Jirkova FVE
Souhrn tématu
Jirkova FVE je projekt zaměřený na rozšíření a optimalizaci fotovoltaické elektrárny s využitím baterií a inovativního ohřevu vody přímo z DC. Autor hledá rady a kritiku od zkušených uživatelů, diskutuje možnosti připojení k síti, správné nabíjení baterií a efektivní správu výroby a spotřeby energie pomocí Victron systémů. Součástí je i plán využití pojízdné chalupy s 3f měničem a bateriemi pro mobilní i domácí použití.
- JirkaE
- Reputace:422
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Jirkova FVE
Nemám spotové ceny - pár příspěvků zpět sem popsal proč. Sem zpět na fixní ceně a i když teď Tibber ještě dobíhá, tak ne za spotové ceny.
Právě 1.7 proběhla ta změna a v ten den přestalo být Tibber Pulse uznané měřidlo a jaksi mě to zapoměli říct a ještě 30.6 mě to prodali, jako nutnou a měřící součást k přechodu k nim. (zákazníci před tímto datem používají normálně dál)
Já vesele od 1.9 tankuju za spotové ceny a čekám jak idiot na cenu pod 20Centů abych dva dny po té zjistil a náhodou - že potřebuju certifikovaný smart-metr od certifikovaný firmy - že se již od 1.7 Tibber Pulse nepoužívá a že jedu za jakousi průměrnou cenu ze spotu (cca 36-38Centů)
A tím zkončil můj příběh se spotovými cenami
Ať jdou do pr...ele 
Právě 1.7 proběhla ta změna a v ten den přestalo být Tibber Pulse uznané měřidlo a jaksi mě to zapoměli říct a ještě 30.6 mě to prodali, jako nutnou a měřící součást k přechodu k nim. (zákazníci před tímto datem používají normálně dál)
Já vesele od 1.9 tankuju za spotové ceny a čekám jak idiot na cenu pod 20Centů abych dva dny po té zjistil a náhodou - že potřebuju certifikovaný smart-metr od certifikovaný firmy - že se již od 1.7 Tibber Pulse nepoužívá a že jedu za jakousi průměrnou cenu ze spotu (cca 36-38Centů)
A tím zkončil můj příběh se spotovými cenami
Porovnání všech 4 stringů i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 TAKÉ e-Transit FV/DS
NOVĚ i ohřev vody FV/DS...
:
DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS
Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test
- Mex
- Reputace:464
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
No a má Tvůj elektroměr to rozhraní HAN nebo nemá?
(měl by to být 6-pinový konektor RJ-11)
(měl by to být 6-pinový konektor RJ-11)
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
- JirkaE
Nemá - proto nemohu být na spotu - Tibber s tou čtečkou byla rychlá a dobrá alternativa - nicméně já to načasoval zcela náhodou na velmi špatný datum.
Kdybych to udělal o 2 měsíce dřív- dnes je vše OK - smůla / náhoda / klasika u mě...
A nemám tu povinnost ze zákona - jsem pod 6000kWh / nemám TČ na síť / nemám Wallbox na síť = ani jednu z těchto věcí mít ani nebudu
Nechci být součástí komunity, kde si to bude ,,někdo" zapínat a vypínat jak se mu hodí - s tím totiž všichni předem souhlasí - jakkmile bude málo šťávy - mohou jim vzdáleně vypnout nabíjení aut, nebo TČ, nebo nabíjení bateriového uložiště atd atd a pustit to samozřejmě pak v né tak výhodný čas - třeba...
Sám si to chci řídit
nechci aby mě někdo něco vypínal vzdáleně.
Kdybych to udělal o 2 měsíce dřív- dnes je vše OK - smůla / náhoda / klasika u mě...
A nemám tu povinnost ze zákona - jsem pod 6000kWh / nemám TČ na síť / nemám Wallbox na síť = ani jednu z těchto věcí mít ani nebudu
Nechci být součástí komunity, kde si to bude ,,někdo" zapínat a vypínat jak se mu hodí - s tím totiž všichni předem souhlasí - jakkmile bude málo šťávy - mohou jim vzdáleně vypnout nabíjení aut, nebo TČ, nebo nabíjení bateriového uložiště atd atd a pustit to samozřejmě pak v né tak výhodný čas - třeba...
Sám si to chci řídit
Porovnání všech 4 stringů i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 TAKÉ e-Transit FV/DS
:
- Mex
- Reputace:464
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Aha, díky.
Tak to je překvapení. Myslel jsem, že to mají všechny nové měřáky.
Nebo ten Tvůj není 4Q, když píšeš, že nespadáš do kategorie nad 6MWh/rok atd.?
