Automatický přepínač sítí -100% proti přetokům?
Souhrn tématu
Diskuze se zaměřuje na možnost využití automatického přepínače sítí, který by zabránil přetokům elektřiny z fotovoltaiky do sítě. Uživatel má jednoduchý systém na ohřev TUV a chce připojit klimatizaci bez nutnosti baterií či složitých smluv. Odborníci vysvětlují, že zcela eliminovat přetoky je obtížné, ale moderní hybridní měniče s regulací mohou minimalizovat rizika a umožnit efektivní využití přebytků energie.
- mmks
- Reputace:0
- Lokalita: Břeclav
Automatický přepínač sítí -100% proti přetokům?
Mám fotovoltaiku jen a ohřev TUV. "Hloupý" měnič s dvěma výstupy, 2 určený pro ohřev topné tyče v případě ohřátí TUV.
Protože TUV je ohřátá průměrně za hodinu, chtěl bych využít přebytek na provoz klimatizace. Samozřejmě vím, že musím mít jiný měnič.
Dle technika, ani druhý měnič s funkcí přepnutí na síť nezaručí přetoky do sítě, stále hrozí, že několik sekund může k přetoku dojít.
Nechci řešit přestavbu na klasickou fotovoltaiku, s bateriemi, smlouvu atd, chci využít současný stav.
Dle AI je možné využít automatický přepínač sítí který dokáže sítě od sebe oddělit a zabránit 100% přetokům. Zároveň má umožnit, aby v případě poklesu výkonu z fotovoltaiky si klimatizace brala šťávu ze sítě. Pak je nutnost samozřejmě přidat další měnič, který se připojí na druhý výstup původního a umožní užívat elektřinu i pro klimatizaci (respektive jinou elektroniku).
Je takové řešení funkční, nebo je to výmysl AI. Nejsem elektrikář a s fotovoltaikou nemám zkušenost.
Ve zkratce, mám hloupou fotovoltaiku jen na ohřev TUV, chci do ní připojit klimatizaci, nechci baterie, smlouvy a obavy z přetoků.
Dík a omlouvám se, pokud je to moc naivní.
Protože TUV je ohřátá průměrně za hodinu, chtěl bych využít přebytek na provoz klimatizace. Samozřejmě vím, že musím mít jiný měnič.
Dle technika, ani druhý měnič s funkcí přepnutí na síť nezaručí přetoky do sítě, stále hrozí, že několik sekund může k přetoku dojít.
Nechci řešit přestavbu na klasickou fotovoltaiku, s bateriemi, smlouvu atd, chci využít současný stav.
Dle AI je možné využít automatický přepínač sítí který dokáže sítě od sebe oddělit a zabránit 100% přetokům. Zároveň má umožnit, aby v případě poklesu výkonu z fotovoltaiky si klimatizace brala šťávu ze sítě. Pak je nutnost samozřejmě přidat další měnič, který se připojí na druhý výstup původního a umožní užívat elektřinu i pro klimatizaci (respektive jinou elektroniku).
Je takové řešení funkční, nebo je to výmysl AI. Nejsem elektrikář a s fotovoltaikou nemám zkušenost.
Ve zkratce, mám hloupou fotovoltaiku jen na ohřev TUV, chci do ní připojit klimatizaci, nechci baterie, smlouvy a obavy z přetoků.
Dík a omlouvám se, pokud je to moc naivní.
- cipis
- Moderátor
- Reputace:1030
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Automatický přepínač sítí -100% proti přetokům?
Tak si kup takovou klimatizaci, co ma napejeni i z panelu, delaji takove hybridy, kdysi tu byl snad i odkaz na konkretni model.
Jakmile nahrejes vodu, tak si prepnes panely do klimy a hotovo.
https://panpower.eu/cs/klimatizace/7447 ... currency=2
https://eshop.solar-kerberos.cz/fotovol ... rder=price
Jakmile nahrejes vodu, tak si prepnes panely do klimy a hotovo.
https://panpower.eu/cs/klimatizace/7447 ... currency=2
https://eshop.solar-kerberos.cz/fotovol ... rder=price
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
- unicast
- Reputace:534
- Lokalita: JV od pekla :)
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 49
DEYE Hybridná AC/DC Solárna klimatizácia 5kW s potrubím na bazos.cz
https://dum.bazos.cz/inzerat/222125985/ ... trubim.php
- rva
- Reputace:993
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 62
Tvé požadavky jsou neobvyklé a proto to takto skoro nikdo nemá. To, co je obvyklé, je "normální" fv elektrárna. A když bez smlouvy, tak s komponentami, které neumožňují přetoky. Tedy baterie + kombibedna (regulátor + měnič + nabíječka) + fv panely.
Baterie je potřeba proto, aby se získalo co nejvíc energie z fv panelů, protože ty dodávají dost chaoticky a není možné jim přizpůsobit spotřebu.
Baterie je potřeba proto, aby se získalo co nejvíc energie z fv panelů, protože ty dodávají dost chaoticky a není možné jim přizpůsobit spotřebu.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
- mmks
- Reputace:0
- Lokalita: Břeclav
OK, dík za ty odkazy na klimatizace, vůbec jsem nevěděl, že něco takového existuje.
