Bel regulator V4 manual

Souhrn tématu

Uživatelé hledají manuál k regulátoru Bel V4, který není běžně dostupný, aby mohli zařízení správně nastavit, například pro ohřev vody. Diskuze odhaluje problémy s novějšími verzemi firmware a nutnost programování procesoru, což komplikuje použití. Zároveň se řeší motivace výrobce chránit software a omezené možnosti aktualizace, což je typické pro malé firmy s omezenými zdroji.
davis
Reputace:0

Bel regulator V4 manual

Nový příspěvek od davis »

pozdravujem Vas nenasiel by sa manual na regulator Bel V4 ? kamos ho po rokoch nasiel na policke nikdy nebol zapojeny ale bez manualu ... chcem ho pouzit u znameho ako ohrev teplej vody do bojlera ako inac.... ale neviem ho nastavit novsie verzie manualu ako je firmware 5 a vyssie mi nefunguje .... ak by niekto doma drzal takyto manual ci v pdf alebo v papierovej forme a vedel mi to preposlat bol by som vdacny .....
::fv:: J 4500Wp ::fv:: Z 4500Wp ::fv:: MPPT 150/100A 250/100A *batt* LiFePO4 40kwh 48v :home: 3x Mlutiplus 2 5000VA 48V
cipis
Moderátor
Reputace:1020
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+26
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Bel regulator V4 manual

Nový příspěvek od cipis »

A panu Budínskému jste napsali?
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
davis

Prave sa tak stalo ... dufam ze bude ochotny mi to preposlat ale skusam to aj tu
::fv:: J 4500Wp ::fv:: Z 4500Wp ::fv:: MPPT 150/100A 250/100A *batt* LiFePO4 40kwh 48v :home: 3x Mlutiplus 2 5000VA 48V
Ferda2
Reputace:18
Lokalita: Pardubice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 6200
Kapacita baterie [kWh]: 20,8

Nový příspěvek od Ferda2 »

jestli tam není nějaká hw nekompatibilita, tak by bylo nejlepší sehnat novou verzi (tuším je už 10) než se pokoušet o něco co má asi nějaké mouchy
ISolar-SMG-III-11kW-wifi + Epever ET7420NC G3 + Bell MR4316AC NG
davis

vyrobca mi ho ochotne poslal ... takze som to dnes skusal nastavil a funguje ak by ho niekto pre buducnost potreboval drzim ho v maily a na disku
davis

predajca mi ho ochotne poslal pripajam ho v prilohe
Přílohy
Bel Regulátor MR4316AC NG (deska) V4.pdf
(322.12 KiB) Staženo 12 x
Mex
Reputace:414
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

Škoda, že ti raději neposlal nový firmware, kterým bys ze svého starého zařízení udělal současné zařízení.
No evidentně to není Číňan. Ten by ti nový firmware poslal nebo ještě spíš by ho měl na svém webu.

Proto prý máme kupovat naše evropské výrobky, protože je u nich zajištěn servis atd.
Já u svého čínského měniče mám už 3. verzi firmware.
Kdybych měl český výrobek, tak bych možná dostal návod ke starému firmware
I když uznávám, že lepší než nic.

Taky mám "český" měnič, údajně Jablotron. Tedy od "slavné" naší firmy.
Nejenom že k němu nikdy žádný nový firmware asi nikdy nedostanu, ale nemám k němu ani pořádný návod.

Jak už říkal klasik Pepin: Nudíte se? Kupte si český elektronický výrobek.
Valdano
Reputace:290
Lokalita: Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

Nedělal bych ukvapené závěry. U regulátoru BEL MR4316AC NG není možná uživatelská změna firmware svépomocí a výrobce s tím, že by si firmware měnil sám uživatel ani nepočítá, protože upgrade poskytuje zdarma formou přeprogramování procesoru vyjmutého z regulátoru viz dále uvedený popis. Zařízení totiž nemá integrovaný bootloader ani rozhraní určené pro uživatelskou aktualizaci firmware. Stačí se s výrobcem domluvit a poté zaslat samotný procesor vyjmutý z regulátoru (případně celý regulátor, pokud si na vyjmutí procesoru uživatel netroufá) poštou na adresu výrobce, nebo se po předchozí domluvě zastavit osobně a výrobce procesor přeprogramuje.
Ferda2
Reputace:18
Lokalita: Pardubice
Výkon panelů [Wp]: 6200
Kapacita baterie [kWh]: 20,8

Nový příspěvek od Ferda2 »

Jěště lze koupit nový procesor s aktuální verzí sw https://www.bel-shop.eu/nahradni-mikrop ... -verze-11/
ISolar-SMG-III-11kW-wifi + Epever ET7420NC G3 + Bell MR4316AC NG
JirkaE
Reputace:363
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38

Nový příspěvek od JirkaE »

Mex píše: čtv čer 11, 2026 11:56 pm
Škoda, že ti raději neposlal nový firmware, kterým bys ze svého starého zařízení udělal současné zařízení.
No evidentně to není Číňan. Ten by ti nový firmware poslal nebo ještě spíš by ho měl na svém webu.

