Jirkova FVE

Souhrn tématu

Jirkova FVE je diskuzní téma zaměřené na rozšiřování a optimalizaci fotovoltaické elektrárny. Autor sdílí své zkušenosti s testováním stringů, plánuje přidání panelů a zvětšení úložiště energie v bateriích i vodě. Hledá rady ohledně efektivního zapojení měničů, nabíjení baterií ze sítě a využití Victron systémů pro lepší kontrolu výroby a spotřeby energie. Diskuze zahrnuje i technické detaily ohřevu vody přímo z DC a zkušenosti s různými komponenty.
JirkaE
Reputace:384
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Jirkova FVE

Nový příspěvek od JirkaE »

Není myslím si - bude to plynulejší a půjde rovnou z MPPT - každých 12-13A navíc ze střechy sepne další spirálu - jen s jednou konverzí...

Tohle ale 12 kusů .... download/file.php?id=51128&t=1

Samozřejmě že 8-12 sirály nepojedou tak často... ;) = Ale opět výhoda Cerbo a Nodered - můžou se točit a vzájemně vyměňovat...

Bude to OKC 300L přímo ve FV-cimře v rohu a do baráku povedou dvě 3/4" řádně izolovaný trubky

Už mám skoro všechno - 300L OKC stojí před dílnou v originál foliovém balení DZD :D spirály, 2ks BatteryProtect 48/100 a spousty SSR s chladiči...

Jen panelů mám málo :lol: ta střecha je strašná finanční řacha asi bude (na 90%) ještě jedna malá hypotéka (8-10let) = nemáme na to... :dontknow:
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit :D :

DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS

Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test;)
Mex
Reputace:423
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

Nojo. Podle obrázku, co jsi dal do mého dotazu na cirkulačku to vypadá, že máš těch bojlerů hodně (takže jsem se trefil s tím bojlerovým guru).
Tak pak by to nebylo tak jednoduché.
Já myslel zapojit to jako binární strom. Ale to jde jen když jsou pohromadě.
Jeden spínač by spínal výkon P, druhý výkon 2P, třetí 4P, čtvrtý 8P.

Ty asi znáš sortiment Dražic dobře, že?
Já chci objednat model Dražice OKF 1m2 2/4kW.
Ten by měl mít teoreticky 2 nezávislá topná tělesa, jedno 2kW 1f a druhé 4kW 3f.
Ale nikde se nemůžu pořádně dočíst jaké bude to menší těleso. Na obrázcích vypadá jako menší, ale mělo by být taky suché.
Neměl jsi to prosím někdy v ruce?

Přijde mi to jako ideální model proto, že do toho tělesa 2kW pustím natvrdo slunko z malé FVE, a ty 3 nezávislé spirály použiji jako vytěžovač pro velkou FVE.
Původně jsem chtěl přepínat, jestli tam půjde slunko nebo grid. I rozvaděč jsem na to nadrátoval.
Ale pustit tam oboje najednou je asi elegantnější.

Díky.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
josse
Reputace:160

Nový příspěvek od josse »

Mex píše:
Ty kontakty budou stejné jako u relé na vyšší napětí.
Tam jde o to, že 5V je prostě pro vytvoření magnetického pole už dost málo. Znamená to tam potom hulit dost velký proud, a má to větší citlivost na pokles napětí.
Prostě klasický problém nízkého napětí a vysokého proudu.

Pokud si můžu vybrat, tak používám zásadně relé na co nejvyšší napětí. Tedy 12V nebo 24V. 5V jen jako nouzovku, když to jinak nejde.
Když by tam cvaklo všech 32 5V-relé najednou, to by byla pěkná proudová pecka.
Moje zkušenost je opačná, do jednoho zařízení jsme dávali kvanta relé, jedno jazýčkové a druhé "klasické", v obou případech byl tlak na cenu a v obou případech byly varianty s 5V cívkou lepší. Měli menší spotřebu (v mW na DC, zařízení bylo napájené z 24V DC), levnější, výdrž jsme nedokázali v aplikaci zjistit degradaci. zkoušeli a porovnávali jsme 5, 12, 24V varianty od stejného relé, několika výrobců, jedno z nich zmíněné hongfa... Vraceli se nám pouze ty když tam někdo pustil o hodně vyšší proud, než měl. Za necelých 10let se žádné neměnilo na opotřebení a kupovali se překvapivě ty nejlevnější za 5Kč v porovnání s Pickering za tenkrát snad 500,-. Taková výdrž u měřící přepínací matice testeru slušná. V momentální práci už jsme Pickering (stejnou velikost) relé měnili a to na mnohem menších cyklech.

Tím nechci říct, že to výše není pravda, ale neplatí to vždy. S vyšším napětím totiž klesá poměr mědi na izolaci v cívce, například.
3,6kWp GWL Poly + 8,82kWp Canadian Mono, 3x PIP4048MS, 5x80P14S = 5600Cells 18650 (~900Ah/47kWh)
Elektrárna: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
TČ: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=21