Jirkova FVE
Souhrn tématu
Jirkova FVE je projekt fotovoltaické elektrárny, kde autor sdílí své zkušenosti s provozem, testováním a plánovaným rozšířením systému. Diskutuje možnosti přidání panelů, zvětšení bateriového i vodního uložiště a efektivního ohřevu vody přímo z DC. Hledá rady ohledně optimálního zapojení měničů, nabíjení baterií ze sítě a správného nastavení systému pro dlouhodobý provoz s důrazem na efektivitu a spolehlivost.
- dipos
- Reputace:22
- Lokalita: Jindřichov u Krnova
- Systémové napětí: ~60 V
- Výkon panelů [Wp]: 2 700
- Kapacita baterie [kWh]: VŽDY bude 0 kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Jirkova FVE
Nedej bože, aby na dámském byla fronta. 

Sluneční ohřívárna TUV 2,7 kWp, ECO Solar Boost 3,5 kW PRO, Boilery 120 L + 100 L
- Mex
- Reputace:450
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Na dámském je vždycky fronta.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
- JirkaE
- Reputace:403
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit
:
DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS
Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test
- JirkaE
Další nová meta - 10.000km s našim e-transitem 
Spotřeba na 23,5kWh/100km = cca 2350kWh
FV se na tom podílela cca 807 kWh ( ,, zdarma " )
DS podíl je cca 987 kWh - s cenou 0,325 Euro / kWh - do 31.08.2026 to je E.On = 320,78 Eur
Veřejné nabíječky zbytek - to je cca 556kWh s průměrnou cenou 0,512 Euro / kWh = 284,67 Eur
Jeden km s touhle červenou ,, jarmarou " nás tak vyšel na cca - 0,06Euro = 1,48Kč/km
Původní stejný bílý diesel transit při spotřebě 12l/100km - dnes - 0,228Euro/km = 5,59Kč/km
Což je ale výsledek maličko zkreslený, protože 1/4 - 1/3 všech kilometrů by odjezdila místo transitu benzínová škodovka a cenu za km by vylepšila nižší spotřebou benzínu na 100km a výsledek celkový za oba spalováky by byl o něco lepší.
Ve škodovce se projelo cca za 70Eur benzínu od počátku roku a stává se nepotřebným břemenem se druhým pojištěním a daní a vším okolo, nicméně již 10x byla potřeba obě auta součastně - tady budeme to muset nějak vymyslet - protože 10x za víc než půl roku není zas tak moc.
Protože ale obě děti mají dva hlavní rozdílné sportovní týmy (jsou o rok = jeden rok společně a jeden každé zvlášť) - turnajů kdy budeme muset každý na jinou světovou stranu najednou bude od září zase na rok mnohem více...

Nevím jak to vymyslet, druhý malý e-auto - tzv. elektro - šprdlík - by mohlo být lepší řešení
(hlavně kvůli poplatkům stálým - ale i spotřeba)
(není to tak dlouho, kdy mě spalovák stál 0,50Kč/km a já jak idiot psal knihu jízd protože odpočet na 1km byl lepší u použití soukromého auta pro podnikání - než u odpočtu celkového - a s tím jsem pokračoval i DE do určité chvíle - dnes 5,59Kč na km to je tedy mazec....
bez ohledu na to, je-li to v Eurech nebo Korunách... )
Spotřeba na 23,5kWh/100km = cca 2350kWh
FV se na tom podílela cca 807 kWh ( ,, zdarma " )
DS podíl je cca 987 kWh - s cenou 0,325 Euro / kWh - do 31.08.2026 to je E.On = 320,78 Eur
Veřejné nabíječky zbytek - to je cca 556kWh s průměrnou cenou 0,512 Euro / kWh = 284,67 Eur
Jeden km s touhle červenou ,, jarmarou " nás tak vyšel na cca - 0,06Euro = 1,48Kč/km
Původní stejný bílý diesel transit při spotřebě 12l/100km - dnes - 0,228Euro/km = 5,59Kč/km
Což je ale výsledek maličko zkreslený, protože 1/4 - 1/3 všech kilometrů by odjezdila místo transitu benzínová škodovka a cenu za km by vylepšila nižší spotřebou benzínu na 100km a výsledek celkový za oba spalováky by byl o něco lepší.
Ve škodovce se projelo cca za 70Eur benzínu od počátku roku a stává se nepotřebným břemenem se druhým pojištěním a daní a vším okolo, nicméně již 10x byla potřeba obě auta součastně - tady budeme to muset nějak vymyslet - protože 10x za víc než půl roku není zas tak moc.
