1f dc-ac menic pro pole 6x40V=240V

Souhrn tématu

Diskuze se zaměřuje na výběr DC-AC měniče vhodného pro fotovoltaické pole s napětím 6x40V=240V a výkonem kolem 2,5 kW. Uživatelé řeší možnosti napájení mobilní klimatizace a bojleru, přičemž diskutují o kompatibilitě měničů Bel, Siton a ECOměničů. Součástí jsou i tipy na nastavení a zapojení měničů včetně využití baterií a optimalizace provozu podle denního osvitu.
JirkaE
Reputace: 274
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: 1f dc-ac menic pro pole 6x40V=240V

Nový příspěvek od JirkaE »

Zdenek Vojc píše: pon říj 13, 2025 2:17 pm
A ještě by mě zajímalo, co se stane když Ecoměnič bude valit do spotřebičů a z "druhé" strany do doho bude valit Modrásek, viz. obrázek. Myslím, že by to mělo fungovat.
Asi úplně nechápu tu ideu, žádná druhá strana není je jen L a N před ECOměničem a L a N za ECOměničem a Modrásek se musí nafázovat na jednu z nich.

Ano, fungovat asi ano, Modráskem jde zvýšit výkon každého měniče, ale k čemu to je dobré, pokud má jeden 6kW a druhý 8kW - a k dispozici jsou panely 6 x 40V = 240V
Není tam toho modráska škoda ?

A kde by měl být senzor ? Na DS takhle ??

Jediný výsledek by byl ten, že by byl ECOměnič až do 1800-1850W vynulovaný a složil pouze k přifázování Modráska a jinak vůbec nepracoval.

A zas to nic nezmění na tom, že se může voda ohřát když slunce nesvítí z DS a když už je odpoledne slunce dost, není co ohřívat.

Modr_ecom .jpg
Modr_ecom .jpg (67.67 KiB) Zobrazeno 265 x

Tohle je ta původní idea, když tento měnič vznikal pro (v) Logitex.
Já přidám i verzi s BELem protože taky umí na výstup č.2 DC přesměrovat.
A nakonec verzi bez ohřevu vody :D

Všechny kombinace jsou BEZ baterky :D

Idea je ta, že jeden String valí non-stop do domácí sítě, druhý do vody, když se voda ohřeje, nebo sepne něco většího (třeba nad 8A) , připne se i druhý string do domácí sítě hned.

8kW + Logitex.jpg
8kW + BEL.jpg
8kW.jpg

No a tady je malůvka na ten menší 6kW s jedním MPPT.
Tam to jde hned, pokud se třeba připojí něco nad X Amper, vypne voda v bojleru a začne se v kuchyni vařit voda v rychlovarce, nebo když se zapne 2kW přímotop, nebo klima...atd v ten moment se použije string na to co je potřeba a když se ,,přímotop" vypne, jde to zpět do vody.

6kW + Logitex.jpg

A takhle udělat z 8000W přidáním Modráska 1850W - celkový výkon - 9850W ;)

8kW+1,85kW.jpg
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4

Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
Zdenek Vojc
Reputace: 4
Lokalita: ČBudějovice
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 15500
Kapacita baterie [kWh]: 14,5

Nový příspěvek od Zdenek Vojc »

Díky za inspirativní schémata. Modráska (1kw) + dva 250W panely tam mám už asi 5 let nastavenýho na 70W aby pokrýval jen standby spotřebu bez přetoku. Dispozičně nešlo dát měřící trafo. Je k němu i AGM baterka která ho udrží i po část noci. Tak jsem to tam chtěl nechat.
JirkaE

Aha, tak to je ale možné... To je nová informace a to se přece navzájem nevylučuje.

Pokud se to v rozvaděči rozdělí, pak je možné nechat trvalé spotřeby (trafa, malé spotřebiče atd) na Modráska a večer na baterku dál - tak jak je to nyní a na ECOměnič na AC OUT poslat až vše ostatní co se zapíná až přes den nebo osobně - klima, rychlovarka, přímotop, bojler.....

