Pokus o malou elektrárnu v garáži

Souhrn tématu

Uživatel popisuje svůj pokus o vybudování malé elektrárny v garáži na střední Moravě, kde kombinuje solární panely, baterie a vlastní systém vytápění bez dotací. Cílem je snížit energetickou závislost domu, využívat přebytky energie pro bazén a budoucí elektromobil a zajistit levnou energii v důchodu. Diskuze zahrnuje i názory na návratnost investic a radost z vlastnoručně vyrobené energie.
Franta2776
Reputace:653

Re: Pokus o malou elektrárnu v garáži

Nový příspěvek od Franta2776 »

Mexi, já 60satnik se na to dívám jinak. Většina lidí tu legalizaci nemá. V případě, že s nimi něco stane, je to jenom hromada panelů, baterek a měníču . Která snižuje hodnotu nemovitosti.
V momentě, kdy je to zlegalizivaná a přihlášena FV, tak to hodnotu nemovitosti zvyšuje.
Proto jsem ten příspěvek z AI dal, třeba to někoho nasměruje k zamyšlení i😂
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 16S 1100Ah, trakční gel 800Ah), Deye 15kW LV,MPPT 150/85, 150/100 BMWi5
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Dagus
Reputace:239
Lokalita: Liberec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7820
Kapacita baterie [kWh]: 32
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od Dagus »

Stát se s tebou může něco i ve 30. Legalizace je sice fajn, ale přidává to starosti než se to udělá. Osobně to mám a znovu to rozhodně neplánuji. Respektive revize ano, připojení s ds nikdy.
7820Wp, SV 12° 1710Wp Poly, J 90° 1820Wp Mono, JZ 12° 1680Wp Poly, JZ2 12° 1800Wp Mono, J 40° 810Wp Hyundai
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
JirkaE
Reputace:411
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38

Nový příspěvek od JirkaE »

Mex píše: stř zář 02, 2026 4:24 pm

FVE není (minimálně pro nás tady) až tak o návratnosti. Je to koníček.
Úplně nesouhlasím - nemůže to být tak trochu obojí ? 😉
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit :D :

DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS

Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test;)
Mex
Reputace:464
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

Může. Pak je to ideální.

Ale protože je to koníček (aspoň pro mě), tak se nebudu stresovat tím, když tam návratnost nebude.
Lyže se mi taky nikdy ekonomicky nevrátí, a přesto jsem si je koupil. A to ještě musím utratit další prachy za cestu a permici.

Rozhodně se nechci dostat do stavu, kdy budu dlouze přemýšlet a váhat, jestli mám koupit nějaký kousek profilu, kabelu nebo panel, z obavy, aby se mi to ekonomicky vrátilo.
Jsem abstinent a nekuřák. Tak to, co neprochlastám a neprohulím, můžu nastrkat aspoň do panelů, baterek a dalších hraček.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
Kajap
Reputace:12
Lokalita: Okoli

Nový příspěvek od Kajap »

Jak by řekl marjan jelínek: lyže? A ty lyžuješ za jaký družstvo? Žádný? třikrát za rok jedeš na lyže?

No tak to bude KONZUM a ne koníček :-)

To je asi jako kdybych řekl můj koníček je zedničinu, protože jsem si postavil jednu až 3 baráky,
JirkaE

Mex píše: stř zář 02, 2026 8:54 pm
Může. Pak je to ideální.

Ale protože je to koníček (aspoň pro mě), tak se nebudu stresovat tím, když tam návratnost nebude.
Lyže se mi taky nikdy ekonomicky nevrátí, a přesto jsem si je koupil. A to ještě musím utratit další prachy za cestu a permici.

Rozhodně se nechci dostat do stavu, kdy budu dlouze přemýšlet a váhat, jestli mám koupit nějaký kousek profilu, kabelu nebo panel, z obavy, aby se mi to ekonomicky vrátilo.
Jsem abstinent a nekuřák. Tak to, co neprochlastám a neprohulím, můžu nastrkat aspoň do panelů, baterek a dalších hraček.
To přeci neznamená stres, když je to o chloupek více promyšlené a pár minut bylo věnováno výpočtům návratnosti versus přínos.

Mnoho lidí, včetně mě, něco poskládá ze šuplíku, nebo experiment udělá z komponent připravených na něco úplně jiného.

Lyže nebudou to správné srovnání a ani chvilka navíc hledáním na bazoši a kabel za půlku ceny například, jindy odpojovače, nebo profily, nebo skříňka...