Protože ale obě děti mají dva hlavní rozdílné sportovní týmy (jsou o rok = jeden rok společně a jeden každé zvlášť) - turnajů kdy budeme muset každý na jinou světovou stranu najednou bude od září zase na rok mnohem více...
Nevím jak to vymyslet, druhý malý e-auto - tzv. elektro - šprdlík - by mohlo být lepší řešení
(není to tak dlouho, kdy mě spalovák stál 0,50Kč/km a já jak idiot psal knihu jízd protože odpočet na 1km byl lepší u použití soukromého auta pro podnikání - než u odpočtu celkového - a s tím jsem pokračoval i DE do určité chvíle - dnes 5,59Kč na km to je tedy mazec....
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit
:
- Franta2776
- Reputace:648
12L nafty je nějak moc u transita.Já mám sprintera l1h1 toho nejmenšího a dálnice jezdí za 10,5L a to jezdím 120-130km/h a okresky za 8,5L/100km
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 16S 1100Ah, trakční gel 800Ah), Deye 15kW LV,MPPT 150/85, 150/100 BMWi5
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
- JirkaE
Já s ním jezdil často i 170km/h (to pak spotřeba trošku vyleze nahoru) a velmi často používám velký nákladní vozík, a to mě spotřebu o dost zvyšuje.
Dálnici do tří různých směrů máme u všech do 5km... CZ směr Rozvadov / směr Mnichov / a směr Norimberk / a vlastně i nahoru na Berlín (tam sem jel jen parkrát) = na dálnici a na plné rychlosti jsem vždy téměř hned
Nyní jsem vše přispůsobil a vozík téměř nevyužívám - nechci slaboučký elektro-transit trápit zbytečně...
Teď jen vždy čekám, kdy mě začne předjíždět kombajn nebo traktor...
ze Schumachera se stal senior 
A taky mám myšlenky dát na zadní vrata magnetickou ceduli s textem... : Max.rychlost 115km/h - PRO BLIKAJÍCÍ IDIOTY - když předjíždím já třeba někoho kdo má na tacháku 110km/h a malinko přidá - tak já z toho víc než 115km/h nedostanu i kdybych se pos..l
a předjíždění prostě trvá dýl
Dálnici do tří různých směrů máme u všech do 5km... CZ směr Rozvadov / směr Mnichov / a směr Norimberk / a vlastně i nahoru na Berlín (tam sem jel jen parkrát) = na dálnici a na plné rychlosti jsem vždy téměř hned
Nyní jsem vše přispůsobil a vozík téměř nevyužívám - nechci slaboučký elektro-transit trápit zbytečně...
Teď jen vždy čekám, kdy mě začne předjíždět kombajn nebo traktor...
A taky mám myšlenky dát na zadní vrata magnetickou ceduli s textem... : Max.rychlost 115km/h - PRO BLIKAJÍCÍ IDIOTY - když předjíždím já třeba někoho kdo má na tacháku 110km/h a malinko přidá - tak já z toho víc než 115km/h nedostanu i kdybych se pos..l
:
- JirkaE
Pokud budu z 4 roky na pomyslné hranici - zda si auto nechat - nebo vrátit (protože je to čistokrevný Leasing) tak rozhodující faktory které vidím již dnes :
Krom aktuálního stavu baterie, která bude za 4 roky předpokládám stejně OK a nebude to hrát roli :
1. Velikost baterie - která se od 1.1.2026 dělá i větší = větší dojezd ( nyní max 240-250km pokud nešetřím na dálnici = stačí to ale má to svá ALE
)
2. Velikost transita - vzal sem blbec krátkou verzi - to byla chyba zásadní - již mnohokrát bych využil verzi delší a nemusel jet s vozíkem.
3. Výkon a tím i rychlost - která je nyní značně omezující - hlavně třeba na to předjíždění... Těch 115km/h je fakt opruz
Bude to velmi těžké rozhodování - to vím už dnes
Snažil sem se ořezat zbytečnosti aby celková cena nebyla tak velká - nevím proč sem ten detail opomenul, stará diesel verze byla také ta delší verze - no šetřil sem na nesprávném místě
Krom aktuálního stavu baterie, která bude za 4 roky předpokládám stejně OK a nebude to hrát roli :
1. Velikost baterie - která se od 1.1.2026 dělá i větší = větší dojezd ( nyní max 240-250km pokud nešetřím na dálnici = stačí to ale má to svá ALE
2. Velikost transita - vzal sem blbec krátkou verzi - to byla chyba zásadní - již mnohokrát bych využil verzi delší a nemusel jet s vozíkem.
3. Výkon a tím i rychlost - která je nyní značně omezující - hlavně třeba na to předjíždění... Těch 115km/h je fakt opruz
Bude to velmi těžké rozhodování - to vím už dnes
Snažil sem se ořezat zbytečnosti aby celková cena nebyla tak velká - nevím proč sem ten detail opomenul, stará diesel verze byla také ta delší verze - no šetřil sem na nesprávném místě
:
- Franta2776
- Reputace:648
Já jsem taky nejdřív jezdil jak důchodce na spotřebu a podle předpisů. . Pak mi došlo, že baterka a nabíjení venku mě omezuje 2x za rok. Tak zas jezdím 160 po dálnici a spotřeba je mi jedno.
Těch 110km/h by mě sralo. Obzvlášť pokud je palivo gratis.
Těch 110km/h by mě sralo. Obzvlášť pokud je palivo gratis.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 16S 1100Ah, trakční gel 800Ah), Deye 15kW LV,MPPT 150/85, 150/100 BMWi5
- TomHC
- Reputace:943
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
A model v väčšou batériou má vyššiu max rýchlosť...?
Hlavný spotrebič: VW ID.4 | 2x MUST PH1800 5.5kW + GWL-SUN2000, 9kWp V+J+Z | 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A | SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT... | HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485).
Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
- vla
- Reputace:132
- Lokalita: Praha 6
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: cca 1,3 kWp
- Kapacita baterie [kWh]: cca.15
Ono to omezení na 115 km/hod nebude kvůli slabému motoru, jenže pokud by dojezd klesl pod 200 km asi by se to špatně prodávalo. Nárůst spotřeby mezi 115 a 130 km/hod je viditelný.
Nemám rád tenhle stát.
- JirkaE
Nene - modely se liší výkonem motoru (100kW / 160kW / 210kW - já mám nejslabší) a ten je spojený s maximální rychlostí - baterka je v ten moment stejná resp. je to jedno.
Nejsilnější verze asi dosahuje 140km/h pokud sem to dobře zjistil.
Ano - to musím potvrdit, s rychlostí 105km/h a 115km/h to udělá rozdíl klidně 4-5-6kWh na 100km. Při 200km je to 8-10-12kWh rozdíl a je to třeba jen 10min rozdílu v cíli
Pokud je to dovolená = není kam spěchat - nastavím tempomat na 105km/h a jezdím jinak než dřív
Ve městě, na semaforech, to je ale raketa i s tímhle slabým motorem, zrychlení jak v závoďáku
Od plechové hlavy :
:
- vla
Nevim jestli je to porovnatelné, Multivan 75 kW, 250 Nm v naftě zvládal 150 km/hod. na dálnici do jakéhokoli kopce. Takže 100 kW elektromotor by to snad měl zvládat taky. Podle mě je to ořízlé kvůli dojezdu.
Nemám rád tenhle stát.
- vla
Kdy ta blbá inteligence pochopí, že jen odpovídám v tématu autora.
Nemám rád tenhle stát.
- JirkaE
To nevim, jaký dojezd ma pak verze 210kW s maximem 150km/h a stejnou baterkou ?vla píše: ned srp 16, 2026 6:40 pmNevim jestli je to porovnatelné, Multivan 75 kW, 250 Nm v naftě zvládal 150 km/hod. na dálnici do jakéhokoli kopce. Takže 100 kW elektromotor by to snad měl zvládat taky. Podle mě je to ořízlé kvůli dojezdu.
Nebude to jinou převodovkou a autem do síly vic než do rychlosti ?
Chtělo by to někoho pres auta
:
- glottis
- Reputace:555
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 30
na to nemusis mit odbornika. Kdyz tim budes jezdit jak ty tak stejnej. Kdyz na tom budes stat jak na rejci tak horsi 
Jiny prevod tam bude urcite. Kazdy el motor ma taky krivku ucinosti nejakou a prevodouvkou to naposouvaj kam je treba. Ale myslim, ze pri vyssi rychlosti uz bude hlavni odpor te krabice
Jiny prevod tam bude urcite. Kazdy el motor ma taky krivku ucinosti nejakou a prevodouvkou to naposouvaj kam je treba. Ale myslim, ze pri vyssi rychlosti uz bude hlavni odpor te krabice