Jirkova FVE
Souhrn tématu
Jirkova FVE je projekt postupného rozšiřování a optimalizace fotovoltaické elektrárny s cílem přidat panely, zvětšit úložiště energie a efektivně ohřívat vodu přímo z DC. Autor hledá rady a kritiku od zkušených uživatelů, řeší otázky správného zapojení měničů, nabíjení baterií ze sítě a efektivního využití energie. Diskuze zahrnuje i technické detaily ohřevu vody a správu vícefázových nabíječek s ohledem na vyúčtování energie.
- JirkaE
- Reputace:385
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Jirkova FVE
Není myslím si - bude to plynulejší a půjde rovnou z MPPT - každých 12-13A navíc ze střechy sepne další spirálu - jen s jednou konverzí...
Tohle ale 12 kusů .... download/file.php?id=51128&t=1
Samozřejmě že 8-12 sirály nepojedou tak často...
= Ale opět výhoda Cerbo a Nodered - můžou se točit a vzájemně vyměňovat...
Bude to OKC 300L přímo ve FV-cimře v rohu a do baráku povedou dvě 3/4" řádně izolovaný trubky
Už mám skoro všechno - 300L OKC stojí před dílnou v originál foliovém balení DZD
spirály, 2ks BatteryProtect 48/100 a spousty SSR s chladiči...
Jen panelů mám málo
ta střecha je strašná finanční řacha asi bude (na 90%) ještě jedna malá hypotéka (8-10let) = nemáme na to... 
Tohle ale 12 kusů .... download/file.php?id=51128&t=1
Samozřejmě že 8-12 sirály nepojedou tak často...
Bude to OKC 300L přímo ve FV-cimře v rohu a do baráku povedou dvě 3/4" řádně izolovaný trubky
Už mám skoro všechno - 300L OKC stojí před dílnou v originál foliovém balení DZD
Jen panelů mám málo
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit
:
DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS
Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test
- Mex
- Reputace:423
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Nojo. Podle obrázku, co jsi dal do mého dotazu na cirkulačku to vypadá, že máš těch bojlerů hodně (takže jsem se trefil s tím bojlerovým guru).
Tak pak by to nebylo tak jednoduché.
Já myslel zapojit to jako binární strom. Ale to jde jen když jsou pohromadě.
Jeden spínač by spínal výkon P, druhý výkon 2P, třetí 4P, čtvrtý 8P.
Ty asi znáš sortiment Dražic dobře, že?
Já chci objednat model Dražice OKF 1m2 2/4kW.
Ten by měl mít teoreticky 2 nezávislá topná tělesa, jedno 2kW 1f a druhé 4kW 3f.
Ale nikde se nemůžu pořádně dočíst jaké bude to menší těleso. Na obrázcích vypadá jako menší, ale mělo by být taky suché.
Neměl jsi to prosím někdy v ruce?
Přijde mi to jako ideální model proto, že do toho tělesa 2kW pustím natvrdo slunko z malé FVE, a ty 3 nezávislé spirály použiji jako vytěžovač pro velkou FVE.
Původně jsem chtěl přepínat, jestli tam půjde slunko nebo grid. I rozvaděč jsem na to nadrátoval.
Ale pustit tam oboje najednou je asi elegantnější.
Díky.
Ten by měl mít teoreticky 2 nezávislá topná tělesa, jedno 2kW 1f a druhé 4kW 3f.
Ale nikde se nemůžu pořádně dočíst jaké bude to menší těleso. Na obrázcích vypadá jako menší, ale mělo by být taky suché.
Přijde mi to jako ideální model proto, že do toho tělesa 2kW pustím natvrdo slunko z malé FVE, a ty 3 nezávislé spirály použiji jako vytěžovač pro velkou FVE.
Původně jsem chtěl přepínat, jestli tam půjde slunko nebo grid. I rozvaděč jsem na to nadrátoval.
Díky.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
- josse
- Reputace:160
Moje zkušenost je opačná, do jednoho zařízení jsme dávali kvanta relé, jedno jazýčkové a druhé "klasické", v obou případech byl tlak na cenu a v obou případech byly varianty s 5V cívkou lepší. Měli menší spotřebu (v mW na DC, zařízení bylo napájené z 24V DC), levnější, výdrž jsme nedokázali v aplikaci zjistit degradaci. zkoušeli a porovnávali jsme 5, 12, 24V varianty od stejného relé, několika výrobců, jedno z nich zmíněné hongfa... Vraceli se nám pouze ty když tam někdo pustil o hodně vyšší proud, než měl. Za necelých 10let se žádné neměnilo na opotřebení a kupovali se překvapivě ty nejlevnější za 5Kč v porovnání s Pickering za tenkrát snad 500,-. Taková výdrž u měřící přepínací matice testeru slušná. V momentální práci už jsme Pickering (stejnou velikost) relé měnili a to na mnohem menších cyklech.Mex píše:Ty kontakty budou stejné jako u relé na vyšší napětí.
