Pokus o malou elektrárnu v garáži

Souhrn tématu

Uživatel popisuje svůj pokus o vybudování malé elektrárny v garáži na střední Moravě. Systém zahrnuje solární panely o výkonu 8050 Wp, baterie Litokala a měnič Easun, vše postavené svépomocí bez dotací. Cílem je snížit závislost na dodávkách elektřiny, využívat přebytky k napájení bazénu a budoucího elektromobilu a zajistit levnou energii v důchodu. Diskuze také zmiňuje ekonomické aspekty, rizika a skeptický pohled na fotovoltaiku v ČR.
Franta2776
Reputace:653

Re: Pokus o malou elektrárnu v garáži

Nový příspěvek od Franta2776 »

Mexi, já 60satnik se na to dívám jinak. Většina lidí tu legalizaci nemá. V případě, že s nimi něco stane, je to jenom hromada panelů, baterek a měníču . Která snižuje hodnotu nemovitosti.
V momentě, kdy je to zlegalizivaná a přihlášena FV, tak to hodnotu nemovitosti zvyšuje.
Proto jsem ten příspěvek z AI dal, třeba to někoho nasměruje k zamyšlení i😂
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 16S 1100Ah, trakční gel 800Ah), Deye 15kW LV,MPPT 150/85, 150/100 BMWi5
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Dagus
Reputace:239
Lokalita: Liberec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7820
Kapacita baterie [kWh]: 32
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od Dagus »

Stát se s tebou může něco i ve 30. Legalizace je sice fajn, ale přidává to starosti než se to udělá. Osobně to mám a znovu to rozhodně neplánuji. Respektive revize ano, připojení s ds nikdy.
7820Wp, SV 12° 1710Wp Poly, J 90° 1820Wp Mono, JZ 12° 1680Wp Poly, JZ2 12° 1800Wp Mono, J 40° 810Wp Hyundai
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
JirkaE
Reputace:411
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38

Nový příspěvek od JirkaE »

Mex píše: stř zář 02, 2026 4:24 pm

FVE není (minimálně pro nás tady) až tak o návratnosti. Je to koníček.
Úplně nesouhlasím - nemůže to být tak trochu obojí ? 😉
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit :D :

DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS

Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test;)
Mex
Reputace:463
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

Může. Pak je to ideální.

Ale protože je to koníček (aspoň pro mě), tak se nebudu stresovat tím, když tam návratnost nebude.
Lyže se mi taky nikdy ekonomicky nevrátí, a přesto jsem si je koupil. A to ještě musím utratit další prachy za cestu a permici.

Rozhodně se nechci dostat do stavu, kdy budu dlouze přemýšlet a váhat, jestli mám koupit nějaký kousek profilu, kabelu nebo panel, z obavy, aby se mi to ekonomicky vrátilo.
Jsem abstinent a nekuřák. Tak to, co neprochlastám a neprohulím, můžu nastrkat aspoň do panelů, baterek a dalších hraček.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
Kajap
Reputace:12
Lokalita: Okoli

Nový příspěvek od Kajap »

Jak by řekl marjan jelínek: lyže? A ty lyžuješ za jaký družstvo? Žádný? třikrát za rok jedeš na lyže?

No tak to bude KONZUM a ne koníček :-)

To je asi jako kdybych řekl můj koníček je zedničinu, protože jsem si postavil jednu až 3 baráky,
JirkaE

Mex píše: stř zář 02, 2026 8:54 pm
Může. Pak je to ideální.

Ale protože je to koníček (aspoň pro mě), tak se nebudu stresovat tím, když tam návratnost nebude.
Lyže se mi taky nikdy ekonomicky nevrátí, a přesto jsem si je koupil. A to ještě musím utratit další prachy za cestu a permici.

Rozhodně se nechci dostat do stavu, kdy budu dlouze přemýšlet a váhat, jestli mám koupit nějaký kousek profilu, kabelu nebo panel, z obavy, aby se mi to ekonomicky vrátilo.
Jsem abstinent a nekuřák. Tak to, co neprochlastám a neprohulím, můžu nastrkat aspoň do panelů, baterek a dalších hraček.
To přeci neznamená stres, když je to o chloupek více promyšlené a pár minut bylo věnováno výpočtům návratnosti versus přínos.

Mnoho lidí, včetně mě, něco poskládá ze šuplíku, nebo experiment udělá z komponent připravených na něco úplně jiného.

Lyže nebudou to správné srovnání a ani chvilka navíc hledáním na bazoši a kabel za půlku ceny například, jindy odpojovače, nebo profily, nebo skříňka...

