cyky kabel
Souhrn tématu
Uživatelé diskutují, zda je pro připojení měniče 5 kW k rozvaděči v rodinném domě vhodnější kabel CYKY 3x4 nebo 3x6, přičemž se zohledňuje výkon a bezpečnost. Dále se řeší možnosti datového připojení včetně WiFi, optiky a ethernetu, včetně praktických zkušeností s PoE switchemi a síťovými prvky. Diskuze také upozorňuje na výhody a nevýhody různých kabelových řešení a důležitost správného plánování domácí elektrické a datové infrastruktury.
- Mex
- Reputace:411
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Re: cyky kabel
Já tohle téma nesleduju, tak pokud budu mimo, sorry předem.
Obecně je optika fajn, ale má taky své nevýhody. Pokud někde natáhnu UTP/FTP kabel, tak si po něm pošlu i napájení, můžu po něm honit Ethernet stejně jako třeba RS485, případně jenom nějaké signalizační dráty nebo třeba signál z proudových traf a podobně.
U optiky je to dobré, pokud si vystačím s ekvivalentem Ethernetu. Ale jinak už je to složitější.
A bát se u vedení v zemi nějakých problémů jako přepětí - to už bych se spíš bál, že mi to sežere krtek.
Nebo nějaký krtek-špión mi to bude odposlouchávat a pak reportovat do Ruska/Číny (jak nás neustále varují moudří lidé z NUKIBu).
Obecně je optika fajn, ale má taky své nevýhody. Pokud někde natáhnu UTP/FTP kabel, tak si po něm pošlu i napájení, můžu po něm honit Ethernet stejně jako třeba RS485, případně jenom nějaké signalizační dráty nebo třeba signál z proudových traf a podobně.
U optiky je to dobré, pokud si vystačím s ekvivalentem Ethernetu. Ale jinak už je to složitější.
A bát se u vedení v zemi nějakých problémů jako přepětí - to už bych se spíš bál, že mi to sežere krtek.
Nebo nějaký krtek-špión mi to bude odposlouchávat a pak reportovat do Ruska/Číny (jak nás neustále varují moudří lidé z NUKIBu).
- Ferda2
- Reputace:18
- Lokalita: Pardubice
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 6200
- Kapacita baterie [kWh]: 20,8
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Souhlas s Mex, jít optikou na kabel typu RS485 či RS232 (pochybuju že by nějaký invertor měl rovnou ethernet) je jako střílet kanónem po komárovi.
ISolar-SMG-III-11kW-wifi + Epever ET7420NC G3 + Bell MR4316AC NG
- cipis
- Moderátor
- Reputace:1020
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
Optika je snad na propojeni datove site, a ne tam tahat rs485 apod. Od toho jsou konvertory/prevodniky primo na miste.
Mam dojem, ze se placame v tom, k cemu to ma byt. Ja to pochopil tak, ze v te sope bude komplet cela strojovna FVE a ze tam teda potrebuje dotahnout "internet", krom samozrejme siloviny a silove ovladacky.
Ad napajeni - tak snad tam budou i baterky a napajeni si vezmu primo z nich. PoE switche maji bud 48V napajeni nebo obojetne napajeni (230V a 48V, takze si vezmu 230V z DS a 58V z baterky a mam redundanci napajeni switche hotovou), takze to bude krmene primo v sope. Navic s tou optikou muzu klidne natahnout cykynu nebo cokoliv na 48V rozvod sitovych prvku i dal.
A prepeti, no staci par vyskovych metru, a klidne tam neco bude.
Invertoru primo s ethernetem je spousta, vcetne Victronu, Froniusu apod. A lecktere maji i wifi.
Mam dojem, ze se placame v tom, k cemu to ma byt. Ja to pochopil tak, ze v te sope bude komplet cela strojovna FVE a ze tam teda potrebuje dotahnout "internet", krom samozrejme siloviny a silove ovladacky.
Ad napajeni - tak snad tam budou i baterky a napajeni si vezmu primo z nich. PoE switche maji bud 48V napajeni nebo obojetne napajeni (230V a 48V, takze si vezmu 230V z DS a 58V z baterky a mam redundanci napajeni switche hotovou), takze to bude krmene primo v sope. Navic s tou optikou muzu klidne natahnout cykynu nebo cokoliv na 48V rozvod sitovych prvku i dal.
A prepeti, no staci par vyskovych metru, a klidne tam neco bude.
Invertoru primo s ethernetem je spousta, vcetne Victronu, Froniusu apod. A lecktere maji i wifi.
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
1 kW "nabíječka" 24 V
- Mex
Jak jsem psal, tak celé to vlákno nesleduju.
Jen jsem chtěl říct, že UTP/FTP kabel je levné a příjemně univerzální řešení.
Pokud jde jen o připojení do sítě, tak to se dá snadno řešil i pouhým WiFi.
Já jsem sice taky kdysi byl spíš odpůrcem WiFi a všude jsem tahal kabely. Ale už si to skoro nemyslím.
WiFi se dá dneska udělat stejně spolehlivé jako ta optika/metalika, a ještě to ani nesežerou ti krtci.
S dostupností levných zařízení (koupených nebo postavených) s ESP32 a podobnými chipy je dneska snadné a levné na to WiFi pověsit cokoli.
Jen jsem chtěl říct, že UTP/FTP kabel je levné a příjemně univerzální řešení.
Pokud jde jen o připojení do sítě, tak to se dá snadno řešil i pouhým WiFi.
Já jsem sice taky kdysi byl spíš odpůrcem WiFi a všude jsem tahal kabely. Ale už si to skoro nemyslím.
WiFi se dá dneska udělat stejně spolehlivé jako ta optika/metalika, a ještě to ani nesežerou ti krtci.
S dostupností levných zařízení (koupených nebo postavených) s ESP32 a podobnými chipy je dneska snadné a levné na to WiFi pověsit cokoli.
- cipis
- Moderátor
- Reputace:1020
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
Ano, wifi ve strojovne, a privod optikou ;-)
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
1 kW "nabíječka" 24 V
1 kW "nabíječka" 24 V
- Mex
Pokud je to šopa u baráku, tak klidně WiFi dohromady v celém areálu.
Přívod optikou od nějakého poskytovatele Internetu, to jo.
Přívod optikou od nějakého poskytovatele Internetu, to jo.