Proto prý máme kupovat naše evropské výrobky, protože je u nich zajištěn servis atd.
Já u svého čínského měniče mám už 3. verzi firmware.
Kdybych měl český výrobek, tak bych možná dostal návod ke starému firmware
I když uznávám, že lepší než nic.

Taky mám "český" měnič, údajně Jablotron. Tedy od "slavné" naší firmy.
Nejenom že k němu nikdy žádný nový firmware asi nikdy nedostanu, ale nemám k němu ani pořádný návod.

Jak už říkal klasik Pepin: Nudíte se? Kupte si český elektronický výrobek.
To je přehnané - nebo ? 😉
Pan Budinský vždy zvedne telefon, nebo na email odpoví a pokud se to nějak netluče moc, i vyhoví - opraví a pomůže.
Totéž je Sapro...

Chceš srovnávat roky práce a vývoje malé české dílny versus Gigafaktory v Číně s desítkami inženýrů na různých managerských pozicích v případě Belu ?

Nebo Jablotron, který vznikl z ,,garáže" - který to sám ani nikdy neprodával a pravděpodobně jen z důvodu certifikace propůjčíl jméno někomu, kdo jen vyměnil plech, nebo jen jeho barvu, na čínskou bednu, stejně jako to dělají GETI nebo poláci AZO-Digital a Volt-Polska ?

Jsem v úzkém kontaktu s nadřízeným prodejce, který dodává Geti, známe se z veletrhu v Mnichově asi 10let a dříve sem i zveřejňoval uživatelský testy krabic které sem měl dřív, než Geti vůbec existovalo a vždy o víc než rok a víc dřív než na tento barbarský způsob přešli i obě polský fabriky.

Došel jsem k závěru, že to přesáhlo všechny meze a že to podporovat nechci a raději pomohu českému Belu, Sapru, nebo třeba Tritonu...
Nechci nikoho dráždit, tak jsem již vynechal slovenský Logitex - ale patří tam také... bojují o přežití všichni.

Myslím si, že to sice nemůžeme změnit, co se děje - ale Tvůj příspěvek není úplně fér k českým (a slovenským) výrobcům, z nichž už se někteří snaží jen přežít...
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit :D :

DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS

Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test;)
Mex

Nový příspěvek od Mex »

Asi máte pravdu. Když se to vám ostatním zdá jako správný přístup, pak je to evidentně dobře zvolený přístup.

Takže chyba je u mě, kterému spíš vyhovuje ten "čínský" přístup.
Který si myslí, že šéf firmy a hlavní konstruktér tam není od toho, aby zvedal telefony.
Což je od něho samozřejmě velice obětavé (to myslím naprosto vážně a upřímně, žádná skrytá ironie), ale je to velice neefektivní.

Že mnohem efektivnější v dnešní době propojeného světa je mít ty informace na webu, stejně jako případný firmware.
A že když už vymýšlím nějaké chytré zařízení, které má dělat netriviální funkci, tak předpokládat, že časem dojde k úpravám a opravám chyb.
A tedy tenhle logický předpoklad zahrnout do požadavků na zařízení. A myslet na to, aby se to dalo udělat nějak efektivně, pro uživatele příjemně nebo aspoň snesitelně, a pro výrobce levně.

Postup vyndat procesor, ten poslat výrobci, který ho naprogramuje a pošle zpět ... to je pěkné jako nouzová a krizová varianta.
Která je ale drahá jak pro uživatele, tak pro výrobce.
Takže tu si může dovolit jen malá 1-mužná (nebo málo-mužná) firma.
Ale pak je bohužel odsouzená k tomu, že bude i do budoucna jen 1-mužná nebo málo-mužná firma.
Elektronika je dnes o hromadné výrobě. Jedině tam může být levná a tedy konkurenceschopná se zbytkem světa.
TomHC
Reputace:912
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 8820
Kapacita baterie [kWh]: 30

Nový příspěvek od TomHC »

Aj keď sme (politicky) v EÚ (podaktorí duchom stále hlboko v komunizme), tak by sa dalo čakať že poskytnutý firmware by niekto pálil do "svojich" dosiek a predával ďalej. A z 1-mužovej firmy by bola žiadna firma.
Hlavný spotrebič: VW ID.4 | 2x MUST PH1800 5.5kW + GWL-SUN2000, 9kWp V+J+Z | 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A | SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT... | HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485).
Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
Mex

Nový příspěvek od Mex »

Ano, souhlasím. Taky si myslím, že je za tím tahle motivace. A není mi sympatická.