Chápu, že i tím, na jakém jsem fóru, jsou moje požadavky zvláštní. FVE jsem vůbec nechtěl řešit, ale bylo mi blbé ohřívat vodu plynem a díky kombinaci dotací, jsem zvládl víc opatření. Bohužel ani venkovní rolety, ani dostatečná izolace v těchto horkách nedokážou zajistit teplotní komfort, tak jsem chtěl využít současnou FVE, která z 90% zahálí.
Chápu, že i tím, na jakém jsem fóru, jsou moje požadavky zvláštní. FVE jsem vůbec nechtěl řešit, ale bylo mi blbé ohřívat vodu plynem a díky kombinaci dotací, jsem zvládl víc opatření. Bohužel ani venkovní rolety, ani dostatečná izolace v těchto horkách nedokážou zajistit teplotní komfort, tak jsem chtěl využít současnou FVE, která z 90% zahálí.
- JirkaE
- Reputace:395
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
A proč nenapíšeš jaký ? Myslíš MPPT Regulator ?mmks píše: ned srp 09, 2026 4:03 pmMám fotovoltaiku jen a ohřev TUV. "Hloupý" měnič s dvěma výstupy, 2 určený pro ohřev topné tyče v případě ohřátí TUV.
Ano, řešení je jistě více, ale nejdřív co máš.
Jaký měnič a jaký (a kolik) panely ?
Na 1000% bez přetoků je hybridní měnič z Logitex.
https://www.logitex.sk/vyrobky/hybridny ... konvertor/
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit
:
DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS
Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test
- JirkaE
oukej, tedy klima Logitex a jak to budeš přepínat na ohřev vody a zpet ?unicast píše: ned srp 09, 2026 6:47 pmDEYE Hybridná AC/DC Solárna klimatizácia 5kW s potrubím na bazos.cz
Číňani totiž ukradli jen tu klimu, ten zbytek už ne...
Ale za ten LX BOX už může byt MPPT jakýkoliv, to ano...
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit
:
- Mex
- Reputace:441
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
To, co tam teď máš, asi nebude měnič, ale jen střídač.mmks píše: ned srp 09, 2026 4:03 pmMám fotovoltaiku jen a ohřev TUV. "Hloupý" měnič s dvěma výstupy, 2 určený pro ohřev topné tyče v případě ohřátí TUV.
...
Je to zcela běžná představa lidí (s prominutím dost naivní), co něco takového mají, že když z toho "leze elektrika", tak to použijeme v létě třeba na klimatizaci.
To by sice šlo, ale za cenu velkých kompromisů, pravděpodobně vysoké ceny a ve výsledku velmi špatných vlastností.
Prostě ten střídač na to není dělaný, a běžná klíma na to taky není dělaná.
Naproti tomu pokud použiješ nějaký laciný hybridní měnič, který umí provoz bez baterek a má rozumně dobře udělanou regulaci, tak výsledek může být dobrý. Navíc pravděpodobně bude umět i provoz s baterkami, pokud se třeba v budoucnu rozhodneš si je dokoupit.
Funguje to jednoduše tak, že panely dodají co umí. A pokud klíma v nějakém okamžiku potřebuje víc, tak zbytek se doplní ze sítě.
Ale jen ten zbytek, panely budou pořád dodávat své maximum. Žádné přepínání sítí, kdy by to jelo jen na panely nebo jen na síť.
Panická hrůza z nepovolených přetoků je podle mě zbytečná obava. Je-li měnič dobře udělaný, tak přetoky prakticky nedělá.
A když dělá, tak jen krátkodobě při skokové změně zátěž.
A to je něco, co distributor ani nezaznamená. A i pokud by zaznamenal, tak pokutovat nebude.
Samozřejmě to chce trochu promyslet, jak to ve tvých podmínkách konkrétně zrealizovat. Jestli přepínat panely (po nahřátí bojleru) na měnič, nebo to nechat zapojené paralelně a řídit je nějakou automatizací, nebo střídač odstavit a jet jen přes měnič atd.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
- unicast
Například regulátor Bel to umí taky, má svorky pro "vedlejší DC spotřebič" a tam se přesně zapojí DC vstup té kombinované klimatizace.JirkaE píše: ned srp 09, 2026 9:29 pmoukej, tedy klima Logitex a jak to budeš přepínat na ohřev vody a zpet ?
Číňani totiž ukradli jen tu klimu, ten zbytek už ne...
Ale za ten LX BOX už může byt MPPT jakýkoliv, to ano...
Klima stejně má v sobě frekvenční měnič. Každá, ze zákona. Ten musí z AC udělat DC, zase z podstaty věci, jinak to efektivně dělat lidstvo neumí. No a pak se prostě nabízí spíchnout třeba step-down měnič, který bude mít MPPT funkcionalitu a dát ho tam taky. Nevidím v tom žádnou geniální myšlenku, jež by byla hodna nějaké zásadní autorské ochrany.
Čína už okopírovala i schopnost inovovat. Doporučuji si na to zvyknout.
- JirkaE
Nevíme, jestli má tazatel BEL... 
:
- unicast
Když na to přijde, tak tam stačí nabastlit napěťově i proudově příslušně dimenzované SSR a spínat ho třeba proudovým relé, které bude snímat tok proudu do toho bojleru.
- JirkaE
Ano, mnoho variant... 
Ale nevíme co vlastně má doma a naopak víme, že neni úplně od fochu...
Ale nevíme co vlastně má doma a naopak víme, že neni úplně od fochu...
: