cyky kabel

Souhrn tématu

Uživatelé diskutují, zda je pro připojení měniče 5kW k rozvaděči RD vhodnější kabel CYKY 3x4 nebo 3x6, přičemž se řeší i otázky výkonu a bezpečnosti. V diskuzi zaznívají zkušenosti s použitím optických a datových kabelů, jejich výhodami a nevýhodami, včetně ochrany proti přepětí a praktických tipů pro domácí instalace. Někteří uživatelé doporučují kvalitní síťové prvky s SFP sloty a zdůrazňují význam správného plánování a bezpečnosti při vedení kabeláže.
Mex
Reputace:411
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Re: cyky kabel

Nový příspěvek od Mex »

Já tohle téma nesleduju, tak pokud budu mimo, sorry předem.

Obecně je optika fajn, ale má taky své nevýhody. Pokud někde natáhnu UTP/FTP kabel, tak si po něm pošlu i napájení, můžu po něm honit Ethernet stejně jako třeba RS485, případně jenom nějaké signalizační dráty nebo třeba signál z proudových traf a podobně.
U optiky je to dobré, pokud si vystačím s ekvivalentem Ethernetu. Ale jinak už je to složitější.

A bát se u vedení v zemi nějakých problémů jako přepětí - to už bych se spíš bál, že mi to sežere krtek.
Nebo nějaký krtek-špión mi to bude odposlouchávat a pak reportovat do Ruska/Číny (jak nás neustále varují moudří lidé z NUKIBu).
Ferda2
Reputace:18
Lokalita: Pardubice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 6200
Kapacita baterie [kWh]: 20,8
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: cyky kabel

Nový příspěvek od Ferda2 »

Souhlas s Mex, jít optikou na kabel typu RS485 či RS232 (pochybuju že by nějaký invertor měl rovnou ethernet) je jako střílet kanónem po komárovi.
ISolar-SMG-III-11kW-wifi + Epever ET7420NC G3 + Bell MR4316AC NG