Táborsko požár panelů
Souhrn tématu
Fórum se zabývá příčinami požáru fotovoltaických panelů na Táborsku, přičemž hlavní pozornost je věnována správné montáži a chlazení panelů. Uživatelé diskutují o důležitosti dostatečné vzdálenosti mezi panely a střešní krytinou, správném zapojení optimizérů Tigo a prevenci přetížení. Zmiňuje se také význam monitorování teploty a kvality konektorů pro minimalizaci rizika požáru.
- Valdano
- Reputace:290
- Lokalita: Česká Lípa
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Táborsko požár panelů
V popisu HZS je uvedeno, že se jednalo o kontejnerové úložiště o půdorysu přibližně 4×10 metrů. Zmínka je o článcích LiFePO4, a to je zhruba vše. Uložiště ovšem nebylo dokončené (jak se uvádí v popisu HZS ve výstavbě) z čehož lze konstatovat, že řada záležitostí v něm ještě nemusela být ani funkční a některé mohly i chybět. Když nevíme co přesně chybělo atd. tak jsou to zase jen spekulace k předpokládanému finálnímu stavu, kterému však nemusel vůbec odpovídat aktuální stav rozpracovanosti.
- Ghost86
- Reputace:15
- Lokalita: SK - Kysuce
- Výkon panelů [Wp]: 9kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 16Kwh (16s)
Akurat dnes to vyslo
20x Jinko 460 Wp JKM460N-48HL4M-DV (10s2p) - DEYE hybridný menič SUN-12K-SG05LP3-EU-SM2 - DYI LiFePO4 EVE MB31 16S batéria
- Mex
- Reputace:411
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Pak je ale průser to hasit vodou. Tam je 'O' taky. A dokonce tam je i 'H'.unicast píše: ned kvě 17, 2026 9:59 pmA vidíš na konci toho LiFePO4 to O4, čili čtyři atomy kyslíku?
Kdyby tam foukali CO2, tak to bude ještě horší. Zase spousta kyslíku, a k tomu ještě hořlavý uhlík.
- eman
- Reputace:336
- Lokalita: Praha
- Systémové napětí: 48V
Ty videa z YT mají úplně stejnou váhu, jako že "Venca v hospodě říkal, že je to vpohodě a lano to udrží"......
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
- Franta2776
- Reputace:633
Další Tigo, ti hasiči si krásně vyrábí práci:
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
- Mex
Jak jsi prosím přišel na to, že tam bylo Tigo? Tys o tom našel nějaké další informace?
Já to nezpochybňuju, jen mě to (velmi) zajímá.
Pokud by to bylo Tigem, tak by to bylo proto, že tam ještě nemají můj monitorovací software.
A proč ho nemají?
Protože jsem ho ještě nenapsal. Ale už dlouho se na to chystám, a to se taky počítá.
Já to nezpochybňuju, jen mě to (velmi) zajímá.
Pokud by to bylo Tigem, tak by to bylo proto, že tam ještě nemají můj monitorovací software.
A proč ho nemají?
Protože jsem ho ještě nenapsal. Ale už dlouho se na to chystám, a to se taky počítá.
- Valdano
I instalace s Tigem se dá zprasit až tak, že zahoří. Právě zprasené instalace jsou nejčastější příčinou požárů bez ohledu na to zda tam je či není Tigo. 
- Mex
Zprasit konkrétně jak?
Rád se nechám poučit, abych věděl, čeho se vyvarovat.
Díky.
Rád se nechám poučit, abych věděl, čeho se vyvarovat.
Díky.
- Franta2776
- Reputace:633
Taky pĕkná sbírka
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
- ElektroEzs
- Reputace:126
- Lokalita: okolí Teplic
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8340
- Kapacita baterie [kWh]: 14,4
Ale co dat jineho kdyz na VN stringu nad 10kWp musi odpojovace byt?