Ono když to poskládáš o třetinu levněji, nebo za půlku - zcela jistě to efekt do návratnosti přinese - než rychlá akce hrrrr... kdy koupím první co mě padne pod ruku - protože mě to právě dnes napadlo 😉

Stejně jako set panelů za odvoz, který pak naházím na severní střechu a vyměním po pár letech za set nových, který mě již přežije :D
( nikdo už pak nezkoumá, že ty staré panely za odvoz udělali mezitím třeba 20MWh energie a ušetřily mezi tím 6000Eur za energii ze sítě a u někoho jiného, ve verzi nové a efektivnější rovnou (ale 20x dražší) - ve stejný moment nebudou ještě ani v první třetině výpočtu návratnosti a mě ten ,,starej šrot" mezitím vydělal sám na 2 palety nových :lol: )
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit :D :

Franta2776

Ono já se dívám po baterkach a sada 628Ah stojí cca 55000kc.Pokud ji za rok 200x za 3kc/kWh vybiji ve večerních hodinách do sítě, dostanu cca 15000kc za rok. To je zhodnoceni 28%ročně. Na spořícím učtu mám 3%.
Asi neumím počítat:)))) Při predpokladane životnost 20let baterka vydělá cca 300000kc.
Když postavime to levný nový krásný jádro bude to 5Kč/kWh(((
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 16S 1100Ah, trakční gel 800Ah), Deye 15kW LV,MPPT 150/85, 150/100 BMWi5
JirkaE

I kdyby ,,se podělala" taková baterka - za 10 nebo 15let - pořád je to ekonomicky výhodný ,,kšeft" = nejen koníček a s lyžemi a permicí - nebo vytuněným autem a ,,investice" do nového nárazníku - nebo ,,investice" do tetování, kdy půlka republiky vypadá jak omalovánka - to srovnat NEJDE 😉 (chlast samozřejmě zmiňovat nemusíme...a 12 kusů denně :lol: )

unicast
Reputace:550
Lokalita: JV od pekla :)
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 49

Nový příspěvek od unicast »

Opotřebení baterky, porucha měniče apod. je v tomhle byznysplánu to menší riziko. Větší riziko je, že se toho chopí velkej byznys, začne Frantovi konkurovat a stlačí výkupní ceny v offpeaku svými velkými úložišti.

Včera jsem třeba zjistil, že jsou v ČR lidi, kteří si napůjčují na kreditkách třeba 1.5 milionu korun. Vytáhnou je z nich přes Revolut a pošlou do jiných bank na spořící účty. S úrokem kolem 4 % p.a. jsou schopni získat třeba 4000 Kč měsíčně po zdanění. Po 45 dnech bezúročného období ty peníze z toho spořícího účtu vyberou, úvěr z kreditky samozřejmě řádně splatí a půjčí si ty peníze okamžitě znova, vytáhnou je přes Revolut, pošlou na spořící účet atd. Cca 50 litrů ročně čistá ruka. Je to legální, pokud to udělá jeden člověk z milionu, tak to zůstane pod rozlišovací schopností bank a nikdo to řešit nebude, když to bude dělat jeden člověk ze sta, banky samozřejmě rychle zareagují. V tomhle se ty dvě věci podobají -- pokud to dělá pár lidí, tak to funguje, když to překročí nějakou kritickou mez, tak to ekonomicky fungovat přestane.
Franta2776

jj to ty neznáš:))Banka Ti ,ale musí na tu kreditku schválit limit, dokládají se příjmy jako u hypo.Všechny svoje prachy mám na spořícím účtu a platí se kreditkou, penězi banky. Proč si myslíš ,že jsou v USA kreditní karty?? Pro banku je bezva kšeft, když používá tvoje mrtvý prachy na běžným účtu a půjčí je státu. Potom vyvádí mld Eur z ČR. Hranolka(Schilerka) je debilní ,ale toto se jí musí nechat,že dovoluje financovat státní dluh přímo penězi občanů.Ne za výpalné bankám.
Zas Amerika dluží především Američanům a Česko dluží a platí mezinárodním bankam.k.......Přitom našich peněz leží v bankám hromada
JirkaE

Skeptický přístup k FV v ČR je ale další proměnná - stejně jako velikost té investice do celého HW - a u toho je již potřeba i ta odbornost / ochota / koníček a hlavně prachy na tu investici.

Kreditky se rozdávají jak na běžícím páse ale udělat dnes takovou střechu, která to dokáže taková sranda není...

Ano jednou to přijde - zcela jistě už tomuto zabránili Němci - ale v ČR - kde to používají jen legální ,,FV-Baroni" který jsou z půlky v představenstvech všech zainteresovaných firem - se tohoto omezení Franta bát nemusí

Já si myslím, že tohle již dávno běží - a na úplně jiné úrovni a s úplně jinými kWh / MWh - jen se o tom nemluví :D a největší obraty dělá právě ČEZ a jeho dceřiné firmy + kamarádičkové...

Franta2776

Navic my budeme mít nejdražší elektřinu v Evropě s nápády jako malé modulární reaktory.Oligarchům jako Tykač se to hodí.To je krásná věc, když přijde na trh nový jaderný zdroj ve vlastnictví státu, který bude vyrábět za 200 Eur/MWh.
Tím se na trhu zafixuje vysoká cena elektřiny na dlouhé roky😂😂😂Všem mimo zákazníků a daňovým poplatníkům to vyhovuje.
unicast