Ono když to poskládáš o třetinu levněji, nebo za půlku - zcela jistě to efekt do návratnosti přinese - než rychlá akce hrrrr... kdy koupím první co mě padne pod ruku - protože mě to právě dnes napadlo 😉

Stejně jako set panelů za odvoz, který pak naházím na severní střechu a vyměním po pár letech za set nových, který mě již přežije :D
( nikdo už pak nezkoumá, že ty staré panely za odvoz udělali mezitím třeba 20MWh energie a ušetřily mezi tím 6000Eur za energii ze sítě a u někoho jiného, ve verzi nové a efektivnější rovnou (ale 20x dražší) - ve stejný moment nebudou ještě ani v první třetině výpočtu návratnosti a mě ten ,,starej šrot" mezitím vydělal sám na 2 palety nových :lol: )
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit :D :

Franta2776

Ono já se dívám po baterkach a sada 628Ah stojí cca 55000kc.Pokud ji za rok 200x za 3kc/kWh vybiji ve večerních hodinách do sítě, dostanu cca 15000kc za rok. To je zhodnoceni 28%ročně. Na spořícím učtu mám 3%.
Asi neumím počítat:)))) Při predpokladane životnost 20let baterka vydělá cca 300000kc.
Když postavime to levný nový krásný jádro bude to 5Kč/kWh(((
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 16S 1100Ah, trakční gel 800Ah), Deye 15kW LV,MPPT 150/85, 150/100 BMWi5
JirkaE

I kdyby ,,se podělala" taková baterka - za 10 nebo 15let - pořád je to ekonomicky výhodný ,,kšeft" = nejen koníček a s lyžemi a permicí - nebo vytuněným autem a ,,investice" do nového nárazníku - nebo ,,investice" do tetování, kdy půlka republiky vypadá jak omalovánka - to srovnat NEJDE 😉 (chlast samozřejmě zmiňovat nemusíme...a 12 kusů denně :lol: )

unicast
Reputace:550
Lokalita: JV od pekla :)
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 49

Nový příspěvek od unicast »

Opotřebení baterky, porucha měniče apod. je v tomhle byznysplánu to menší riziko. Větší riziko je, že se toho chopí velkej byznys, začne Frantovi konkurovat a stlačí výkupní ceny v offpeaku svými velkými úložišti.

Včera jsem třeba zjistil, že jsou v ČR lidi, kteří si napůjčují na kreditkách třeba 1.5 milionu korun. Vytáhnou je z nich přes Revolut a pošlou do jiných bank na spořící účty. S úrokem kolem 4 % p.a. jsou schopni získat třeba 4000 Kč měsíčně po zdanění. Po 45 dnech bezúročného období ty peníze z toho spořícího účtu vyberou, úvěr z kreditky samozřejmě řádně splatí a půjčí si ty peníze okamžitě znova, vytáhnou je přes Revolut, pošlou na spořící účet atd. Cca 50 litrů ročně čistá ruka. Je to legální, pokud to udělá jeden člověk z milionu, tak to zůstane pod rozlišovací schopností bank a nikdo to řešit nebude, když to bude dělat jeden člověk ze sta, banky samozřejmě rychle zareagují. V tomhle se ty dvě věci podobají -- pokud to dělá pár lidí, tak to funguje, když to překročí nějakou kritickou mez, tak to ekonomicky fungovat přestane.
Franta2776

jj to ty neznáš:))Banka Ti ,ale musí na tu kreditku schválit limit, dokládají se příjmy jako u hypo.Všechny svoje prachy mám na spořícím účtu a platí se kreditkou, penězi banky. Proč si myslíš ,že jsou v USA kreditní karty?? Pro banku je bezva kšeft, když používá tvoje mrtvý prachy na běžným účtu a půjčí je státu. Potom vyvádí mld Eur z ČR. Hranolka(Schilerka) je debilní ,ale toto se jí musí nechat,že dovoluje financovat státní dluh přímo penězi občanů.Ne za výpalné bankám.
Zas Amerika dluží především Američanům a Česko dluží a platí mezinárodním bankam.k.......Přitom našich peněz leží v bankám hromada
JirkaE

Skeptický přístup k FV v ČR je ale další proměnná - stejně jako velikost té investice do celého HW - a u toho je již potřeba i ta odbornost / ochota / koníček a hlavně prachy na tu investici.

Kreditky se rozdávají jak na běžícím páse ale udělat dnes takovou střechu, která to dokáže taková sranda není...

Ano jednou to přijde - zcela jistě už tomuto zabránili Němci - ale v ČR - kde to používají jen legální ,,FV-Baroni" který jsou z půlky v představenstvech všech zainteresovaných firem - se tohoto omezení Franta bát nemusí

Já si myslím, že tohle již dávno běží - a na úplně jiné úrovni a s úplně jinými kWh / MWh - jen se o tom nemluví :D a největší obraty dělá právě ČEZ a jeho dceřiné firmy + kamarádičkové...

Franta2776

Navic my budeme mít nejdražší elektřinu v Evropě s nápády jako malé modulární reaktory.Oligarchům jako Tykač se to hodí.To je krásná věc, když přijde na trh nový jaderný zdroj ve vlastnictví státu, který bude vyrábět za 200 Eur/MWh.
Tím se na trhu zafixuje vysoká cena elektřiny na dlouhé roky😂😂😂Všem mimo zákazníků a daňovým poplatníkům to vyhovuje.