No, asi je to v Helmutově jinak.
U nás je to tak, že to přednostně mění těm co mají oficiální FVE nebo sdílení (těm nejrychleji, prakticky obratem).
O něco pomaleji těm s odběrem nad 6MWh/rok a/nebo s více tarify.
Ale ve finále se to má pak měnit všem, jen to u malých odběratelů bude za delší dobu.
Takže se tomu u nás nevyhne nikdo a je celkem zbytečně se tomu bránit a snažit se to oddalovat.
To já klidně členem komunity budu.
Pokud to nebude třeba vypínat (což je asi nejpravděpodobnější scénář), tak mě to nijak neomezí.
A pokud by k tonu došlo, tak zřejmě pro to bude nějaký fakt pádný důvod.
Potom nebudu dělat zbytečné problémy a přizpůsobím se.
Předpokládám, že by mi to nikdo nedělal jen tak z plezíru pro své pobavení.
Tak to je překvapení. Myslel jsem, že to mají všechny nové měřáky.
Nebo ten Tvůj není 4Q, když píšeš, že nespadáš do kategorie nad 6MWh/rok atd.?
No, asi je to v Helmutově jinak.
U nás je to tak, že to přednostně mění těm co mají oficiální FVE nebo sdílení (těm nejrychleji, prakticky obratem).
O něco pomaleji těm s odběrem nad 6MWh/rok a/nebo s více tarify.
Ale ve finále se to má pak měnit všem, jen to u malých odběratelů bude za delší dobu.
Takže se tomu u nás nevyhne nikdo a je celkem zbytečně se tomu bránit a snažit se to oddalovat.
To já klidně členem komunity budu.
Pokud to nebude třeba vypínat (což je asi nejpravděpodobnější scénář), tak mě to nijak neomezí.
A pokud by k tonu došlo, tak zřejmě pro to bude nějaký fakt pádný důvod.
Potom nebudu dělat zbytečné problémy a přizpůsobím se.
Předpokládám, že by mi to nikdo nedělal jen tak z plezíru pro své pobavení.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
- JirkaE
Jasně - chápu - ale vzhledem k tomu - že je to tady na několik měsíců a dle výpočtu by to šlo až do doby kdy už zas FV vyrábí = je mě to vlastně k prdu a rychle sem šel zpět na levnější fix = nebudu čekat 6-7 měsíců na takovém tarifu.
Elektroměr mám Logarex - Praha Běchovice na něm píšou...
A v budoucnu už nechci mít žádný elektroměr = fakt nemá u mě smysl řešit je-li elektroměr chytrý nebo ne.
Jednofázová cesta je cesta bez prodeje a já nic po nikom ani nechci a předělávat to kvůli tomu nebudu.
Ano - na počátku bylo moje tvrdohlavé odmítání e-auta - kdybych to věděl ( plánoval ) - na 90% bych šel do systému na 3F
7 měsíců je dostatečný test - nám to naše ježdění stačí i to nabíjení na 1F z FV a občas prostě musíme ze sítě na 3F a venku z veřejných nabíječek tak jako tak.
Oni nevypnou proud, ale těm co mají FV mohou omezovat dodávku vzdáleně, těm co mají auto, nebo T.čerpadlo snižovat výkon, vypínat a zapínat jak se jim hodí - používání lidí jako ,,mařiče" se mě taky nelíbí - s aktuálním tempem instalací a zvyšováním výkonu - je jen otázka času, kdy to tady narazí na strop a začnou se dít podivuhodné věci...
U toho já být ani nechci.
Jak sem psal výše - za ty prachy co sem jim ročně dával dokážu navozit přes 3MWh domů v autě cestou ze samošky, ale do takovýho extrému samozřejmě jít nechci = když sem vychladnul - našel sem levný fix a vrátil sem se na původní cestu
Elektroměr mám Logarex - Praha Běchovice na něm píšou...
A v budoucnu už nechci mít žádný elektroměr = fakt nemá u mě smysl řešit je-li elektroměr chytrý nebo ne.
Jednofázová cesta je cesta bez prodeje a já nic po nikom ani nechci a předělávat to kvůli tomu nebudu.
Ano - na počátku bylo moje tvrdohlavé odmítání e-auta - kdybych to věděl ( plánoval ) - na 90% bych šel do systému na 3F
7 měsíců je dostatečný test - nám to naše ježdění stačí i to nabíjení na 1F z FV a občas prostě musíme ze sítě na 3F a venku z veřejných nabíječek tak jako tak.