Franta2776 píše: čtv zář 03, 2026 10:25 am
jj to ty neznáš:))Banka Ti ,ale musí na tu kreditku schválit limit, dokládají se příjmy jako u hypo.Všechny svoje prachy mám na spořícím účtu a platí se kreditkou, penězi banky. Proč si myslíš ,že jsou v USA kreditní karty??
To, co zmiňuješ, samozřejmě znám, financovat věci kreditkou a vlastní peníze zhodnocovat, to je normální, ale mít na spořícím účtu půjčené peníze, které patří (jiné) bance, v tom spočívá ta (neudržitelná) inovace.
Franta2776

V ČR leží na běžných účtech bez zhodnocení cca 2bil.Kč. Banky je půjčují státu apod za cca 5%a hle máme 100mld Kč jejich zisku.
To by měli učit ve škole. Národ debilů😡Vsichni politici mlčí, asi si nechtějí nasrat banky.
Z toho vidíme, že si to banky můžou dovolit bezurocne půjčit na kreditku, nejsou to jejich prachy, ale tvyho souseda.
unicast

No hlavně jim půjčuje ČNB, máme tu vyloženě nezdravé bankovnictví částečných rezerv s měnovým multiplikátorem (jako ostatně skoro všude jinde).

K té druhé věci -- akcie jsou pocitově nezdravě nahoře už asi tak čtyři roky, takže se nediv nikomu, kdo nechce kupovat s vidinou celkem pravděpodobné ztráty. Celkem chápu lidi, kteří té Dluženě půjčí, je to lepší, než banka a s vidinou medvědího trhu i než akcie. Akorát se v tom nedají protáčet bezúročné peníze z kreditek :)
Naposledy upravil(a) unicast dne čtv zář 03, 2026 12:43 pm, celkem upraveno 1 x.
Franta2776

Jj s těmi akciemi je to divočina, můj syn kupoval na páku Etf a ukazoval mi za poslední myslim 2-3 roky celkem +94%.Je tam nezdravé množství peněz něco jako byty.
Kajap
Reputace:12
Lokalita: Okoli

Nový příspěvek od Kajap »

Za 3 roky okolo +80 jenže za 5 let +84 (první 2 toky to šlo do strany)

Za 3 roky to prostě nemůžeš prumerovat. Zo samy byty, platy.

Ukazovat někomu proč - to spíš dokazuje že to zase půjde do strany takže prodat vcas

Naštěstí časový test je 3 roky takže akorát chystám prodej a vymejslim trail stop loss ;)
Přílohy
IMG_6943.jpeg
Mex
Reputace:464
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

JirkaE píše: čtv zář 03, 2026 7:22 am
...
Lyže nebudou to správné srovnání a ani chvilka navíc hledáním na bazoši a kabel za půlku ceny například, jindy odpojovače, nebo profily, nebo skříňka...

Ono když to poskládáš o třetinu levněji, nebo za půlku - zcela jistě to efekt do návratnosti přinese - než rychlá akce hrrrr... kdy koupím první co mě padne pod ruku - protože mě to právě dnes napadlo 😉
...
Ale já neříkám, že se nemáš snažit to udělat líp, efektivněji, levněji.
Já se taky samozřejmě snažím si všechno pořídit co nejlevněji a přemýšlím nad tím jak to udělat jednodušeji, levněji, efektivněji.

Jen že nebudu jako primární cíl sledovat návratnost. Ale spíš radost, kterou z toho budu mít.
Když to udělám efektivněji tak mám radost mimo jiné i z toho, že se mi to povedlo udělat efektivnějí a levněji.

Ale rozhodně netrávím bezesné noci s kalkulačkou v ruce jestli už se mi to proboha zaplatilo nebo ne.

Prostě mě to baví, dělá mi to radost jak to vyrábí, jak s elektrikou nemusím šetřit.

Když se ti nelíbí přirovnání k lyžím (to jsem vzal jako modelový koníček), tak třeba když si někdo vylepšuje a pulíruje auto nebo motorku.
Nebo můj předchozí dlouhodobý koníček, kdy jsem si stavěl CNC strojky (frézka, soustruh).
Tam to bylo podobnější v tom, že to pak mohlo i vydělávat (jako FVE).
Ale protože stejně vždycky pro všechny dělám všecko zadarmo, tak to bylo taky spíš teoreticky.
A byla z toho jen ta radost, že to fungovalo, a že jsem tím třeba někomu s něčím pomohl.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
JozefSK
Reputace:111

Nový příspěvek od JozefSK »

Franta2776 píše: čtv zář 03, 2026 7:33 am
... Asi neumím počítat:)))) Při predpokladane životnost 20let baterka vydělá cca 300000kc ...
Snad nikto nebude spochybnovat tvoje schopnosti pocitat ... :)
Ide len o to, ci pouzivas spravne premenne. Odkial mas istotu, ze cena EE bude za 5; 10; 20 rokov porovnatelna, ako teraz ? Ze statni uradnici nehodia do tvojho "biznisu vidly" - zmena zakonov, ako u nas s tymi kolobezkami (zdanenie az po zakaz "podnikat v tejto oblasti"), atd., atd., ...
Franta2776

Jj toho bych se nebál. Požadavek na množství el. ve společnosti stoupá, spíš bude problém, kde ji vezmeme?? BEV+AI+TČ+elektrifikaci celé spolecnosti jsou mocní spotřebitelé. 😃