalita: Kroměříž
Výkon panelů [Wp]: 13 300
Kapacita baterie [kWh]: 14

Nový příspěvek od GHLL »

Dneska konečne dosáhlo napětí článků 3,43V a asi po dvou měsících proběhlo balancování článků, BMS - JK-PB2A16S20P v.15. Boost napětí 3,45V mám nastaveno na 30min. Nečekal jsem že po takové době bude stačit jedno balancování aby se články srovnaly :celebrate4:
2026_20_1 - prvni balancovani po 2 mes.jpg
::pv:: PV_1 Východ 4 400Wp *batt* Baterie 48V - 280Ah > 14kWh - JK BMS 200A - Smartshunt - Homeassistant
::pv:: PV_2 Západ 4 400Wp - Kombiměnič: Voltronic 11kW
::pv:: PV_3 Jih plot 4 500Wp - Victron 150/85-Tr
Valdano

MikroCZ píše: úte led 20, 2026 1:27 pm
Já jsem očekával prosté přemostění článku a udržování CV.
MPPT ani BMS prosté přemostění článků ve smyslu jejich pouhého odebrání ze sady (jako že by se ze 16S sady za provozu na nějakou dobu udělala jen 15S sada nebo při vyřazení dvou článků 14S sada atd.) to prostě nedělá. Jednak to nedovoluje zapojení sady jako takové a také proto, že pokud by se jeden nebo dokonce i více článků jen vyřadilo ze sady tak by při nabíjení vzrostlo napětí na zbylých článcích v sadě což je v době CV nežádoucí. To by musel MPPT napětí na silových nabíjecích konektorech v době CV snižovat a zvyšovat podle toho jak by se za chodu jednotlivé články postupně odpojovaly ze sady nebo zase připojovaly. Představte si, že máte sadu 16S a najednou z ní bude 15S nebo také 14S nebo také 13S a podobně. To by byl pro MPPT pěkný guláš a bylo by to také mnohem více náchylné k chybám s přepětím na článcích při nabíjení.
Matess
Reputace: 209
Lokalita: Šumperk

Nový příspěvek od Matess »

zatím jsem ještě neměl baterku na které by nestačil 2A aktivní JK balancer, měl jsem ale baterku na které nestačil pasivní balancer v Daly BMS - článek byl špatný a trpěl samovybíjením, ale kapacitu držel, ale po 2 týdnech se to bez aktivního balancování dostalo do stavu 7x95% a 1x 5%. Na článcíh u daly byly ještě pasivní balancery, takže přes 3,65V na článek to nemohlo jít... ale do stavu 7x3,5x + 1x 2,6V se to schopné dostat bylo.

Takže bms a pasivním balancováním + top balanc k tomu rozhodně nedoporučuji...
JK BMS je jednoduchost a jistota.