Až dodnes neměl o baterce nikdo tušení a hledala se verze zcela BEZ baterek :D
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4

Zdenek Vojc
Reputace: 4
Lokalita: ČBudějovice
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 15500
Kapacita baterie [kWh]: 14,5

Nový příspěvek od Zdenek Vojc »

To neberte jako že tam je baterka. To je starý olovo, který kupodivu ještě něco dá i po západu slunce. A až úplně odejde, nebudu ho nahrazovat. Pak tam bude jen ten ecoměnič a Bel. O víkendu jsem předělal rozvaděč a jednotlivé výstupy jsem si již rozdělil (nejlépe jak to šlo) podle typu zátěže. A na základě tvých schémat využiju zapojení s Belem v režimu 2 myslím. To je kdy po nahřátí přepne z AC na DC výstup a ten půjde do ecoměniče. Během týdne bude bojler vypnutý, ecoměnič bude krmit standby a před víkendem sonofem zapnu bojler na dálku. Jen si nejsem jist jak bude ecoměnič reagovat na belovo testovací přepínání AC/DC výstupů aby zjistil, jestli není sepnutý bojler.
JirkaE

Je to režim 1 u BELu. A není nutné nechávat každé 3 minuty testovat AC výstup a tu dobu třeba na půl hodiny prodloužit výstup DC (bod 3)

Taky jde nastavit čekání na připojení měniče - ne každý MPPT se připojí naplno hned i tady to jde protáhnout u nových verzí V10 (bod 10)

Snímek obrazovky_13-10-2025_203548_www.bel-shop.eu.jpg

JozefSK
Reputace: 47

Nový příspěvek od JozefSK »

JirkaE píše: ned zář 28, 2025 9:26 pm
Halo halo, upozorňuji znova na variantu č.3 😃
To že to není úplně běžné řešení a že se o něm moc neví - neznamená že neexistuje.

Je to hybridní měnič bez baterek.
Kdybych ho neměl doma, tak o něm nepíšu 😉

AC energie pouze prochází skrz AC 230V 50Hz (až 50A myslím podle modelu) pak se ráno přifázuje energie z panelů - kousek který mám doma má 2 MPPT.
Přednostně je použitá energie z panelů a ze sítě docucává jen rozdíl...
Pokud je odběr menší, sníží výkon.

Model který mám doma dělá přetoky 90W je to jeden z prvních prototipů, ale stačí připnout něco na 100W před měnič, pokud se objeví napětí na panelech a problém je vyřešen.

Dával jsem to sem už, nikdo tomu nevěnoval pozornost.
Nové modely snad už prý přetoky nedělají vůbec - ještě jsem ale neměl tu čest osobně, tak to nemůžu úplně potvrdit.

Je to postavené na úplně stejném principu jako Petrem výše zmíněná hybridní klimatizace - protože to pochází původem z úplně stejné firmy (než ta idea byla v Číně okopírovaná - v podstatě ukradená)

Ta klimatizace běží přednostně z panelů, ale jak přijde mrak tak si přicucne z DS, nebo večer - běží normálně ze sítě.

A stejné/podobné - vlastnosti má ten měnič.
Pokud je AC OUT pod výkonem panelů, tak běží jen z panelů (v ten moment měnič co mám doma dělá právě 90W přetok), pokud je odběr na AC OUT vyšší, začne odebírat ze sítě na AC IN ze sítě, kolik je potřeba...

Tak snad si toho nyní někdo všimne... 😂 Dával jsem i štítek k dispozici - jdu hledat taky :)
Dakujem JirkaE, velmi zaujimave. Budem to studovat.
Mozno by som nasiel vyuzitie.
Skoda, ze na strankach vyrobcu, vela o tom nepisu ...