1f dc-ac menic pro pole 6x40V=240V
- JirkaE
- Reputace: 235
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: 1f dc-ac menic pro pole 6x40V=240V
Asi úplně nechápu tu ideu, žádná druhá strana není je jen L a N před ECOměničem a L a N za ECOměničem a Modrásek se musí nafázovat na jednu z nich.Zdenek Vojc píše: pon říj 13, 2025 2:17 pmA ještě by mě zajímalo, co se stane když Ecoměnič bude valit do spotřebičů a z "druhé" strany do doho bude valit Modrásek, viz. obrázek. Myslím, že by to mělo fungovat.
Ano, fungovat asi ano, Modráskem jde zvýšit výkon každého měniče, ale k čemu to je dobré, pokud má jeden 6kW a druhý 8kW - a k dispozici jsou panely 6 x 40V = 240V
Není tam toho modráska škoda ?
A kde by měl být senzor ? Na DS takhle ??
Jediný výsledek by byl ten, že by byl ECOměnič až do 1800-1850W vynulovaný a složil pouze k přifázování Modráska a jinak vůbec nepracoval.
A zas to nic nezmění na tom, že se může voda ohřát když slunce nesvítí z DS a když už je odpoledne slunce dost, není co ohřívat.
Tohle je ta původní idea, když tento měnič vznikal pro (v) Logitex.
Já přidám i verzi s BELem protože taky umí na výstup č.2 DC přesměrovat.
A nakonec verzi bez ohřevu vody

Všechny kombinace jsou BEZ baterky

Idea je ta, že jeden String valí non-stop do domácí sítě, druhý do vody, když se voda ohřeje, nebo sepne něco většího (třeba nad 8A) , připne se i druhý string do domácí sítě hned.
No a tady je malůvka na ten menší 6kW s jedním MPPT.
Tam to jde hned, pokud se třeba připojí něco nad X Amper, vypne voda v bojleru a začne se v kuchyni vařit voda v rychlovarce, nebo když se zapne 2kW přímotop, nebo klima...atd v ten moment se použije string na to co je potřeba a když se ,,přímotop" vypne, jde to zpět do vody.
A takhle udělat z 8000W přidáním Modráska 1850W - celkový výkon - 9850W

Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4
Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
-
- Reputace: 4
- Lokalita: ČBudějovice
- Systémové napětí: >48V
- Výkon panelů [Wp]: 15500
- Kapacita baterie [kWh]: 14,5
Díky za inspirativní schémata. Modráska (1kw) + dva 250W panely tam mám už asi 5 let nastavenýho na 70W aby pokrýval jen standby spotřebu bez přetoku. Dispozičně nešlo dát měřící trafo. Je k němu i AGM baterka která ho udrží i po část noci. Tak jsem to tam chtěl nechat.
- JirkaE
- Reputace: 235
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
Aha, tak to je ale možné... To je nová informace a to se přece navzájem nevylučuje.
Pokud se to v rozvaděči rozdělí, pak je možné nechat trvalé spotřeby (trafa, malé spotřebiče atd) na Modráska a večer na baterku dál - tak jak je to nyní a na ECOměnič na AC OUT poslat až vše ostatní co se zapíná až přes den nebo osobně - klima, rychlovarka, přímotop, bojler.....
Až dodnes neměl o baterce nikdo tušení a hledala se verze zcela BEZ baterek
Pokud se to v rozvaděči rozdělí, pak je možné nechat trvalé spotřeby (trafa, malé spotřebiče atd) na Modráska a večer na baterku dál - tak jak je to nyní a na ECOměnič na AC OUT poslat až vše ostatní co se zapíná až přes den nebo osobně - klima, rychlovarka, přímotop, bojler.....
Až dodnes neměl o baterce nikdo tušení a hledala se verze zcela BEZ baterek

Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4