1: JZ 5460 Wp Ja Solar, JV 960 Wp Leapton, SV 1920 Wp Leapton, MPPT 250/100, MPPT 150/35, MPPT 150/45, 2x parallel Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 2x 16 x EVE 332Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + SmartShunt 500A
2: JZ 3600 Wp Canadian Solar, V 1800 Wp Canadian Solar, MPPT 150/70, MPPT 150/35, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + BMV700
2: JZ 3600 Wp Canadian Solar, V 1800 Wp Canadian Solar, MPPT 150/70, MPPT 150/35, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + BMV700
- cipis
- Moderátor
- Reputace:1018
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
Stahnout to po trech panelech do venkovniho boxu hned na strese a tam to pripadne rozepnout. Nikde neni psane, ze to musi byt automaticke nebo na dalku.
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
- Valdano
Zde je hrubý výčet známých chyb v instalacích Tigo, které nějakou dobu mohou fungovat zdánlivě bez problému, ale později mohou vést i k požáru?
- Mex
[OT]
Už i Ty, Brute?
Tak už nejenom Franta dá do každého svého postu nějaké moudro od AI...
Říkám si jaký problém to musí být u těch, co už bez AI nedají ránu, když jsou třeba na záchodě a je výpadek komunikace.
A oni teď neví kterou rukou mají co udělat. Hrůza pomyslet.
Už i Ty, Brute?
Tak už nejenom Franta dá do každého svého postu nějaké moudro od AI...
Říkám si jaký problém to musí být u těch, co už bez AI nedají ránu, když jsou třeba na záchodě a je výpadek komunikace.
A oni teď neví kterou rukou mají co udělat. Hrůza pomyslet.
- Mex
Tak jsem tu odpověď od AI přečetl a moc s nesouhlasím. Resp. někde ano, někde ne.
K bodu 1 - mizerné konektory: v praxi se optimizéry ve velké většině instalují tak, že se nacvaknou přímo na panel.
Takže do hry vstupují z jedné strany originální kolektory od Tigo, z druhé strany originální konektory od výrobce panelů.
Takže nějaké samodomo instalované konektory připadají v úvahu většinou jen na začátku a na konci stringů.
Takže jich bývá minimum, protože Tigo se většinou používá tam, kde jsou dlouhé stringy.
K bodu 2 - pořadí zapojování: to mi nikdy nebylo jasné, proč na tom pořadí Tigo tak lpí.
I když bych zapojil napřed string a teprve pak k němu připojil panely, tak ten string jistě nebudu zapojovat uzavřený.
Tedy tam v době instalace nepoteče žádný proud, a současně tam nebude ani žádný potenciálový rozdíl.
To, co píše AI o pozdější degradaci je úplný nesmysl.
K bodu 3 - povalování krabiček na střeše: ty krabičky jsou velmi festovní, celý vnitřek je navíc vyplněn zalévací hmotou.
To by musel být nějaký úplný extrém, kdy by to Tigo poletovalo po střeše jako utržený vagón. Podle mě v reálu nemožné.
A rozpálená střecha by zřejmě nebyla teplejší, zvlášť pokud by byla ve stínu pod panely (což by asi byla).
K bodu 4 - přetížení: to je asi jediný potenciálně reálný problém.
Otázkou je, jak na případné přetížení reaguje systém v řízeném a neřízeném zapojení.
Minimálně v řízeném bych očekával, že když zjistí přetížení, tak prostě daný panel odpojí.
Každý optimizér každé 2 sekundy posílá hlášení řídicímu modulu, takže informací a inteligence na to má dost, aby to nějak řešil.
A asi to nějak tak bude, protože statisticky prý mnohem častěji odcházejí optimizéry v neřízeném zapojení.
K bodu 1 - mizerné konektory: v praxi se optimizéry ve velké většině instalují tak, že se nacvaknou přímo na panel.
Takže do hry vstupují z jedné strany originální kolektory od Tigo, z druhé strany originální konektory od výrobce panelů.
Takže nějaké samodomo instalované konektory připadají v úvahu většinou jen na začátku a na konci stringů.
