Zajímavosti v inzerátech

Souhrn tématu

Diskuze se zaměřuje na zajímavosti v inzerátech týkajících se kogeneračních jednotek Tedom a bateriových modulů s BMS. Uživatelé sdílejí zkušenosti s rozborem technických detailů, jako jsou teplotní čidla, mosfety či balancování článků. Součástí jsou i rady, jak ověřit stav baterií a doporučení, jak postupovat při nákupu či testování těchto zařízení.
Valdano
Reputace:290
Lokalita: Česká Lípa
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Zajímavosti v inzerátech

Nový příspěvek od Valdano »

Nic bližšího k tomu zatím není volně k dispozici. V servisní dokumentaci by to mohlo být popsáno podrobněji, ale ta nebude jen tak volně ke stažení a dle mého názoru ji nebude mít ani prodejce. Prodejce bude mít zřejmě jen ten velmi stručný datasheet a nic víc k tomu. Třeba vám servisní dokumentaci poskytne výrobce na vaši žádost. Zkuste tedy kontaktovat přímo výrobce viz už uvedený emailový kontakt a požádat je o poskytnutí podrobnější ideálně servisní dokumentace k těm modulům BMZ Eliot.
Mex
Reputace:412
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

Mě by víc než servisní dokumentace potěšilo pár fotek vnitřku.
Já bych si ta stejně udělal svou vlastní BMS.
Jde o to, jak složité by to mechanicky bylo.
Valdano

Zkuste napsat některému z prodejců co tyto moduly prodávají ať už na FB nebo jinde. Pokud bude některý z nich ochotný tak vám jeden z těch modulů rozebere a nafotí. Nebo třeba bude mít nějaké fotky od výrobce nebo jiného prodejce, který už to dříve rozebral a nafotil. Pokud ne, tak smůla a zřejmě jediné spolehlivé řešení bude obětovat 130 éček a jeden z těch modulů si prostě koupit, sám rozebrat a nafotit. Nebo se na to prostě "vykašlat", protože k tomu není dostatek informací a znamenalo by to nejisté vynaložení nákladů, které se nakonec může ukázat jako v podstatě "zbytečně vyhozené" peníze.
tafx
Reputace:10

Nový příspěvek od tafx »

V jednom z inzerátů ma olx je tento obrázek:
image;s=1000x700.webp
Taky se objevily videa na youtube s měřením kapacity, ale není zaznamenaný celý test. Vypadá to, že na svorkách se napětí naměřit dá, což potvrdil i český prodejce. Takže základní kontrola stavu je možná. Zbytek je asi na rozhodnutí, zda nechat interní bms s neznámými parametry, nebo náhrada. Já bych se pokusil ji nechat a doplnit alespoň čidla teploty. Na testovacím kusu by asi bylo nutné vyzkoušet celý cyklus a ověřit si, že to balancuje a od jakého napětí.
Valdano

Možná jsou v těch modulech čidla teploty už vestavěná, rozmístěná někde mezi články a připojená k té původní BMS.
Mex

Nový příspěvek od Mex »

tafx píše: čtv čer 11, 2026 2:09 pm
V jednom z inzerátů ma olx je tento obrázek:
Díky za zajímavou fotku.
Já bohužel nejsem moc dobrý vyhodnocovač fotek (určitě bych za války nemohl dělat analýzu leteckých fotek pro následné bombardování).
Ale podle mě z toho plyne:
- Vyměnit BMS by se asi dalo celkem dobře. Balanční vodiče, tj. vodiče od jednotlivých sekcí článků, jsou na konektorech. Zajímavé je, že je rozdělali na 2 konektory, tedy asi od horních konců a spodních konců. Ale předpokládal bych, že to nebudou plusy na jednom konektoru a mínusy na druhém, ale bude to zřejmě na střídačku.
- Vypadá to, že dolní konektor má asi jen těch 16 drátů. U toho horního je ale menší svazek vodičů jakoby navíc. To by mohlo vést na to, že je to měření teploty.
- Výměna článků by asi byla nerealizovatelné. Takže by nemělo smysl koupit jeden modul navíc jako případný zdroj náhradních článků. To vidím jako asi největší zádrhel.
- Na té BMS je vlevo vidět balancing, včetně 16 výkonových odporů pro pasívní balancování.
- Uprostřed je zdroj pro tu BMS. Zajímalo by mě, co je to velké uprostřed nahoře, co vypadá jako nějaké trafo. Přitom v tom napáječi je tlumivka, takže to bude klasický DC-DC měnič.
- Zajímavé je, že vlevo u těch konektorů to vypadá jako spousta optronů. Tak jestli navzájem mezi jednotlivými moduly to mají propojené nějak sériově?
- Zdá se mi, že tam chybí výkonový odpojovač. Tak že by to potřebovalo k sobě ještě nějakou další bednu s výkonovými prvky, a tohle bylo jenom jako bateriové moduly? Nebo to mají schované někde vespod?
Mex

Nový příspěvek od Mex »

Zajímalo by mě, co může být ten 12-pinový plochý kabel vpravo.
Jestli tohle nemůže být nějaké měření teploty nebo jiný monitoring.
Ten počet 12 drátů je takový zvláštní.
tafx
Reputace:10

Nový příspěvek od tafx »

Nějakej stykač taky nevidím. Vpravo od rj45 je svislá řada mosfetů?
To uprostřed nahoře není pojistka?
gupa
Reputace:177
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Nový příspěvek od gupa »

Mex píše: čtv čer 11, 2026 6:33 pm
Zajímalo by mě, co může být ten 12-pinový plochý kabel vpravo.
Jestli tohle nemůže být nějaké měření teploty nebo jiný monitoring.
Ten počet 12 drátů je takový zvláštní.
To bude zřejmě sada teplotních čidel.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.czAť ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali! Nový a aktuálně platný je termín v diskuzích na Seznam.cz mediokratická totalita.
Mex

Nový příspěvek od Mex »

tafx píše: čtv čer 11, 2026 6:40 pm
Nějakej stykač taky nevidím. Vpravo od rj45 je svislá řada mosfetů?
To uprostřed nahoře není pojistka?
Že by to byly FETy? Já jsem to považoval za optrony.
Navíc tam nevidím žádné silové spojení mezi deskou BMS a tou základní konstrukcí s články.
Nějaký odpojovač bych čekal někde u těch silových kontaktů.