Oni nevypnou proud, ale těm co mají FV mohou omezovat dodávku vzdáleně, těm co mají auto, nebo T.čerpadlo snižovat výkon, vypínat a zapínat jak se jim hodí - používání lidí jako ,,mařiče" se mě taky nelíbí - s aktuálním tempem instalací a zvyšováním výkonu - je jen otázka času, kdy to tady narazí na strop a začnou se dít podivuhodné věci...
U toho já být ani nechci.
Jak sem psal výše - za ty prachy co sem jim ročně dával dokážu navozit přes 3MWh domů v autě cestou ze samošky, ale do takovýho extrému samozřejmě jít nechci = když sem vychladnul - našel sem levný fix a vrátil sem se na původní cestu
:
- JirkaE
Nemám ještě úplně vytuněný to ovládání v Nodered, vychytat to na 100% pro naše potřeby bude chvilku trvat - ale základní měření ohřevy vody (bez regulátorů) je hotové ve své základní verzi a v původních bojlerech.
Máme nyní : B1 je FV DC spirála napětí baterky cca 600W + AC 2000W záchranná spirála z DS
B2 je FV DC spirála napětí baterky cca 500W + FV AC 2000W výstup měničů AC
B3 je FV AC 1000W výstup měničů AC
Z FV tedy mám skoky v AC i DC - 500W / 600W / 1000W / 1500W / 1600W / 2000W / 2500W / 2600W - s tím že může běžet vždy jen jedna AC a jedna DC - z FV
Záchranný ohřev z DS může být 2000W ale lze ho podpořit i 600W z baterky z FV kvůli rychlejšímu ohřevu (platí až po 17h)
Nad 90% SOC zůstává z FV zapnutý vše - dokud to nevypne termostat nebo SOC neklesne pod 90% - přes den postupné zapínání podle plusového proudu do baterky ze Smart Shunt.
DC spirály se zapínají na 19A do baterky a pod 3A déle než 5min vypínají ( nebo ručně na ruční dohřev ve VRM ON/OFF/AUTO )
AC z FV větev za měniči se zapíná nad 61A do baterky a vypíná pod 10A do baterky déle než 5min
Jakýkoliv dotek nad 19,0 A u DC nebo nad 61,0 A u AC drží spirály zapnuté, a opět další odpočet 5min...
Takhle to měřím - stav dnes 16,50 po jednom dni :
A takhle je nyní FV (každou chvilku vypne protože SOC 90%)
Tady běží ta DC spirála jako dc-motor na lodi a mezi tím to kleslo pod 90% a AC z FV se už vypnulo... (a běží cca 2700W do auta)
Takhle vypadá DC ovládání přes rele a Batteryprotect a AC z FV řídí Nodered přes Shelly 4 zásuvku a samotné měření který to posílá na web a tím druhým nodem na můj cloud, kde se začíná tvořit automatický deníček celého systému, výrob a spotřeb a všeho
To měření ohřevu vody je již přidané na web on-line = měření dole v podpisu...
Máme nyní : B1 je FV DC spirála napětí baterky cca 600W + AC 2000W záchranná spirála z DS
B2 je FV DC spirála napětí baterky cca 500W + FV AC 2000W výstup měničů AC
B3 je FV AC 1000W výstup měničů AC
Z FV tedy mám skoky v AC i DC - 500W / 600W / 1000W / 1500W / 1600W / 2000W / 2500W / 2600W - s tím že může běžet vždy jen jedna AC a jedna DC - z FV
Záchranný ohřev z DS může být 2000W ale lze ho podpořit i 600W z baterky z FV kvůli rychlejšímu ohřevu (platí až po 17h)
Nad 90% SOC zůstává z FV zapnutý vše - dokud to nevypne termostat nebo SOC neklesne pod 90% - přes den postupné zapínání podle plusového proudu do baterky ze Smart Shunt.
DC spirály se zapínají na 19A do baterky a pod 3A déle než 5min vypínají ( nebo ručně na ruční dohřev ve VRM ON/OFF/AUTO )
AC z FV větev za měniči se zapíná nad 61A do baterky a vypíná pod 10A do baterky déle než 5min
Jakýkoliv dotek nad 19,0 A u DC nebo nad 61,0 A u AC drží spirály zapnuté, a opět další odpočet 5min...