Číňan na nějaká práva tak úplně nehraje. Ale zase na druhé straně je velmi benevolentní k tomu, aby někdo kopíroval jeho.
U našich výrobků je to samá ochrana. Kdežto Číňan běžně do zařízení osazuje nezamčený procesor, který si každý může zpětně vyčíst.

Zřejmě s přesvědčením (podle mě správným), že proč by někdo lepil nějakou desku na koleně, když si může koupit od něho hotovou.
On je vyrábí v tisícových sériích. Takže nějaký domácí lepič se nikdy nedostane na jeho ceny a kvalitu provedení.
A než to někdo slepí, tak on už bude mít na trhu nový, lepší výrobek.
Když ho dokázal vyvinout jednou (a ten lepič ne, když ho musel ukrást), tak jistě i další verzi vyvine lepší než ten lepič.

A pokud si přece jen něco slepí, no tak ať. Jeho kšefty, kdy to prodává do celého světa, to nijak neohrozí.
Právě tak může vzniknout mnoho-mužná firma.

To je podle mě i motivace u firmy Bel. Proto jsem se do tohoto vlákna namontoval.
Procesor naprogramuje jedině on, aby mohl procesor pořádně zamknout.
V (podle mě paranoidní) představě, jak všude číhá spousta průmyslových špiónů, aby vykradli know-how z jeho historického výrobku.

Je v tom procesor ATtiny. Na to se dá slepit programátor z jakéhokoli Arduina. Nebo si ten programátor za pár korun koupit na Aliexpressu.
Ten programátor bude stát míň než poštovné, za které člověk pošle ten procesor do firmy na "odborné naprogramování" (když už výrobek nemá pro nějaký upgrade rovnou vhodné rozhraní).
JirkaE
Reputace:363
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38

Nový příspěvek od JirkaE »

Mex píše: pát čer 12, 2026 12:55 pm
Který si myslí, že šéf firmy a hlavní konstruktér tam není od toho, aby zvedal telefony.
Což je od něho samozřejmě velice obětavé (to myslím naprosto vážně a upřímně, žádná skrytá ironie), ale je to velice neefektivní.
SORRY OT :oops:

Co je efektivní a co neefektivní se těžko posuzuje, pokud si firmě obětoval celou druhou půlku života a pár let před důchodem bojuješ aby si udržel firmu A zaměstnance a přijmy pro jejich rodiny (páč to jsou za ty roky i Tvoji kamarádi se kterýma jdeš jednou za čas na pivo i s manželkama) ) a doklepal to nějak do důchodu - například.

Nebo patříš k druhé skupině lidí - k těm dravcům a mladším ročníkům, který pošlou lidi pár let před důchodem na pracák - ale bude to ,,efektivní pro firmu"

Jenže..... Rubáš nemá kapsy a firmu si sebou do hrobu nevezmeš... A např. já k němu vzhlížím co dokázal a jak se dokázal udržet a bojuje...

Nebude trvat dlouho a všechny živnostníčky (nás všechny živnostníčky) přesně tento přístup zničí a dnešní mladí si neumí vyměnit ani zásuvku, nebo vypínač, jsem zvědavý, jestli pak budou jezdit ty samí číňani aby to udělali místo Čechů, kteří to dělat přestanou.

Ani já netajím, že mě drží nad vodou kutilové z bývalé DDR a že tam tím směrem jde 80% všech zásilek a emailů.... Tady dole to ubývá. Tady chtějí být všichni ,,inženýři" a pak ty druhý na Hartz4 co se jim to za ty prachy nevyplatí dělat... :uh: ...když jim dá stát zadara totéž.

Nebudeme se pak moc divit, až to dopadne jako v Anglii - kdy 95% řemeslných prací pak dělají cizinci, takže v autoservisu na Tebe mluví polsky nebo turecky... A najít elektrikáře Brita je malý zázrak.... a turek nebo polák dráty v krabici zakroutí 3x kombinačkama a omotá izolačkou.

Němci si své řemeslníky nadále hýčkají, nechávají i tři varianty na přeškolení - jen aby nějaký řemeslník byl. Je to cca 3 týdny kdy byla škola mých dcer plná firem z okruhu 50km a v každé třídě se žákům předváděli až 3 různé firmy a jim i rodičům vysvětlovali co je právě na jejich škole lákavé a jaké pak budou mít uplatnění a co budou moc dělat... (samozřejmě včetně armády, fízlů, hasičů a jiných statních zaměstnanců...)

Naposledy kdy jsem tohle viděl bylo v roce 1987 - když mě lanařili na vojenskou školu... :lol::lol::lol:
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit :D :

DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS

Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test;)