Zajímavosti v inzerátech
Souhrn tématu
Diskuze na fóru se zaměřuje na zajímavosti v inzerátech, především technické detaily kogeneračních jednotek a bateriových modulů. Uživatelé sdílejí zkušenosti s rozbory, měřením a možnostmi výměny komponent, včetně tipů na komunikaci s prodejci. Příspěvky nabízejí praktické rady pro zájemce o nákup a servis těchto zařízení.
- Valdano
- Reputace:290
- Lokalita: Česká Lípa
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Zajímavosti v inzerátech
Nic bližšího k tomu zatím není volně k dispozici. V servisní dokumentaci by to mohlo být popsáno podrobněji, ale ta nebude jen tak volně ke stažení a dle mého názoru ji nebude mít ani prodejce. Prodejce bude mít zřejmě jen ten velmi stručný datasheet a nic víc k tomu. Třeba vám servisní dokumentaci poskytne výrobce na vaši žádost. Zkuste tedy kontaktovat přímo výrobce viz už uvedený emailový kontakt a požádat je o poskytnutí podrobnější ideálně servisní dokumentace k těm modulům BMZ Eliot.
- Mex
- Reputace:411
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Mě by víc než servisní dokumentace potěšilo pár fotek vnitřku.
Já bych si ta stejně udělal svou vlastní BMS.
Jde o to, jak složité by to mechanicky bylo.
Já bych si ta stejně udělal svou vlastní BMS.
Jde o to, jak složité by to mechanicky bylo.
- Valdano
Zkuste napsat některému z prodejců co tyto moduly prodávají ať už na FB nebo jinde. Pokud bude některý z nich ochotný tak vám jeden z těch modulů rozebere a nafotí. Nebo třeba bude mít nějaké fotky od výrobce nebo jiného prodejce, který už to dříve rozebral a nafotil. Pokud ne, tak smůla a zřejmě jediné spolehlivé řešení bude obětovat 130 éček a jeden z těch modulů si prostě koupit, sám rozebrat a nafotit. Nebo se na to prostě "vykašlat", protože k tomu není dostatek informací a znamenalo by to nejisté vynaložení nákladů, které se nakonec může ukázat jako v podstatě "zbytečně vyhozené" peníze.
- tafx
- Reputace:10
V jednom z inzerátů ma olx je tento obrázek: Taky se objevily videa na youtube s měřením kapacity, ale není zaznamenaný celý test. Vypadá to, že na svorkách se napětí naměřit dá, což potvrdil i český prodejce. Takže základní kontrola stavu je možná. Zbytek je asi na rozhodnutí, zda nechat interní bms s neznámými parametry, nebo náhrada. Já bych se pokusil ji nechat a doplnit alespoň čidla teploty. Na testovacím kusu by asi bylo nutné vyzkoušet celý cyklus a ověřit si, že to balancuje a od jakého napětí.
- Valdano
Možná jsou v těch modulech čidla teploty už vestavěná, rozmístěná někde mezi články a připojená k té původní BMS.
- Mex
Díky za zajímavou fotku.
Já bohužel nejsem moc dobrý vyhodnocovač fotek (určitě bych za války nemohl dělat analýzu leteckých fotek pro následné bombardování).
Ale podle mě z toho plyne:
- Vyměnit BMS by se asi dalo celkem dobře. Balanční vodiče, tj. vodiče od jednotlivých sekcí článků, jsou na konektorech. Zajímavé je, že je rozdělali na 2 konektory, tedy asi od horních konců a spodních konců. Ale předpokládal bych, že to nebudou plusy na jednom konektoru a mínusy na druhém, ale bude to zřejmě na střídačku.
- Vypadá to, že dolní konektor má asi jen těch 16 drátů. U toho horního je ale menší svazek vodičů jakoby navíc. To by mohlo vést na to, že je to měření teploty.
- Výměna článků by asi byla nerealizovatelné. Takže by nemělo smysl koupit jeden modul navíc jako případný zdroj náhradních článků. To vidím jako asi největší zádrhel.
- Na té BMS je vlevo vidět balancing, včetně 16 výkonových odporů pro pasívní balancování.
- Uprostřed je zdroj pro tu BMS. Zajímalo by mě, co je to velké uprostřed nahoře, co vypadá jako nějaké trafo. Přitom v tom napáječi je tlumivka, takže to bude klasický DC-DC měnič.
- Zajímavé je, že vlevo u těch konektorů to vypadá jako spousta optronů. Tak jestli navzájem mezi jednotlivými moduly to mají propojené nějak sériově?
- Zdá se mi, že tam chybí výkonový odpojovač. Tak že by to potřebovalo k sobě ještě nějakou další bednu s výkonovými prvky, a tohle bylo jenom jako bateriové moduly? Nebo to mají schované někde vespod?
- Mex
Zajímalo by mě, co může být ten 12-pinový plochý kabel vpravo.
Jestli tohle nemůže být nějaké měření teploty nebo jiný monitoring.
Ten počet 12 drátů je takový zvláštní.
- tafx
- Reputace:10
Nějakej stykač taky nevidím. Vpravo od rj45 je svislá řada mosfetů?
To uprostřed nahoře není pojistka?
To uprostřed nahoře není pojistka?
- gupa
- Reputace:177
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
To bude zřejmě sada teplotních čidel.Mex píše: čtv čer 11, 2026 6:33 pmZajímalo by mě, co může být ten 12-pinový plochý kabel vpravo.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.czAť ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali! Nový a aktuálně platný je termín v diskuzích na Seznam.cz mediokratická totalita.