Takhle to měřím - stav dnes 16,50 po jednom dni :
A takhle je nyní FV (každou chvilku vypne protože SOC 90%)
Tady běží ta DC spirála jako dc-motor na lodi a mezi tím to kleslo pod 90% a AC z FV se už vypnulo... (a běží cca 2700W do auta)
Takhle vypadá DC ovládání přes rele a Batteryprotect a AC z FV řídí Nodered přes Shelly 4 zásuvku a samotné měření který to posílá na web a tím druhým nodem na můj cloud, kde se začíná tvořit automatický deníček celého systému, výrob a spotřeb a všeho
To měření ohřevu vody je již přidané na web on-line = měření dole v podpisu...
:
- JirkaE
Protože nic jiného z DS neběží - tak srovnání měření Supla a elektroměr distributora
( malinko to švindluje a u většího výkonu je rozdíl citelnější
:
- Franta2776
- Reputace:654
Mám typ pro tvoji pojízdńou strojovnu.Nový články Catl 587Ah mají větší měrnou kapacitu a blíží se doba zvětšování baterii v BEV. Pokud se z nich udělají
packy po 4 ks, bude to mít rozměr 30x30x25cm a váhu 40kg.S tím se dá manipulovat.Ze 4packů je kapacita 30kWh a to by už prodloužilo i dojezd BEV:))Takový krásný extender. Přemýšlím,že bych si něco takového mobilního do BEv udělal.Může to být zapojeno doma v elektrárně a na dlouhou cestu, by se to hodilo do předního kufru.Mě by to prodloužilo dojezd o dalších cca 150km a kapacitu na 115kWh.
Ještě vybrat oboustranný měnič:
https://share.gemini.google/HsdyXTD43gtm
packy po 4 ks, bude to mít rozměr 30x30x25cm a váhu 40kg.S tím se dá manipulovat.Ze 4packů je kapacita 30kWh a to by už prodloužilo i dojezd BEV:))Takový krásný extender. Přemýšlím,že bych si něco takového mobilního do BEv udělal.Může to být zapojeno doma v elektrárně a na dlouhou cestu, by se to hodilo do předního kufru.Mě by to prodloužilo dojezd o dalších cca 150km a kapacitu na 115kWh.
Ještě vybrat oboustranný měnič:
https://share.gemini.google/HsdyXTD43gtm
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 16S 1100Ah, trakční gel 800Ah), Deye 15kW LV,MPPT 150/85, 150/100 BMWi5
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
- glottis
- Reputace:568
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 30
A ten přední kufr unese 160kg?
- Franta2776
Jj mě tam chybí přední motor a měnič.Mám zadokolku díra tam je jak do.. Prázdný prostor až na nápravnici.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 16S 1100Ah, trakční gel 800Ah), Deye 15kW LV,MPPT 150/85, 150/100 BMWi5
- unicast
- Reputace:552
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 49
To si tam dej raději NMC, při stejné hmotnosti uložíš víc energie, případně při stejném množství energie budeš mít menší hmotnost. Pravda, i o něco menší počet cyklů, ale to se v praxi ukazuje býti nepodstatným.
- JirkaE
Já mám velké místo uprostřed auta, pod zadní lavicí, v klimatizovaném prostoru, pokud to tak nastavím (a nezapomenu pokaždé nastavit)Franta2776 píše: sob zář 12, 2026 7:14 amMám typ pro tvoji pojízdńou strojovnu.Nový články Catl 587Ah mají větší měrnou kapacitu a blíží se doba zvětšování baterii v BEV. Pokud se z nich udělají
Tam by se vešlo i víc...
I náš transit má náhon na zadek a orig. baterky nese převážně zadní část auta.
Ale pořád nechápu Franto ten obousměrný měnič a jeho rychlost nabíjení - celý ten princip jak by to fungovalo - jak to myslíš...
Taky aby se v tom autě v létě neupekl a další rizika s tím spojená...
Jinak jsem ověřoval ten dojezd a spotřebu i nabitím do 100% a u toho jsme překonali další metu - 13000km od února
Z plného stavu jsem ujel 306km (90% po dálnici) a zpět do plného jsem natankoval včera :
Cesty to byli dvě - tolik náš transit na jeden zátah neujede
Největší dosavadní ujete km v kuse byli právě předevčírem - celkem 276km a ještě svítil 25km dojezd
(striktně sem u toho dodržoval 105km/h (na tempomat) a přidal jen u předjíždění)
Naposledy upravil(a) JirkaE dne sob zář 12, 2026 10:04 am, celkem upraveno 1 x.
:
- Franta2776
Já to myslím jinak. Baterky budou v elektrárně a v případě potřeby se dají do auta.unicast píše: sob zář 12, 2026 8:52 amTo si tam dej raději NMC, při stejné hmotnosti uložíš víc energie, případně při stejném množství energie budeš mít menší hmotnost. Pravda, i o něco menší počet cyklů, ale to se v praxi ukazuje býti nepodstatným.
