Automatický přepínač sítí -100% proti přetokům?

Souhrn tématu

Uživatel má jednoduchou fotovoltaiku určenou pouze pro ohřev teplé užitkové vody (TUV) a chce využít přebytek energie pro provoz klimatizace bez nutnosti instalace baterií nebo změny smluv. Diskutuje se o možnosti automatického přepínače sítí, který by zcela zabránil přetokům do sítě a zároveň umožnil přepínání mezi fotovoltaikou a sítí podle dostupného výkonu. Zkušenosti ukazují, že běžné měniče nemusí přetokům zabránit stoprocentně, a proto je řešení s automatickým přepínačem zajímavé, ale je potřeba odborná konzultace a vhodné komponenty.
mmks
Reputace:0
Lokalita: Břeclav

Automatický přepínač sítí -100% proti přetokům?

Nový příspěvek od mmks »

Mám fotovoltaiku jen a ohřev TUV. "Hloupý" měnič s dvěma výstupy, 2 určený pro ohřev topné tyče v případě ohřátí TUV.
Protože TUV je ohřátá průměrně za hodinu, chtěl bych využít přebytek na provoz klimatizace. Samozřejmě vím, že musím mít jiný měnič.
Dle technika, ani druhý měnič s funkcí přepnutí na síť nezaručí přetoky do sítě, stále hrozí, že několik sekund může k přetoku dojít.
Nechci řešit přestavbu na klasickou fotovoltaiku, s bateriemi, smlouvu atd, chci využít současný stav.
Dle AI je možné využít automatický přepínač sítí který dokáže sítě od sebe oddělit a zabránit 100% přetokům. Zároveň má umožnit, aby v případě poklesu výkonu z fotovoltaiky si klimatizace brala šťávu ze sítě. Pak je nutnost samozřejmě přidat další měnič, který se připojí na druhý výstup původního a umožní užívat elektřinu i pro klimatizaci (respektive jinou elektroniku).
Je takové řešení funkční, nebo je to výmysl AI. Nejsem elektrikář a s fotovoltaikou nemám zkušenost.
Ve zkratce, mám hloupou fotovoltaiku jen na ohřev TUV, chci do ní připojit klimatizaci, nechci baterie, smlouvy a obavy z přetoků.
Dík a omlouvám se, pokud je to moc naivní.
cipis
Moderátor
Reputace:1030
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+26
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Automatický přepínač sítí -100% proti přetokům?

Nový příspěvek od cipis »

Tak si kup takovou klimatizaci, co ma napejeni i z panelu, delaji takove hybridy, kdysi tu byl snad i odkaz na konkretni model.
Jakmile nahrejes vodu, tak si prepnes panely do klimy a hotovo.

https://panpower.eu/cs/klimatizace/7447 ... currency=2

https://eshop.solar-kerberos.cz/fotovol ... rder=price
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
unicast
Reputace:532
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 49

Nový příspěvek od unicast »

DEYE Hybridná AC/DC Solárna klimatizácia 5kW s potrubím na bazos.cz

https://dum.bazos.cz/inzerat/222125985/ ... trubim.php
rva
Reputace:991
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 62
Chci prodávat energii: NE

Nový příspěvek od rva »

Tvé požadavky jsou neobvyklé a proto to takto skoro nikdo nemá. To, co je obvyklé, je "normální" fv elektrárna. A když bez smlouvy, tak s komponentami, které neumožňují přetoky. Tedy baterie + kombibedna (regulátor + měnič + nabíječka) + fv panely.
Baterie je potřeba proto, aby se získalo co nejvíc energie z fv panelů, protože ty dodávají dost chaoticky a není možné jim přizpůsobit spotřebu.
mmks
Reputace:0
Lokalita: Břeclav

Nový příspěvek od mmks »

OK, dík za ty odkazy na klimatizace, vůbec jsem nevěděl, že něco takového existuje.
Chápu, že i tím, na jakém jsem fóru, jsou moje požadavky zvláštní. FVE jsem vůbec nechtěl řešit, ale bylo mi blbé ohřívat vodu plynem a díky kombinaci dotací, jsem zvládl víc opatření. Bohužel ani venkovní rolety, ani dostatečná izolace v těchto horkách nedokážou zajistit teplotní komfort, tak jsem chtěl využít současnou FVE, která z 90% zahálí.