Tam jde o to, že 5V je prostě pro vytvoření magnetického pole už dost málo. Znamená to tam potom hulit dost velký proud, a má to větší citlivost na pokles napětí.
Prostě klasický problém nízkého napětí a vysokého proudu.
Pokud si můžu vybrat, tak používám zásadně relé na co nejvyšší napětí. Tedy 12V nebo 24V. 5V jen jako nouzovku, když to jinak nejde.
Když by tam cvaklo všech 32 5V-relé najednou, to by byla pěkná proudová pecka.
Tím nechci říct, že to výše není pravda, ale neplatí to vždy. S vyšším napětím totiž klesá poměr mědi na izolaci v cívce, například.
3,6kWp GWL Poly + 8,82kWp Canadian Mono, 3x PIP4048MS, 5x80P14S = 5600Cells 18650 (~900Ah/47kWh)
Elektrárna: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
TČ: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=21
Elektrárna: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
TČ: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=21
- JirkaE
- Reputace:385
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Asi by šlo kombinovat ty výkony, to ano ale maximum by bylo stejné a jemná regulace po menších skocích je přece lepší ve všeh ohledech, nejen u DC.Mex píše: stř črc 15, 2026 7:55 pmNojo. Podle obrázku, co jsi dal do mého dotazu na cirkulačku to vypadá, že máš těch bojlerů hodně (takže jsem se trefil s tím bojlerovým guru).
Díky.
Navíc by tach chyběli ty liché součty výkonů...? Nebo to myslíš jinak ?
Ten prostřední bojler na obrázku je ten, na který se mě ptáš a mám jeden z nich doma na zdi - jako bojler 2. Ano obě tělesa suchá.
U těch modelů jsou dvě jímky pro topná tělesa a dva termostaty a havarijní termostat je společný, nebo alespoň ještě u toho co mám doma já - mohu se podívat u nových - jak to tam je - ale to je trošku náročnější operace, jsou prostě originál zabalené ve skladu...
U modelu 2+2 je ta jedna jímka tenčí na původní dražické těleso 2kW, do té větší jde dát prakticky cokoliv - pokud se vymění i termostat na 3F - nebo alespoň tak to bylo = už nějaký čas s DZD spolu nekamarádíme a objednávky řeším jinou cestou = nemám přístup už ke všemu a nejnovějším projektům a dokumentaci.
Za ty 3-4 roky už může být leccos jinak, ale telefonátem na servis by si se asi dozvěděl cokoliv...
Větší a menší FV zní zajímavě - mě dáva zatím smysl pouze ten ohřev vody na samostatný MPPT-regl a v zimě to podpořit z té větší FV nebo ze sítě.
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit
:
- Mex
- Reputace:423
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Liché násobky: je to klasický 4-bitový binární kód.
1P = 1P
2P = 2P
3P = 2P+1P
4P = 4P
...
12P = 5P+4P+2P+1P
Sorry, neměl jsem větší papír. Malá a velká FVE: je to pro mě nejrychlejší a nejjednodušší řešení situace, kdy by se mi hodil vstup pro další krátký string.
Prostě to drbnu na solo měnič jen pro vodu.
Ale protože ten bojler má (resp. bude mít, teprve ho budu kupovat) i 3f vstup v velké FVE, tak v zimě, když to dostatečně nevyhřejou ty 4 panely po 570Wp, tak tomu přidám z velké FVE.
1P = 1P
2P = 2P
3P = 2P+1P
4P = 4P
...
12P = 5P+4P+2P+1P
Sorry, neměl jsem větší papír. Malá a velká FVE: je to pro mě nejrychlejší a nejjednodušší řešení situace, kdy by se mi hodil vstup pro další krátký string.
Prostě to drbnu na solo měnič jen pro vodu.
Ale protože ten bojler má (resp. bude mít, teprve ho budu kupovat) i 3f vstup v velké FVE, tak v zimě, když to dostatečně nevyhřejou ty 4 panely po 570Wp, tak tomu přidám z velké FVE.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.