- JirkaE
Franta2776 píše: sob zář 12, 2026 10:04 am
Já to myslím jinak. Baterky budou v elektrárně a v případě potřeby se dají do auta.
Ale jak je k autu připojíš ? Ten přesný princip a HW k tomu ? Nerozumím tomu použitelnýmu připojení aby to šlapalo obousměrně...
:
- Franta2776
Každý auto má jinak u BMW se vloží prý v místě napojení klimatizace rozbočovaci T kusy a jde tam zapojit obousměrný 4kW měnič 48V/400V.
- JirkaE
Myslíš něco takového, co lze použít mezi vysokonapěťové a nízkonapěťové systémy ?Franta2776 píše: sob zář 12, 2026 10:11 amKaždý auto má jinak u BMW se vloží prý v místě napojení klimatizace rozbočovaci T kusy a jde tam zapojit obousměrný 4kW měnič 48V/400V.
Bez ohledu na to, je-li to baterka FV nebo baterka e-auta ?
Jenže jak to propojíš s komunikací e-auta a protokolem které používá auto nabíjení s BMS auta asi jen při použití originálu zástrčky do auta ?
To se rovná kuchnutí všech ochran které e-auto má a zasáhnutí do nejcitlivějších ochran e-auta - nebo ne ?
:
- Franta2776
Jsou firmy, které dělají profesionální přestavby z VN baterky 400V a umí 3F-3x400V měnič. Možná se kukni na sraz tvých EV Fordů v Německu.Tam se dozvíš nejvíc, jak to odblokovat. Samozřejmě po záruce.Mě končí v květnu.
- JirkaE
Já mám plnou záruku jinou - nyní navíc spojenou s originál Ford - Leasing / a ani v tento moment si ještě nejsem jistý - jestli si auto po 4 letech nechám = za stejných podmínek doplatím / NEBO / navážu a auto vyměním a vezmu nové jiné... (chci větší jarmaru a větší originál dojezd...
)
Pro mě je asi jediná cesta v tomhle ohledu a to je přes zásuvku nabíjení - kdy stejně musím zastavit a dobíjet skrz tu zásuvku.
= To auto se nerozjede s kabelem v zásuvce
Pro mě je asi jediná cesta v tomhle ohledu a to je přes zásuvku nabíjení - kdy stejně musím zastavit a dobíjet skrz tu zásuvku.
= To auto se nerozjede s kabelem v zásuvce
:
- Franta2776
jj to je nejjednodušší varianta ,pokud někde delší dobu stojíš a doma to nasypat z elektrárny.Ta ochrana proti rozjetí s kabelem je prý hluboko integrovaná v systému a je na to nějaká EU norma a nejde to vyřadit.Nebo si na baterku namontovat klimu do kamionu za 20000kč a vytápět auto tím a topení v autě zeslabit.Múžeš si potom klimovat i v kempu.Ty máš tu bednu velkou a v zimě bude dělat 25% spotřeby.
Včera jsem jel cca 320km po D1.Jak nafta zdražila je to sám šetřílek

Včera jsem jel cca 320km po D1.Jak nafta zdražila je to sám šetřílek
- JirkaE
Zapřáhnout za auto pojízdnou chalupu - a v té chalupě 3F měnič s pořádným výkonem a 60-70kWh baterky a 4kWp na střeše chalupy
Používat na cesty i doma jako externí FV a vůbec baterky nepřendávat. V zimě to pomůže - ale jen trochu, to je fakt...
( v zimě jen doma - na cesty to nemá smysl v zimě vůbec )
Dojezd by se s tou pauzou na přelití energie sice prodloužil časově, ale protáhl kilometrově a levněji
než u veřejných nabíječek...
Doma už pak jen jednosměrným DC-DC z baterky do baterky - používat jako externí FV samostatnou a pomalu a v klidu malým proudem a slabším (4-6mm2) prodlužovákem s koncovkami klidně jen 500W doplňování baterky doma.
Používat na cesty i doma jako externí FV a vůbec baterky nepřendávat. V zimě to pomůže - ale jen trochu, to je fakt...
( v zimě jen doma - na cesty to nemá smysl v zimě vůbec )
Dojezd by se s tou pauzou na přelití energie sice prodloužil časově, ale protáhl kilometrově a levněji
Doma už pak jen jednosměrným DC-DC z baterky do baterky - používat jako externí FV samostatnou a pomalu a v klidu malým proudem a slabším (4-6mm2) prodlužovákem s koncovkami klidně jen 500W doplňování baterky doma.
: