JK BMS - komunikace na mobil stav výzkumu bluetooth extender

Souhrn tématu

Přenos dat z JK BMS na mobilní zařízení je omezen vestavěným bluetooth modulem, který neumožňuje vzdálený přístup. Řešení zahrnují použití ESP32 modulů s vlastním firmwarem, které vytvářejí wifi síť a umožňují připojení mobilu přes ethernet nebo bluetooth. Problémy s kvalitou wifi signálu a stabilitou bluetooth jsou časté, stejně jako nepříjemné pípání při připojování. Stav výzkumu se zaměřuje na efektivní komunikaci přes konektor označený jako 485, i když jeho přesná funkce není jasná, a na vývoj speciálních mobilních aplikací.
Radar
Reputace:58

Re: JK BMS - komunikace na mobil stav výzkumu bluetooth extender

Nový příspěvek od Radar »

HW RPI5 v krabicích dorazil...
Složeno, nakonfigurováno, HA jede, Tailscale taky.
Integrace dalšího postupně, jak bude pridavan HW elektrárny.
Mám doma Shelly EM, tak jeho integraci použiji na pokusy s grafanou.
Takže nějaká evoluce probíhá :-)
Integrovat JK BMS a vymýšlet blbosti s ESP bude další level
poloostrov v módu AC IGNORE
VICTRON system 3F, 3x3000VA + 1F GTI GWL 2000W posila na AC OUT.
6kWp pole 8° západní pultová střecha + MPPT 150/100
3kWP pole 75° jižní fasáda + MPPT 150/45
Baterie 594Ah: LIFEPO4 16S, 2x EEL V5 DIY BOX 280Ah + 314Ah (JK INVERTER BMS)
glottis
Reputace:574
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 30
Lokalita:okolí MělníkaSystémové napětí:48VVýkon panelů [Wp]:13000 Kapacita baterie [kWh]:30

Nový příspěvek od glottis »

s esp a bms pak zacni pres BT. Je to nenjjednodusi na start
mpcz
Reputace:7

Re: JK BMS-komunikace na mobil stav výzkumu bluetooth extender

Nový příspěvek od mpcz »

screen.png
Zdravím, po čase mi to nedalo a zkusil jsem udělat to, co se mi zdálo nejjednodušší. Adaptér, který se připojí na BT JK-BMS, tak, jako mobil a současně vytvoří webovou stránku, stejnou jako původní design JK, jsme na ni zvyklí. Dovolil jsem si tam přidat jen pár drobností: RSSI BT a RSSI wifi. Vypisuje to jen ty potřebné věci, zbytek nechám na blízký kontakt. Výhodu toho řešení vidím v tom, že se mohu podívat do baterie odkudkoliv ve světě a bez těch cloudů, někdy dokonce placených a dosti nespolehlivých. Druhá a hlavní výhoda je ta, že to funguje i u baterií, které jsou zalepeny a nedá se tedy dostat dk serial konektoru. Třetí výhoda je to, že celá montáž spočívá pouze v přiložení krabičky k BMS a to je vše.
Pomíjím složitost HA, která je opravdu jen pro silné povahy. Pokud by o tom někdo pochyboval, ať zkusí udělat montáž z HA a poté tuto verzi. Několik hodin oproti 3 minutám. Mě se to nepodařilo rozchodit vůbec, hlavně z důvodu nervového vysílení s těmi šílenými kmpilacemi a baličkováním atd.
Komunikace přes serial z JK-BMS a opět na webový server je již dávno vyřešena, ale nepodařilo se mi rozchodit jeden přepínač. Řekl bych, že to ani nejde, protože to nepodporuje ten jejich firmware. Ta jejich podpora je velmi iluzorní, nikdy na nic nereagovali, tak jsem to nechal tak.
Řekl bych, že žádná technická podpora není, protože ta jejich APP má jednu kritickou chybu, která způsobí za určitých podmínek okamžitý pád aplikace, což reportuje hodně uživatelů. Přestože jsem poslal do JK podrobný popis chyby, neráčili se ani ozvat, natož chybu opravit. Práce opravy odhaduji na pár minut. Jen info: tu chybu tam mají úplně zpočátku, zkoušení starších verzí nic neřeší. mpcz, 24may2026
TomHC
Reputace:973
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 8820
Kapacita baterie [kWh]: 30
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Lokalita:Hlohovec, SRSystémové napětí:48VVýkon panelů [Wp]:8820 Kapacita baterie [kWh]:30

Nový příspěvek od TomHC »

Kto sa s HA raz skamaráti, tak je doplnenie JK BMS s ESP32 práca na 5 minút. 😎
Hlavný spotrebič: VW ID.4 | 2x MUST PH1800 5.5kW + GWL-SUN2000, 9kWp V+J+Z | 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A | SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT... | HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485).
Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
rva
Reputace:1036
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 76
Lokalita:Kousek od Lysé nad LabemSystémové napětí:48VVýkon panelů [Wp]:46000 Kapacita baterie [kWh]:76

Nový příspěvek od rva »

