cyky kabel
Souhrn tématu
Uživatelé diskutují, zda pro připojení měniče 5 kW v rodinném domě stačí kabel CYKY 3x4 nebo je lepší použít CYKY 3x6. Probírá se také využití WiFi a optických kabelů pro datové přenosy ve strojovnách a jejich výhody i nevýhody. Zmiňuje se i problematika elektromagnetické kompatibility a praktické zkušenosti s různými typy připojení v průmyslovém prostředí.
- Mex
- Reputace:411
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Re: cyky kabel
Já tohle téma nesleduju, tak pokud budu mimo, sorry předem.
Obecně je optika fajn, ale má taky své nevýhody. Pokud někde natáhnu UTP/FTP kabel, tak si po něm pošlu i napájení, můžu po něm honit Ethernet stejně jako třeba RS485, případně jenom nějaké signalizační dráty nebo třeba signál z proudových traf a podobně.
U optiky je to dobré, pokud si vystačím s ekvivalentem Ethernetu. Ale jinak už je to složitější.
A bát se u vedení v zemi nějakých problémů jako přepětí - to už bych se spíš bál, že mi to sežere krtek.
Nebo nějaký krtek-špión mi to bude odposlouchávat a pak reportovat do Ruska/Číny (jak nás neustále varují moudří lidé z NUKIBu).
Obecně je optika fajn, ale má taky své nevýhody. Pokud někde natáhnu UTP/FTP kabel, tak si po něm pošlu i napájení, můžu po něm honit Ethernet stejně jako třeba RS485, případně jenom nějaké signalizační dráty nebo třeba signál z proudových traf a podobně.
U optiky je to dobré, pokud si vystačím s ekvivalentem Ethernetu. Ale jinak už je to složitější.
A bát se u vedení v zemi nějakých problémů jako přepětí - to už bych se spíš bál, že mi to sežere krtek.
Nebo nějaký krtek-špión mi to bude odposlouchávat a pak reportovat do Ruska/Číny (jak nás neustále varují moudří lidé z NUKIBu).
- Ferda2
- Reputace:18
- Lokalita: Pardubice
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 6200
- Kapacita baterie [kWh]: 20,8
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Souhlas s Mex, jít optikou na kabel typu RS485 či RS232 (pochybuju že by nějaký invertor měl rovnou ethernet) je jako střílet kanónem po komárovi.
ISolar-SMG-III-11kW-wifi + Epever ET7420NC G3 + Bell MR4316AC NG
- cipis
- Moderátor
- Reputace:1020
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
Optika je snad na propojeni datove site, a ne tam tahat rs485 apod. Od toho jsou konvertory/prevodniky primo na miste.
Mam dojem, ze se placame v tom, k cemu to ma byt. Ja to pochopil tak, ze v te sope bude komplet cela strojovna FVE a ze tam teda potrebuje dotahnout "internet", krom samozrejme siloviny a silove ovladacky.
Ad napajeni - tak snad tam budou i baterky a napajeni si vezmu primo z nich. PoE switche maji bud 48V napajeni nebo obojetne napajeni (230V a 48V, takze si vezmu 230V z DS a 58V z baterky a mam redundanci napajeni switche hotovou), takze to bude krmene primo v sope. Navic s tou optikou muzu klidne natahnout cykynu nebo cokoliv na 48V rozvod sitovych prvku i dal.
A prepeti, no staci par vyskovych metru, a klidne tam neco bude.
Invertoru primo s ethernetem je spousta, vcetne Victronu, Froniusu apod. A lecktere maji i wifi.
Mam dojem, ze se placame v tom, k cemu to ma byt. Ja to pochopil tak, ze v te sope bude komplet cela strojovna FVE a ze tam teda potrebuje dotahnout "internet", krom samozrejme siloviny a silove ovladacky.
Ad napajeni - tak snad tam budou i baterky a napajeni si vezmu primo z nich. PoE switche maji bud 48V napajeni nebo obojetne napajeni (230V a 48V, takze si vezmu 230V z DS a 58V z baterky a mam redundanci napajeni switche hotovou), takze to bude krmene primo v sope. Navic s tou optikou muzu klidne natahnout cykynu nebo cokoliv na 48V rozvod sitovych prvku i dal.
A prepeti, no staci par vyskovych metru, a klidne tam neco bude.
Invertoru primo s ethernetem je spousta, vcetne Victronu, Froniusu apod. A lecktere maji i wifi.
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
1 kW "nabíječka" 24 V
- Mex
Jak jsem psal, tak celé to vlákno nesleduju.
Jen jsem chtěl říct, že UTP/FTP kabel je levné a příjemně univerzální řešení.
Pokud jde jen o připojení do sítě, tak to se dá snadno řešil i pouhým WiFi.
Já jsem sice taky kdysi byl spíš odpůrcem WiFi a všude jsem tahal kabely. Ale už si to skoro nemyslím.
WiFi se dá dneska udělat stejně spolehlivé jako ta optika/metalika, a ještě to ani nesežerou ti krtci.
S dostupností levných zařízení (koupených nebo postavených) s ESP32 a podobnými chipy je dneska snadné a levné na to WiFi pověsit cokoli.
Jen jsem chtěl říct, že UTP/FTP kabel je levné a příjemně univerzální řešení.
Pokud jde jen o připojení do sítě, tak to se dá snadno řešil i pouhým WiFi.
Já jsem sice taky kdysi byl spíš odpůrcem WiFi a všude jsem tahal kabely. Ale už si to skoro nemyslím.
WiFi se dá dneska udělat stejně spolehlivé jako ta optika/metalika, a ještě to ani nesežerou ti krtci.
S dostupností levných zařízení (koupených nebo postavených) s ESP32 a podobnými chipy je dneska snadné a levné na to WiFi pověsit cokoli.
- cipis
- Moderátor
- Reputace:1020
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
Ano, wifi ve strojovne, a privod optikou ;-)
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
1 kW "nabíječka" 24 V
1 kW "nabíječka" 24 V
- Mex
Pokud je to šopa u baráku, tak klidně WiFi dohromady v celém areálu.
Přívod optikou od nějakého poskytovatele Internetu, to jo.
Přívod optikou od nějakého poskytovatele Internetu, to jo.
- TomHC
- Reputace:912
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Esp32 v blízkosti dvoch kombi bední MUST (HF inverter, MPPT) a wifi router pár metrov od nich ma empiricky presvedčilo, že s nimi treba komunikovať cez RS485 a následne to pripojiť na ethernet... Najväčší EMI bordel to bol keď vyliezlo slnko spoza mrakov, alebo výrazne kolísajúcej záťaži. Alebo oboje dokopy
ja len toľko k wifi
Hlavný spotrebič: VW ID.4 | 2x MUST PH1800 5.5kW + GWL-SUN2000, 9kWp V+J+Z | 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A | SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT... | HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485).
Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
- Mex
Tak to tam je něco hodně špatně.
Takhle aspoň minimální EMC kompatibilita určitě nevypadá.
Do měničů se běžně strkají WiFi adaptéry.
Ne pár metrů od nich, přímo do nich dovnitř.
A fungují.
Takhle aspoň minimální EMC kompatibilita určitě nevypadá.
Do měničů se běžně strkají WiFi adaptéry.
Ne pár metrů od nich, přímo do nich dovnitř.
A fungují.