Takže jich bývá minimum, protože Tigo se většinou používá tam, kde jsou dlouhé stringy.
K bodu 2 - pořadí zapojování: to mi nikdy nebylo jasné, proč na tom pořadí Tigo tak lpí.
I když bych zapojil napřed string a teprve pak k němu připojil panely, tak ten string jistě nebudu zapojovat uzavřený.
Tedy tam v době instalace nepoteče žádný proud, a současně tam nebude ani žádný potenciálový rozdíl.
To, co píše AI o pozdější degradaci je úplný nesmysl.
K bodu 3 - povalování krabiček na střeše: ty krabičky jsou velmi festovní, celý vnitřek je navíc vyplněn zalévací hmotou.
To by musel být nějaký úplný extrém, kdy by to Tigo poletovalo po střeše jako utržený vagón. Podle mě v reálu nemožné.
A rozpálená střecha by zřejmě nebyla teplejší, zvlášť pokud by byla ve stínu pod panely (což by asi byla).
K bodu 4 - přetížení: to je asi jediný potenciálně reálný problém.
Otázkou je, jak na případné přetížení reaguje systém v řízeném a neřízeném zapojení.
Minimálně v řízeném bych očekával, že když zjistí přetížení, tak prostě daný panel odpojí.
Každý optimizér každé 2 sekundy posílá hlášení řídicímu modulu, takže informací a inteligence na to má dost, aby to nějak řešil.
A asi to nějak tak bude, protože statisticky prý mnohem častěji odcházejí optimizéry v neřízeném zapojení.
- Valdano
Dalším problémem při montážích Tigo bývají nevhodné vzdálenosti od zadní strany panelu nebo od střešní krytiny (pod panelem).
Vzdálenost od střešní krytiny (pod panelem) by měla být minimálně 10 až 15 cm, protože Tigo potřebuje dostatečný prostor pro proudění vzduchu a chlazení.
Minimální vzdálenost od zadní strany panelu uvádí instalační návod 0,5 palce tj. cca 12,7 mm, ale to je naprosté minimum. Starší nebo obecné technické nákresy pro specifické konfigurace zmiňují jako absolutní bezpečné minimum pro zachování vzduchové mezery 30 mm od samotné roviny skla článku. U moderních tenkých panelů se stává, že modul Tigo po nacvaknutí doléhá příliš blízko k zadní straně panelu. Tigo v takovém případě oficiálně doporučuje otočit modul o 180° tak, aby strana s logem směřovala k zadní straně panelu. Pokud ani to nestačí pak se doporučuje sundat z modulu Tigo kovové instalační klipy a namontovat jej pomocí šroubů přímo na hliníkový profil (nosnou konstrukci) pod panelem s dostatečným odsazením od panelu.
Vzdálenost od střešní krytiny (pod panelem) by měla být minimálně 10 až 15 cm, protože Tigo potřebuje dostatečný prostor pro proudění vzduchu a chlazení.
Minimální vzdálenost od zadní strany panelu uvádí instalační návod 0,5 palce tj. cca 12,7 mm, ale to je naprosté minimum. Starší nebo obecné technické nákresy pro specifické konfigurace zmiňují jako absolutní bezpečné minimum pro zachování vzduchové mezery 30 mm od samotné roviny skla článku. U moderních tenkých panelů se stává, že modul Tigo po nacvaknutí doléhá příliš blízko k zadní straně panelu. Tigo v takovém případě oficiálně doporučuje otočit modul o 180° tak, aby strana s logem směřovala k zadní straně panelu. Pokud ani to nestačí pak se doporučuje sundat z modulu Tigo kovové instalační klipy a namontovat jej pomocí šroubů přímo na hliníkový profil (nosnou konstrukci) pod panelem s dostatečným odsazením od panelu.
- Mex
Ano, to je relevantní argument.
Těch 10cm nebo 4 palce pod panely je obecný požadavek výrobců panelů. A je určitě dobré to dodržet i tady.