Pokud se někdo domnívá, že zprovoznění přístupu na JK-BMS je nad jeho síly, může zkusit následující postup. Přikládám zkompilované dva soubory, které se pošlou do esp32. Nemusí se nic instalovat, žádné pájení. Vyzkoušeno to mám na esp32C3 supermini s oled displejem, ale asi to bude fungovat i na jiných modulech. Je potřeba si zjistit MAC adresu daného JK-BMS, zobrazuje ji třeba oficiální aplikace JK BMS v mobilu.
1. Modul esp32C3 + USB A / USB C datový kabel. Připojit do USB portu počítače.
00.jpg
2. Ve vhodném prohlížeči (např. Chrome) načíst stránku esphome https://web.esphome.io/?dashboard_install
01.jpg
3. Kliknout na "připojit", vybrat vhodný port a připojit:
02.jpg
4. Rozkliknout šipečku nahoru pro instalaci a vybrat soubor "01-firmware.factory.bin" ze staženého archivu jk-bms komunikace.zip podle obrázku:
03.jpg
5. Když instalace skončí, objeví se toto:
04.jpg
6. Modul esp32 nyní vytváří vlastní wifi síť jk-bms, ke které se z mobilu připojíme:
05.jpg
7. Automaticky se objeví stránka, kde vyplníme jméno a heslo místní wifi sítě:
06.jpg
8. esp32 se připojí do místní sítě. Na počítači ho najdeme na adrese podle obrázku (http://jk-bms.local):
07.jpg
9. Pod OTA update vybereme soubor "03e-firmware.ota.bin"
09.jpg
10. Po úspěšném update se objeví tato stránka:
10.jpg
11. Vrátíme se na stránku http://jk-bms.local, kde vyplníme adresu JK-BMS
11.jpg
12. Po vyplnění ještě jednou zopakujeme OTA update toho samého souboru "03e-firmware.ota.bin"
12.jpg
13. Měla by se navázat komunikace s JK-BMS a zobrazovat parametry baterie.
08.jpg
MAC adresa JK-BMS je uložena v trvalé paměti a vše bude fungovat i po přerušení napájení modulu.
Přílohy
jk-bms komunikace.zip
zkompilovaný soubor pro esp32 na komunikaci s JK-BMS přes BT
(1.34 MiB) Staženo 2 x
Mppt regulátory: EPSolar ET6415N (60 A/150 V) + EASun ICharger 48100 (100 A / 150 V)
mpcz
Reputace:7

Nový příspěvek od mpcz »

Zdravím, určitě jsi na tom nechal dost práce. Přesto mám pár připomínek:
- ta instalace se mi zdá zbytečně komplikovaná. Pro tebe možná ne, ale já se snažím to udělat tak, aby se uživatel, který vůbec nemusí být z IP oboru kovaný, došel cíle bez zbytečného trápení. Jestli se dobře pamatuji, ta moje konstrukce zabrala pouze pár minut a spočívala v jednom ino nahraném do ESP a kompilaci přímo v IDE. Z toho plyne, že mi přijde nejlepší řešení připojit se nakrátko na JK BT, zvláště proto, že ty AKU nelze rozebrat, udělat z tohoho klienta wifi na místním AP a pak přistupovat odkudkoliv ze světa pohodlně na mobilu. Ovládání na mobilu jsem nakreslil sám, ale nechal jsem vše jako v originále, protože na to jsme zvyklí a jejich layout je docela povedený.
- také by bylo dobré upozornit případné zájemce, že ty esp32 mini s mini OLED jsou pěkné šmejdy, které se produkují ve 4 barvách a jen jedna barva funguje. Některé barvy PCB vůbec nefunguje s wifi. Všechny ty desky mají absolutně dýchavičnou wifi, která už za jednou zdí nefunguje. Zisk = Zeslabení té jejich "antény" odhaduji až na 20 dB. Špatné rozmístění součástek oscilátoru způsobuje výpadky. Bez úprav té integrované antény je to tak na pár metrů dosah. Také tam mají nedořešenou filtraci napájení do čipu, takže je to celé extrémně citlivé na blízké VF vysílání kdy to celé spadne s kodem 9. To je ostatně chyba i jiných desek ESP32. Jen na některých deskách ESP32 to mají dořešené.
Také jsem v minulosti upozorňoval na chybu v originálnáí aplikaci JK, kdy to celé už při startu padalo. Způsobovala to jejich chyba při scanu okolních BT vysílačů, které neměli osprávně nastaveno parsování a ta aplikace JK když na to místo narazila, tak se ukončila - celé to spadlo. Posílal jsem přesné místo chyby i s řešením opravy asi půl roku do toho jejich vývoje, ale opravili to až v nové verzi, kterou z nějakého důvodu označili stejným číslem. Každopádně se tam ta chyba už neobjevuje. Z toho plyne, na jejich podporu se moc nespoléhejte. mpcz,05oct2026
Naposledy upravil(a) mpcz dne pon říj 05, 2026 8:33 pm, celkem upraveno 1 x.
bokser01
Reputace:148
Lokalita: Okolí Pardubic
Výkon panelů [Wp]: 12120
Kapacita baterie [kWh]: 32
Lokalita:Okolí PardubicSystémové napětí:48VVýkon panelů [Wp]:12120 Kapacita baterie [kWh]:32

Nový příspěvek od bokser01 »

Nevíte někdo jak vypnout to otravné pípání u JK BMS pokud se něco připojuje pře BT? mám vlastní kod v ESP32C to že to pípně po zapnutí bych bral ale strašně mě vytáčí, že se to sem tam odpojí několikrát do hodiny, prostě to BT spadne a udělá reconect tím pádem opět 2X pípne... Zkoušel jsem i upravy ve FW ale bez výsledku
2x MUST PV1800 VHM 48V 5000W. Baterie EVE 314Ah Grade A 2x16s (32Kwh) lehce přes 12kwp v panelech