Jirkova FVE

Souhrn tématu

Jirkova FVE je diskuzní téma zaměřené na rozšiřování a optimalizaci fotovoltaické elektrárny. Autor sdílí své zkušenosti s testováním stringů, plánuje přidání panelů a zvětšení úložiště energie v bateriích i ve vodě. Diskutuje také o vhodnosti měničů, nabíjení baterií ze sítě a správném nastavení systému s ohledem na efektivitu a dlouhodobý provoz.
JirkaE
Reputace:412
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Jirkova FVE

Nový příspěvek od JirkaE »

Nemám spotové ceny - pár příspěvků zpět sem popsal proč. Sem zpět na fixní ceně a i když teď Tibber ještě dobíhá, tak ne za spotové ceny.

Právě 1.7 proběhla ta změna a v ten den přestalo být Tibber Pulse uznané měřidlo a jaksi mě to zapoměli říct a ještě 30.6 mě to prodali, jako nutnou a měřící součást k přechodu k nim. (zákazníci před tímto datem používají normálně dál)

Já vesele od 1.9 tankuju za spotové ceny a čekám jak idiot na cenu pod 20Centů abych dva dny po té zjistil a náhodou - že potřebuju certifikovaný smart-metr od certifikovaný firmy - že se již od 1.7 Tibber Pulse nepoužívá a že jedu za jakousi průměrnou cenu ze spotu (cca 36-38Centů)

A tím zkončil můj příběh se spotovými cenami :fuuu: Ať jdou do pr...ele :lol:
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit :D :

DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS

Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test;)
Mex
Reputace:464
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

No a má Tvůj elektroměr to rozhraní HAN nebo nemá?
(měl by to být 6-pinový konektor RJ-11)
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
JirkaE

Nemá - proto nemohu být na spotu - Tibber s tou čtečkou byla rychlá a dobrá alternativa - nicméně já to načasoval zcela náhodou na velmi špatný datum.
Kdybych to udělal o 2 měsíce dřív- dnes je vše OK - smůla / náhoda / klasika u mě... 😉

A nemám tu povinnost ze zákona - jsem pod 6000kWh / nemám TČ na síť / nemám Wallbox na síť = ani jednu z těchto věcí mít ani nebudu

Nechci být součástí komunity, kde si to bude ,,někdo" zapínat a vypínat jak se mu hodí - s tím totiž všichni předem souhlasí - jakkmile bude málo šťávy - mohou jim vzdáleně vypnout nabíjení aut, nebo TČ, nebo nabíjení bateriového uložiště atd atd a pustit to samozřejmě pak v né tak výhodný čas - třeba...

Sám si to chci řídit 😃 nechci aby mě někdo něco vypínal vzdáleně.
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit :D :

Mex
Reputace:464
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

Aha, díky.
Tak to je překvapení. Myslel jsem, že to mají všechny nové měřáky.
Nebo ten Tvůj není 4Q, když píšeš, že nespadáš do kategorie nad 6MWh/rok atd.?
No, asi je to v Helmutově jinak.

U nás je to tak, že to přednostně mění těm co mají oficiální FVE nebo sdílení (těm nejrychleji, prakticky obratem).
O něco pomaleji těm s odběrem nad 6MWh/rok a/nebo s více tarify.
Ale ve finále se to má pak měnit všem, jen to u malých odběratelů bude za delší dobu.
Takže se tomu u nás nevyhne nikdo a je celkem zbytečně se tomu bránit a snažit se to oddalovat.

To já klidně členem komunity budu.
Pokud to nebude třeba vypínat (což je asi nejpravděpodobnější scénář), tak mě to nijak neomezí.
A pokud by k tonu došlo, tak zřejmě pro to bude nějaký fakt pádný důvod.
Potom nebudu dělat zbytečné problémy a přizpůsobím se.
Předpokládám, že by mi to nikdo nedělal jen tak z plezíru pro své pobavení.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
JirkaE

Jasně - chápu - ale vzhledem k tomu - že je to tady na několik měsíců a dle výpočtu by to šlo až do doby kdy už zas FV vyrábí = je mě to vlastně k prdu a rychle sem šel zpět na levnější fix = nebudu čekat 6-7 měsíců na takovém tarifu.

Elektroměr mám Logarex - Praha Běchovice na něm píšou...

A v budoucnu už nechci mít žádný elektroměr = fakt nemá u mě smysl řešit je-li elektroměr chytrý nebo ne.
Jednofázová cesta je cesta bez prodeje a já nic po nikom ani nechci a předělávat to kvůli tomu nebudu.

Ano - na počátku bylo moje tvrdohlavé odmítání e-auta - kdybych to věděl ( plánoval ) - na 90% bych šel do systému na 3F :lol:

7 měsíců je dostatečný test - nám to naše ježdění stačí i to nabíjení na 1F z FV a občas prostě musíme ze sítě na 3F a venku z veřejných nabíječek tak jako tak.