Zřejmě ale větší vliv bude mít příliš malá vzdálenost Tigo od panelů. U hubených 30mm panelů to vychází dost natěsno.
Otočit se to dá, ale tohle nemá Tigo moc šikovně vymyšlené. Pak ta škatulka na panelu dost pruží.
Ale opět: každý optimizér má v sobě teploměr. Je to jedna z hodnot, kterou reportuje každé 2 sekundy do nadřízeného systému.
Takže by mělo být k dispozici dost informací k tomu, aby předem vyhodnotili problém. A mají i kompetenci k tomu string vypnout.
Říkám si, že snad firma Tigo nejsou pitomci. Je to zdaleka největší světový výrobce a má toho nasazeného mraky kusů po celém světě.
A to i třeba v Kalifornii nebo na Floridě, kde přece jen ta vedra budou asi ještě o dost větší.
Mimochodem zrovna teplota je údaj, který ta jejich monitorovací aplikace nezobrazuje. Minimálně ne ta verze, která je zdarma.
V placeném přístupu je k dispozici těch informací snad víc.
Mně to ale nijak neštve, protože umím přečíst veškeré údaje lokálně, mimo ten jejich cloudový systém.
A tedy i v reálném čase a ne zkreslené dlouhou periodou jejich aktualizací.
Ale samozřejmě tyto informace nemají všichni.
Těch 10cm nebo 4 palce pod panely je obecný požadavek výrobců panelů. A je určitě dobré to dodržet i tady.
Zřejmě ale větší vliv bude mít příliš malá vzdálenost Tigo od panelů. U hubených 30mm panelů to vychází dost natěsno.
Otočit se to dá, ale tohle nemá Tigo moc šikovně vymyšlené. Pak ta škatulka na panelu dost pruží.
Ale opět: každý optimizér má v sobě teploměr. Je to jedna z hodnot, kterou reportuje každé 2 sekundy do nadřízeného systému.
Takže by mělo být k dispozici dost informací k tomu, aby předem vyhodnotili problém. A mají i kompetenci k tomu string vypnout.
Říkám si, že snad firma Tigo nejsou pitomci. Je to zdaleka největší světový výrobce a má toho nasazeného mraky kusů po celém světě.
A to i třeba v Kalifornii nebo na Floridě, kde přece jen ta vedra budou asi ještě o dost větší.
Mimochodem zrovna teplota je údaj, který ta jejich monitorovací aplikace nezobrazuje. Minimálně ne ta verze, která je zdarma.
V placeném přístupu je k dispozici těch informací snad víc.
Mně to ale nijak neštve, protože umím přečíst veškeré údaje lokálně, mimo ten jejich cloudový systém.
A tedy i v reálném čase a ne zkreslené dlouhou periodou jejich aktualizací.
Ale samozřejmě tyto informace nemají všichni.
- pave69
- Reputace:34
- Výkon panelů [Wp]: 9,9
- Kapacita baterie [kWh]: 18
Podle mě se to přes ten plast moc neochladí - hlavní chlazení je přes ty klipy do hliníkového rámu panelu. Takže kdo to pořádně nenaklapne kam má, nebo má černé rámy (jako já
), může mít problém.
A podle mě si lidi neuvědomují, že "nepřekročit 15 A" neznamená, že ten panel, ke kterému to připojuji, nesmí mít větší proud nakrátko, ale že ŽÁDNÝ panel v tom stringu nesmí mít větší proud nakrátko. Tyhle věci by mě k těm fotkám rozpuštěných Tigo zajímaly nejvíc - jak a kde to měli zapojené.
A podle mě si lidi neuvědomují, že "nepřekročit 15 A" neznamená, že ten panel, ke kterému to připojuji, nesmí mít větší proud nakrátko, ale že ŽÁDNÝ panel v tom stringu nesmí mít větší proud nakrátko. Tyhle věci by mě k těm fotkám rozpuštěných Tigo zajímaly nejvíc - jak a kde to měli zapojené.